Στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνουν αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα αφορούν το ενδεχόμενο «διευθέτησης» του πολέμου στην Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο που οξύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ, κυρίως από την πλευρά της ΕΕ που ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ αφήνουν σε «δεύτερη μοίρα» τους «συμμάχους» τους στην Ευρώπη και θα ότι θα μείνει έξω από την μοιρασιά της λείας.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι μεταβαίνει απόψε στη Σαουδική Αραβία, μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς, για να έχουν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους.
Το Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάρκο Ρούμπιο, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν σε «τακτικές επαφές» για την προετοιμασία μιας συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου, μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων, εδώ και χρόνια.
Πλέον, σταθερά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ επικεντρώνεται προς την Κίνα. Επί της ουσίας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» το κυριότερο βάρος της «ασφάλειας» στην ευρωπαϊκή ήπειρο απέναντι στη Ρωσία (με δικό τους στρατό και αμερικανικά όπλα) και οι ΗΠΑ να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους, με έμφαση στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα σηκώσουν, επίσης, το βάρος της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, μια ιδέα πάντως που είχε ρίξει πρώτος στο «τραπέζι» ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν.
Το αμερικανικό σχέδιο για την «διευθέτηση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από ευρωπαϊκές χώρες ως «εγγύηση ασφαλείας» για την τήρηση της συμφωνίας, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και οι σπάνιες γαίες της Ουκρανίας που οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν στο χέρι. Η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις πιέσεις προς την ΕΕ να αυξήσει τις πολεμικές δαπάνες, αλλά και την στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την πολεμική οικονομία είναι ενδεικτικά για τον χαρακτήρα του συμβιβασμού που προωθείται. Επί της ουσίας χαρακτηρίζουν «ειρήνη» την προετοιμασία της επόμενης σύγκρουσης…
Η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έγγραφο έξι σημείων με το οποίο θέτουν μια σειρά ερωτήματα για την προθυμία τους να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας.
Το Reuters παρουσίασε αυτό το έγγραφο με τις ερωτήσεις που έστειλαν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, αναφέρονται τα εξής:
- «1) Τι θεωρείτε ως υποστηριζόμενες από την Ευρώπη εγγυήσεις ασφαλείας ή διασφαλίσεις που θα λειτουργούσουν ως επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί με μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση;
- 2) Ποιες ευρωπαϊκές και/ή τρίτες χώρες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν ή θα συμμετείχαν σε μια τέτοια διευθέτηση; Υπάρχουν χώρες που πιστεύετε ότι (η συμμετοχή τους) είναι απαραίτητη; Θα ήταν διατεθειμένη η χώρα σας να αναπτύξει δικό της στρατό στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης;
- 3) Αν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών αναπτυχθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα θεωρούσατε ότι είναι το απαραίτητο μέγεθος μιας τέτοιας υπό την ηγεσία της Ευρώπης δύναμης; Πώς και πού θα αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις και για πόσο χρονικό διάστημα;
- 4) Ποιες ενέργειες οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να προετοιμάσουν να λάβουν αν η Ρωσία επιτεθεί σε αυτές τις δυνάμεις;
- 5) Ποιες, αν υπάρχουν, απαιτήσεις υποστήριξης των ΗΠΑ θα θεωρούσε απαραίτητη η κυβέρνησή σας για τη συμμετοχή της σε αυτές τις ρυθμίσεις ασφαλείας; Συγκεκριμένα, ποιοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πόροι πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν από τις ΗΠΑ;
- 6) Ποιες πρόσθετες δυνατότητες, εξοπλισμό και επιλογές συντήρησης είναι διατεθειμένη να παράσχει η κυβέρνησή σας στην Ουκρανία για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία;
- Τι περισσότερο είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνησή σας για να αυξήσει τις κυρώσεις της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής των κυρώσεων και της καλύτερης στόχευσης τρίτων χωρών παγκοσμίως που παρέχουν διευκολύνσεις στη Ρωσία;».
Διεργασίες και παζάρια
Να διασφαλίσει την «στρατηγική της αυτονομία» για να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην αρένα του παγκόσμιου καπιταλιστικού ανταγωνισμού επιδιώκει η ΕΕ, στο φόντο της προσπάθειας των ΗΠΑ να στραφούν όλο και περισσότερο στην αντιπαράθεση με την Κίνα, αφήνοντας σε «δεύτερη μοίρα» τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στη Βρετανία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, συγκαλεί αύριο, στο Παρίσι, μια σύνοδο ευρωπαϊκών χωρών στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο γγ του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για την Ουκρανία και την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πως έχουν προσκληθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης, θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.
Φυσικά, η όλη συζήτηση για την «συλλογική ασφάλεια της ΕΕ και την ενίσχυση της «αυτονομίας» της, όχι μόνο δεν αφορά τους λαούς της, αλλά είναι από χέρι εχθρική, αφού στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο όπου ΗΠΑ και Κίνα μάχονται για την πρωτοκαθεδρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει με τα μπούνια, απογειώνοντας τις πολεμικές δαπάνες σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμμετέχοντας σε όλα τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα που προετοιμάζουν μια γενίκευση του μακελειού.
Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε χθες πως η Ευρώπη δεν θα έχει μια θέση στο «τραπέζι» των συνομιλιών για μια «διευθέτηση» του ουκρανικού, προκαλώντας αντιδράσεις στην ΕΕ.
Δύο ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν σήμερα ότι η ΕΕ χρειάζεται να έχει έναν ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και προφανώς μερίδιο από τη λεία.
Ο Φινλανδός πρόεδρος, Αλ. Στουμπ, από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια πρότεινε να γίνει «κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δηλαδή να υπάρχει ένας ειδικός απεσταλμένος όπως ήταν ο Μάρτι Αχτισάαρι που επισφράγισε την μετατροπή του Κοσόβου σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι «μια προσωπικότητα που θα χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όλους, που θα λαμβάνεται υπόψη στη Μόσχα, θα λαμβάνεται υπόψη στο Κίεβο, και θα έχει υποστήριξη στην Ουάσινγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» και που «θα μπορούσε να έχει την εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες» για την Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντ. Πεσκόφ, αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Τραμπ δήλωσε πως «είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι τώρα θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου». Πρόσθεσε, ακόμη, πως οι «δυτικές» κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ καθώς μπορούν «να αρθούν όσο γρήγορα επιβλήθηκαν».
Βεβαίως, μια συμφωνία τέτοιου χαρακτήρα, ακόμη και αν επιτευχθεί, θα περιέχει τα εύφλεκτα υλικά που θα οδηγήσουν στην επόμενη ανάφλεξη, αφού συστατικά της στοιχεία θα είναι η αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία για την τήρηση της, η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ουκρανίας από τους ευρωατλαντικούς και η παγίωση της κατοχής ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Πόσο μάλλον, όταν το ευρωατλαντικό μπλοκ προετοιμάζεται για μια γενικευμένη σύγκρουση με το υπό διαµόρφωση ευρασιατικό.
Πηγή: 902.gr