Την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σταθερά στο πεδίο των μαχών, εντείνονται τα παζάρια για τα συμφέροντα κάθε «παίκτη» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ευρωατλαντικών με τη Ρωσία και οι μεταξύ τους διευθετήσεις. Παζάρια στα οποία οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν και επιβάλλουν τους όρους τους. Θύμα τους ο ουκρανικός λαός που έχυσε ποτάμια αίματος και με το προβλεπόμενο τέλος του πολέμου θα δει Αμερικανούς και Ευρωπαίους να πλιατσικολογούν στους φυσικούς πόρους, στις υποδομές και σε ό,τι μπορεί να προσφέρει κέρδος στους Δυτικούς.
Η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή πριν τρία χρόνια.
Αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη και ωμά διατυπωμένη δήλωση μέχρι στιγμής για την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Χέγκσεθ τόνισε επίσης στα συμμαχικά κράτη μέλη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ότι θα πρέπει να εντείνουν και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Συμμαχίας θα χορηγήσουν το «συντριπτικό» μερίδιο μελλοντικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», είπε ο Χέγκσεθ στη συνάντηση περισσότερων από 40 χωρών που βοηθούν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της ρωσικής εισβολής.
«Το να κυνηγάμε αυτόν τον απατηλό στόχο το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει τον πόλεμο και να προκαλεί περισσότερα δεινά», πρόσθεσε.
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014. Η Ρωσία εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Μετά από τρία χρόνια πολέμου, η Μόσχα ελέγχει σήμερα περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, κυρίως στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε επίσης σήμερα ότι οποιαδήποτε βιώσιμη ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει».
Ωστόσο, είπε, «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Αντίθετα, οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να υποστηρίζονται από «ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα», δήλωσε.
«Αν αυτά τα στρατεύματα αναπτυχθούν ως ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία κάποια στιγμή, θα πρέπει να αναπτυχθούν ως μέρος μιας αποστολής εκτός ΝΑΤΟ και δεν θα πρέπει να καλύπτονται από το Άρθρο 5», είπε, αναφερόμενος στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας, δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία», είπε.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ διασφαλίζουν την «επένδυσή» τους -που έκαναν με την αμερικανική «βοήθεια» στην Ουκρανία τα χρόνια του πολέμου- εξασφαλίζοντας τους φυσικούς πόρους του Κιέβου, μεταξύ των οποίων και σπάνια ορυκτά. Προ ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε δημόσια από το Κίεβο να εξασφαλίσει για τις ΗΠΑ σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά, σε αντάλλαγμα για την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Την πρόταση έσπευσε να αποδεχθεί ο Ζελένσκι, με αντάλλαγμα την παροχή «εγγυήσεων» από τους «συμμάχους».
«Τους είπα ότι θέλω το ισοδύναμο, όπως σπάνιες γαίες αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Τραμπ. «Και ουσιαστικά έχουν συμφωνήσει να το κάνουν, έτσι τουλάχιστον δεν νιώθουμε ηλίθιοι», είπε.
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει το Κίεβο πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν αυτά τα χρήματα» όπως έκαναν στο παρελθόν.
«Μιλάμε όχι μόνο για ασφάλεια, αλλά και για χρήματα… Πολύτιμοι φυσικοί πόροι όπου μπορούμε να προσφέρουμε δυνατότητες στους συνεργάτες μας που δεν υπήρχαν πριν για να επενδύσουν σε αυτούς (…) Για εμάς θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, για τις αμερικανικές εταιρείες θα δημιουργήσουν κέρδη», είπε από την πλευρά του στο ίδιο μήκος κύματος ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στον «Guardian».
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ρόιτερς» που επικαλείται δύο άτομα με γνώση της κατάστασης, η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στους Ευρωπαίους «συμμάχους» να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία, ενόψει ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων.
Το σχέδιο, αν επισημοποιηθεί, θα προσφέρει στο Κίεβο ορισμένες διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές αποστολές.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ, θα συζητήσουν πιθανές αγορές αμερικανικών εξοπλισμών με Ευρωπαίους «συμμάχους», το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Είναι «μία από τις ιδέες που έχει η σημερινή κυβέρνηση για να συνεχιστούν ενδεχομένως οι αποστολές όπλων στο Κίεβο χωρίς να δαπανηθούν σημαντικά αμερικανικά κεφάλαια».
Δεν έγινε σαφές αν πρόκειται για αγορές αμερικανικών όπλων μέσω εμπορικών συμβολαίων ή απευθείας από τα αμερικανικά αποθέματα. Η εκπλήρωση ορισμένων συμβολαίων μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Σε συνέντευξη στο «Ρόιτερς» ο Κέλογκ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το σχέδιο, αλλά είπε ότι στις ΗΠΑ «πάντα αρέσει να πουλούν αμερικανικά όπλα επειδή ενισχύεται η οικονομία μας. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα πάντα είναι στο τραπέζι». Διευκρίνισε εξάλλου ότι οι εξοπλισμοί που είχαν εγκριθεί επί διοίκησης Μπάιντεν ακόμη παραδίδονται στην Ουκρανία.
«Μια βασική αρχή είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να οικειοποιηθούν αυτήν τη σύγκρουση στο μέλλον», είπε στο NBC News ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς.
Από την πλευρά του, ο Β. Ζελένσκι δήλωσε στον «Guardian» ότι οι αμερικανικοί εξοπλισμοί είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ουκρανίας, δίνοντας το παράδειγμα των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot»: «Μόνο ο “Patriot” μπορεί να μας προστατεύσει από όλα τα είδη πυραύλων».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζ. Ντ. Βανς, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, την Παρασκευή, ενώ ο Κιθ Κέλογκ θα μεταβεί στο Κίεβο στις 20 Φλεβάρη.
Σε ανάρτησή του χτες ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, θα μεταβεί επίσης σύντομα στην Ουκρανία.
Ανέφερε δε ότι «αυτός ο πόλεμος πρέπει και θα τελειώσει γρήγορα – πάρα πολύς θάνατος και καταστροφή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια, με ελάχιστα αποτελέσματα».