Με τίτλο «Το απελευθερωτικό – επαναστατικό 1944», προσφέροντας για πρώτη φορά στο κοινό σπάνια ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό, αντικείμενα από το Αρχείο του ΚΚΕ, , το Σάββατο 2 Νοέμβρη στις 6 μμ., με την εκδήλωση εγκαινίων (είσοδος στην εκδήλωση με προσκλήσεις), ανοίγει τις πόρτες της η έκθεση Ιστορικού – Αρχειακού Υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ _ενώ ξεχωριστή θέση θα έχουν οι αίθουσες με τα έργα τέχνης που αφορούν την Κατοχή και την Αντίσταση. Θα φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Σανταρόζα (πρώην Δικαστήρια, είσοδος από Σταδίου, πλησίον σταθμών ΗΣΑΠ – Μετρό Ομόνοιας) μέχρι την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, ενώ η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το 1944.
Το «κόκκινο Αερόστατο» θα έχει επίσης τον δικό του χώρο, όπου οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν μέσα από το δικό τους πρόγραμμα να μάθουν τις ιστορίες των ηρωικών «Αετόπουλων» και της ΕΑΜικής Αντίστασης.
Από την Κυριακή 3 Νοέμβρη το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές θα είναι 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 9 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα 11 π.μ. – 7 μ.μ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη (τηλ. για ραντεβού για ομαδικές ξεναγήσεις 2105282607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 5 μ.μ. – 8 μ.μ.).
Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη σειρά δημοσιευμάτων που ρίχνουν ματιές σε ορισμένες από τις ιστορίες που παίρνουν σάρκα και οστά στην έκθεση.
“Απελευθερωτικό-επαναστατικό 1944”: 2-Νοε τα εγκαίνια της έκθεσης
“Εις την κλίνην των περισσότερον καιρόν”
Κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ήρθε αντιμέτωπο με τη λιμοκτονία. Σημαντικό τμήμα των λαϊκών στρωμάτων, ειδικά των εργατών στα μεγάλα αστικά κέντρα, πέθαινε από το κρύο και την πείνα. Η θνησιμότητα ανέβηκε στο εξαπλάσιο τον πρώτο χειμώνα της Κατοχής (1941-42), ενώ οι θάνατοι στην Αθήνα ξεπερνούσαν τις 7.000 χιλιάδες τον μήνα. Σε αυτές τις συνθήκες επεκτεινόταν η μαύρη αγορά, όπου τα ηνία είχαν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, με τη συμμετοχή των δυνάμεων κατοχής.
Το ΚΚΕ, σαλπίζοντας την αντίσταση, μπήκε μπροστά στη μάχη για την επιβίωση του λαού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σαμποτάζ στη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής από τις κατοχικές δυνάμεις, τα λαϊκά συσσίτια, τη δράση του ΕΑΜ στην οργάνωση απεργιών, τη δήμευση τροφίμων που κρατούσαν οι μαυραγορίτες κ.ά.
Την ίδια ώρα ο «ελληνόφωνος χιτλερικός Τύπος» αρκούνταν να δίνει …συμβουλές στον λαό για το πώς δεν θα ξοδεύει τις δυνάμεις του, ώστε να αντέξει την πείνα.
Στις 13/9/1941 η εφημερίδα «Πρωΐα» έχει άρθρο με τίτλο «Αντίδοτα διά τας δυσχέρειας της διατροφής», στο οποίο προτείνονται «κατά την ψυχράν περίοδο του χειμώνος», μεταξύ άλλων, μέτρα όπως:
- «α) Μετριάσατε εις το ελάχιστον τις κινήσεις του σώματος, αποφεύγοντες τους μακρινούς περιπάτους και την άσκοπον περιφοράν εις τους δρόμους. Οσοι δεν εργάζονται ας παραμείνουν εις την κλίνην των περισσότερον καιρόν. Τοιουτοτρόπως περιορίζονται καταπληκτικώς οι καύσεις και ο οργανισμός δεν έχει ανάγκην πολλών θρεπτικών ουσιών.
- β) Οσοι όμως είναι υποχρεωμένοι να εργάζωνται, ας εργάζωνται όσον να ζήσουν τώρα και τον υπόλοιπον χρόνο ας αναπαύονται απολύτως. Προσπαθήστε να επωφεληθήτε όσον το δυνατόν περισσότερον της ολίγης τροφής σας και μην τρώγετε κατά την ώρα οργής, κοπώσεως, νευρικού κλονισμού, στεναχώριας κ.λπ. (…)», έγραφαν τα «παπαγαλάκια» της εποχής…
Ας δεκαπλασιάσουμε τον αγώνα και την αποφασιστικότητα
«Η σωτηρία του λαού βρίσκεται μονάχα στα χέρια του ίδιου του λαού», τονίζει ο «Ριζοσπάστης» και καλεί μπροστά στον δεκαπλασιασμό των δυστυχιών: «Ας δεκαπλασιάσουμε κι εμείς τον αγώνα μας και την αποφασιστικότητά μας. Η νίκη θα είναι δική μας».