Πρόσφατα σαν Ατέχνως είχαμε αναφερθεί στην ανακοίνωση των ιαπωνικών κολοσσών Nissan και Ηοnda ότι σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε συγχώνευση, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα και για τη Mitsubishi.
Τώρα έσκασε μια φιλόδοξη πρόταση της Honda που μοιάζει ρήξη, αλλά δεν… Honda, Nissan και Mitsubishi έκαναν μεν γνωστό τον «άμεσο τερματισμό» των σχεδίων που ήθελαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να συγχωνεύονται, σχηματίζοντας τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο στον τομέα της αυτοκίνησης παγκοσμίως. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, οι εταιρείες θα συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στα αμιγώς ηλεκτρικά και «έξυπνα» αυτοκίνητα «Προχωρώντας προς τα μπροστά, οι τρεις εταιρείες θα συνεργαστούν μέσα στα πλαίσια μιας στρατηγικής σύμπραξης που θα στοχεύει στην εποχή των έξυπνων και εξηλεκτρισμένων οχημάτων» _δλδ όλων που θα παράγονται στο μέλλον, αναφέρει η ανακοίνωση.
Τώρα, η Honda ανακοίνωσε ότι πρότεινε την τροποποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τη δική της πλευρά _συνήθη παιχνίδια των καπιταλιστικών ομίλων, σε αντίθεση με το αρχικό πλάνο, που προέβλεπε την ισότιμη συγχώνευση των αυτοκινητοβιομηχανιών.
«Η Honda πρότεινε την αλλαγή της δομής από τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας, όπου η Honda θα όριζε την πλειονότητα των διευθυντών και τον διευθύνοντα σύμβουλο βάσει μιας κοινής μεταφοράς μετοχών όπως είχε υπογραμμιστεί αρχικά στο προσύμφωνο, σε μια δομή όπου η Honda θα ήταν η μητρική εταιρεία και η Nissan η θυγατρική μέσω μιας ανταλλαγής μετοχών. «Ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, αμφότερες οι εταιρείες κατέληξαν ότι, προκειμένου να θέσουν σε προτεραιότητα την ταχύτητα της λήψης αποφάσεων και την εκτέλεση των μέτρων διαχείρισης σε ένα αυξανόμενα ασταθές περιβάλλον αγοράς περνώντας στην εποχή του εξηλεκτρισμού, θα ήταν σοφότερο να τερματιστούν οι συζητήσεις», ολοκληρώνει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο στόχος της αναθεωρημένης πρόταση της Honda ήταν η επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης της Nissan, η οποία βρίσκεται σε αρκετά δυσμενή κατάσταση, όσον αφορά στα οικονομικά της αποτελέσματα και τον όγκο πωλήσεων, που εμφανίζεται μειωμένος. Ωστόσο, η πλειονότητα των μετόχων της δεύτερης απέρριψαν την εν λόγω πρόταση, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το πνεύμα της βασικής συμφωνίας συγχώνευσης στην οποία είχαν έρθει οι δύο πλευρές τον περασμένο Δεκέμβριο
Διεθνείς ενώσεις καπιταλιστών __
που μοιράζουν τον κόσμο
Ο Λένιν απάντησε σ’ αυτό 100 χρόνια πριν θέτοντας πέντε οικονομικά γνωρίσματα για το οικονομικό περιεχόμενό του ιμπεριαλισμού:
- Η συγκέντρωση του κεφαλαίου και της παραγωγής έχει φτάσει σε τέτοια υψηλή βαθμίδα ανάπτυξης, ώστε να δημιουργεί μονοπώλια και υπερμονοπώλια, που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή.
- Συγχώνευση του τραπεζιτικού κεφαλαίου με το βιομηχανικό και δημιουργία μιας χρηματιστικής ολιγαρχίας πάνω στη βάση αυτού του «χρηματιστικού κεφαλαίου».
- Εξαιρετικά σπουδαία σημασία αποκτά η εξαγωγή κεφαλαίου σε διάκριση με την εξαγωγή εμπορευμάτων.
- Συγκροτούνται διεθνείς ενώσεις των καπιταλιστών, που μοιράζουν τον κόσμο.
- Τελείωσε το εδαφικό μοίρασμα της Γης ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές Δυνάμεις, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται για την παγκόσμια κυριαρχία.
Τα ενιαία χαρακτηριστικά όλων των χωρών του μονοπωλιακού καπιταλισμού, που προκύπτουν στη βάση της οικονομικής ουσίας του ιμπεριαλισμού, που είναι το μονοπώλιο (και συμπυκνώνονται στα λενινιστικά γνωρίσματα του ιμπεριαλισμού), δεν αναιρούν τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ τους στη βάση της διαφορετικής κατάταξής τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Συνυπάρχουν διαλεκτικά και ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές.
Κίνα το Νο 1
Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας μπορεί να γίνονται περισσότερες και να διαφοροποιούνται στην πορεία ανάπτυξης του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ίδιο το σχήμα της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας είναι εξαιρετικά χρήσιμο, γιατί ενέχει το στοιχείο της ποιοτικής διαφοροποίησης (κορυφή-ενδιάμεση βαθμίδα-βάση της πυραμίδας). Τα ίδια τα στοιχεία της σημερινής πραγματικότητας δείχνουν ότι η θέση του πυρήνα των μεγάλων δυνάμεων του παρελθόντος (π.χ. G7), με όρους παγκόσμιου ΑΕΠ (και όχι ΑΕΠ ανά κάτοικο, δείκτης που έχει νόημα κυρίως για την εσωτερική ανισομετρία), έχει αδυνατίσει σε σχέση με κάποιες ανερχόμενες δυνάμεις. Η ίδια η δημιουργία των G20 το 1999, αλλά και διάφορων νέων διακρατικών ενώσεων και συμφωνιών (BRICS, Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών, «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» κτλ.), με πρωτοβουλία ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων, φανερώνουν τις σοβαρές ανακατατάξεις που έχουν επέλθει στον παγκόσμιο καπιταλισμό.
Η Κίνα, παρουσιάζει σήμερα όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας. Το ΑΕΠ της εκτινάχτηκε από το 3,6% στο 13,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ μεταξύ 2000 και 2014 και μετατράπηκε σε κράτος-πιστωτή. Εξετάζοντας κανείς τα επίπεδα της βιομηχανικής παραγωγής για το διάστημα 2008-2015, βλέπει ανάλογα ότι, ενώ στην Κίνα σημειώνεται αύξηση 82% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στη βιομηχανία, στις ΗΠΑ η αύξηση είναι μόλις 3%, ενώ στην Ευρωζώνη παρατηρείται μείωση 6%.
Η Κίνα παρουσιάζει ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ το 2024 _ ο στόχος “επιτεύχθηκε”, παρά το “περίπλοκο περιβάλλον”, τις “μεγεθυνόμενες εξωτερικές πιέσεις” και “τις εσωτερικές δυσκολίες” Ο δείκτης αυτός, που κουβαλάει τεράστια πολιτική σημασία, προσελκύει πάντα μεγάλη προσοχή, με δεδομένο το ειδικό βάρος του ασιατικού κολοσσού στην παγκόσμια οικονομία. Το Πεκίνο πολλαπλασίασε πέρυσι τα μέτρα στήριξης της δραστηριότητας, δαπανώντας τα μεγαλύτερα ποσά των τελευταίων ετών, για να τονωθεί η κατανάλωση. Οι εξαγωγές κατέγραψαν ρεκόρ πέρυσι, πλησιάζοντας τα 3,4 τρισεκ. ευρώ (+7,1% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Η Κίνα είναι πλέον η κυρίαρχη παραγωγός χώρα οχημάτων στον κόσμο. Η μεγαλύτερη χώρα της Άπω Ανατολής χρησιμοποιείται από αρκετούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς κατασκευαστές για την παραγωγή μοντέλων. Πολλά ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και κυρίως ηλεκτρικά, μας έρχονται από κινέζικες μονάδες παραγωγής. Αποδεδειγμένα, το ότι κατασκευάζονται στην Κίνα για λόγους όγκου παραγωγής, κόστους κ.λπ. δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπολείπονται σε ποιότητα, και αξιοπιστία