Σαν σήμερα✨23 Αυγούστου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
Διεθνής Ημέρα κατά του Δουλεμπορίου
Στις 23 Αυγούστου 1791 άρχισε η εξέγερση των μαύρων δούλων στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής (σημερινή Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία), που οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου δούλων. Από το 1998 μέχρι σήμερα, η μέρα αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία περίσκεψης των απλών ανθρώπων σχετικά με τις συνέπειες της δουλείας στον κόσμο, αλλά και ευκαιρία για “επικαιροποιημένες” χρυσοφόρες business μίας από τις αρχαιότερες μορφές καταπίεσης του ανθρώπου.
Γιατί μπορεί κανείς από εμάς να μη σκέφτεται… αλυσοδεμένους υπηρέτες στο σπίτι του, όμως το δουλεμπόριο σε διάφορα σημεία του πλανήτη καλά κρατεί, ως μία από τις πλέον προσοδοφόρες πρακτικές πλουτισμού. Όσο κι αν νομίζουμε ότι ζούμε σε έναν (θεωρητικά μιλώντας), ελεύθερο κόσμο όλα όσα συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας είναι αρκετά για να μας υπενθυμίσουν ότι η ελευθερία του κεφαλαίου καλά κρατεί και η ανελευθερία κυριαρχεί παντού. Παιδική εκμετάλλευση στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ορδές μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στο “λαθραίο” ταξίδι προς τη σωτηρία, καλλίγραμμες και μη γυναίκες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη …
Κάποια στοιχεία της Unesco
- Συνολικά σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου – ο μεγαλύτερος αριθμός υποδουλωμένων ανθρώπων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
- Η πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται χωρίς πληρωμή, με την απειλή σωματικής ή ψυχολογικής βίας και αδυναμία απελευθέρωσης βρίσκεται στην Ασία και την Αφρική.
- O μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων που διακινούνται είναι ανήλικα παιδιά, κυρίως κορίτσια, ηλικίας 14 ετών, ενώ το 99% των θυμάτων δεν διασώζεται ποτέ.
- Η πλειονότητα των θυμάτων στην Ελλάδα προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, και την Αφρική.
- Στην Ευρώπη, μόνο 1 στους 100.000 διακινητές καταδικάζεται.
- Περισσότεροι από 14.500 σκλάβοι περνάνε κάθε χρόνο τα σύνορα των ΗΠΑ.
- Οι σκλάβοι εργάζονται σε χωράφια, οίκους ανοχής, εστιατόρια, ορυχεία…
- Το μέσο κόστος ενός σκλάβου δεν ξεπερνά τα 90 δολάρια.
- Το κέρδος από το εμπόριο σάρκας στην Αφρική ξεπερνά τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Ένα στα δέκα παιδιά της Αϊτής ζει σε συνθήκες δουλείας.
…”Έως την ημέρα που το χρώμα του δέρματος ενός ανθρώπου
δεν θα είναι πιο σημαντικό από το χρώμα των ματιών του,
έως εκείνη την μέρα θα έχουμε πόλεμο…”
30 π.Χ. Μετά από εισβολή στην Αίγυπτο, ο Οκταβιανός -κυρίαρχος πλέον εκτελεί τον Μάρκο Αντώνιο Αντύλλο, μεγαλύτερο γιο του Μάρκου Αντώνιου και τον Πτολεμαίο ΙΕ΄ Καισαρίωνα, τελευταίο βασιλιά της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο και μοναδικό παιδί του Ιούλιου Καίσαρα και της Κλεοπάτρας.
79 μ.Χ. Εκρήγνυται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια.
1215 Ο πάπας Ιννοκέντιος Γ’ θέτει εκτός ισχύς τη Μάγκνα Κάρτα.
1305 Ο Σκωτσέζος William Wallace (Γουίλιαμ Γουάλας γενν. το 1270) Σκώτος ευγενής και πατριώτης, πρωταγωνιστής του πολέμου κατά των Άγγλων κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Σκωτίας εκτελείται στο Λονδίνο για εσχάτη προδοσία (_βλ ταινία Braveheart -Η ταινία, αν και βασίστηκε σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, περιέχει πολλές ανακρίβειες – χαρακτηριστικό σφάλμα της η ερωτική σχέση του Ουάλλας με την Ισαβέλλα της Γαλλίας, η οποία ήταν μόλις 10 ετών όταν αυτός πέθανε. ) _ πρωταγωνιστής του Πρώτου Πολέμου της Σκωτικής Ανεξαρτησίας. Υμνήθηκε από τους ποιητές και τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα από τον τροβαδούρο του 15ου αιώνα Τυφλό Χάρρυ. Την εποχή της γέννησης του Ουίλλιαμ Ουάλλας, η Σκωτία απολάμβανε μεγάλη ευημερία πάνω από 20 χρόνια όπου βρισκόταν υπό την εξουσία του άξιου βασιλιά της, Αλεξάνδρου Γ΄. Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 1286, οπότε και ο Αλέξανδρος Γ΄ πέθανε πέφτοντας από το άλογό του, αφήνοντας διάδοχο του τη μόλις τετράχρονη εγγονή του Μαργαρίτα. Ο Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας, ο επονομαζόμενος Μακροσκελής, πήρε τότε πλεονέκτημα, αρραβωνιάζοντας τον γιο και διάδοχο του, Εδουάρδο, με τη Μαργαρίτα και την υπόσχεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Αλλά όταν η εφτάχρονη Μαργαρίτα πέθανε το 1290, τα προβλήματα διαδοχής στη Σκωτία ήρθαν σε μεγάλο αδιέξοδο, και ξεκίνησε τότε ο πόλεμος διαδοχής μεταξύ των δύο κυριότερων αντιμαχόμενων σκωτικών οικογενειών
Κυκλοφορούν δύο ιστορίες γύρω από τη νεότητα του Ουίλλιαμ Ουάλλας (1296 – 1297), ο ένας λέει ότι ψάρευε στον ποταμό Ίρβιν, όταν τον προσέγγισε μια ομάδα από Άγγλους στρατιώτες που του ζήτησαν να παραδοθεί σε αυτούς. Ο Ουάλλας τους καλόπιασε προσφέροντάς τους μισό από το ψάρι του, και εκνευρισμένος από την αστεία του πράξη ένας στρατιώτης τον πλησίασε και τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει. Τότε, ο Ουάλλας τον έπληξε και τον σκότωσε με το καλάμι ψαρέματος και παίρνοντας το ξίφος του στη συμπλοκή, υπέταξε εύκολα μόνος του και τους υπόλοιπους Άγγλους στρατιώτες, σκοτώνοντας 5 από αυτούς. Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στην πόλη του Νταντί ξεκίνησε τον πόλεμο ανεξαρτησίας, δολοφονώντας τον γιο του Άγγλου διοικητή της πόληςΤα γνωστά «συγχαρίκια» στους πιλότους των Canadair μοίρασε κατά την επίσκεψή του στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ για άλλη μία…
Ο Ουίλλιαμ Ουάλλας συνελήφθη από έναν προδότη Σκώτο ευγενή, τον Τζον ντε Μέντηθ, στις 5 Αυγούστου 1305. Μεταφέρθηκε στο Λονδίνο και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία απέναντι στον βασιλιά Εδουάρδο Α΄. Στην απολογία του ανέφερε ότι δεν είναι προδότης, διότι ως βασιλιά του αναγνωρίζει τον Τζον Μπάλλιολ και όχι τον Εδουάρδο. Ωστόσο, κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο με φρικτό τρόπο. Ξεγυμνώθηκε, μεταφέρθηκε με ένα άλογο στους δρόμους της πόλης στη συνέχεια κρεμάστηκε και, ενώ ήταν ακόμα ζωντανός, τον ελευθέρωσαν απ’ το σκοινί, τον ευνούχισαν, του έβγαλαν τα έντερά του και τα έκαψαν μπροστά του, και τελικά τον αποκεφάλισαν και το κεφάλι του τοποθετήθηκε σε πάσσαλο στη Γέφυρα του Λονδίνου. Το κεφάλι του βαλσαμώθηκε και σύντομα δίπλα του βρέθηκαν εκείνα των συντρόφων του Σάιμον Φρέιζερ και Τζον του Στράθμπογκι, καθώς και του αδελφού του, Τζον Ουάλλας. Τα άκρα του εκτέθηκαν δημόσια στο Νιούκασλ, στο Μπέρικ, στο Στέρλινγκ και στο Περθ.
«Ο δαίμων του τυπογραφείου» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2008 από τις εκδόσεις «Προσκήνιο» του Άγγελου Σιδεράτου. Εδώ και χρόνια, και μετά από μια πετυχημένη πορεία στο χώρο του βιβλίου, οι εκδόσεις «Προσκήνιο» σταμάτησαν την πορεία τους. Έτσι ο …Δαίμων, παρότι δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του, την εγκυρότητά του και συνεχίζει να ζητείται, δεν ήταν διαθέσιμος γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην επανέκδοσή του.
Για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής στις παραγγελίες δείτε ΕΔΩ _Για αποστολές στο εξωτερικό ΕΔΩ
Την «άπονη» τη ζωή μας, επομένως, την ορίζουν, έτσι ή αλλιώς, οι «δαίμονες». Και το ερώτημα δεν είναι τι κάνουν αυτοί για μας, αλλά τι κάνουμε εμείς γι’ αυτούς. Άλλοι τους καταγγέλλουν, άλλοι τους ξορκίζουν, άλλοι τους βιντεοσκοπούν, άλλοι τους πετάνε από το παράθυρο κι άλλοι έχουνε μάθει να ζούνε μ’ αυτούς. Ο Ηρακλής ο Κακαβάνης έκανε κάτι πολύ πιο έξυπνο. Πήρε έναν από αυτούς τους δαίμονες, το «δαίμονα του τυπογραφείου», και τον έκανε βιβλίο. Έγραψε τη βιογραφία του, για την ακρίβεια. Τον τσάκωσε εκεί που γεννήθηκε, πριν ακόμα εφευρεθεί το χαρτί και η μελάνη, και μας αποκάλυψε, τις «μαλαγανιές» του. (Από τον πρόλογο του Γιώργου Χουρμουζιάδη)
Εκδόσεις Ατέχνως / Κακαβάνης Ηρακλής / Νέα έκδοση 2024 _ ISBN 978-618-5685-37-9 Σελίδες 202 Σχήμα 17×24
1572 70.000 Γάλλοι προτεστάντες σφάζονται και μένει γνωστή ως Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Την εντολή έδωσε ο βασιλιάς Κάρολος Θ’, ο οποίος βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του, Αικατερίνης των Μεδίκων.
1806 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Charles Augustin de Coulomb (Σαρλ Ογκιστέν Ντε Κουλόμπ).Αρχικά στρατιωτικός μηχανικός (κατασκευή των οχυρών της Μαρτινίκας κά) . ο Κουλόμπ έγινε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Παρισιού από το 1774.
Βραβεύτηκε για εργασία σχετικά με τις μαγνητικές πυξίδες και τη μελέτη της τριβή στη λειτουργία των μηχανών (μεταβολής τριβή | πίεση) εργασία που έμεινε αξεπέραστη για 150 χρόνια.
Ασχολήθηκε με ευρεία γκάμα μελετών (ηλεκτρισμού, μαγνητισμού, στρέψης, αντοχής υλικών, δυνάμεις | φορτία σε δοκάρια, θέματα εργονομίας) έθεσε τα θεμέλια της μελέτης βέλτιστης παραγωγής έργου από ανθρώπους και ζώα ενώ συνέγραψε 100άδες μελέτες για κατασκευές δημοσίων έργων.
Η πιο σημαντικές, αφορούσαν τους τομείς της ηλεκτροστατικής | μαγνητισμού -επινόησε το στροφικό εκκρεμές και το νόμο του αντίστροφου τετραγώνου για την ηλεκτροστατική δύναμη ανάμεσα σε δύο φορτία, ανάγοντας σε θετική επιστήμη την παραδοσιακή φυσική φιλοσοφία.
Προς τιμή του η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου, στο μετρικό ή SI διεθνές σύστημα μονάδων, φέρει το όνομά του.
1817 – Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο σκοτώνει 65 άτομα.
1821 Μετά από δεκαετή αγώνα κατά των Ισπανών αποικιοκρατών, το Μεξικό κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με τη συνθήκη της Κόρντοβα.
1825 Ελληνική Επανάσταση 1821: Η φρουρά του Μεσολογγίου ανατινάζει τα χαρακώματα του Κιουταχή. Οι Έλληνες αγωνιστές νικούν τους Τούρκους σε μάχη στα Σκούρτα Βοιωτίας.
1831 Ο Δαρβίνος σαλπάρει με το πλοίο HMS Beagle για ένα πενταετές ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει και οι παρατηρήσεις του θα τον οδηγήσουν στη θεωρία ότι τα είδη εξελίσσονται προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον τους.
1832 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Νικολά Καρνό (δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής – Κύκλος Καρνό).
1833 “Καταργείται” η δουλεία στις αποικίες της Βρετανίας.
1839 Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
1853 Ετοιμάζονται για πρώτη φορά τηγανιτές πατάτες με τη μορφή που είναι γνωστές σήμερα. ‘Ένας Αμερικανός μάγειρας ο Τζορτζ Κράμ, στο Σαρατόγκα Σπρίνγκς της Νέα Υόρκης, αγανακτισμένος από τα παράπονα ενός πελάτη, αποφασίζει να του σερβίρει πατάτες τόσο λεπτοκομμένες που να δυσκολευτεί να τις πιάσει με το πιρούνι του. Αυτές οι λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες θα αποδειχθούν τεράστια επιτυχία.
1857 Ξεσπά μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην αμερικανική ιστορία, γνωστή ως “Δυτική Χιονοθύελλα” ή ο “πανικός του 1857”. Το υποκατάστημα της Ohio Life Insurance and Trust Company στη Νέα Υόρκη κηρύσσει χρεοκοπία αφήνοντας υποχρεώσεις ύψους 5 εκατ. δολαρίων απλήρωτες. Η πτώση αυτή αποκαλύπτει τις σαθρές βάσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος και πυροδοτεί ένα ντόμινο καταρρεύσων, που έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο σοβαρές αμερικανικές κρίσεις, αλλά και η πρώτη με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Μία σειρά από ασφαλιστικές τραβούν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και οι τριγμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αρχίζουν. Την κατάσταση επιδεινώνει η βύθιση του του πλοίου SS Central America που μετέφερε 15 τόνους χρυσού. Και τούτο γιατί οι τράπεες της Νέας Υόρκης περίμεναν τον χρυσό για να σταθούν στα πόδια τους. Οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ο σιδηροδρομικός τομέας καταρρέει και 20.000 άνθρωποι μένουν άνεργοι.
Ο Πανικός του 1857 ή η Δυτική Χιονοθύελλα, όπως έμειναν γνωστά τα γεγονότα, είδε 5.000 στις ΗΠΑ να βάζουν λουκέτο και την οικονομία να βυθίζεται για τρία χρόνια στην ύφεση. Καθώς τη δεκαετία του 1850 είχε ήδη αρχίσει η αλληλεπίδραση των οικονομιών και οι ειδήσεις ταξίδεψαν γρήγορα χάρη στον τηλέγραφο, σοβαρότες οικονομικές πιέσεις δέχθηκαν οι οικονομίες στη Βρετανία, την ηπειρωτική Ευρώπη ακόμη και τη Ρωσία.
1864 Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τους βασικούς στυλοβάτες του αστικού πολιτικού συστήματος της Ελλάδας.
1877 Γεννήθηκε στις ΗΠΑ ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν, ο οποίος εφηύρε τα παιδικά τρενάκια
1889 Λαμβάνεται το πρώτο ασύρματο μήνυμα από πλοίο σε ακτή.
1889 Γεννήθηκε ο Αργεντινός συγγραφέας και ποιητής Jorge (Francisco Isidoro) Luis Borges (Acevedo) Χόρχε Λουίς Μπόρχες (πέθανε στη Γενεύη, 14-Ιουν-1986), από τις επιφανέστερες λογοτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα
Με κάθε αντίο μαθαίνεις…
“Μετά από λίγο μαθαίνεις την ανεπαίσθητη διαφορά ανάμεσα στο να κρατάς το χέρι και να αλυσοδένεις μια ψυχή…
Και μαθαίνεις πως αγάπη δε σημαίνει στηρίζομαι και συντροφικότητα δε σημαίνει ασφάλεια
Και αρχίζεις να μαθαίνεις πως τα φιλιά δεν είναι συμβόλαια και τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις
Και αρχίζεις να δέχεσαι τις ήττες σου με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια ορθάνοιχτα
Με τη χάρη μιας γυναίκας και όχι με τη θλίψη ενός παιδιού
Και μαθαίνεις να φτιάχνεις όλους τους δρόμους σου στο Σήμερα, γιατί το έδαφος του Αύριο είναι πολύ ανασφαλές για σχέδια και τα όνειρα πάντα βρίσκουν τον τρόπο να γκρεμίζονται στη μέση της διαδρομής.
Μετά από λίγο καιρό μαθαίνεις.
Πως ακόμα κι η ζέστη του ήλιου μπορεί να σου κάνει κακό.
Έτσι φτιάχνεις τον κήπο σου εσύ αντί να περιμένεις κάποιον να σου φέρει λουλούδια
Και μαθαίνεις ότι, αλήθεια, μπορείς να αντέξεις
Και ότι, αλήθεια, έχεις δύναμη
Και ότι, αλήθεια, αξίζεις
Και μαθαίνεις. μαθαίνεις με κάθε αντίο μαθαίνεις..”
1891 Ο Τόμας Εντισον κατοχυρώνει την κινηματογραφική κάμερα.
1902 Γεννιέται ο Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ.
1910 Η Κορέα προσαρτάται στην Ιαπωνία.
1910 Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του κόμματος Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».
1911 Γεννιέται ο Μιχάλης Ράπτης, γνωστός και ως Πάμπλο, προσωπικότητα του διεθνούς τροτσκιστικού κινήματος. (Θαν. 17/2/1995)
1912 Γεννιέται ο Eugene Curran “Gene” Kelly, (Τζιν Κέλι _πέθανε 2 Φεβ 1996), Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορευτής, χορογράφος, παραγωγός ταινιών και τραγουδιστής. Είναι γνωστός μέχρι και σήμερα για το χορευτικό του στυλ και την ενέργειά του, για την ωραία του εμφάνιση και τους συμπαθείς ρόλους που ερμήνευσε στην μεγάλη οθόνη. Οι γνωστότερες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι: Βίρα τις άγκυρες (Ancors Aweigh, 1945), Ο πειρατής (The Pirate, 1948), Ένας Αμερικανός στο Παρίσι (An American in Paris, 1951), Τραγουδώντας στη βροχή (Singing in the Rain, 1952) το οποίο σκηνοθέτησε ο ίδιος, Μπριγκαντούν (Brigadoon, 1954) και Κληρονομήστε τον άνεμο (Inherit the Wind, 1960). Το 1969 σκηνοθέτησε επίσης την Μπάρμπρα Στράιζαντ και τον Γουόλτερ Ματάου στο μιούζικαλ Χελόου Ντόλι (Hello, Dolly).
Ο Κέλι μεσουράνησε στο είδος μιούζικαλ κατά τη δεκαετία του 1940 και μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν το είδος άρχισε να παρακμάζει. Οι νεωτερισμοί που εισήγαγε απογείωσαν και άλλαξαν ριζικά τη μορφή του χολιγουντιανού μιούζικαλ, κάνοντας το αμερικανικό κοινό να αγαπήσει το μπαλέτο. Ο ηθοποιός έλαβε Τιμητικό Όσκαρ το 1952 για τα επιτεύγματά του, ενώ αργότερα τιμήθηκε από το Κέντρο Κένεντι, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και από το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών. Το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στην 15η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
1914 Η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).
1912 Σταφιδική κρίση ξεσπάει στην Πελοπόννησο, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία.
1921 Η μάχη του Σαγγάριου Ποταμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αρχίζει. Μετά από τρεις βδομάδες εχθροπραξιών, οι Τούρκοι νικούν.
1923 Τον Αύγουστο του 1923 πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρώτα χρόνια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Τα πρώτα σωματεία που συμμετείχαν είναι οι σιδηροδρομικοί, οι ναυτεργάτες, οι φορτοεκφορτωτές. Στις 19 Αυγούστου 1923 όλα τα ναυτεργατικά σωματεία κηρύσσουν απεργία, συλλαμβάνονται μέλη διοικήσεως της Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτή την κατάσταση η Διοίκηση του ΕΚΠ αποφασίζει πανεργατική απεργία. Η τελική όμως απόφαση θα εξαρτηθεί από τη ΓΣΕΕ.
Στις 20 Αυγούστου η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι θα επεκτείνει τις απεργίες σ’ ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια στιγμή περίπολοι του Πολεμικού Ναυτικού γυρίζουν στους δρόμους και συλλαμβάνουν περίπου 200 απεργούς ναυτοθερμαστές για να τους βάλουν να δουλέψουν υποχρεωτικά.
Στον Πειραιά πραγματοποιείται σύσκεψη του ΕΚΠ της Ναυτικής Ομοσπονδίας και των Ομοσπονδιών Σιδηροδρομικών, Ηλετροκινήσεως, Επισιτισμού και της ΓΣΕΕ. Τα κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν σταθεροποίηση των ημερομισθίων με βάση τον τιμάριθμο. Μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Απόλυση κρατούμενων απεργών. Κατάργηση της λογοκρισίας επί των εργατικών ζητημάτων. Απαγόρευση της εξαγωγής ανεπεξέργαστων καπνών και άλλα. Απ’ όλη την Ελλάδα φτάνουν τηλεγραφήματα για συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου 1923. Στην πλατεία Πασαλιμανιού στον Πειραιά πραγματοποιείται Πανεργατική συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ, που είναι ιδιαίτερα ισχυρό αυτή την εποχή. Το σημείο που γίνεται η συγκέντρωση είναι μακριά από κυβερνητικά κτίρια, μακριά από την Αθήνα. Η κυβέρνηση, που ουσιαστικά διευθύνεται από το Νικόλαο Πλαστήρα, δίνει διαταγή να χτυπηθεί η συγκέντρωση και να διαλυθεί διά της βίας. Στρατός και αστυνομία επιτίθενται με σφοδρότητα στους συγκεντρωμένους απεργούς στο Πασαλιμάνι. Απολογισμός: 11 νεκροί εργάτες, 100 τραυματίες και συλλαμβάνονται περίπου 500. Μετά τα αιματηρά γεγονότα του Πασαλιμανιού η απεργία λύνεται, όμως παραμένει σαν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της εποχής. Παραμένει σαν σταθμός των μεγάλων αγώνων του νεαρού τότε Ελληνικού Οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος (902.gr).
1923 Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Μαζί η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.
1929 Γεννιέται ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), καθώς και πρώτος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.
1930 αποφασίζεται η απαγόρευση της φοίτησης Ελλήνων μαθητών, στα λειτουργούντα ξένα δημοτικά σχολεία.
1933 Στην Ινδία αποφυλακίζεται μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.
1939 Υπογράφεται το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο μη-επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ». Η υπογραφή του συμφώνου επήλθε μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 (μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας) που ουσιαστικά «έσπρωχνε» τον Χίτλερ προς Ανατολάς και αφού όλες οι αλλεπάλληλες προσπάθειες προσέγγισης της ΕΣΣΔ με τις «δημοκρατίες» της Ευρώπης για τη συγκρότηση μετώπου κατά της επιθετικότητας του φασισμού είχαν αποτύχει. Έτσι, το Σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» ήταν το μοναδικό μέσο άμυνας που είχε απομείνει στη Σοβιετική Ένωση δεδομένων των συνθηκών. Εξασφάλισε στη χώρα 21 πολύτιμους μήνες ειρήνης, που κατόπιν αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι στην πολεμική της προετοιμασία ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης. Έκτοτε, το Σύμφωνο αυτό αξιοποιείται προπαγανδιστικά εναντίον της ΕΣΣΔ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Πρόσφατα μάλιστα, στη λογική της εξίσωσης κομμουνισμού και φασισμού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε την 23η Αυγούστου «ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων»! (902.gr)
1940 ο Βρετανός παθολόγος Χάουαρντ Φλόρεϊ και ο Γερμανός βιοχημικός Ερνστ Τσέιν αναγγέλλουν στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet” ότι ανέπτυξαν πενικιλίνη σε μορφή αντιβιοτικού για κλινική χρήση.
1942 Ξεκινά η εποποιία του Στάλινγκραντ, που καταλήγει στις 2 Φλεβάρη 1943 με νίκη του Κόκκινου Στρατού
1943 Τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
1943 Ολοκληρώνεται η μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η σημασία της σαρωτικής σοβιετικής νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στη Μάχη του Κουρσκ
1944 Οι λαϊκές μάζες με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας ανατρέπουν το δικτατορικό καθεστώς του Αντονέσκου. Η 23 Αυγούστου ανακηρύχτηκε εθνική γιορτή της Ρουμανίας.
1944 Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε σχολείο στο Φρέκελτον της Αγγλίας, με 76 νεκρούς.
1945 Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης.
1947 Γεννήθηκε ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο
1948 Δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού μπαίνουν στα Τρίκαλα.
1948 Το παπαδαριό συντονίζεται: Ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, από 147 Εκκλησίες 44 χωρών.
1952 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώτος διευθυντής της ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης.
1956 Πεθαίνει ο Ιάπωνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου Κένζι Μιζογκούτσι.
1960 Το θερμόμετρο στο Βοστόκ της Ανταρκτικής δείχνει την αρνητική θερμοκρασία ρεκόρ των -88 βαθμών Κελσίου.
1962 Δίνονται στην κυκλοφορία οι νέοι εθνικοί δρόμοι Αθηνών-Λαμίας και Κορίνθου.
1966 Λαμβάνεται από τον τεχνητό δορυφόρο της Σελήνης Lunar Orbiter 1 η πρώτη φωτογραφία της Σελήνης.
1967 Το σκάκι αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα με τον Αναγκαστικό Νόμο 127 περί Αναδιοργανώσεως Εξωσχολικού Αθλητισμού. Το πρώτο σκακιστικό σωματείο έχει ιδρυθεί στην Κέρκυρα το 1923, ενώ η Ομοσπονδία ιδρύθηκε λίγο μετά τον πόλεμο το 1947. Πρώτος επίσημος πρωταθλητής ήταν ο Μάρκος Μικρουλέας. Στο πρώτο εκείνο πρωτάθλημα μόνον δύο αγώνες παίχτηκαν με σκακιστικά ρολόγια, που ανήκαν στον Σταύρο Φρυγανά, ο οποίος ζούσε κυρίως εκτός Ελλάδας και ανεπίσημα καταγράφεται ως ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας το 1930.
1975 Τελειώνει η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.
1968 Η Γαλλία κάνει για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου και γίνεται η πέμπτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.
1978 Ένοπλοι αντάρτες «Σαντινίστας» καταλαμβάνουν εξ εφόδου το μέγαρο του Κοινοβουλίου στη Μανάγκουα της Νικαράγουας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ομήρους. Απαιτούν την απελευθέρωση των 150 πολιτικών κρατουμένων, εγγυήσεις ότι θα τους επιτραπεί να καταφύγουν σώοι στον Παναμά και λύτρα δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόζα αποδέχεται όλα τα αιτήματά τους.
1981 Τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο ξεσπά στην Ολλανδία όταν αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία επεξεργασίας αποβλήτων «Γιούνισερ Χόλντιονγκ» μόλυνε με 72.000 τόνους τοξικά απόβλητα το περιβάλλον.
1983 Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.
1985 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, η οποία διήρκεσε 40 χρόνια.
1991 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από τη θέση του γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ε.Σ.Σ.Δ. Την ίδια μέρα η Ουκρανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.
1992 Ο τυφώνας Άντριου σαρώνει τη νότια Φλόριντα αφήνοντας 41 νεκρούς στο πέρασμά του.
1994 Μονογραφείται η Συμφωνία του Όσλο μεταξύ Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
1994 Στην ανατολική Κίνα 1.000 νεκροί από τον τυφώνα Φρεντ.
1997 Στη Σουηδία ξεσπάει τεράστιο σκάνδαλο μετά τις αποκαλύψεις ότι στο διάστημα 1935-1976, πάνω από 60.000 γυναίκες υπεβλήθησαν σε υποχρεωτική στείρωση.
1999 Η Βούλα Τσιαμήτα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με 14.88 και η Όλγα Βασδέκη το χάλκινο με 14.61 στο τριπλούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.
2000 Συντριβή αεροσκάφους Airbus 320, με νεκρούς και τους 143 επιβαίνοντες στο Μπαχρέιν.
2004 Απαλλάσσεται από γερμανικό δικαστήριο ο Γιοχάνες Bάινριχ, ο θεωρούμενος ως δεξί χέρι του τρομοκράτη Kάρλος. Eναντίον του Bάινριχ εκκρεμούσαν κατηγορίες για βομβιστικές επιθέσεις και ανθρωποκτονία στη Γαλλία πριν από είκοσι χρόνια.
2016 Πεθαίνει ο Ανδρέας Μπάρκουλης.
2020 Φεύγει από τη ζωή ο Γιάννης Πουλόπουλος.