Σαν σήμερα 2 Οκτωβρίου –
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
Παγκόσμια Ημέρα Ηθοποιού
322 π.Χ. Πέθανε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, Αριστοτέλης
829 Ο Θεόφιλος γίνεται Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1187 Ο σουλτάνος της Συρίας, Σαλαντίν καταλαμβάνει, την Ιερουσαλήμ μετά από 88 χρόνια κυριαρχίας των σταυροφόρων.
1452 Γεννήθηκε ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος Γ’
1535 Ο Γάλλος εξερευνητής, Ζακ Καρτιέ, ανακαλύπτει το Μόντρεαλ στο Κεμπέκ.
1540 Υπογράφεται με γαλλική μεσολάβηση η συνθήκη ειρήνης της Βενετίας, η οποία τερματίζει τον τρίτο βενετο-τουρκικό πόλεμο. Με τη συνθήκη, η Βενετία αναγκάζεται ν’ αφήσει στο έλεος των Τούρκων τις Βόρειες Σποράδες, την Αστυπάλαια, την Αίγινα, το Ναύπλιο και τη Μονεμβασιά.
1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.
1869 Γεννήθηκε ο Ινδός ηγέτης, Μαχάτμα Γκάντι
1876 Πραγματοποιείται στο Παρίσι το πρώτο συνέδριο των Γάλλων εργατών (2-11/10/1876).
1890 γεννιέται ο Γκράουτσο Μαρξ, Αμερικανός ηθοποιός
1895 Γεννήθηκε ο Αμερικανός κωμικός, Μπαντ Άμποτ, το έτερον ήμισυ του διάσημου κωμικού διδύμου, Άμποτ και Κοστέλο
1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκράχαμ Γκριν.
1906 Πέθανε ο Αναστάσιος Χρηστομάνος, έλληνας χημικός, από τους θεμελιωτές της Χημείας στη χώρα μας. (Γεν. 8/3/1841)
1909 Πεθαίνει ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης.
1912 Οι Κρήτες βουλευτές γίνονται δεκτοί από την Ελληνική Βουλή, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια να μετάσχουν κι αυτοί στις εργασίες της, ώστε να επισπευσθεί η ένωση της νήσου με την Ελλάδα.
1914 Ο Σπύρος Σπυρομίλιος κηρύσσει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1919 Η γαλλική Βουλή επικυρώνει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
1924 Υιοθετείται το Πρωτόκολλο της Γενεύης, που ενδυνάμωνε την Κοινωνία των Εθνών.
1933 Περίπου 1.500 αγρότες του Λιτόχωρου Κατερίνης διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες και αντιστέκονται στις δυνάμεις της χωροφυλακής που είχαν κινηθεί εναντίον τους γιατί είχαν καταλάβει και είχαν αρχίσει να καλλιεργούν τα κτήματα του μοναστηριού Άγιος Διονύσιος. Μπροστά στη μαχητική αντίσταση των αγροτών οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
1935 Η Ιταλία εισβάλλει στην Αιθιοπία.
1941 Β’ Παγκόσμιος: Αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας από τους Γερμανούς, γνωστή με την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Τυφώνας”.
1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ σε ολόκληρη την χώρα, που διαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς όμως να πετύχουν το σκοπό τους.
1947 Η Διεθνής ομοσπονδία αυτοκινήτου (FIA) καθιερώνει τους αγώνες Γκραν Πρι στην κατηγορία της Φόρμουλα Ένα.
1951 Γεννιέται ο Στινγκ, Άγγλος τραγουδιστής, μπασίστας και ηθοποιός
1954 Η Δύση κάνει δεκτό το αίτημα της Δυτικής Γερμανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας για τον επανεξοπλισμό της.
1958 Η Γουινέα κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1962 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος. Ο πατέρας του ήταν από την Κεφαλονιά και η μητέρα του από την Ικαρία. Μία ελληνική ταινία με θέμα τη ζωή ενός μπουζουξή έμελλε να τον σημαδέψει και να μάθει να παίζει μπουζούκι _το πρώτο το αγόρασε ο πατέρας του όταν ο Γεράσιμος πήγαινε στην έκτη δημοτικού. Από μικρή ηλικία, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα μουσικής με τον Παναγιώτη Βεσμεδιώτη και τον Θέμη Παπαβασιλείου και φωνητικής με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο, τον Τάσο Αποστόλου και τον Γιώργο Μισαηλίδη. Ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελματικά από το 1985 και από τότε έχει συνεργαστεί με τους:
Δήμητρα Γαλάνη,
Χάρις Αλεξίου,
Χρόνη Αηδονίδη,
Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα,
Ελευθερία Αρβανιτάκη,
Τα παιδιά από την Πάτρα,
Ελένη Τσαλιγοπούλου,
Βαγγέλη Κορακάκη,
Πέτρο Ταμπούρη,
Αναστασία Μουτσάτσου,
Μελίνα Κανά,
Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής,
Αλκίνοο Ιωαννίδη,
Χρήστο Νικολόπουλο,
Γιάννη Σπανό,
Κατερίνα Κούκα,
Γιάννη Μαρκόπουλο,
Γιώργο Χατζηνάσιο,
Χρήστο Λεοντή και
Παντελή Θαλασσινό.
Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 1991, αλλά η συμμετοχή που τον έκανε ευρύτερα γνωστό ήταν στο δίσκο του Βαγγέλη Κορακάκη Λαύριο του 1993. Έχει συμμετάσχει στους δίσκους Μισμαγιά σε επιμέλεια του Πέτρου Ταμπούρη, Οι Βετεράνοι Του Ρεμπέτικου, Η Δήμητρα Γαλάνη Στο Χάραμα, Τα Πορφυρά Καμπάγια και Χάδια Και Καρφιά των Πέτρου Ταμπούρη και Θοδωρή Γκόνη, Πασπαρτού του Λάκη Παπαδόπουλου, Παντελώς Χειροποίητα του Παντελή Αραμπατζή και Αναγέννηση του Γιάννη Μαρκόπουλου.Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος θεωρείται από τους πιο χαρακτηριστικούς τραγουδιστές της εποχής του, μία γνήσια λαϊκή φωνή που ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές ερμηνείες, με σημαντική καριέρα και μεγάλη προσωπική δισκογραφία στον χώρο της έντεχνης λαϊκής μουσικής
1964 Κορυφώνεται το “Κίνημα Ελευθερίας Λόγου” _Free Speech Movement, FSM: μία φοιτητική διαμαρτυρία που έλαβε χώρα 1964-1965 στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ, υπό την άτυπη ηγεσία ανώνυμων φοιτητών (και επώνυμων Μάριο Σάβιο, Τζακ Γουάινμπεργκ κά) _με κινητοποιήσεις, ώστε να άρει η διοίκηση του πανεπιστημίου την απαγόρευση των πολιτικών δραστηριοτήτων στην πανεπιστημιούπολη, να αναγνωρίσει το δικαίωμα των φοιτητών στην ελευθερία του λόγου και την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, δήλωσε: “Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς με την επανάσταση, στο Πανεπιστήμιο ή οπουδήποτε αλλού!”, ενώ το περιοδικό Λάιφ έγραψε: “Μια οργανωμένη μειοψηφία κατάφερε να πυρπολήσει τα καλύτερα μυαλά της αμερικανικής νεολαίας, κλείνοντας αίθουσες διδασκαλίας, αναγκάζοντας 300 αστυνομικούς να επέμβουν για να κάνουν 782 συλλήψεις, συγκεντρώνοντας 10.000 υπογραφές διαμαρτυρίας προς τις πρυτανικές αρχές και κερδίζοντας την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πώς το κατάφεραν, αλήθεια;”.
Όλα ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου του 1964, όταν η διοίκηση του πανεπιστημίου, που φημιζόταν όχι μόνο για το επίπεδο των σπουδών του (με αρκετούς νομπελίστες στον κατάλογο των αποφοίτων του) αλλά και για τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό του, αποφάσισε να περιορίσει δραστικά τις πολιτικές δραστηριότητες (εκδηλώσεις, εράνους, διανομή φυλλαδίων κ.α.) στους χώρους του ιδρύματος. Για να δείξει, μάλιστα, την αποφασιστικότητά της, ανακοίνωσε, στις 30 Σεπτεμβρίου, πειθαρχικά μέτρα εναντίον οκτώ σπουδαστών για “εξωακαδημαϊκή, πολιτική δραστηριότητα”. Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οι φοιτητές απάντησαν με ογκώδη διαδήλωση και επιδεικτική διανομή φυλλαδίων για την ντε φάκτο ανατροπή των περιοριστικών ρυθμίσεων. Την επόμενη μέρα, 1 Οκτωβρίου, όχημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας συνέλαβε τον Τζακ Γουάινμπεργκ, μέλος της αντιρατσιστικής οργάνωσης CORE, για διανομή προπαγανδιστικού υλικού. Οι φοιτητές περικύκλωσαν επιτόπου το αστυνομικό όχημα -το οποίο χρησίμευσε ως βήμα των ομιλητών της υπαίθριας φοιτητικής συνέλευσης-, απελευθέρωσαν τον Γουάινμπεργκ και προχώρησαν σε κατάληψη διαρκείας. Χρειάστηκε επέμβαση 700 αστυνομικών, με γκλομπ και δακρυγόνα, για τη διάλυσή τους, ενώ ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κλαρκ Κερ δήλωσε, τελών εν μετρία συγχύσει, ότι “το 49% των διαδηλωτών ήταν μέλη ή συμπαθούντες του Κ.Κ. Η.Π.Α.”.
Στις 5 Οκτωβρίου οι φοιτητές ίδρυσαν το “Κίνημα Ελευθερίας του Λόγου”, με πρόεδρο τον Μάριο Σάβιο. Οι πανεπιστημιακές αρχές έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά στις 2 Δεκεμβρίου, ανακοινώνοντας πειθαρχική δίωξη των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του κινήματος για τα γεγονότα του Οκτωβρίου. Οι φοιτητές κατέλαβαν αστραπιαία τους κεντρικούς χώρους του ιδρύματος, έβγαλαν μεγάφωνα και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες. Ο κυβερνήτης Έντμουντ Μπράουν, την ίδια κιόλας μέρα, κάλεσε 600 αστυνομικούς να επέμβουν για να επιβάλουν την τάξη. Οι εκκλήσεις τού εκ των ηγετών των φοιτητών Τζον Κέρεϊ στον επικεφαλής των οργάνων της τάξης αποδείχθηκαν ατελέσφορες. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν συλλαμβάνοντας 801 φοιτητές, όχι όμως και τον Μπομπ Μακ Λάρεν, ο οποίος πρόλαβε να δραπετεύσει από τον δεύτερο όροφο με σκοινί. Οι συλληφθέντες, όλοι τους μέλη της αφρόκρεμας της νεαρής αμερικανικής διανόησης και οι περισσότεροι γόνοι εύπορων αστικών οικογενειών, μεταφέρθηκαν σαν επικίνδυνοι εγκληματίες στις φυλακές της Σάντα Ρίτα, όπου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κρατούνταν αιχμάλωτοι οι Γιαπωνέζοι.
Η αντίδραση ήταν δυναμική. Οι αρχικές πικετοφορίες έξω από το Πανεπιστήμιο έδωσαν τη θέση τους σε μία ογκώδη διαδήλωση και πορεία 15.000 ατόμων και κλιμακώθηκαν με μία πολύ πετυχημένη απεργία διαρκείας. Σ’ αυτήν εκτός από το 80% των φοιτητών, πήρε μέρος και μεγάλη μερίδα των διδασκόντων οι οποίοι εγκατέλειψαν τις αίθουσες διδασκαλίας καρφιτσώνοντας στον μαυροπίνακα ένα σημείωμα που έγραφε: “Δεν διδάσκω έως ότου φύγουν οι 600 μπάτσοι από το Πανεπιστήμιο”.
Το κύμα των κινητοποιήσεων υποχώρησε μετά την ικανοποίηση κάποιων φοιτητικών αιτημάτων από την Σύγκλητο του ιδρύματος. Υπήρξε μια γενίκευση και κλιμάκωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων τα επόμενα πέντε χρόνια βέβαια πάντα σε στενά πλαίσiα _χωρίς στόχευση στην καρδιά του προβλήματος
· ‘Berkeley in the Sixties’ aims to affect the present. The Daily Californian _
· · Jo Freeman, The Berkeley Free Speech Movement _
· Mario Savio Sit-in Address on the Steps of Sproul Hall _
1964 Αποκαλύπτεται από τον Τύπο ότι στο στρατό κυκλοφορούσε το περιοδικό «Σοβιετολογία» που διηύθυνε ο Γ. Γεωργαλάς, μετέπειτα υφυπουργός της Χούντας.
1967 Στην Ελλάδα, καθιερώνεται εξαετής υποχρεωτική εκπαίδευση και 2 βαθμίδες εκπαίδευσης. Επίσης καθιερώνεται η καθαρεύουσα ως γλωσσικό όργανο στην παιδεία.
1967 Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ της Γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.
1968 Η σφαγή του Τλατέλολκο: Χιλιάδες Μεξικανοί διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να αρχίσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ανοίγει πυρ: 260 διαδηλωτές πέφτουν νεκροί και 1.200 τραυματίζονται.
1970 Συντριβή αεροσκάφους που μεταφέρει παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Γουιτζίλα, με 30 νεκρούς
1971 Με ποσοστό 91,5% «επανεκλέγεται» στην Προεδρία του Νότιου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικός δικτάτορας Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που καταπνίγονται βίαια.
1972 Η Δανία εγκρίνει με δημοψήφισμα (65,5% υπέρ) την ένταξή της στην ΕΟΚ.
1975 Η Αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.
1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στο Λίβανο.
1978 Σε επεισόδια στη διάρκεια απεργίας στη Γουατεμάλα, σκοτώνονται 30 και 1.000 άτομα συλλαμβάνονται
1980 Ο Μοχάμεντ Άλι χάνει στον 25ο και τελευταίο του αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών από το Λάρι Χολμς στον 10ο γύρο στο Λας Βέγκας.
1982 Από έκρηξη στην πλατεία της Τεχεράνης σκοτώνονται 60 άτομα
1984 Σοβιετικοί αστροναύτες επιστρέφουν από ταξίδι-ρεκόρ 237 ημερών σε τροχιά
1984 Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Αθανάσιος Νάσιουτζικ, κατηγορείται από την αστυνομία για τη δολοφονία του συναδέλφου του Θανάση Διαμαντόπουλου.
1985 Πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός, Ροκ Χάντσον (Rock Hudson). Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του αμερικανικού κινηματογράφου κατά τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, ερμηνεύοντας αρχικά το ρόλο του καρδιοκατακτητή σε δραματικές ταινίες όπως: Το υπέροχο μυστικό (Magnificent Obsession, 1954), Όλα όσα επιτρέπουν οι ουρανοί (All That Heaven Allows, 1955) πλάι στην Τζέιν Γουάιμαν, Γραμμένο στον άνεμο (Written in the Wind, 1956), πλάι στην Λορίν Μπακόλ και Ο γίγας (Giant, 1956), για το οποίο ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου κι έπειτα σε ρομαντικές κωμωδίες στο πλευρό της Ντόρις Ντέι όπως: Τα απόρρητα της κρεβατοκάμαρας (Pillow Talk, 1959), Γύρισε πίσω, αγάπη μου! (Lover Come Back, 1961), Δεν θέλω ούτε τα λουλούδια σου (Send Me No Flowers). Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’60 πρωταγωνίστησε στις ταινίες: Σατανική επιχείρηση (Seconds, 1966), Η τιτανομαχία του Τομπρούκ (Tobruk, 1967), Μυστική βάση Ζέμπρα (Ice Station Zebra, 1968) και Darling Lili, 1970 και στράφηκε στην τηλεόραση όπου ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά McMillan & Wife (1971-1977) και συμμετείχε ως γκεστ σταρ στην τέταρτη σεζόν της σειράς Δυναστεία (Dynasty) το 1984, λίγο πριν από τον θάνατό του.
Παρά το γεγονός ότι ο Χάτσον ήταν προσεκτικός και διακριτικός όσον αφορά την προσωπική του ζωή, στην κινηματογραφική βιομηχανία ήταν γνωστό ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ο σεξουαλικός του προσανατολισμός έγινε γνωστός μετά το θάνατό του από επιπλοκές της νόσου του AIDS το 1985. Ήταν η πρώτη διασημότητα που απεβίωσε από ασθένεια συσχετιζόμενη με το AIDS
1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».
1988 Πεθαίνει o Αλέξανδρος (Άλεκ) Ισσιγόνης (Alec Issigonis), Έλληνας σχεδιαστής αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων του θρυλικού mini
Η British Motor Corpration παρουσιάζει το αυτοκίνητο Mini Cooper, που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής Βρετανός Αλέκος (Άλεκ) Ισιγώνης (Sir Alec Issigonis κατά τους Άγγλους).
Το Mini ήταν ένα δίθυρο συμπαγές πόλης της τότε British Motor Corporation (BMC) από το 1959 έως το 2000 –πρότυπο της βρετανικής λαϊκής κουλτούρας της 10ετίας του 1960, όπως για τους ιταλούς το 500αράκι, για τους γερμανούς το σκαθάρι της Volkswagen, για του γάλλους το Citroën 2CV (deux chevaux)
Αρχικά, ένας τετρακύλινδρος κινητήρας… 34 ίππων. Έναν χρόνο αργότερα, το 1960, η έκδοση Van. Λίγο αργότερα, ήρθαν το Morris Mini-Traveler, το Austin Seven Countryman. Το 1961 βγήκε στην παραγωγή το Mini Pick-Up και ακολούθησε το Cooper S. Η επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει, με έναν αντάρτη πόλεων (αλλά και εξοχών).
Η πρωτοποριακή η διάταξη της μπροστινής κίνησης με εγκάρσιο κινητήρα του Mini αντιγράφηκαν αμέσως από τα λεγόμενα “supermini” και στη συνέχεια προσαρμόστηκαν για μεγαλύτερα υποσυμπαγή σχέδια.
10άδες εργοστάσια σ’ όλο τον κόσμο το κατασκεύασαν: Victoria Park|Zetland BMC στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και αργότερα στην Ισπανία (Authi), Βέλγιο, Ιταλία (Innocenti) Χιλή, Μάλτα, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα Γιουγκοσλαβία (IMV)
Το Mini Mark I είχε τρεις σημαντικές εκδόσεις – το Mark II, το Clubman και το Mark III, με σειρά παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένου στέισιον, μικρού φορτηγού και του Mini Moke (εν είδει τζιπ).
Όπως έγραψαν, ακόμα κι αν κάποτε το Mini θα κινείται μόνο με αστρική σκόνη, αυτό θα παραμένει στο πάνθεον των θρυλικών αυτοκινήτων. Όλα τα χρωστάμε σε έναν Έλληνα ο οποίος το σχεδίασε… σε χαρτοπετσέτα
Οι εκδόσεις επιδόσεων, Mini Cooper και Cooper “S”, ήταν επιτυχημένα ως αγωνιστικά και ράλι αυτοκίνητα, κερδίζοντας το Ράλι Μόντε Κάρλο το 1964, το 1965 και το 1967.
Η BMW απέκτησε το Rover Group (πρώην Βρετανικό Leyland) το 1994 και πούλησε το μεγαλύτερο μέρος του το 2000, αλλά διατήρησε τα δικαιώματα κατασκευής αυτοκινήτων χρησιμοποιώντας το όνομα Mini.
1988 Τελειώνουν στη Σεούλ οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.
1990 132 είναι οι νεκροί από έκρηξη αεροσκάφους Boeing 737-247 στην Κίνα (στο Γκουανγκζού), έπειτα από αεροπειρατεία (το πρώτο αεροσκάφος συγκρούστηκε με ένα άδειο Μπόινγκ 707-3J6B και μετά με ένα Μπόινγκ 757-21B)
1991 3.121 θεατές, η μικρότερη προσέλευση φιλάθλων μετά τον πόλεμο σε αγώνα της Α’ Κατηγορίας της Αγγλίας σημειώνεται στον αγώνα Wimbledon – Sheffield Wednesday στο Selhurst Park.
1991 Η Στέφι Γκραφ γίνεται η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα τενίστρια που κερδίζει 500 αγώνες, κερδίζοντας την Τσεχοσλοβάκα Petra Langgrova στο Leipzig International Tournament
1991 Πέθανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος Α’
1996 Συντριβή Μπόινγκ 757 της Αεροπερού, με 70 νεκρούς, στις ακτές του Περού
1996 Έναρξη της δίκης του Γεωργίου Κοσκωτά στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 32 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης.
30 χρόνια από την Συνθήκη του Μάαστριχτ: Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε για τα δεινά που έρχονταν…
1997 Υπογράφεται η “Συνθήκη του Άμστερνταμ”. Πρόκειται για τη νέα συνθήκη-διάδοχο του Μάαστριχ για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
1998 Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Λιλή Ζωγράφου.
2001 Χρεοκοπεί η ελβετική αεροπορική εταιρεία “Swissair”. H διοίκησή της ζητά την άμεση χορήγηση πακέτου έκτακτης οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της.
2002 Ο Ντέμης Νικολαΐδης, με 26 τέρματα, γίνεται ο πρώτος σκόρερ για ελληνική ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης, ξεπερνώντας τον Δημήτρη Σαραβάκο (24 τέρματα) με το γκολ που πετυχαίνει στο ΑΕΚ- Ρεάλ Μαδρίτης (3-3) για τους ομίλους του Champions League.
2002 Η Βουλή των Αντιπροσώπων δίνει το πράσινο φως στον Μπους για επίθεση κατά του Ιράκ
2002 Συμβόλαιο ρεκόρ, ύψους 80 εκατομ. στερλινών, υπογράφει στην ΕΜΙ ο Βρετανός αστέρας του τραγουδιού, Ρόμπι Ουίλιαμς
2003 Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Νοτιοαφρικανό συγγραφέα Τζον Μάξγουελ Κούτσι