14 Νοεμβρίου τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα
που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
Παγκόσμια Ημέρα
καταπολέμησης του διαβήτηΔιαβήτης _Gr
565 Πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουστινιανός (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός)
1765 Γεννήθηκε ο Αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου, Ροβέρτος Φούλτον
1825 Πέθανε ο Γερμανός συγγραφέας, Γιόχαν Πάουλ Ρίχτερ, γνωστός και ως Ζαν Πολ
1831 Πέθανε ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.
1832 Το πρώτο λεωφορείο, με κινητήρια δύναμη άλογα, κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
1840 Γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος, Κλοντ Μονέ, ένας από τους δημιουργούς του ιμπρεσιονισμού
1841 Πέθανε ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, Σκοτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. (Γεν. 20/7/1776)
1851 Ο Αμερικάνος συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του Μόμπι Ντικ, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
1883 Γεννήθηκε ο Στρατηγός (Μαύρος καβαλάρης) και πρωθυπουργός, Νικόλαος Πλαστήρας
1896 Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. 61 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.
1899 Η αμερικανίδα ρεπόρτερ Νέλι Μπλάι (πραγματικό όνομα Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόκραν) ξεκινά την προσπάθειά της να ξεπεράσει τον ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φογκ και πραγματοποιεί τον γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες και 11 λεπτά.
1908 Γεννήθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής, Τζόζεφ Μακάρθι, γνωστός για το κυνήγι του εναντίον των κομμουνιστών (Μακαρθισμός)
1909 Στην Ελλάδα, με σφοδρό κατηγορητήριο, ο “Στρατιωτικός Σύνδεσμος” ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.
1910 Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο πρωτοπόρος αμερικανός αεροπόρος, Γιουτζίν Ιλάι, σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».
1918 Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται δημοκρατία. Πρόεδρος εκλέγεται ο Τόμας Μάζαρυκ.
1919 (π. ημ.) Υπογράφεται η Συνθήκη του Νεϊγύ, που ρυθμίζει τις σχέσεις και τα προβλήματα των Συμμάχων με τη Βουλγαρία. Η συνθήκη είναι σημαντική και για την Ελλάδα, γιατί μεταρρυθμίζει τα κοινά σύνορα υπέρ της χώρας μας και οριστικοποιεί την παραίτηση της Βουλγαρίας από τη Δυτική Θράκη.
1920 Οι Αρμένιοι εκκενώνουν την πρωτεύουσά τους, μετά την εισβολή των Τούρκων.
1922 Το BBC εκπέμπει το πρώτο ραδιοφωνικό του πρόγραμμα.
1922 Γεννήθηκε ο αιγύπτιος πολιτικός και γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι
1926 Ιδρύεται η ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).
1929 Η Μεγάλη Βρετανία απορρίπτει αίτημα των Κυπρίων για ένωση με την Ελλάδα.
1935 Γεννήθηκε ο στιχουργός και δημοσιογράφος, Λευτέρης Παπαδόπουλος
1935 Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ τις ανακηρύσσει ελεύθερη κοινοπολιτεία. Ο Μανουέλ Λουίς Κουεζόν ορκίζεται πρώτος πρόεδρος.
1940 Ο ελληνικός στρατός περνά στην αντεπίθεση σε όλο το ελληνοϊταλικό μέτωπο, εκδιώχνοντας τους Ιταλούς από τα ελληνικά εδάφη και μεταφέροντας τον πόλεμο στην ιταλοκρατούμενη Αλβανία.
1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο ιταλικός στόλος συντρίβεται μέσα στο λιμάνι του Τάραντα. Φασιστική νηοπομπή υφίσταται πανωλεθρία στο στενό του Οτράντο.
1945 Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, των 24 Γερμανών κατηγορουμένων που έχουν χαρακτηριστεί ως κορυφαίοι εγκληματίες πολέμου.
1950 Ο βασιλιάς Παύλος παραδίδει μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη την πολεμική σημαία στο εκστρατευτικό σώμα που αναχωρούσε για τον πόλεμο της Κορέας.
1952 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια _τραγουδοποιός και συνθέτρια Δήμητρα Γαλάνη. Από την παιδική της ηλικία ξεκίνησε σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής και έκανε καριέρα από ηλικία 16 ετών. Από την δεκαετία του 1970 οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και τη μουσικότητα της φωνής της, άρχισαν να γράφουν τραγούδια για εκείνη. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Χατζιδάκις, Ελένη Καραΐνδρου, Γιάννης Σπανός, Βασίλης Τσιτσάνης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Χριστόδουλος Χάλαρης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Χρήστος Νικολόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Αντώνης Βαρδής, Στέφανος Κορκολής, Μίμης Πλέσσας, Μάριος Τόκας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάκης Σούκας, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Κατσαρός, Νίκος Ιγνατιάδης, Νίκος Καρβέλας, Βασίλης Δημητρίου.
Έχει τραγουδήσει τραγούδια Ελλήνων ποιητών, όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αλλά και σπουδαίων στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Βίρβος, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Παρασκευάς Καρασούλος κ.ά.
Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τους: Βασίλη Τσιτσάνη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Βίκυ Μοσχολιού, Σταύρο Ξαρχάκο, Μαρινέλλα, Μανώλη Μητσιά, Γιώργο Χατζηνάσιο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Πάριο, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Χαρούλα Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Διονύση Θεοδόση, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Νικολόπουλο, Γιάννη Καλατζή, Λιζέτα Νικολάου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Κώστα Μακεδόνα, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μελίνα Κανά κ.ά.
Το 1980, ερμήνευσε τους Χαιρετισμούς του Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του έργου, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, στο φεστιβάλ πολιτικού τραγουδιού στο ανατολικό Βερολίνο. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε με τον Χριστόδουλο Χάλαρη στο διεθνές φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου ερμήνευσε βυζαντινούς ύμνους σε παραγωγή της France Culture. Επίσης, απέσπασε το α’ βραβείο (από κοινού με τον Ιταλό τραγουδιστή Ρικάρντο Κοτσάντε) στο φεστιβάλ γαλλικού τραγουδιού “Rose d’Or” που διοργανώθηκε εκείνη τη χρονιά στην Ελλάδα.
1981-1983 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, δίνοντας συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, είτε μόνη της, είτε με άλλους σημαντικούς τραγουδιστές και δημιουργούς. Το 1985, πραγματοποίησε περιοδεία με τον Γιώργο Νταλάρα στην Αυστραλία, το 1988 έδωσε συναυλίες με τον Μάνο Χατζιδάκι στις Βρυξέλλες και στο Ελσίνκι. Το 1989 τραγούδησε σε ρεσιτάλ τραγουδιού για πιάνο και φωνή στις Βρυξέλλες με τον Θάνο Μικρούτσικο, το 1990 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 7ο φεστιβάλ μεσογειακού τραγουδιού στη Μαγιόρκα και από τότε συστήθηκε και η ίδια ως δημιουργός τραγουδιών αλλά και ως συνθέτης μουσικής για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 1993, περιόδευσε για δεύτερη φορά σε Αμερική και Καναδά με τον Γιώργο Νταλάρα. Το 1998 ήταν μία χρονιά με σημαντικές εμφανίσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης: Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο, Φραγκφούρτη, Ντίσελντορφ, Λυών, Μασσαλία και Βρυξέλλες.
Στην μακρόχρονη καριέρα της, η Δήμητρα Γαλάνη έχει αναδείξει ως παραγωγός σημαντικούς νέους τραγουδοποιούς, έχει δώσει συνθέσεις της σε άλλους ερμηνευτές, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο της σε μουσικούς διαγωνισμούς και ετήσια φεστιβάλ για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
1957 Η συνάντηση 108 ηγετικών στελεχών της Μαφίας σε βίλα στο Απαλάτσιν της Νέας Υόρκης καταλήγει σε φιάσκο, μετά την εισβολή της αστυνομίας και τη σύλληψη τουλάχιστον 60 μαφιόζων. Το περιστατικό, που θα μείνει στην ιστορία ως «The Apalachin Meeting», επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνδικάτου του εγκλήματος με κεντρική καθοδήγηση στη Βόρειο Αμερική.
1960 Τέσσερις μικρές αφροαμερικανίδες εγγράφονται σε σχολεία λευκών της Νέας Ορλεάνης, θέτοντας θεσμικά τέρμα στις φυλετικές διακρίσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, το γεγονός προκάλεσε μια σειρά κρούσματα ρατσισμού, βίας και συλλαλητήρια κατά της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων.
1960 Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
1961 Η Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου κηρύσσει το λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.
1966 Αρχίζει στο Στρατοδικείο η δίκη 28 αξιωματικών κατηγορούμενων «επί εσχάτη προδοσία» για συμμετοχή στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ.
1969 Η νεαρή Αραβική Δημοκρατία της Λιβύης υπό τον Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποιεί το 51% των κεφαλαίων όλων των ξένων τραπεζών.
1970 Δημοσιεύεται από τη Χούντα ο θεσμικός νόμος για την οργάνωση και τη δράση των ελληνικών κομμάτων.
1973 Το μεσημέρι αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο.
Στο άκουσμα ότι γίνονται επεισόδια, οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική αποφασίζουν να κατέβουν προς το Πολυτεχνείο για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους. Το απόγευμα, όταν τελειώνουν οι γενικές συνελεύσεις, αρχίζει να συζητιέται η παραμονή στο χώρο του Πολυτεχνείου για το βράδυ της Τετάρτης. Προς αυτή την εξέλιξη ευνοεί το γεγονός ότι γύρω από το ίδρυμα μαζεύεται κόσμος και υπάρχει συμπαράσταση.
Όταν λαμβάνεται η απόφαση για κατάληψη, στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν πια 1.500 φοιτητές. Ακολούθως, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Αντί-ΕΦΕΕ, συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνονται μια σειρά λειτουργίες (μεγάφωνα, σταθμός, σίτιση, περιφρούρηση, κ.ά.). Τυπώνονται χιλιάδες προκηρύξεις και κολλούνται αφίσες, ενώ ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Πολυτεχνείο παραμένει ως και τη 1 τα ξημερώματα (Πηγή: 902.gr).
1983 Το στρατοδικείο της Κωνσταντινούπολης καταδικάζει 18 μέλη της Επιτροπής Ειρήνης για «απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος και εγκαθίδρυσης του κομμουνισμού».
1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».
1993 Ο μεγάλος «κανονιέρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος, λέει και επισήμως «αντίο» στα γήπεδα, στο φιλικό ΑΕΚ — Εθνική Ελλάδος.
1993 Οι Πορτορικανοί αρνούνται με δημοψήφισμα να αποτελέσει το Πουέρτο Ρίκο την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.
1999 Πέθανε ο σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, Μίνως Βολανάκης.
2001 Ο αγώνας Αργεντινή — Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 είναι ο τελευταίος για τη φανέλα με το νούμερο 10 των Αργεντινών, η οποία αποσύρεται για πάντα σε ανάμνηση του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
2002 Το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων το ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του.
2008 Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας πριν από 45 χρόνια.