📇 Σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου 📌
🗓️ Μια ματιά στην ιστορία
Γεγονότα και πρόσωπα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε
392 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μέγας Θεοδόσιος, καταργεί με διάταγμά του την ειδωλολατρία και απαγορεύει την προσέλευση σε ειδωλολατρικούς ναούς. Ο Χριστιανισμός εδραιώνεται ως επίσημη θρησκεία και πνευματική αρχή στο ρωμαϊκό κράτος.
1226 Πέθανε ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Η’ ο Λέων
1620. Τριακονταετής Πόλεμος: Μάχη του Λευκού Όρους: Ο Φρεδερείκος Ε’ του Παλατινάτου ηττάται από την Καθολική Συμμαχία υπό τον στρατηγό Τίλλυ. Μετά την ήττα, η Πράγα παύει να είναι η πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς οι ηγεμόνες της Βοημίας χάνουν την εξουσία τους.
1656 Γεννήθηκε ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός, Έντμοντ Χάλεϊ, που υπολόγισε τη τροχιά ενός κομήτη και του έδωσε το όνομά του (Kομήτης του Χάλεϊ)
1674 Γεννήθηκε ο Άγγλος ποιητής, Τζον Μίλτον,(«Paradise Lost»)
1687 Επανάσταση στην Κωνσταντινούπολη. Εκθρονίζεται ο Σουλτάνος Μωάμεθ Δ΄.
1789 Ο Ελιτζάια Κρέιγκ παρασκευάζει το πρώτο ουίσκι από καλαμπόκι στο Μπέρμπον του Κεντάκι. Ο συγκεκριμένος τύπος του ουίσκι θα πάρει το όνομα «Bourbon».
1793 Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.
1847 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ
1864 Επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Αβραάμ Λίνκολν.
1892 Αρχίζει γενική απεργία στη Νέα Ορλεάνη, ενώνοντας για πρώτη φορά λευκούς και μαύρους συνδικαλιστές σε μία επιτυχημένη τετραήμερη γενική απεργία.
1892 Εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη μη συνεχόμενη φορά ο Γκρόβερ Κλίβελαντ.
1895 Ο Γερμανός φυσικός, Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.
1895 Γεννήθηκε ο αγιογράφος και λογοτέχνης, Φώτης Κόντογλου, από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας
1900 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα συγγραφέας του “Όσα παίρνει ο άνεμος”, Μάργκαρετ Μίτσελ
1901 Ευαγγελικά: Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη. Επέλαση του ιππικού εναντίον των φοιτητών, με 6 νεκρούς και 80 τραυματίες. Η Δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.
1903 Δύο χρόνια μετά τα “Ευαγγελικά” ξεσπούν εκ νέου ταραχές, με αφορμή αυτή τη φορά την παράσταση του έργου “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο, μεταφρασμένο στη δημοτική από τον καθηγητή Γ. Σωτηριάδη. Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων είναι τρεις νεκροί και επτά τραυματίες.
1904 Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Θεόδωρος Ρούσβελτ κερδίζει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο, με την υποστήριξη κυρίως των βόρειων και δυτικών πολιτειών.
1912 Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Απελευθέρωση της Λέσβου. Μοίρα του στόλου, υπό τις διαταγές του ναύαρχου Κουντουριώτη καταλαμβάνει τη Μυτιλήνη. Η τουρκική φρουρά θα παραδοθεί μετά από μάχη στην Κλαπάδου. Το νησί έκτοτε θα παραμείνει ελληνικό.
1916 Οι Σύμμαχοι αξιώνουν την αποχώρηση από την Ελλάδα των πρέσβεων του γερμανικού συνασπισμού. Παραιτείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Ηλιόπουλος μη ανεχόμενος επεμβάσεις στο έργο του.
1917 Ρωσική Επανάσταση: Στο Σμόλνι της Πετρούπολης συνέρχεται το 2ο Συνέδριο των Σοβιέτ. Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Διορίζει πρόεδρο τον Βλαντιμίρ Λένιν, τον Λέον Τρότσκι Κομισάριο Εξωτερικών και τον Ιωσήφ Στάλιν Κομισάριο Εθνοτήτων.
1918 Η επαναστατική ομάδα «Σπάρτακος» απευθύνει έκκληση προς τους εργάτες και τους στρατιώτες να αγωνιστούν για να γκρεμίσουν τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσουν τη σοσιαλιστική δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση 1918).
1921 Ο διάδοχος Γεώργιος αναχωρεί από τη Σμύρνη για το μέτωπο.
1922 Γεννήθηκε ο Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός, Κριστιάν Μπάρναρντ
1923 Οι Ναζί πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπυραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του. Η αστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιεικής προς τους πραξικοπηματίες: ο στρατάρχης Ε. Λούντεντορφ αθωώθηκε πλήρως, ενώ ο Α. Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή, από τα οποία εξέτισε μόλις 8 μήνες και αυτά σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης.
1926 Ιδρύεται ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας ή ΑΠΟΕΛ.
1931 Κλείνει, λόγω καθίζησης του εδάφους, η Διώρυγα του Παναμά.
1932 Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ σημειώνει σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σε βάρος του Χέρμπερτ Χούβερ.
1934 Γεννήθηκε στη Νιγρίτα ο Στράτος Διονυσίου _ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές μας με πολλές επιτυχίες (πέθανε 11 Μαΐου 1990). Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Αρχικά τραγουδούσε αμισθί σε νυχτερινά κέντρα και αφού εργάστηκε ως μικροπωλητής και ράφτης, έκανε ντεμπούτο ως επαγγελματίας τραγουδιστής στη Θεσσαλονίκη. Από τις πρώτες του εμφανίσεις το 1959, ο Διονυσίου τράβηξε το ενδιαφέρον κάποιων καλλιτεχνών, οι οποίοι τον προέτρεπαν να κατέβει στην Αθήνα για να κάνει σημαντικότερες συνεργασίες.
Παρόλο που είχε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, το 1959 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου γνωρίστηκε με πολλούς τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων η Καίτη Γκρέυ, που του πρότεινε να συνεργαστούν και ξεκίνησαν να εμφανίζονται στην Κοκκινιά. Το 1967 άρχισε να συνεργάζεται με τον συνθέτη Άκη Πάνου. Ο Πάνου του έδωσε τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, όπως «Και τι δεν κάνω», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Του κόσμου το περίγελο», «Άστη να φύγει», «Εγώ καλά σου τα ‘λεγα», «Στο σταθμό του Μονάχου», «Θα ρίξω ροδοζάχαρη», «Ήταν ψεύτικα», «Μια γυναίκα», «Φέρτε το παιδί του χάρου» καί “Να είχα το κουράγιο”. Στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν, ήταν δεύτερο όνομα, μέχρι που τον άκουσε το 1969 ο Μίμης Πλέσσας και έπειτα από δύο μήνες έγραψε το θρυλικό ζεϊμπέκικο «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου κι έπειτα τα επιτυχημένα τραγούδια «Ο παλιατζής», «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Ένας αητός γκρεμίστηκε», «Αγάπη μου επικίνδυνη» και «Αφιλότιμη».
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 συνεργάστηκε με τη Χαρούλα Αλεξίου, Λιζέτα Νικολάου και τη Σόφη Παππά σε δεύτερες φωνές. Τραγούδησε τη διασκευή του Μπάμπη Μπακάλη με τίτλο «Δεν με πόνεσε κανείς», εμπνευσμένη από το ινδικό τραγούδι «Duniya mein hum aaye hain» της Nargish. Άλλη διασκευή που τραγούδησε είναι αυτή του Μπάμπη Μπακάλη ονόματι «Της αγάπης μου το δίσκο», το «Ηλεκτρόφωνο» και το «Φύγε-Φύγε» σε μουσική Ατταλίδη και στίχους Κώστα Βίρβου. Έκανε επίσης διασκευές στα τραγούδια: «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Το Παλιογέφυρο» και «Πριν το χάραμα», τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου, «Η Μπαμπέσα» του Γιώργου Μητσάκη και «Το Φτωχομπούζουκο» του Μανώλη Χιώτη.
Το 1973 συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή και χασίς που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι επρόκειτο για συνωμοσία συναγωνιστών. Κρίθηκε αθώος για οπλοκατοχή το 1974, αλλά το 1975, ξεκίνησε στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η εκδίκαση της περιβόητης υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών. Η απόφαση που βγήκε τον καταδίκασε σε τριετή φυλάκιση, ένα έτος στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τριετή εκτόπιση στα Ιωάννινα. Αποφυλακίστηκε χάρη σε αμνηστία από τη φυλακή την άνοιξη του 1976. Τον στήριξε ιδιαίτερα ο φίλος του Τόλης Βοσκόπουλος, ο οποίος το 1977 έγραψε και του έδωσε το τραγούδι «Αποκοιμήθηκα». Ενώ βρισκόταν στη φυλακή ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Πάλι Μαζί μας».Παιδιά του είναι οι τραγουδιστές Στέλιος Διονυσίου, Διαμαντής Διονυσίου και Άγγελος Διονυσίου.
Στη 10ετία του 1980 έκανε τις επιτυχίες «Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα», «Και λέγε-λέγε», «Άκου βρε φίλε», «Μόνο οι ερωτευμένοι» ,«Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Καλύτερα μαζί σου και τρελός», «Θυμήσου», «Της γυναίκας η καρδιά»,«Νομίζεις», «Ο ταξιτζής», «Και τότε μόνος» και άλλα. Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους Τάκη Μουσαφίρη, Θανάση Πολυκανδριώτη, Γιάννη Πάριο, Αλέκο Χρυσοβέργη, Σπύρο Γιατρά, Τάκη Σούκα, Σπύρο Παπαβασιλείου, Χρήστο Νικολόπουλο και Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ο Στράτος Διονυσίου υπήρξε από τις στιβαρότερες και δυνατότερες φωνές μιας και επηρεασμένος μουσικά από τον ιεροψάλτη πατέρα του απέκτησε μια βυζαντινή δωρικότητα. Ο Τάκης Μουσαφίρης τον θεωρούσε θεϊκό τραγουδιστή μιας και ηχογραφούσε δίσκο σε λίγες ώρες καθιστώντας τον μοναδικό και αφήνοντας του πάντες άναυδους. Ο Τάκης Σούκας έχει δηλώσει για τον Διονυσίου ότι «είναι ο μόνος τραγουδιστής που δεν έχασε ποτέ, ούτε για μια φορά στα τόσα χρόνια τον τόνο του!». Ο Γιάννης Πάριος έχει δηλώσει ότι με την φωνή του κούρδιζε συμφωνική ορχήστρα. Τη στιβαρότητα της φωνής του έχει μνημονεύσει και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.
1935 Γεννήθηκε ο Γάλλος ηθοποιός, Alain [Fabien Maurice Marcel] Delon (Αλέν Ντελόν).
Ο Τύπος αποχαιρετά την ομορφιά του διαβόλου “samouraï” Αλέν Ντελόν
1936 Γεννήθηκε η βραβευμένη Ιταλίδα ηθοποιός Virna Lisi (Βίρνα Λίζι -πέθανε 18 Δεκ 2014). Στη μακροχρόνια καριέρα της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση είχε συμμετάσχει σε πάνω από 100 παραγωγές και έχει κερδίσει μεταξύ άλλων βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών.
1939 Στη Γερμανία πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ.
1941 Συγκροτείται το ΚΚ Αλβανίας. Σύντομα αναπτύσσει παρτιζάνικη δράση.
1942 Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Γαλλική Βόρεια Αφρική. Η «Επιχείρηση Πυρσός», όπως ονομάστηκε, στέφθηκε γρήγορα με νίκη (16 Νοεμβρίου 1942).
1944 Καταφθάνει εσπευσμένα από την Ιταλία στην Αθήνα η Ορεινή Ταξιαρχία, προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
1949 Ξεσπά στον Πειραιά επιδημία πολιομυελίτιδας. Κλείνουν όλα τα νηπιαγωγεία.
1957 Η πτήση 7 της Pan American εξαφανίζεται μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Χονολουλού. Συντρίμμια και σώματα ανακαλύπτονται μία εβδομάδα αργότερα.
1959 Αίγυπτος και Σουδάν υπογράφουν συμφωνία για τη διανομή των υδάτων του Νείλου.
1960 Σε μια μάχη κυριολεκτικά σώμα με σώμα, ο Τζον Φ. Κένεντι κερδίζει το Ρίτσαρντ Νίξον και γίνεται ο νεότερος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ηλικία 43 ετών.
1961 Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, κηρύττει τον Ανένδοτο Αγώνα καταγγέλλοντας βία και νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα.
1963 Στην Ελλάδα, ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας.
1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Τεύκρος Ανθίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου από το 1930 και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ το 1941. Ο Τ. Ανθίας ήταν ένας από τους λιγοστούς που κατάφεραν παρά τη σχετική απαγόρευση της κυβέρνησης Καραμανλή να πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γρ. Λαμπράκη την Α’ Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (1963).
1968 Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λίγο μετά την απογείωσή του από το Αεροδρόμιο Ορλύ με προορισμό Αθήνα. Οι δύο Ιταλοί δράστες συλλαμβάνονται και κινδυνεύουν με λιντσάρισμα από τους εξαγριωμένους επιβάτες.
1970 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ Στρατή Τσαμπή, μαζί με άλλους κομμουνιστές.
1973 Από τις 8 έως τις 12 Νοέμβρη οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εντείνονται στην Ιατρική, τη Γεωπονική, την Οδοντιατρική, το Πάντειο, στη Σχολή Υπομηχανικών, τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, κ.α.
1974 Παραπέμπεται στο στρατοδικείο ο Δημήτρης Ιωαννίδης κατηγορούμενος για το πραξικόπημα στην Κύπρο.
1977 Ο Μανώλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.
1977 Πέθανε σε ηλικία 46 ετών ο ηθοποιός και μίμος Τάσος Γιαννόπουλος
1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από το σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX – EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.
1986 Πεθαίνει ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος. Ήταν μέλος του Κόμματος από το 1906, ενώ παραμονές της επανάστασης εκλέχθηκε στο ρωσικό γραφείο της ΚΕ. Την περίοδο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ήταν μέλος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Το 1926-1952 ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της σοβιετικής κυβέρνησης το 1930-1941, πρώτος αντιπρόεδρος το 1941-1957 και υπουργός Εξωτερικών το 1939-1949 και 1953-1957.
1987 Εκρήγνυται βόμβα στο Ενισκίλεν, στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια τελετής όπου συμμετείχαν οι βρετανικές δυνάμεις. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώνονται και εξήντα τρεις τραυματίζονται.
1988 Ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, κερδίζει τον Μάικλ Δουκάκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και εκλέγεται 41ος πρόεδρος.
1996 Ένα λεπτό κίτρινο σουηδικό γραμματόσημο του 19ου αιώνα πωλείται σε δημοπρασία για 2,26 εκατομμύρια δολάρια και έτσι γίνεται το πολυτιμότερο γραμματόσημο στον κόσμο.
1999 Στην πλ. Συντάγματος έλαβε χώρα το «Δικαστήριο των Λαών»
2001 Πέθανε ο μουσικός δεξιοτέχνης σαντουρίστας διεθνούς φήμης Αριστείδης Μόσχος.
2005 Πέθανε ο ηθοποιός, Αλέκος Αλεξανδράκης
2006 Πέθανε ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, Μπέιζιλ Πολιντούρις, (Βασίλης Πολυδούρης).