Πλημμύρισαν τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης μαθητές και φοιτητές, δίνοντας μήνυμα συνέχειας στον αγώνα ώστε «το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί»! Απαίτησαν δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών για τα 57 θύματα του στο έγκλημα των Τεμπών.
Νέοι της πόλης, εκπροσωπώντας μαθητικούς και φοιτητικούς συλλόγους, συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου πραγματοποιήθηκαν και χαιρετισμοί.
Πιο συγκεκριμένα, η Βασιλεία Θεοχαρίδου, μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Ευόσμου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης ανέφερε:«…Και σήμερα βρισκόμαστε πάλι εδώ με μεγαλύτερη ορμή και ακόμη πιο αποφασισμένοι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας κι ότι μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να το επιβάλλουμε!
Γιατί, δύο χρόνια μετά, δεν επιτρέψαμε το έγκλημα στα Τέμπη να ξεχαστεί! Μέσα στα σχολεία μας πρωταγωνιστήσαμε με συζητήσεις των 15μελών, με γενικές συνελεύσεις, με κάθε είδους δράση από τα συνθήματα με τις τσάντες μας μέχρι καταλήψεις. Αψηφήσαμε σε πολλά απ’ αυτά τις απειλές διευθυντών, δεν φοβηθήκαμε απέναντι στην καταστολή. Πεισμώσαμε, συντονιστήκαμε, εμπιστευτήκαμε τη δύναμή μας, δείξαμε τι σημαίνει πραγματική συλλογικότητα και αλληλεγγύη! (…)
Συνεχίζουμε να παλεύουμε ακόμη ενάντια σε όλα τα “Τέμπη” που ζούμε καθημερινά! Είτε αυτά είναι στα σχολεία μας με τα ταβάνια, τις πόρτες και τα παράθυρα να πέφτουν, είτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Ή ακόμα με την αλλαγή των εποχών στις φωτιές και στις πλημμύρες. Όλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή! Την πολιτική του κέρδους που μετρά τη ζωή μας σαν κόστος.
Το βλέπουμε ακόμα και στην Παιδεία. Γι’ αυτό και τώρα φέρνουν τους νόμους για το Εθνικό Απολυτήριο, υπάρχει ήδη η Τράπεζα Θεμάτων και η ΕΒΕ, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να ιδρύσουν τα “Ωνάσεια” – Πρότυπα σχολεία. Μας λένε δηλαδή ότι το δικαίωμά μας στη μόρφωση δεν πιάνει μία μπροστά στα κέρδη των αλυσίδων φροντιστηρίων και των κολεγίων! Αποδεικνύεται όμως ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να καθυστερήσουμε ή και να ακυρώνουμε άδικους νόμους και αποφάσεις! Η οργή μας θα γίνει ποτάμι που θα μας χαρίσει οξυγόνο και θα μας γεμίσει με ελπίδα!».
Στην συνέχεια εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων, τον λόγο πήρε η Ηλέκτρα Ευαγγέλου, πρόεδρος του ΦΣ Παιδαγωγικού ΑΠΘ, η οποία σημείωσε: «Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς μας φορείς δώσαμε για άλλη μια φορά την απάντηση ότι μπροστά στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, θα απαντάμε πάντα οι ζωές μας.
Απαντάμε απέναντι στην πολιτική αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αστικών κομμάτων και του κράτους που βάζει τις ζωές μας σε δεύτερη μοίρα, αφού πάνω από την ανθρώπινη ζωή βάζουν πάντα τα κέρδη τους και αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι βλέπουμε τριγύρω μας “τα νέα Τέμπη” μέσα στις σχολές, στις σπουδές μας και στους χώρους δουλειάς, αφού έχουν να γίνουν αντισεισμικοί έλεγχοι εδώ και 25 χρόνια στο ΑΠΘ και στον παραμικρό σεισμό μπορεί να θρηνήσουμε 10άδες μέχρι και 100άδες συμφοιτητές και συμφοιτήτριες μας. Αυτά είναι τα “νέα Τέμπη” που προδιαγράφονται με την πολιτική αυτή. (…)
Μέσα από τους αγώνες μας απαιτούμε να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί που τις έχουν, να σπάσει η πολιτική του “κόστους-οφέλους” με την πραγματική σύγκρουση και μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, δεν εμπιστευόμαστε κανένα κράτος, καμία κυβέρνηση, κανένα θεσμό και θα φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο, μέχρι τέλους!».
Στο τέλος της συγκέντρωσης, οι μαθητές και οι φοιτητές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς της πόλης στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Κρατώντας πανό και πλακάτ διαμαρτυρίας και αφού φώναξαν πως «η νέα γενιά δεν συγχωρεί» ξεκίνησαν την πορεία.
Η αρχή έγινε από την Εγνατία, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατέβηκαν την Αγίας Σοφίας, πέρασαν από Τσιμισκή και μέσω της Βενιζέλου κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Μετά το ΥΜΑΘ, οι διαδηλωτές επέστρεψαν και πάλι μαζικά λίγο πριν από τις 14.00 μέχρι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και διαλύθηκαν.