🤔 Από τη μια εμείς 🔻🔻
Γράφει ο \\ Αστέρης Αλαμπής _Μίδας ||
«’Η ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ‘Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ»
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Απεργιακή απάντηση στην πρόκληση της κυβέρνησης
Κυνισμός και πρόκληση να βαφτίζεται «ενίσχυση του εισοδήματος»
η «αύξηση» του ενός ευρώ τη μέραΞεδιάντροπη κοροϊδία
ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ στην ΕΙΝΑΠ
Για πρώτη φορά η ΔΗΠΑΚ πρώτη δύναμη!
Στη δεύτερη θέση η παράταξη της ΝΔ στη μεγαλύτερη Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα! Καμία εμπιστοσύνη του λαού στο εχθρικό κράτος και στους αντιδραστικούς θεσμούς του
Σε μεγάλη συγκέντρωση σε αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ __Σελ. 6–9
«SHUTDOWN» ΣΤΑ ΕΛΠΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Μέτρα ασφαλείας απαιτούν τα σωματεία
ΕΕ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνένοχοι για το «τσουνάμι» εργοδοτικών εγκλημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αύριο η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα
Στις 12 μ. στα Προπύλαια
- Πρόθυμη αλλά …ανέτοιμη για άμεση αποστολή στρατευμάτων δηλώνει η κυβέρνηση, που ζητάει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του ουκρανικού στρατού με όπλα και χρήμα
- ΚΚΕ: Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες! Ο λαός να δώσει αποφασιστική απάντηση και να αποτρέψει τα νέα βήματα της επικίνδυνης εμπλοκής στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, με όποιον τρόπο κι αν εκδηλωθούν
Στο θέμα μας … “ποιο θέμα μας”; που έλεγε ο Χάρρυ Κλυν
_παρένθεση
Τι σημαίνει «κολοκύθια στο πάτερο» ή πατερό όπως είναι ακριβέστερα σωστό; Ότι και το «κολοκύθια με ρίγανη», μας ενημερώνει από το 1867 ο δικηγόρος Ιωάννης Μπενιζέλος, τονίζοντας πως χρησιμοποιείται «επί αλλοκότων και ατόπων πραγμάτων». Η ερμηνεία αυτή ορθή μεν αλλά πτωχή σε στοιχεία δεν ικανοποιούσε τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, τον διευθυντή του περιοδικού «Εστία». Παρεκάλεσε λοιπόν τον συνεργάτη του περιοδικού και ιστορικό Αντώνιο Μηλιαράκη να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες και να παρουσιάσει την παροιμιώδη έκφραση. Πράγματι, ο Μηλιαράκης ανταποκρίθηκε επισημαίνοντας ότι η φράση ισοδυναμεί, με άλλα λόγια, με το «λες ψέματα» ή «πράγματα αναληθή», δηλαδή «τερατολογείς». Πρόκειται για παροιμιακή ρήση που βρισκόταν ευρέως σε καθημερινή χρήση, ενώ ακούγεται ακόμη στις ημέρες μας από τον ελληνικό λαό. Χρησιμοποιούνταν δε ιδιαιτέρως και στην Αθήνα αλλά από τον 19ο αιώνα ακόμη έχει κατακτήσει τη θέση της στην καθημερινότητα του Έλληνα. Σε λογοπαίγνια που δημοσίευε ο Τίμος Μωραϊτίνης το 1894 έγραφε πως τα κολοκύθια στο πάτερο ισοδυναμούσαν με τον ιδανικό έρωτα! «Τι έρωτα και κολοκύθια στο πάτερο μου λες, μωρή κόρη, του πατέρα σου του προκομένου» έλεγε σε μια αποστροφή του λόγου της η Φρόσω στην αθηναϊκή ηθογραφία «Το Φυντανάκι» του Παντελή Χορν (1922).
«Κίνημα κολοκύθια στο πάτερο» έγραφε δέκα χρόνια αργότερα (1932) ο Βασίλης Ηλιάδης σχολιάζοντας τις καφενειακές κουβέντες περί στασιαστικών κινημάτων. Εξάλλου η ρήση βρισκόταν συχνά στην πένα των χρονογράφων. Λέγεται λοιπόν ως απάντηση σε εκείνους οι οποίοι διηγούνται συνεχώς απίθανα και απίστευτα πράγματα. Πολλοί μάλιστα ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι επίτηδες δημιουργήθηκε χωρίς έννοια για να χρησιμοποιείται ως απάντηση στους τερατολογούντες και ψευδολογούντες. Πράγματι δεν προκύπτει κάποια έννοια. Τι θα πει στο πατερό κολοκύθια; Και όμως, όπως απέδειξε ο Μηλιαράκης, φαίνεται πως παράχθηκε σε τόπο όπου το πατερό δεν είχε την έννοια που είχε στην Αθήνα, δηλαδή δοκός, δοκάρι. Πατερό ονομάζονταν τα μακριά ξύλα στα οποία καρφώνονται οι σανίδες των σπιτιών. Συνήθως, η λέξη χρησιμοποιούνταν στον πληθυντικό, τα πατερά, αφού ήταν πολλά στο πάτωμα ή στην οροφή. Ωστόσο η ρήση εκφέρεται στον ενικό. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδος πατερό δεν αποκαλούσαν την δοκό, αλλά τον ληνό. Το μεγάλο ξύλινο κιβώτιο που χρησιμοποιούσαν για να πατούν τα σταφύλια και να βγει ο χυμός και να παραχθεί κρασί, δηλαδή το πατητήρι.
Η λέξη πατερό ήταν γνωστή σε πολλούς τόπους, όπως στα Κύθηρα αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Θα ήταν λοιπόν έξω από κάθε λογική να βρεθούν κολοκύθια στο πατητήρι, οπότε και η παροιμία απαντούσε εύστοχα σε κάθε τι εξωπραγματικό, ψευδές και ανυπόστατο. Η λέξη πατερό μεταφέρθηκε και σε τόπους που λεγόταν με άλλη σημασία, αλλά επικράτησε. Η απάντηση αυτή και η περιγραφή του Αντ. Μηλιαράκη δημοσιευόταν το μακρινό 1893. Αργότερα επιχειρήθηκαν και άλλες, μάλλον ανεπιτυχείς, ερμηνείες, όπως αυτή που ήθελε τον ελληνικό λαό να περιφρονεί και να αντιπαθεί τα κολοκύθια ως φαγητό. Ολόκληρη φιλολογία αναπτύχθηκε γύρω από τη φράση αυτή.
Πάντως, περίπου έναν αιώνα μετά τη δημοσίευση του Μηλιαράκη συναντάμε τα κολοκύθια στο πάτερο να έχουν βρει τη θέση τους σε κάθε λογής ανοησία των αστών _μεταξύ αυτών της σημερινής Καθημερινής, με πηχιαίο τίτλο “Ας έμενε ο Κασσελάκης”…
Είναι τέτοια η απογοήτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, που το ακούσαμε κι αυτό. Βουλευτής του κόμματος σχολιάζοντας την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά προ 2012 είπε την εξής ατάκα, παρουσία μάλιστα συναδέλφων του που πάγωσαν. Είναι τέτοια η απογοήτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, που το ακούσαμε κι αυτό. Βουλευτής του κόμματος σχολιάζοντας την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά προ 2012 είπε την εξής ατάκα, παρουσία μάλιστα συναδέλφων του που πάγωσαν: «Δεν μας άρεσε ο Κασσελάκης. Ας τον αφήναμε στη θέση του να είμαστε ακόμα δεύτεροι». Η ατάκα προκάλεσε αμηχανία, αλλά και έναν προβληματισμό, καθώς πράγματι με τον Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερο κόμμα.
Το έμαθε από τα κανάλια: Ενδεικτικό των λεπτών εσωκομματικών καταστάσεων που υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία είναι πως την περασμένη εβδομάδα κορυφαίος υπουργός έμαθε ποιον θα έχει υφυπουργό από την επίσημη ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από τον Παύλο Μαρινάκη, καθώς κανείς δεν του είχε πει μέχρι τελευταία στιγμή ποιος θα έρθει στο υπουργείο. Και όταν μιλάμε για κορυφαίο υπουργό, εννοώ πολύ κορυφαίο, ο οποίος δεν έκρυβε την έκπληξή του για τη μυστικότητα, χωρίς όμως να δώσει συνέχεια.
Ετοιμάζει πρωτοβουλίες: Σας πάω στο ΠΑΣΟΚ τώρα, που είναι σε δύσκολη θέση κι αυτό φαίνεται πλέον διά γυμνού οφθαλμού. Ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια πάντως και ετοιμάζει κινήσεις, με τις οποίες θα επιχειρήσει να ανακατέψει την τράπουλα. Διάφορες πηγές λένε ότι το επόμενο διάστημα ετοιμάζει πρωτοβουλίες στο κόμμα, καθώς θα έχει συναντήσεις όχι μόνο με στελέχη που είναι εντός κόμματος αλλά και «εκτός», επιχειρώντας ένα άνοιγμα. Τώρα ποια μπορεί να είναι αυτά τα πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ θα φανεί, αλλά πολλοί μιλάνε για εκπλήξεις.
Το βιβλίο Πατέλη: Ο Αλέξης Πατέλης (σσ. Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της ΓΓ Πρωθυπουργού της Προεδρίας _ που έχει προλάβει να κάνει μία μεγάλη, διεθνή καριέρα στα χρηματοοικονομικά και τώρα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη του οικονομικού οδικού χάρτη για την Ελλάδα) γράφει το τελευταίο διάστημα πυρετωδώς το νέο του βιβλίο, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Το βιβλίο καταγράφει πώς η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της στο οικονομικό πεδίο στο εξωτερικό, μέσα από την προσωπική του εμπειρία στο Μαξίμου τα τελευταία πέντε χρόνια. Οπως λέει δε στους συνομιλητές του, στη χώρα μας έχουμε μια τάση να γράφουμε συνεχώς για τις καταστροφές μας, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, η δικτατορία, ο Εμφύλιος, η οικονομική κρίση, και σπανίως να εξιστορούμε κάτι καλό. Και αυτό κάνει με το βιβλίο. Στην ερώτηση, ωστόσο, αν του λείπει η πολιτική, η απάντηση είναι απόλυτη: Αυτός ο κύκλος έχει κλείσει.
Πήρε την καρέκλα: Πολλές φορές λέμε χαριτολογώντας πως στους πολιτικούς αρέσει να βιδώνονται στην καρέκλα. Στον τελευταίο ανασχηματισμό είχαμε κυριολεκτικά ένα τέτοιο περιστατικό, καθώς ο νέος υπουργός που πήγε να αναλάβει τα καθήκοντά του, είδε ότι έλειπε η καρέκλα στο γραφείο. Η ενημέρωση που είχε ήταν πως ο προκάτοχός του την πήρε μαζί του, αφού προφανώς ήταν κάποια καλή καρέκλα που την είχε αγοράσει ο ίδιος για να κάθεται. Και τώρα θα κάθεται στην ίδια καρέκλα στο σπίτι του ή όπου αλλού αγαπά. Εύγε!
Το Ραφάλ του Μητσοτάκη: Πάντα στους ανασχηματισμούς υπάρχουν και οι πιο ελαφρές στιγμές για να αποφορτίσουν το κλίμα της μεγάλης πίεσης. Ένα τέτοιο ενσταντανέ χάρισε ο Βασίλης Σπανάκης, που μιλώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη τού είπε «πρόεδρε, είμαι το Ραφάλ σου». Τι να κάνει και ο Μητσοτάκης; Εβαλε τα γέλια, αφού ξέρει εδώ και χρόνια την αφοσίωση του υφυπουργού στο πρόσωπό του.
Ικανοποίηση Σαμαρά: Αν πάντως κάποιος έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση για το στραπάτσο του Δοξιάδη ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς δεν πάει πολύς καιρός που ο Αρίστος, συνομήλικός του και συμμαθητής του στο Κολλέγιο, του είχε κάνει προσωπική δημόσια επίθεση ζητώντας να αποτραβηχτεί «με αξιοπρέπεια» και λέγοντας μάλιστα τη σκληρή φράση πως «δεν έχει τσίπα». Τα λόγια του Δοξιάδη ήταν σκληρά και σιγά μην τα ξεχνούσε ο Αντώνης, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις χαμογελούσε σαρδόνια, λέγοντας «κοίτα ποιος μίλαγε για μένα».
Από την ΑΣΟΕΕ στο ΥΠΟΙΚ: Σας πάω στην οδό Νίκης τώρα και στον νέο τσάρο Κυριάκο Πιερρακάκη, για να σας πω και κάτι άγνωστο. Ο νέος υπουργός υπήρξε συμφοιτητής και φίλος με τον υφυπουργό του Θάνο Πετραλιά στην ΑΣΟΕΕ. Τότε βέβαια δεν είχαν τα ίδια πολιτικά φρονήματα. Τώρα, είκοσι χρόνια μετά, ποιος έχει όρεξη να θυμηθεί παλιές αμφιθεατρικές ιστορίες;
Πλεύση ΤikΤok: Η (σσ. γνωστή φούσκα για _δημοσκοπική “εκτόξευση” της Ζωής Κωνσταντοπούλου)… “που δείχνει να λειτουργεί ως trend με βασική πλατφόρμα το TikTok, που έχει γίνει Πλεύση Τοκ” _σσ. εδώ γελάνε.
Αναζητάει δικαιοσύνη: Μια πολύ ξεχωριστή συνάντηση είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή, όπου περιόδευσε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή πλησίασε τον Παύλο Χρηστίδη ένας κύριος και του είπε πως είναι πατέρας ενός στρατιωτικού που έχασε τη ζωή του στην ελληνική αποστολή στη Λιβύη και θέλει να μιλήσει στον πρόεδρο. Ο Χρηστίδης το είπε αμέσως στον Ανδρουλάκη, που ζήτησε να τον δει. Πράγματι οι δυο τους για αρκετή ώρα είχαν εκτενή συζήτηση. Ο δυστυχής πατέρας είχε μαζί του έναν μεγάλο φάκελο και σε όσους τον ρωτούσαν τι είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έλεγε μία φράση: «Δικαιοσύνη για το παιδί μου», καθώς πιστεύει πως επιχειρησιακά λάθη και αβελτηρίες, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ήταν αυτά που οδήγησαν στον θάνατο το παιδί του.
Στην τελική ευθεία η Κίμπερλι: Κανονικά προχωράει η διαδικασία στο Κογκρέσο για την ακρόαση διορισμού της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η Κιμπερλι Γκίλφοϊλ περνάει, όπως μαθαίνω, πολύ καιρό στο Mαρ-α-Λάγκο, στο οποίο μαζεύεται ο στενός πυρήνας του Τραμπ. Η πιθανή καθυστέρηση του διορισμού της κ. Γκίλφοϊλ μπορεί να οφείλεται στον μεγάλο όγκο των διορισμών που πρέπει να περάσουν από το Κογκρεσο, όπως π.χ. αυτός του επιχειρηματία που στέλνει ο Τραμπ στην Αγκυρα. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η εντολή Τραμπ είναι να μην καθυστερήσει η επιλογή του για την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται να βρεθεί στην Ελλάδα στενός συγγενής του Αμερικανού προέδρου.
__ όλα αυτά τα “περισπούδαστα” από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ column: ΘΕΩΡΕΙΟ | Σταύρος Παπαντωνίου
Ειδικά αφιερωμένο