Έκτακτο συνέδριο από 1η έως 3 Νοεμβρίου, πρώτος γύρος εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στις 24 Νοεμβρίου και αν απαιτηθεί δεύτερος θα διεξαχθεί μία βδομάδα μετά. Αυτή ήταν η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χτες το βράδυ – στην οποία δεν μετέχει ο Στ. Κασσελάκης, καθώς δεν είναι εκλεγμένο μέλος σε κανένα όργανο του κόμματος – με αντικείμενο την προετοιμασία της εμφάνισης του Ν. Παππά στη ΔΕΘ αλλά και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου προέδρου, που αναμένεται να σφραγιστούν από μία ακόμα διάσπαση, καθώς οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν θα παραμείνουν στο κόμμα αν ο ίδιος δεν είναι επικεφαλής.
Κορυφώνεται ο «πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές ζητούν από τον Κασσελάκη 100 μέλη της ΚE
Η πλευρά του Π. Πολάκη επέμεινε χτες για επιτάχυνση των διαδικασιών, θέση με την οποία συμφωνούν και οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το τι σχεδιάζει να κάνει, αν θα διεκδικήσει δηλαδή ξανά την προεδρία του κόμματος, αν θα ιδρύσει νέο φορέα ή αν θα αποσυρθεί από την πολιτική.
Αντιθέτως οι «87» υποστήριξαν – και η θέση τους πλειοψήφησε – ότι πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε το κόμμα να πάει «συντεταγμένα» σε μια νέα προεδρική εκλογή.
Θυμίζουμε ότι εκτός του Π. Πολάκη υποψηφιότητα ανακοίνωσε ότι θα θέσει ο Απ. Γκλέτσος, «παρών» έχει δηλώσει ο ευρωβουλευτής Ν. Φαραντούρης, χτες κυκλοφόρησε και το όνομα της Ρ. Δούρου, ενώ από τους «87» ενδέχεται να διεκδικήσει την προεδρία ο Σ. Φάμελλος ή η Ολ. Γεροβασίλη.
Προσερχόμενος στην Πολιτική Γραμματεία ο Π. Πολάκης έκανε λόγο για «τραύμα που πρέπει να επουλωθεί», ενώ δήλωσε πως ο Στ. Κασσελάκης μπορεί μεν να θέσει ξανά υποψηφιότητα, αλλά «εδώ κυκλοφορούν και σενάρια ότι περιμένει να δει τις δημοσκοπήσεις για να φτιάξει άλλο κόμμα». Επέμεινε τέλος για εκλογές το αργότερο μέχρι αρχές Νοεμβρίου.
Από την πλευρά των «87», ο Θ. Θεοχαρόπουλος μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ανέφερε ότι το ζήτημα «είναι να κατέβουμε με μια λογική εξωστρέφειας και να πετύχουμε συμπλεύσεις για να νικηθεί η ΝΔ» (μαζί με την οποία βέβαια ψηφίζουν το 50% των νομοσχεδίων και συμφωνούν και στα υπόλοιπα) και πρόσθεσε πως δεν μπορούν να γίνουν «εκλογές fast track», αλλά ούτε να υπάρξει μια μακρόσυρτη διαδικασία.
Χτες, στο μεταξύ, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν η Β. Κεχαγιά από εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και ο Δ. Βέττας από αναπληρωτής εκπρόσωπος.
ΣΥΡΙΖΑ: Οχι Κασσελάκη σε εκλογές – Κάλεσε «87» και Πολάκη να καταθέσουν πρόταση μομφής
Έχουν ζηλέψει τη “δόξα” της κυβέρνησης…
Την ίδια ώρα, «εντός, εκτός και επί τα αυτά» του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να καταθέτουν το πιο βασικό εχέγγυο για την αναστήλωση της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας: Τα διαπιστευτήριά τους στο σύστημα. Ετσι, μετά τον Ραγκούση που ζήλεψε τη «δόξα» των κυβερνητικών υπουργών, λέγοντας ότι αν υπάρξουν παροχές στον λαό «θα ξαναχρεοκοπήσουμε», ήταν η σειρά του Π. Παππά να ζηλέψει τη «δόξα» του Αδ. Γεωργιάδη, ζητώντας «να κάνουμε μια σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη, να δούμε πώς θα περιορίσουμε το κόστος των υπαρχουσών δομών Υγείας, πώς θα αναδιατάξουμε τον υγειονομικό μας χάρτη, ώστε να γίνει φτηνότερο το κόστος».
Πήγε δηλαδή ένα βήμα παραπέρα τη λογική του κόστους – οφέλους, προτείνοντας μάλιστα να κλείσουν ακόμα περισσότερα νοσοκομεία (!) με το επιχείρημα ότι είναι «διάσπαρτα» και δεν παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες, ό,τι ακριβώς λέει και η κυβέρνηση, την οποία μάλιστα κατηγόρησε ότι «δεν τολμάει, λόγω του πολιτικού κόστους». Πραγματικά δεν είναι να απορεί κανείς που τα αστικά επιτελεία αγωνιούν για το πώς θα ξανασταθεί στα πόδια της τέτοια «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση της ΝΔ…
Πηγή 902.gr