Σε κάθε περίπτωση, μία ακόμα, ίσως τη μεγαλύτερη, διάσπασή του ζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στ. Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του αποχώρησαν καταγγέλλοντας αντιδημοκρατικό αποκλεισμό τους απ’ το έκτακτο συνέδριο που διεξήχθη με συνοπτικές διαδικασίες απείρου κάλλους, με ύβρεις και κεφαλοκλειδώματα, βράδυ Παρασκευής και Σάββατο, επισφραγίζοντας μια πορεία ιδεολογικού – πολιτικού – οργανωτικού εκφυλισμού. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 4 βουλευτές είχαν αποχωρήσει, οι Αλ. Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Π. Παππάς, δεκάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, προσκείμενα στον τέως πρόεδρο, ενώ καταγράφονται αποχωρήσεις κι απ’ τις οργανώσεις του κόμματος.
Στον προθάλαμο της εξόδου βρίσκονται αρκετοί ακόμα βουλευτές όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Γιώτα Πούλου, ο Γ. Γαβρήλος, ο Γ. Σαρακιώτης, ο Ε. Αποστολάκης, η Ελενα Ακρίτα… Ο πρώτος που θα περάσει την έξοδο, δίχως να παραδώσει την έδρα του, θα στερήσει απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτει 31 βουλευτές, όσους δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φαίνεται να τους συγκρατεί, αφού κανείς δεν θέλει να πάρει τον «μουτζούρη».
Χτες, Θ. Τζάκρη, Γ. Γαβρήλος και Γ. Σαρακιώτης παραιτήθηκαν απ’ τα καθήκοντά τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας ωστόσο μέλη της, με την Θ. Τζάκρη να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό πως μένει μέχρι να φύγει, όταν ετοιμαστεί το κόμμα Κασσελάκη. Την ίδρυσή του είχε ανακοινώσει ο έκπτωτος πρόεδρος το Σάββατο, αφού το πανελλήνιο είχε απολαύσει σκηνές ιλαροτραγωδίας σε ένα κατ’ ευφημισμόν συνέδριο με βρισιές και προπηλακισμούς, λιποθυμίες, αστυνομία και πυροσβεστική, κλειδωμένες πόρτες, το οποίο επικύρωσε τις υποψηφιότητες Π. Πολάκη, Σ. Φάμελλου, Ν. Φαραντούρη και Απ. Γκλέτσου για την προεδρία του κόμματος, στις εκλογές που θα διεξαχθούν τέλος του μήνα.
Το όνομα του νέου φορέα «θα το αποφασίσει η βάση» είπε ο Στ. Κασσελάκης, με …δημόσια διαβούλευση, σε μια άλλη επίδειξη γελοιότητας. Και εξήγησε σε μια κουραστική επανάληψη διακηρύξεων άνευ περιεχομένου πως αυτό θα είναι η «δημοκρατική συνέχεια» του ΣΥΡΙΖΑ, «ένα λαϊκό προοδευτικό κόμμα» που θα απευθύνεται «σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο και στη θεσμική δεξιά» και πως θα πρόκειται «για κόμμα των μελών και όχι των κρατικοδίαιτων στελεχών». Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του νέου φορέα, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο αποχώρησε, έκανε λόγο για πέντε «προγραμματικούς πυλώνες» για τη «βιώσιμη ανάπτυξη» και καινοτομία, την «κοινωνική συνοχή» και την εργασία, την «κλιματική αλλαγή» και την «πράσινη μετάβαση», τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τη θεσμική αναγέννηση, την προστασία και την ασφάλεια, όλοι τους στόχοι του κεφαλαίου που ασπάζονται σοσιαλδημοκρατικά και «κεντροδεξιά» κόμματα.
«Αυτές τις ώρες ο Στέφανος Κασσελάκης με την αμέριστη συμπαράσταση και άλλων κέντρων δίνει λυσσαλέα μάχη για να απολέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κουβαλάει ήδη το στίγμα της αποστασίας και της λογικής, “έχασα κι έφυγα”. Για τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πόθεν έσχες και τις οφσόρ είναι σαφές ότι πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό που αναζητά σε κάθε περίπτωση είναι πολιτικό σωσίβιο στον μη αυτοδύναμο κ. Μητσοτάκη και τη διαπλοκή», ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, που στο μεταξύ δηλώνει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για τα περαιτέρω της εμπλοκής του Στ. Κασσελάκη σε οφσόρ εταιρείες.
Σε μια προσπάθεια δε να καταρριφθούν τα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «ασύστολα ψεύδη για δήθεν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό συνέδρων», επιστρέφει τις κατηγορίες στον Στ. Κασσελάκη κατηγορώντας τον για προσπάθεια νοθείας με συγκεκριμένες καταγγελίες πλαστογράφησης υπογραφών, συμμετοχής, ακόμα και εκλογής συνέδρων που δεν είναι μέλη του κόμματος, προπηλακισμών ακόμα και βίας σε βάρος μελών που δεν υποστήριζαν τον Στ. Κασσελάκη κ.λπ.
Πηγή Ριζοσπάστης