Όλο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτός απροόπτου συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, μετά την απόρριψη, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, της πρότασης για νέες εσωκομματικές εκλογές την οποία κατέθεσε ο Π. Πολάκης κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Με την πρόταση του βουλευτή Χανίων συμφώνησαν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Θ. Θεοχαρόπουλος και συνολικά οι οκτώ που εκπροσωπούν τους «87» στο όργανο.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Στ. Κασσελάκη ότι «ρευστοποιεί» το κόμμα, η συνεδρίαση όμως έληξε με τον ίδιο να παραπέμπει οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία στο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου και στο οποίο η προεδρική πλειοψηφία θεωρεί ότι διατηρεί προβάδισμα έναντι των «87».
«Οποιος πιστεύει ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας, να καταθέσει πρόταση μομφής», φέρεται να δήλωσε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι και ο νέος πρόεδρος (επιλογή του Στ. Κασσελάκη) της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Νίκος Παππάς, διατύπωσε την αντίθεσή του στην προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, σχολιάζοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, ο πρόεδρος ζητούσε επίμονα από τους βουλευτές – μέλη του οργάνου να δεσμευτούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα!
Με τις διαφορές να δείχνουν αγεφύρωτες και το κόμμα να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, το ερώτημα είναι πλέον το τι ακριβώς θα συμβεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Εάν τελικά ο Στ. Κασσελάκης δεν ανακοινώσει προσφυγή στις κάλπες, θα κατατεθεί πρόταση μομφής και από ποιους; Και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει ικανός αριθμός στελεχών για να περάσει η πρόταση αυτή;
Στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μορφής, προβλέπεται ψηφοφορία και ανοίγει ο δρόμος για διαρκές συνέδριο που θα κρίνει τη διαδικασία και τις υποψηφιότητες.
Πάντως, για να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, χρειάζονται 151 ψήφοι (ορισμένοι θεωρούν πως οι «87» έχουν δύναμη περί τα 110-120 μέλη της Κ.Ε. και ο Παύλος Πολάκης άνω των 30).
Με αφορμή την συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για το θέμα του Χρ. Σπίρτζη, ο ίδιος κατήγγειλε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα έπρεπε να καταπιαστεί με το ποιόν όσων προσέφυγαν εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονται πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά και άνθρωποι που δεν είναι καν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα πάντως παραπέμπετε σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (κι όχι αυτού του Σαββατοκύριακου), όπως αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας. Σημειώνεται ότι η απόφαση για διαγραφή ή μη του πρώην υπουργού, είναι «casus belli» για την ομάδα των «87» και αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις…