“Κόκκινες γραμμές”, κατάσταση στο πεδίο των μαχών
και ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια
για τους “όρους διευθέτησης” κλιμακώνουν την αντιπαράθεση
Μετά από σχεδόν δύο ώρες ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Συνομιλίες» Ρωσίας – Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης να εμμένουν στα τελεσίγραφα
Μετά από ένα παρασκήνιο πολύωρων διαβουλεύσεων με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, των Ευρωπαίων και της Τουρκίας, ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στις συζητήσεις συμμετέχει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, ο οποίος στην αρχή της συνάντησης κάλεσε τις δύο πλευρές να υιοθετήσουν «μια εποικοδομητική προσέγγιση», καθώς αυτές οι συνομιλίες «είναι σημαντικές για την προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών».
Πριν οι δύο αντιπροσωπείες κάτσουν στο «τραπέζι» έγινε μια συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Επίσης, οι Ουκρανοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών συναντήθηκαν με συμβούλους «ασφαλείας» από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, τις χώρες που ηγούνται της «Συμμαχίας των Προθύμων» και επιμένουν στο τελεσίγραφο για κατάπαυση του πυρός ή «μαζικές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας.
- Τη θέση του Κιέβου για άμεση εκεχειρία, συνόψισε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρ. Ούμεροφ, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για «άμεσες διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο» και για «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός». Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το Κίεβο έχει συντονίσει τη στάση του με τους «βασικούς συμμάχους» του, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. «Αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε διπλωματική διαδικασία, χρειάζεται να εφαρμοσθεί κατάπαυση του πυρός. Πραγματική, βιώσιμη και καλά επιτηρούμενη», ανέφερε ουκρανική διπλωματική πηγή.
- Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, κατηγόρησε το Κίεβο ότι «προσπαθεί να κάνει ένα σόου στις διαπραγματεύσεις, όπως κάνει εδώ και χρόνια», επιμένοντας πως χρειάζεται η εδραίωση «μιας διαρκούς ειρήνης», καθώς η Μόσχα υποστηρίζει ότι η διαδικασία διευθέτησης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα «βαθιά αίτια» της σύγκρουσης. Δηλαδή, να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο NATO και να αποστρατιωτικοποιηθεί, σε συνδυασμό με την προσάρτηση των εδαφών που έχει καταλάβει. Επίσης, ζητάει να σταματήσουν οι παραδόσεις «δυτικών» όπλων και αποκλείει την παρουσία στρατευμάτων από ΝΑΤΟικά κράτη στην Ουκρανία.
- Οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» του Κιέβου, από κοινού με τις ΗΠΑ, έθεσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τελεσίγραφο στη Ρωσία: Να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός ή να υποστεί «μαζικές» κυρώσεις σε αντίποινα. Η Μόσχα απέρριψε το τελεσίγραφο, αντιπροτείνοντας άμεσες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.
- Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρ. Μερτς, δήλωσε δήλωσε σήμερα ότι ο Πούτιν έκανε λάθος που δεν παρευρέθηκε στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και είπε ότι υπάρχει ένα νέο πακέτο κυρώσεων έτοιμο να επιβληθεί στη Μόσχα. «Ένα νέο πακέτο κυρώσεων είναι έτοιμο. Θα το υιοθετήσουμε στις Βρυξέλλες την Τρίτη», ανέφερε σε ανάρτηση του.
Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν κυρίως ουκρανικές πηγές σε ειδησεογραφικά μέσα στο επίκεντρο φέρεται πως τέθηκαν ζητήματα σχετικά με το με ποιους όρους θα ξεκινήσει η όποια «κατάπαυση του πυρός».
- Η Ουκρανική πλευρά, με έντονη παρέμβαση όπως γράφεται της Γαλλίας της Γερμανίας και της Βρετανίας, προτάσσει την «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 μέρες».
- «Η νούμερο ένα προτεραιότητά μας είναι μια πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής κατάπαυση του πυρός. Αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως για να σταματήσουν οι δολοφονίες και να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για διπλωματία», είπε ενδεικτικά ο Ζελένσκι από την Αλβανία όπου παραβρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».
- Επίσης ενδεικτικό της παρέμβασης ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ που πρωτοστατούν και στον λεγόμενο «Συνασπισμό των Προθύμων» που η σύσταση του υποδηλώνει και την όξυνση των αντιπαραθέσεων μεταξύ χωρών της ΕΕ αλλά και μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την μοιρασιά της λείας είναι η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, επίσης από τα Τίρανα ότι μόνο με «αύξηση της πίεσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ» θα υπάρξει όποια διευθέτηση.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Σ. Ναρίσκιν, δήλωσε πως οι προσπάθειες της ΕΕ «να μας οδηγήσουν στην άβυσσο δεν θα σταματήσουν σύντομα».
Αντιπαραθετικά όπως οι Ουκρανοί διαρρέουν, αλλά σε κάθε περίπτωση και η Ρωσία συνεχώς επισημαίνει, από ρωσικής πλευράς τέθηκε ως «τελεσίγραφο» για την όποια «κατάπαυση του πυρός» η αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από περιοχές που ελέγχει η Ρωσία.