Μίλησαν για “ανθρωπιστικά ζητήματα”
του ιμπεριαλιστικού σφαγείου στο φόντο γενικευμένων
πολεμικών προετοιμασιών

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη διήρκεσε σχεδόν 1 ώρα και σύμφωνα με όσα ανακοινώνονται φέρεται πως κατέληξαν σε ανταλλαγή ενός αριθμού κρατουμένων ενώ κατέθεσαν και υπομνήματα με τους όρους τους για την όποια ιμπεριαλιστική διευθέτηση, που όπως επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, η κλιμάκωση της πολεμικής προετοιμασίας κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης αλλά και οι «όροι» αυτοί καθ’αυτοί οξύνουν τους ανταγωνισμούς και «στρώνουν το έδαφος» για γενικευμένο μακελειό
«Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Χ. Φιντάν σε δηλώσεις του πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες είχε αναφέρει πως η συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ρωσία και της Ουκρανίας έχει στόχο την προετοιμασία για μια «πιθανή συνάντηση μεταξύ των ηγετών», την κατάθεση εκατέρωθεν των όρων για μια «κατάπαυση του πυρός» και θα επικεντρώνονταν «στην πρόοδο σε ανθρωπιστικά ζητήματα μεταξύ των οποίων και ανταλλαγές κρατουμένων».
Σχετικά με την ανταλλαγή των κρατουμένων σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών καταγράφεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ανταλλάξουν 6.000 πτώματα στρατιωτών. Οι σοβαρά τραυματισμένοι και άρρωστοι θα ανταλλαγούν με το σχήμα «όλοι για όλους».
Όσον αφορά το ζήτημα που θέτει η Ουκρανία περί «απαχθέντων παιδιών», όπου κατέθεσε και σχετική ονομαστική λίστα σήμερα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Μεντίνσκι, δήλωσε πως οι αριθμοί που αναφέρει η Ουκρανία είναι ψευδείς και ότι «Θα επιστρέψουμε όσους βρίσκονται στην Ρωσία αν οι γονείς και οι νόμιμοι κηδεμόνες τους είναι παρόντες (…) Δεν υπάρχει απαγωγή (…) μην μετατρέπεται το ζήτημα σε ένα σόου για συμπονετικούς Ευρωπαίους».
Κατά τα άλλα ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία παρέδωσε 2 κείμενα με τους όρους της στους Ουκρανούς. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε, πέρα από τα… «ανθρωπιστικά ζητήματα», πρότεινε όχι «γενική κατάπαυση του πυρός» αλλά αυτό να γίνει για 2-3 μέρες και σε συγκεκριμένες περιοχές ώστε να περισυλλεγούν τα πτώματα και να γίνουν «χριστιανικές κηδείες» όσων έγιναν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.
Ένας δημοσιογράφος των Financial Times ανάρτησε το φερόμενο ως κείμενο με τους όρους της Ουκρανίας για «ειρήνη». Ανάμεσα σε άλλα εκεί αναφέρεται ότι τα εδαφικά ζητήματα – δηλαδή η μοιρασιά της λείας με βάση την κατάσταση στο πεδίο των μαχών – θα συζητηθούν μετά από μια «πλήρη κατάπαυση του πυρός». Επίσης φέρεται να κατατέθηκε ως όρος της Ουκρανίας πως αυτή δεν θα «εξαναγκαστεί σε ουδετερότητα» – δηλαδή ότι θα μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – και ότι δεν θα υπάρχουν «περιορισμοί» στην ενίσχυση του στρατού της καθώς και στο ποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στρατεύματα στο έδαφος της.
902.gr
Ολοκληρώθηκαν μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου. Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα υπάρξει τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ανακοίνωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι επετεύχθη συμφωνία με τη ρωσική αντιπροσωπεία για νέο γύρο ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου. Όπως δήλωσε, η διαδικασία θα επικεντρωθεί σε βαριά τραυματισμένους στρατιώτες και νέους σε ηλικία. Παράλληλα πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν, στην οποία ενδεχομένως θα συμμετέχει και ο Τραμπ στο τέλος του μήνα. «Όταν τα όπλα σωπάσουν, μπορούμε να συζητήσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Σεργκέι Κισλίτσα κατηγορώντας την ρωσική πλευρά ότι απορρίπτει μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και ότι δεν συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ στις ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να παρακολουθεί μια ουδέτερη χώρα τις διαπραγματεύσεις και οι ΗΠΑ είναι η καταλληλότερη γι΄αυτό.
Η Μόσχα από την πλευρά της όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι συμφώνησε να παραδώσει τις σορούς 6.000 στρατιωτών στην Ουκρανία, την επόμενη εβδομάδα. Ο Μεντίσκι ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία έχει προτείνει κατάπαυση του πυρός για δύο ή τρεις ημέρες σε ορισμένες περιοχές. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είπε επίσης ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές παρέδωσαν στους Ουκρανούς ομολόγους τους ένα λεπτομερές υπόμνημα που περιγράφει τους όρους της Μόσχας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και το οποίο θα εξετάσει η Ουκρανία.
Ζελένσκι: Πρετοιμασία για νέα ανταλλαγή κρατουμένων
Αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι –μιλώντας από το Βίλνιους της Λιθουανίας- επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Ουκρανία παρουσίασε ένα προτεινόμενο σχέδιο ειρήνης που περιλαμβάνει πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων, επιστροφή των παιδιών που μεταφέρθηκαν βιαίως στη Ρωσία, καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας από τη διεθνή κοινότητα.
«Όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα. Να σταματήσει ο ρωσικός πόλεμος και να έρθει πραγματική ειρήνη», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ζελένσκι σύμφωνα με το BBC. Ουκρανοί αντιπρόσωποι στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν επίσης ότι παρέδωσαν στους Ρώσους ομολόγους τους μια λίστα με παιδιά που το Κίεβο θέλει να επιστρέψει η Μόσχα. Όπως εξηγούν, εκατοντάδες παιδιά απομακρύνθηκαν βίαια από το ουκρανικό έδαφος από τις ρωσικές δυνάμεις και θέλουν να επιστραφούν στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Από την πλευρά της η Μόσχα αναφέρει ότι τα παιδιά μετακινήθηκαν για να προστατευτούν από τις μάχες. Στις επίσημες συζητήσεις συμμετείχε ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αλλά και ουκρανική. Σύμφωνα μάλιστα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις με όλες τις λεπτομέρειες.
Διαπραγματεύσεις εν μέσω βομβαρδισμών
Αντιπροσωπείες και από τις δύο χώρες υπό την Τουρκία έφθασαν σήμερα Δευτέρα όπως είχε προαναγγελθεί στο παλάτι Τσιραγάν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η Ουκρανία λίγες ώρες πριν, εξαπέλυε μαζική επίθεση με drones σε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη, με τους αναλυτές να τη χαρακτηρίζουν ως την πιο σημαντική επίθεση του Κιέβου από την αρχή του πολέμου σύμφωνα με το CNNi.
H Ρωσία από την πλευρά της έχει εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία εξαπολύοντας το βράδυ του Σαββάτου τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, με τη συμμετοχή 472 μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Εξάλλου την Κυριακή, τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού. Εν μέσω εκατέρωθεν επιθέσεων, Ρωσία και Ουκρανία διεξήγαν απευθείας συνομιλίες για δεύτερη φορά μέσα στα τρία χρόνια του πολέμου. Η πρώτη συνάντηση, μόλις τον περασμένο μήνα, διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες και δεν απέφερε σημαντική πρόοδο προς μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, όπως επισημαίνει το BBC.
Με ομιλία του Φιντάν η έναρξη των συζητήσεων
Ο νέος, δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε με καθυστέρηση μεγαλύτερης της μιάμισης ώρας, λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι, με σύντομη εισαγωγική ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία λέγοντας συγκεκριμένα: «Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την πίστη και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτές τις συνομιλίες. Η αποφασιστικότητα του κ. Τραμπ να αποκαταστήσει την ειρήνη έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας». Ο Φιντάν είπε ότι σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών «θα συζητήσουμε τις προετοιμασίες για τη συνάντηση των ηγετών. Το κύριο πράγμα είναι να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ειρήνη» και επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει «κάθε είδους διευκολυντικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία».
Αναφέρθηκε επίσης στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, 1.000 από κάθε πλευρά, που συμφωνήθηκε στον προηγούμενο γύρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Μαΐου, προσθέτοντας ότι «τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στις επαφές και τις συζητήσεις που θα έχετε εδώ. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία και θα έχετε συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη». «Το κύριο μέλημα είναι να διασφαλίσουμε βιώσιμη ειρήνη» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την έναρξη των συνομιλιών στο πρώην ανάκτορο του Τσιραγάν στον Βόσπορο.
Ζελένσκι: Το Κίεβο είναι έτοιμο για την ειρήνη
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δηλώσεις του από το Βίλνιους της Λιθουανίας όπου διεξάγεται σύνοδος κορυφής με τους ηγέτες των ανατολικών και σκανδιναβικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, έστειλε το μήνυμα πως το Κίεβο είναι έτοιμο για την ειρήνη και τόνισε πως υπάρχει μια «πραγματική ευκαιρία να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο».
Χαρακτήρισε σύμφωνα με το BBC, «ξεχωριστή στιγμή» την συμμετοχή των Ρώσων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σχολίασε πως «αναγκάζονται να εμπλακούν σε διπλωματικές διαδικασίες».
Σε μία επίδειξη ισχύος προειδοποίησε πως «έχουμε επίσης ισχυρότερες τακτικές λύσεις, η Επιχείρησή μας «Ιστός της Αράχνης» το απέδειξε αυτό» αναφερόμενος στην μεγάλης κλίμακας επίθεση με drones του Κιέβου σε στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία. Στο μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε πως παρά όσα συμβαίνουν παρασκηνιακά, είναι επικεντρωμένη στις διαπραγματεύσεις. «Η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε διάθεση εργασίας ανεξάρτητα από το ιστορικό των διαπραγματεύσεων» δήλωσε η πηγή του πρακτορείου TASS.
Της αντιπροσωπείας είναι επικεφαλής ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το TASS, η ρωσική πλευρά θα προβεί σε δηλώσεις στον Τύπο μετά τις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία.
Ο οδικός χάρτης του Κιέβου
Στο μεταξύ, αναλυτικές προτάσεις για την οριστική επίλυση του ουκρανικού περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» που αναμένεται να παρουσιάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στη ρωσική κατά τη διεξαγωγή των συνομιλιών.
Ο προτεινόμενος οδικός χάρτης, όπως μετέδωσε το Reuters, ξεκινά με πλήρη κατάπαυση του πυρός διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών, ενώ ακολουθεί η επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται από κάθε πλευρά και των Ουκρανών παιδιών που μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη.
Στη συνέχεια προβλέπεται συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, σύμφωνα με το ουκρανικό σχέδιο με το σχέδιο, η Μόσχα και το Κίεβο, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, θα πρέπει να «καθίσουν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να βάλουν ένα οριστικό τέλος στον τριετή πόλεμo.
Αξίζει να σημειωθεί πως, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν στείλει το σχέδιο στη ρωσική πλευρά πριν από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, το πλαίσιο των όρων που θέτει το Κίεβο για την ειρηνευτική συμφωνία είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιο με τους όρους που είχαν προταθεί και στο παρελθόν. Ποιοι είναι αυτοί οι όροι; Η χωρίς περιορισμούς στρατιωτική ισχύς της Ουκρανίας μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, η μη διεθνής αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε τμήματα της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας και οι αποζημιώσεις για την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι η τρέχουσα τοποθεσία της πρώτης γραμμής θα είναι το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό ζήτημα