Μια είδηση στα ψιλά (την ανακοίνωση έκανε σήμερα η σουηδική κυβέρνηση)
“Η Σουηδία και η Δανία υπέγραψαν συμβόλαιο 2,2 δισ. ευρώ με “τον εαυτό τους” (σσ. με μια σουηδική εταιρεία στρατιωτικού εξοπλισμού) για την αγορά 205 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ώστε να ανανεώσουν τα αποθέματά τους μετά τις _με το αζημίωτο, δωρεές που έκαναν στην Ουκρανία. Από τα 205 οχήματα CV90 που παραγγέλθηκαν, 115 θα παραδοθούν στη Δανία, 50 στη Σουηδία και 40 στην Ουκρανία”, διευκρίνισε σε ανακοίνωση.
Το συμβόλαιο με την BAE Systems Hägglunds, θυγατρική της βρετανικής BAE Systems, ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες ήτοι 2,2 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το “βαρέλι δίχως πάτο” _ταμείο της Σουηδίας και της Δανίας που είναι αφιερωμένο στην Ουκρανία. “Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν σε περισσότερα σουηδικά οχήματα μάχης να καταστήσουν την Ευρώπη, και ιδιαίτερα την Ουκρανία, περισσότερο σίγουρη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σουηδός υπουργός Άμυνας Πολ Τζόνσον.
Συνολικά δέκα χώρες διαθέτουν οχήματα μάχης CV90: η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Ουκρανία.
lemonde.fr Της Anne-Françoise Hivert (Malmö, ανταποκρίτρα στη Σουηδία)
Η βιομηχανία όπλων της Σουηδίας κλιμακώνεται
Ο 13ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο (!! _και μεις μαθαίναμε στο σχολείο, πως είναι μια χώρα ειρηνική _παράδεισος…), το πιο πρόσφατο μέλος του ΝΑΤΟ έχει περίπου 200 εταιρείες, όλες υπό πίεση να παράγουν περισσότερα και γρηγορότερα.
Ένα όπλο Carl Gustav 84 mm χωρίς ανάκρουση (σσ. smoothbore “RR” ή “RCL” _για ReCoilLess είναι ένας τύπος ελαφρού συστήματος φορητού εκτοξευτήρα που έχει σχεδιαστεί να εκτοξεύσει κάποια μορφή αντιμάζας όπως προωθητικό αέριο από το πίσω μέρος του όπλου τη στιγμή της βολής, δημιουργώντας προς τα εμπρός ώθηση που εξουδετερώνει το μεγαλύτερο μέρος της ανάκρουσης του όπλου), ένα ελαφρύ αντιαρματικό νέας γενιάς Saab Bofors Dynamics, ένα anti-armor weapon 84 mm έν΄άλλο κατά της θωράκισης AT4 σε εγκαταστάσεις της Saab Dynamics AB, θυγατρικής της Saab AB, στο Karlskkoga, Σουηδία…
Το μικρό ειδυλλιακό κτήριο με τις κίτρινες ξύλινες προσόψεις του, που βρίσκεται στα περίχωρα του Karlskoga, 250χλμ δυτικά της Στοκχόλμης, βρίσκεται μακριά από το βουητό του πολέμου. Εδώ κυριαρχεί η ηρεμία. Στο εργαστήριο, οι εργάτες συναρμολογούν μεθοδικά τα αντιαρματικά πυροβόλα Carl Gustaf AFCON. Φτάνουν εδώ τμηματικά. Βαθμονόμηση και δοκιμή στο κοντινό κέντρο βολής, στη συνέχεια καθαρίζονται και συσκευάζονται σε χακί καλύμματα, πριν προετοιμαστούν για παράδοση. Τα πολλά θα καταλήξουν στην Ουκρανία, όπου τα αντιαρματικά συστήματα του Σουηδού κατασκευαστή Saab –Carl Gustaf, αλλά και ο εκτοξευτής πυραύλων AT4 και ο πύραυλος NLAW– έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη στο πεδίο της μάχης.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει μια φιλόδοξη στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας: Διευθυντής της Saab Dynamics, της θυγατρικής του ομίλου που επικεντρώθηκε στον τομέα της γης, ο Görgen Johansson δεν κουράστηκε να αφηγείται την ημέρα που τον κάλεσε το αφεντικό του, στις αρχές του 2022. “Μόλις είχε δει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε στείλει 3.500 NLAW στην Ουκρανία”. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της. Ουκρανοί στρατιώτες δημοσίευσαν γρήγορα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τους δείχνουν να καταρρίπτουν εχθρικά άρματα μάχης. Σε αυτά ύμνησαν το περίφημο NLAW
(σσ. Το Saab Bofors Dynamics NLAW (προφέρεται: enn-LAH), επίσης γνωστό ως MBT LAW ή RB 57, είναι πυραυλικό σύστημα, σχεδιασμένο για χρήση πεζικού. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ένα σύστημα μαλακής εκτόξευσης και καθοδηγείται από οπτική επαφή (PLOS). Μπορεί να πραγματοποιήσει επίθεση υπερπτήσης (OTA) σε θωρακισμένο όχημα ή άμεση επίθεση (DA) σε κάθε είδους κατασκευές και να διαλύσει τα πάντα…
Διαθέτει καμιά 50αριά εταιρείες πολεμικού υλικού, μεταξύ αυτών τις
- AB Landsverk
- BAE Systems AB
- Bofors
- Boghammar Marin
- Bromma Air Maintenance
- Carl Gustafs stads gevärsfaktori
- CybAero
- Husqvarna Vapenfabrik
- IMINT Image Intelligence AB
- Industrigruppen JAS
- Nammo
- Norma Precision
- Saab AB
- Saab Bofors Dynamics
- Saab Kockums
- Saab Surveillance
- Saab Training and Simulation
- Swedish Space Corporation
- Trelleborg (company)
- Volvo Aero
Αυτά για όσους νόμιζαν πως οι Σκανδιναβοί είναι καλά παιδιά…
Αυξήθηκαν στα 632 δισ.$ οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων ομίλων
“Αισιοδοξία για το μέλλον” εκφράζουν οι μέτοχοι τους!
«Χρυσές δουλειές» κάνουν οι βιομηχανίες όπλων, με τα καπιταλιστικά κράτη ανά τον κόσμο να έχουν εισέλθει σε πολεμική οικονομία, για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ήδη ματώνουν τους λαούς και στο πλαίσιο της προπαρασκευής για γενικευμένες στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ολο και μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισμών των καπιταλιστικών κρατών κατευθύνεται για στρατιωτικούς σκοπούς, ζητώντας παράλληλα από τους λαούς να κάνουν θυσίες και να συμβιβαστούν με την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Χρόνο με τον χρόνο τα στοιχεία από τις πωλήσεις και τα κέρδη της παγκόσμιας πολεμικής βιομηχανίας όχι μόνο αποτυπώνουν τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά είναι και αποκαλυπτικά για τα ανταγωνιστικά γεωπολιτικά σχέδια σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Ασία – Ειρηνικό, Αφρική και Αρκτική. Γι’ αυτά τα σχέδια για πρώτες ύλες, αγορές, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας τα μονοπώλια και τα καπιταλιστικά κράτη «ακονίζουν τα μαχαίρια τους», ετοιμάζονται να αιματοκυλίσουν κι άλλους λαούς.
Για άλλη μια χρονιά, το 2023 οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση, δείχνει η έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI).
Οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων στον κόσμο έφτασαν συνολικά τα 632 δισ. δολάρια πέρυσι, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με το 2022.
Ενδεικτικό της μεγάλης αύξησης της ζήτησης είναι το γεγονός ότι οι 100 βιομηχανίες όπλων που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο κατέγραψαν όλες ανεξαιρέτως τζίρο υψηλότερο του 1 δισ. δολαρίων πέρυσι.
«Είχαμε αισθητή αύξηση των πωλήσεων όπλων το 2023 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2024», σύμφωνα με τον Λ. Σκαρατζάτο, ερευνητή του SIPRI εξειδικευμένο στις στρατιωτικές δαπάνες και στην παραγωγή όπλων.
Μάλιστα, οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων ομίλων παγκοσμίως «δεν αντανακλούν ακόμα πλήρως το εύρος της ζήτησης» και «πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει εκστρατείες προσλήψεων, κάτι που δείχνει την αισιοδοξία τους για το μέλλον», συμπλήρωσε.
Με άλλα λόγια οι πολεμικές βιομηχανίες προετοιμάζονται για το μέλλον, επεκτείνοντας τις γραμμές παραγωγής τους και προσλαμβάνοντας εργαζόμενους, καθώς βλέπουν τις «συμφέρουσες προοπτικές» για απόδοση των επενδύσεών τους…
Το 2022 οι πωλήσεις είχαν σημειώσει μια «λογιστική» μείωση, λόγω της αδυναμίας των βιομηχανιών όπλων να ανταποκριθούν στην απότομη αύξηση της ζήτησης και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους. Εκτοτε όμως πολλοί όμιλοι – με κρατική χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμες παραγγελίες εξοπλισμών – μπόρεσαν να δώσουν ώθηση στην παραγωγή τους.
Οι βιομηχανίες των ΗΠΑ
έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς
Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων στον κόσμο, οι αμερικανικές, σημείωσαν αύξηση των πωλήσεών τους (+2,5%) το 2023 και συνεχίζουν να καταγράφουν σχεδόν τα μισά έσοδα από τις παγκόσμιες πωλήσεις. 41 εταιρείες των ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις 100 μεγαλύτερες στον κόσμο.
- Η Ευρώπη, με 27 ομίλους, κατέγραψε οριακή αύξηση πωλήσεων 0,2% την περασμένη χρονιά, κάτι όμως που κρύβει μια διπλή πραγματικότητα: Ευρωπαϊκές βιομηχανίες που κατασκευάζουν περίπλοκα εξοπλιστικά συστήματα εργάζονταν ακόμα για να εκπληρώσουν συμβάσεις της προηγούμενης χρονιάς, κάτι που δεν αντανακλά τις μαζικές παραγγελίες που έλαβαν στο μεταξύ.
- Αλλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, αντιθέτως, «είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται πολύ, λόγω της ζήτησης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία», ειδικά της ζήτησης πυρομαχικών για το πυροβολικό, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και χερσαίων συστημάτων, τονίζει το SIPRI.
- Συγκεκριμένα, όμιλοι σε Γερμανία, Σουηδία, Ουκρανία, Πολωνία, Νορβηγία και Τσεχία κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτήν τη ζήτηση.
- Για παράδειγμα ο γερμανικός όμιλος «Rheinmetall» αύξησε την παραγωγική του ικανότητα πυρομαχικών 155 mm, τα δε έσοδά του ενισχύθηκαν από τις παραδόσεις των αρμάτων «Leopard» και τις νέες παραγγελίες, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων «κυκλικής ανταλλαγής», βάσει των οποίων ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν εξοπλισμούς στην Ουκρανία και λαμβάνουν αντικαταστάσεις από «συμμάχους».
Το Ιδρυμα Ατομικών Οπλων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο σχεδιάζει, κατασκευάζει και συντηρεί πυρηνικές κεφαλές, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα έσοδα (+16%) μεταξύ των βρετανικών εταιρειών στο Top 100, φτάνοντας τα 2,2 δισ. δολάρια.
Ρωσία:
Πελώρια αύξηση τζίρου της πολεμικής βιομηχανίας
Τα στοιχεία από τη Ρωσία αντανακλούν – όπως αναμενόταν – την πολεμική οικονομία της χώρας, με τις πωλήσεις των δύο ρωσικών ομίλων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη των 100 να καταγράφουν πελώρια αύξηση τζίρου (+40%), κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων της κρατικής επιχείρησης «Rostec».
Ειδικότερα, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, άρματα μάχης, πυρομαχικά και πύραυλοι πιστεύεται ότι έχουν παραχθεί σε μεγαλύτερο αριθμό, αναφέρει η έκθεση.
- Στη Μέση Ανατολή, 3 όμιλοι του Ισραήλ κατέγραψαν τζίρο – ρεκόρ 13,6 δισ. δολαρίων (+15%).
- Στην Τουρκία, 3 βιομηχανίες – ιδίως η κατασκευάστρια drones «Baykar» – αύξησαν αλματωδώς τις πωλήσεις τους (+24%), εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.
Συγκεντρώνεται “μπαρούτι” σε Ασία – Ειρηνικό
Η γενική τάση προς ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ασία εκδηλώνεται και με το στοιχείο ότι 23 εταιρείες στο Top 100 με έδρα την Ασία και την Ωκεανία κατέγραψαν αύξηση εσόδων από όπλα 5,7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 136 δισ. δολάρια.
- Ειδικότερα, οι 4 εταιρείες όπλων με έδρα τη Νότια Κορέα κατέγραψαν συνδυασμένη αύξηση 39%, φτάνοντας τα 11 δισ. δολάρια, και 5 εταιρείες στην Ιαπωνία αύξηση 35%, στα 10 δισ. δολάρια. «Η απότομη αύξηση των πωλήσεων όπλων σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη εικόνα της στρατιωτικής συσσώρευσης στην περιοχή», αναφέρει η έκθεση.
Οι βιομηχανίες της Νότιας Κορέας προσπαθούν επίσης να επεκτείνουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά όπλων, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης στην Ευρώπη η οποία σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. - Στην Κίνα, 9 μεγάλες βιομηχανίες σημειώνουν μικρή αύξηση (+0,7%), εν μέσω επιβράδυνσης των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ. Τα συνολικά τους έσοδα από όπλα το 2023 έφτασαν τα 103 δισ. δολάρια.
- Η NCSIST, η μόνη εταιρεία στο Top 100 με έδρα την Ταϊβάν, κατέγραψε αύξηση 27% στα έσοδα από όπλα, στα 3,2 δισ. δολάρια.
- Στην Ινδία, τα έσοδα 3 ομίλων αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 6,7 δισ. δολάρια.
Ε. Μ. _Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη
και το τετρασέλιδο “Διεθνή και Οικονομία”