Σεισμός τώρα – Σαντορίνη: Τρεις ισχυροί σεισμοί και δεκάδες άλλοι σημειώθηκαν από τις 12 σήμερα το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και να καταγράφεται στις 8.34 μ.μ., 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Νωρίτερα είχαν σημειωθεί ένας στα 4,1 και ένας στα 4,2 Ρίχτερ τους οποίους είχαν ακολουθήσει δονήσεις από 2 έως και 3,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Και ενώ οι σεισμοί εξακολουθούν να «κουνούν» τα γύρω νησιά, ακόμα και την Αττική και την Κρήτη όπως χθες το βράδυ, οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να αναλύουν το φαινόμενο. Ο καθηγητής του ΑΠΘ και εκπρόσωπος της Επιτροπής των ειδικών, Κώστας Παπαζάχος ανέφερε σε δηλώσεις του πως το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν από την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ακολουθήσει έκρηξη.
«Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης, στο Κολούμπο έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και τη μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος» ανέφερε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.
Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς είπε πως παρατηρείται ανύψωση της καλντέρας του ηφαιστείου στη Σαντορίνη έως και 4 εκατοστά από τον περασμένο Αύγουστο έως και σήμερα καθώς επίσης οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας της Σαντορίνης προς την Ανατολή κατά 6 εκατοστά. Συμπλήρωσε ότι «έχουμε καταγράψει, μέχρι στιγμής, από 31 Ιανουαρίου 169 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ και λιγότερο από 5,2. Μιλάμε για πρωτοφανή σεισμική κρίση στην Ελλάδα και όχι μόνο».
«Μέχρι στιγμής αυτό που βλέπουμε είναι η σταθερότητα στην εξέλιξη. Έχουμε διάφορες αυξομειώσεις στην συχνότητα των σεισμών. Βλέπουμε και μερικές εξάρσεις οι οποίες είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης και πρόσθεσε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε σιγά σιγά να μπαίνει σε μια κατάσταση η συνεχώς μειούμενη συχνότητα».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αμοργού λόγω σεισμικής δραστηριότητας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος της Αμοργού, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης.