Μικρές, ευτυχώς, είναι μέχρι στιγμής οι ζημιές που καταγράφονται από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Κρήτη.
Λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους περιορίστηκαν οι επιπτώσεις από τη σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί ανοιχτά της Κρήτης.
Τι θα γινόταν όμως σε διαφορετική περίπτωση; Ή τι θα γίνει την επόμενη φορά αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά; Την ίδια ώρα οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι.
Το ΚΚΕ και ο συνδυασμός που στηρίζει στην Περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους, η «Λαϊκή Συσπείρωση», με πολύμορφες δράσεις, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις έχουν κατ’ επανάληψη αναδείξει την επείγουσα σημασία της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας στην περιοχή, της λήψης άμεσων μέτρων και έργων υποδομής, με τους αρμόδιους κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς να «σφυρίζουν» αδιάφορα.
Στο Ηράκλειο
Περιορισμένης έκτασης ζημιές καταγράφονται κυρίως σε ετοιμόρροπα κτίρια του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου.
Μέσα στην πόλη υπάρχουν περισσότερα από 700 ετοιμόρροπα ή πολύ παλιά κτίρια, κυρίως στην παλιά πόλη, όπου τώρα ελέγχονται από τα κλιμάκια των Υπηρεσιών του Δήμου.
Τμήμα κτιρίου έπεσε στο Ηράκλειο στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου. Ο χώρος αποκλείστηκε, ενώ μικροζημιές καταγράφονται και σε άλλα κτίρια.
Στον αέρα οι αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία
Επίσης γνωστοποιήθηκε ότι τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός εάν στην πορεία των ελέγχων εμφανιστούν ζημιές. Κανονικά θα λειτουργήσουν, όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία στον Δήμο Μαλεβιζίου, ενώ σε όλους τους δήμους σε Ηράκλειο και Λασίθι γίνονται έλεγχοι, με προτεραιότητα στα παλαιότερα σχολικά κτίρια.
Όμως, πέρα από τους αυτονόητους ελέγχους που πρέπει να γίνουν τώρα, ο αντισεισμικός έλεγχος, που με τυμπανοκρουσίες είχε εξαγγελθεί για τα σχολεία, προχωράει σε ρυθμούς χελώνας.
Σε μια χώρα που κατατάσσεται πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και έκτη παγκοσμίως, το 30% των σχολείων στερείται οποιουδήποτε αντισεισμικού κανονισμού, ενώ άλλο ένα 30% διέπεται ακόμη από τον κανονισμό του 1959. Το πρόγραμμα αντισεισμικών ελέγχων περιορίζεται σε πρωτοβάθμιους οπτικούς ελέγχους (που προχωρούν με βραδείς ρυθμούς) και δεν συνοδεύεται από αναγκαία χρηματοδότηση, ακόμη και όταν διαπιστώνονται προβλήματα. Ειδικά σε παλαιά και υποσυντήρητα κτίρια που υπολογίζονται σε ποσοστό άνω του 10% απαιτούνται δευτεροβάθμιοι στατικοί έλεγχοι, χωρίς όμως να προβλέπονται κονδύλια για ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Στη Νέα Αλικαρνασσό, στο Ηράκλειο, έπεσαν σοβάδες στο κτίριο των 2ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων. Κρίθηκε αναγκαίο το κλείσιμο ενός εκ των ορόφων του σχολείου, το 1/3 δηλαδή του κτιριακού συγκροτήματος ενώ το υπόλοιπο σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά.
Σε ανακοίνωσή της για την επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, αναφέρει:
«Κατά την επικοινωνία αυτή, ενημερωθήκαμε πως δεν έχουν παρουσιαστεί ζημιές στις σχολικές μονάδες του δήμου, με εξαίρεση μία ρωγμή σε Δημοτικό Σχολείο, η οποία θα ελεγχθεί άμεσα από αρμόδιο συνεργείο του δήμου. Επίσης, μας διαβεβαίωσε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης επισήμανε ότι δεδομένου πως το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών μονάδων έχει κατασκευαστεί με παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς και με δεδομένη την ηλικία των κτιρίων, ο σημερινός σεισμός αναδεικνύει την ανάγκη όχι μόνο για πρωτοβάθμιους (μακροσκοπικούς) ελέγχους, αλλά και για ενδελεχείς δευτεροβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους.
Παράλληλα, τόνισε την «ανάγκη επικαιροποίησης των σχεδίων διαφυγής σε πολλές σχολικές μονάδες. Σε αρκετά σχολεία παλαιότερου σχεδιασμού, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις, όπως:
Απουσία δεύτερου κλιμακοστασίου.
Μη απομάκρυνση καυστήρων από διαδρόμους διαφυγής.
Έλλειψη θυρών με μπάρες πανικού».
Από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, χρειάστηκε επίσης να κλείσει προσωρινά ο δρόμος Τέρτσα – Μύρτος στον Δήμο Βιάννου, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση.
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά, για προληπτικούς λόγους.
Πηγή:΅902.gr