Σαν σήμερα⚓5 Απριλίου
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου μας
και του κόσμου
1242 Κατά τη διάρκεια της μάχης των Πάγων στη λίμνη Πέιπους, οι ρωσικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Νιέφσκι, αποκρούουν απόπειρα εισβολής των Τευτόνων Ιπποτών.
1614 Η Ινδιάνα Ποκαχόντας, κόρη του αρχηγού των Παουχάταν, παντρεύεται τον Άγγλο άποικο, Τζον Ρολφ στο Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια. Ο γάμος τους εξασφάλισε μακρόχρονη ειρήνη στους κατοίκους του Τζέιμσταουν με τους Παουχάταν. Η ιστορία της απεικονίστηκε στη μεγάλη οθόνη από την εταιρία Disney στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Ποκαχόντας».
1753 Ανοίγει τις πύλες του το Βρετανικό Μουσείο
1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο Δαντόν, ηγέτης στο πρώτο στάδιο της Γαλλικής Επανάστασης
1822 Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.
1897 Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία. Ο πόλεμος των τριάντα ημερών ή και Μαύρο ’97 μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν απόρροια της τότε έκβασης του Κρητικού προβλήματος. Ο πόλεμος κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας και επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου
1900 Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους στην Κνωσσό, ο Άρθουρ Έβανς και η αρχαιολογική του ομάδα, ανακαλύπτουν πήλινες στήλες με ιερογλυφική γραφή, την οποία αποκαλούν Γραμμική Γραφή Β’.
1902 Έναρξη λειτουργίας του τραμ της Πάτρας.
1908 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπέτι Ντέιβις
1908 Γεννήθηκε ο ελληνικής καταγωγής αυστριακός διευθυντής ορχήστρας, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν

1916 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, Γκρέγκορι Πεκ
1918 Αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ ιαπωνικά και αγγλικά στρατεύματα με στόχο την κατάπνιξη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επανάστασης έλαβαν μέρος συνολικά 16 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
1936 Ανεμοστρόβιλος έντασης F5 σκοτώνει 233 άτομα στο Τούπελο του Μισισίπι.
1942 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό εξαπολύει αεροπορική επίθεση στο Κολόμπο της Κεϋλάνης. Καταστρέφονται το λιμάνι και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ δύο καταδρομικά του Βασιλικού Ναυτικού βυθίζονται νοτιοδυτικά του νησιού.
1944 Οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας της Καστοριάς, ως αντίποινα. «Μετά από σύγκρουση ανταρτών του ΕΛΑΣ και Γερμανών στη θέση «Νταούλι» Κλεισούρας Καστοριάς, όπου σκοτώθηκαν δύο Γερμανοί στρατιώτες , οι Γερμανοί του 7ου Συντάγματος της 4ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας των «SS» Κοζάνης, υπό τον αιμοσταγή Γερμανό σφαγέα συνταγματάρχη Καρλ Σύμερς, εισβάλλουν παραμονές Μεγάλης Εβδομάδας στο κοντινό χωριό της Κλεισούρας όπου εκτελούν εν ψυχρώ και με κτηνώδη τρόπο 280 κατοίκους του γυναίκες με παιδιά , έγκυες γυναίκες και γέροντες καθώς οι άνδρες του χωριού είχαν εγκαίρως απομακρυνθεί στα βουνά ειδοποιημένοι από τους αντάρτες για τη γερμανική επιχείρηση. Τα γερμανικά στρατεύματα συνόδευαν «γερμανοντυμένοι» Βούλγαροι με επικεφαλής τον Βούλγαρο «αρχικομιτατζή» Κάλτσεφ. Μετά την σφαγή των κατοίκων του χωριού οι Γερμανοί, χρησιμοποιώντας εμπρηστική σκόνη, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν εκ θεμελίων ολόκληρη την Κλεισούρα Καστοριάς» (Πηγή)
1945 Η Σοβιετική Ένωση καταγγέλλει το σύμφωνο ουδετερότητας με την Ιαπωνία και στις αρχές Αυγούστου 1,5 εκατομμύριο μαχητές του Κόκκινου Στρατού εξαπολύουν επίθεση στην υπό Ιαπωνική κατοχή περιοχή της Μαντζουρίας (βόρεια Κίνα). Το άνοιγμα αυτού του μετώπου στην Άπω Ανατολή έγινε κατόπιν παρότρυνσης των Συμμάχων (κυρίως των ΗΠΑ) στη Συνδιάσκεψη της Γιάλτας. Η σοβιετική επίθεση κράτησε μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, προκαλώντας εννιαπλάσιες απώλειες στον εχθρό και συνδράμοντας καταλυτικά στην ήττα της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας στην ηπειρωτική Ασία.
1945 Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο υπογράφει συμφωνία με τη Σοβιετική Ένωση για να επιτρέψει την «προσωρινή είσοδο σοβιετικών στρατευμάτων στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας».
1951 Στις ΗΠΑ, η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ καταδικάζονται σε θάνατο για κατασκοπία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Κατηγορούνται ότι έδωσαν στους Σοβιετικούς απόρρητα στοιχεία, σχετικά με την κατασκευή της ατομικής βόμβας.
1955 Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ σε ηλικία 80 ετών, παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά από δυο θητείες, μια κατά τη διάρκεια του πολέμου και μια εν καιρώ ειρήνης.
1962 Ο Νίκος Ζαχαριάδης, ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή.
1965 Δεκαεπτά άτομα χάνουν τη ζωή τους και 217 τραυματίζονται από νέο ισχυρότατο σεισμό, που πλήττει την κεντρική και δυτική Πελοπόννησο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη Μεγαλόπολη και την Πάτρα.
1970 Η εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει την έκδοσή της, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας
1979 Εκδηλώνεται νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που επονομάστηκε 2η Πετρελαϊκή Κρίση.
1986 Τρία άτομα σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Δυτικού Βερολίνου στη Γερμανία
2008 Πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός Charlton Heston (Τσάρλτον Ίστον γενν. το 1923)
2013 Πέθανε ο Νίκος Παππάς, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, που ως κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος» πρωτοστάτησε στο Κίνημα του Ναυτικού κατά της Χούντας, το 1973. (Γεν. 1930)
2025
Σε φρενήρεις ρυθμούς η πολεμική προετοιμασία, πίσω από τις αντιθέσεις που βαθαίνουν στην ευρωατλαντική συμμαχία. Τις προϋποθέσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία καθορίζουν οι «πρόθυμοι»
- Συναγερμός! Η ΕΕ βάζει χέρι στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις και τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων, για να χρηματοδοτήσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωενωσιακής οικονομίας και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της. Πάνω από 10 τρισ. ευρώ στο στόχαστρο των μονοπωλίων του πολέμου!
- Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ: Ο ιδρώτας και οι κόποι των εργαζομένων γίνονται «προσάναμμα» στην πολεμική προετοιμασία. Οι λαοί έχουν σκληρή πικρή πείρα από τα ευρωενωσιακά μέτρα που σήμερα παίρνουν τη μορφή «περισσότερα όπλα, χαμηλότεροι μισθοί και συντάξεις»