Σαν σήμερα 👀 3η Μάρτη
Γεγονότα και πρόσωπα
που δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1776 Αρχίζει στη μάχη του Νασσάου (Μπαχάμες) η πρώτη αμφίβια απόβαση Αμερικανών πεζοναυτών.

1784 Ο Γάλλος Ζαν Πιέρ Μπλανσάρ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να πλοηγήσει ένα αερόστατο, όπου αυτός θέλει, χωρίς να είναι έρμαιο της φοράς των ανέμων. Το 1785 πέρασε πετώντας τη Μάγχη.
1827 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.
1831 Γεννιέται ο Τζορτζ Πούλμαν, Αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, δημιουργός ‑μεταξύ άλλων- και του πρώτου επιβατηγού βαγονιού τρένου.
1847 Γεννήθηκε στη Σκωτία ο εφευρέτης του τηλεφώνου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ
1869 Γεννήθηκε ο ποιητής Μιλτιάδης Μαλακάσης
1875 Η «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, ένα από τα δημοφιλέστερα μελοδράματα, κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1875 – Διεξάγεται στο Μόντρεαλ ο πρώτος οργανωμένος αγώνας χόκεϊ επί πάγου σε κλειστό χώρο.
1905 Ο τσάρος Νικόλαος Β’ συμφωνεί στην εκλογή των μελών της Δούμας (ρωσική Βουλή), υπό την πίεση της λαϊκής εξέγερσης του Φεβρουαρίου.
1911 Γεννιέται η Τζιν Χάρλοου, Αμερικανίδα ηθοποιός
1913 Περίπου 5.000 φεμινίστριες, οι επονομαζόμενες σουφραζέτες, διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον υπέρ της χορήγησης ψήφου στις γυναίκες. Στις συγκρούσεις που σημειώνονται, τραυματίζονται περίπου 40 άτομα.
1915 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Νίκος Γούναρης
1918 Η Σοβιετική Ρωσία βγαίνει από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σοβιετική αντιπροσωπεία υπογράφει στο Μπρεστ — Λιτόφσκ τη «Συνθήκη Ειρήνης», αρνούμενη να συζητήσει τους όρους της και δηλώνοντας πως η συμφωνία δε στηρίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση των λαών, αλλά υπαγορεύεται στη Σοβιετική Ρωσία από τον πάνοπλο γερμανικό ιμπεριαλισμό, που εκμεταλλεύεται την προσωρινή αδυναμία της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας.
Η Συνθήκη του Μπρεστ ήταν πλήγμα για τα σχέδια των ιθυνόντων κύκλων στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στη Γαλλία, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν τη Γερμανία για να εκμηδενίσουν τη σοβιετική εξουσία. Παράλληλα, η Συνθήκη του Μπρεστ ενίσχυσε την προσπάθεια των λαών στις εμπόλεμες χώρες για να τερματιστεί ο πόλεμος.
1923 Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το αμερικανικό περιοδικό Τime
1924 Ο ηγέτης της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, καταργεί το Χαλιφάτο και ανακηρύσσει τη χώρα του κοσμική Δημοκρατία.
1929 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης
1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου — Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των Ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ερνστ Τέλμαν. Ο Τέλμαν δολοφονήθηκε από τους Ναζί στις 18/8/1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.
1939 Στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει απεργία πείνας, αντιδρώντας στην απολυταρχική διακυβέρνηση των Βρετανών.
1944 Λειψυδρία απειλεί την Αθήνα, καθώς η ΟΥΛΕΝ ανακοινώνει ότι το νερό της λίμνης του Μαραθώνα επαρκεί μόνο για εννιά μήνες ακόμη.
1945 Γεννήθηκε η Αρλέτα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960, συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως οι Γιάννης Σπανός, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Χουλιαράς, Γιώργος Κοντογιώργος. Στη συνέχεια έγραψε ένα βινύλιο με διασκευές τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι για το θέατρο. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου προλαβαίνει τις ηχογραφήσεις της συνεργασίας της με τον Μίκη Θεοδωράκη για το Romancero Gitano, το οποίο τελικά ηχογραφεί μετά την μεταπολίτευση, το 1978. Πρωτοτραγούδησε στη μπουάτ »Κιβωτός« του Μίνου Αργυράκη. Ανέλαβε τη μπουάτ «Ταβάνια«, αλλά κυνηγήθηκε από τη χούντα, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός τραγουδιού για κάπου τέσσερα χρόνια. Μία πρόσκληση του Ζωρζ Μουστακί για συμμετοχή στις συναυλίες του στο Παρίσι, την επαναφέρει και επιστρέφει ύστερα από καιρό ξανατραγουδώντας, στο θέατρο Bobino. Τραγουδάει σε χώρους όπως το «Καφεθέατρο» στην Αθήνα και το «Λιόγερμα» της Θεσσαλονίκης.
Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό _«Ένα Καπέλο με Τραγούδια«. Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού». Το 1986 γιορτάζοντας τα 20 χρόνια της στο τραγούδι, δίνει την πρώτη μεγάλη της συναυλία στο Θέατρο Λυκαβηττού, στην οποία παρευρίσκονται πάνω από 6.000 άτομα. Τα χρόνια που ακολουθούν εμφανίζεται σε υπαίθριες συναυλίες (θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, θέατρο Βράχων, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο, Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, κ.ά) και στους χώρους «Μετρό» (Γκύζη), θέατρο «Περοκέ» (περίοδος 1987-1988), «Ροντέο» μαζί με τον Νότη Μαυρουδή, κ.ά. Παίρνει μέρος μαζί με τον Νότη Μαυρουδή στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει το υπουργείο πολιτισμού για τους σεισμόπληκτους της Αρμενίας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το 1991 κυκλοφορεί ο δίσκος της «Άσε τα κρυφά κρυμμένα», που περιέχει τη μεγάλη της επιτυχία «Μπαρ το Ναυάγιο». Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Το Λέει Και Το Τραγούδι», «Ο Λύκος», «Το Τραγούδι Της Δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Έρχεται Κρύο», «Τσάι Γιασεμιού», «Τα Ήσυχα Βράδυα», «Batida de Coco», «Μπαρ το Ναυάγιο», «Λεωφορείο το 2». Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές όλα δικά της ,από τις Εκδόσεις «Καστανιώτη» και το 2009, κυκλοφορεί τον διπλό δίσκο «Και πάλι χαίρετε!».
Φλεβάρη 2008, λίγο πριν την προγραμματισμένη της συναυλία στο Βόλο, λιποθύμησε, καθώς υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου και οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της «σοβαρή». Παρέμεινε στην εντατική σε καταστολή και σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο κατάφερε να αναρρώσει. Μετά από πολύμηνη νοσηλεία στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα, έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2017 σε ηλικία 72 ετών.
1946 Σε κοινή τους διακήρυξη τα κόμματα Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα-Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας, οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά και ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ τονίζουν πως «εκλογές κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι μόνο τραγική κωμωδία, αλλά και σωστό πολιτικό πραξικόπημα, που αποβλέπει στη μοναρχοφασιστική επικράτηση». Ακολούθως, θα απέχουν από τις εκλογές της 31/3/1946.
1957 Σκοτώθηκε ο κύπριος υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου, ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων. Πολέμησε μόνος του εναντίον 60 άγγλων και προτίμησε να πεθάνει μέσα σε μια σπηλιά της περιοχής Μαχαιρά Πάφου, παρά να παραδοθεί. Οι άγγλοι τον έκαψαν ζωντανό. Ήταν μόνο 29 ετών. Προς τιμή του ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το ποίημα «Αποχαιρετισμός».
1957 Γεννιέται η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα
1966 Απέλαση από την Τουρκία και του τελευταίου Έλληνα υπηκόου, κατοίκου της Κωνσταντινούπολης.
1978 Άγνωστοι κλέβουν το φέρετρο του Τσάρλι Τσάπλιν από το κοιμητήριο της ελβετικής πόλης Βεβέ και ζητούν λύτρα 600.000 δολαρίων για την επιστροφή του. Η χήρα του Τσάπλιν αρνείται και τα λείψανα βρίσκονται 11 εβδομάδες αργότερα κοντά στη λίμνη Τζενίβα.
1983 Πεθαίνει ο Hergé, Βέλγος σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικ _γενν. ως Georges Prosper Remi (1907). Σημαντικότερο έργο του, με μεγάλη απήχηση σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται οι Τεντέν που έγραφε και εικονογραφούσε από το 1929 μέχρι το θάνατό του. Καθιέρωσε με το σχέδιό του το ύφος της λεγόμενης «καθαρής γραμμής», το οποίο επηρέασε πολλούς δημιουργούς και γνώρισε μεγαλύτερη αναγνώριση κατά τη δεκαετία του 1950.
1990 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Ρούσος Κούνδουρος.
1996 Στην Ισπανία, το Λαϊκό Συντηρητικό κόμμα κερδίζει τις γενικές εκλογές, τερματίζοντας τη 13χρονη κυριαρχία του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Φελίπε Γκονζάλες.
2002 Σταματάει η χρήση της δραχμής στην Ελλάδα _μετά από μια περίοδο 2 μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η χρήση του ευρώ.
2003 Ξεκινά σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».
2005 Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Ρίνους Μίχελς, σπουδαίος Ολλανδός προπονητής ποδοσφαίρου.
2021 Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει την Θεσσαλία το επίκεντρο εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ελασσόνας ο σεισμός γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.