Σαν σήμερα 🔥 3 Απρίλη –
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1469 Γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία Νικολό Μακιαβέλι.
1770 Γεννήθηκε στο Λιμποβίσι Αρκαδίας ο οπλαρχηγός _αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Δείτε Ριζοσπάστης: 1821 Ώριμο τέκνο της εποχής της Η Επανάσταση του 1821 και τα ιστορικά της διδάγματα _ Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821 _ “Εμείς δεν προσκυνάμε”
Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι (13 Μαΐου 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς (23-Σεπ-1821), στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822), όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου. Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους αντιπάλους, αλλά παρόλα αυτά δεν απέφυγε τη ρήξη. Μετά από ένοπλες συγκρούσεις, ο ίδιος και ο γιος του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο.
Πριν από την άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα οι Μαυροκορδάτος και Κωλέττης (θεωρώντας τον Κολοκοτρώνη ως εμπόδιο στα σχέδιά τους για την κάλυψη των θέσεων εξουσίας) τον συκοφαντούσαν και έστειλαν επιστολή στο Μόναχο ότι δήθεν ετοιμάζει στράτευμα προκειμένου να μην επιτρέψει στον Όθωνα να πατήσει στην Ελλάδα. Όταν το αντιλήφθηκε αυτό ο Κολοκοτρώνης, έβαλε την στολή και την περικεφαλαία του και πήγε στο Ναύπλιο να υποδεχτεί τον Όθωνα και να υποβάλει τα σέβη του. Ύστερα έφυγε σε ένα αγρόκτημα που είχε έξω από την πόλη, όπως ο ίδιος γράφει: Όσον ηµπόρεσα έκαµα το χρέος µου. Είδα την πατρίδα µου ελεύθερη, είδα εκείνο όπου ποθούσα και εγώ και ο πατέρας µου και ο πάππος µου και όλη η γενιά µου καθώς και όλοι οι Έλληνες. Και έτσι απεφάσισα να πάω εις ένα περιβόλι, όπου είχα έξω από τ’ Ανάπλι. Επήγα, εκάθησα και απερνούσα τον καιρό µου καλλιεργώντας. Και ευχαριστούµην να βλέπω να προοδεύουν τα µικρά δένδρα που εφύτευα.
Κατά την απολογία του, όταν ερωτάται τι επάγγελμα κάνει, αυτός απαντά:
Στρατιωτικός. Κρατάω 49 χρόνους στο χέρι το σουλντάδο (σσ. ντουφέκι) και πολεµώ για την πατρίδα. Πολεµούσα νύχτα-µέρα για την πατρίδα. Πείνασα, δίψασα, δεν κοιµήθηκα µια ζωή. Είδα τους συγγενείς µου να πεθαίνουν, τ’ αδέρφια µου να τυραννιούνται και τα παιδιά µου να ξεψυχάνε µπροστά µου. Μα δεν δείλιασα. Πίστευα πως ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του για τη λευτεριά µας και πως δεν θα την έπαιρνε πίσω. Ενώ σχετικά με τις κατηγορίες, τις αρνείται όλες και λέει χαρακτηριστικά:
Ύστερα από τον φόνο του κυβερνήτη η πατρίδα ήτανε χωρισµένη στα δύο. Εγώ έκαµα ό,τι µπορούσα για να σταµατήσει ο εµφύλιος σπαραγµός. Όταν έµαθα την εκλογή του βασιλιά, του έστειλα µαζί µε τους φίλους µου µια αναφορά φανερώνοντας την αφοσίωσή µας. Όταν ήρθε στ’ Ανάπλι, σκόρπισα τους ανθρώπους µου και εγώ τράβηξα στο περιβόλι µου να ησυχάσω.
Ανάμεσα στα στοιχεία χαρακτήρα και προσωπικότητας που του αποδίδονται και προκύπτουν βάσιμα από τη μελέτη των απομνημονευμάτων του και από ιστορικές πηγές, είναι: κορυφαία στρατηγική ευφυΐα και μορφή, εγγυητής της ενότητας, πρακτικό πνεύμα, πολιτική αίσθηση, άριστη γνώση του ανταρτοπόλεμου, ισχυρή επιδραστικότητα, δικαιοσύνη, σύνεση, διορατικότητα, γνώση πραγμάτων και προσώπων, πείσμα, αποφασιστικότητα, επιβλητικότητα, αυτοθυσία, ανεξικακία, λογική, μετριοπάθεια, βίωση μέσα από την παράδοση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού_ με έμφαση στην αξία της παιδείας, απλότητα, ηγετικότατα, ευγλωττία, πειθώ, πίστη στον Θεό, επίγνωση ευθύνης και ορίων, εναλλακτική δράση (υπήρξε πειρατής στα “μαύρα καράβια”), σκληρότητα απέναντι στο ψέμα και την προδοσία. Αξιοποιούσε την επίδραση που είχαν διαχρονικά στην ψυχή των Ελλήνων, η παλικαροσύνη, το φιλότιμο, η πρωτοβουλία, η υστεροφημία, η αγάπη για την ελευθερία κλπ.

1821 Οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση ξεσηκώνονται και υψώνουν την σημαία της Επανάστασης στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.
1827 Ενώ οι Τούρκοι πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας και ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ λεηλατεί την Πελοπόννησο, η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια, Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίζει νέο Σύνταγμα. Το νέο Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος στηρίχθηκε κυρίως στο αμερικανικό του 1787. Ενίσχυε σημαντικά τον αστικοφιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος, ενώ έπαυε να έχει προσωρινή ισχύ όπως τα προηγούμενα, υποδηλώνοντας τη βούληση των επαναστατών για πλήρη ανεξαρτησία (και όχι καθεστώς υποτέλειας). Στο νέο Σύνταγμα κατοχυρώνονταν η λαϊκή κυριαρχία («η κυριαρχία ενυπάρχει εις το έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού»), η ισονομία, η ανεξιθρησκία, καταργούνταν οι τίτλοι ευγενείας, ενώ προβλεπόταν άσυλο για τους κατατρεγμένους
1862 Γεννήθηκε ο Λεονίντ Πάστερνακ, Σοβιετικός ζωγράφος
1879 Πέθανε ο γερμανός κλασικός συνθέτης, Γιόχαν Μπραμς
1882 Ο Τζέσε Τζέιμς, ο περιβόητος αμερικανός ληστής τραπεζών και τρένων, σκοτώνεται από μέλος της συμμορίας του για να κερδίσει τα λεφτά της επικήρυξης.
1885 Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.
1896 Τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
1905 Ιδρύεται στο Μπουένος Άιρες η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπόκα Τζούνιορς.
1912 Γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.
1913 Η Έμελιν Πάνχερστ, η μαχητική βρετανίδα σουφραζέτα που ίδρυσε το 1903 την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών, καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση για ηθική αυτουργία στον εμπρησμό της οικίας του υπουργού Οικονομικών.
1922 Ο Ι. Στάλιν εκλέχθηκε ΓΓ του ΚΚΣΕ.
1922 Γεννήθηκε η Ντόρις Ντέι, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1924 Γεννήθηκε ο αμερικανός ηθοποιός, Μάρλον Μπράντο
1926 Απαγορεύεται με νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.
1928 Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης (ερήμην) και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.
1930 Γεννήθηκε ο Γερμανός πολιτικός Χέλμουτ Κολ, που διετέλεσε για 16 χρόνια καγκελάριος της Γερμανίας
1941 Στη Βουδαπέστη, ο πρωθυπουργός Πολ Τελέκι αυτοκτονεί για να μη ζητήσει την είσοδο της Ουγγαρίας στον πόλεμο.
1948 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Δόγμα Τρούμαν» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» αποτέλεσαν τον «πρόλογο» της στήριξης του αστικού μεταπολεμικού καθεστώτος στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Το «Σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο είναι αδιάσπαστο από το «Δόγμα Τρούμαν», αποτελούσε μια γιγαντιαία επιχείρηση αντεπαναστατικού πολέμου με διπλό στόχο: Από τη μια στρεφόταν εναντίον των επαναστατικών δυνάμεων στη Δυτική Ευρώπη και από την άλλη αποσκοπούσε στην πρόσδεση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην ιμπεριαλιστική τροχιά με ταυτόχρονη απομόνωση της ΕΣΣΔ. Η εξαγγελία των δύο αυτών προγραμμάτων συνοδεύθηκε από την όξυνση κλίματος αντικομμουνιστικής και αντισοβιετικής υστερίας, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι «ειδικές συνθήκες» της Ελλάδας, δηλαδή ο αγώνας του ΔΣΕ, ήταν εκείνες που «τράβηξαν» το ενδιαφέρον του Τρούμαν (902.gr).
1950 Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης, Κουρτ Βάιλ (“Η όπερα της πεντάρας”, “Happy End”).
1957 Γεννήθηκε ο Μιχάλης Ρακιντζής, Έλληνας τραγουδιστής
1958 Γεννήθηκε ο Άλεκ Μπάλντουιν, Αμερικανός ηθοποιός
1961 Ο Έντουαρντ Ρέγκαν “Έντι” Μέρφι (Edward Regan “Eddie” Murphy) Αμερικανός stand up κωμικός stand up, ηθοποιός, συγγραφέας, τραγουδιστής, σκηνοθέτης και μουσικός, έρχεται στη ζωή
Το box office παίρνει τις ταινίες του κάνοντας τον, τον δεύτερο πιο πλούσιο ηθοποιό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
1962 Πεθαίνει ο πρωτεργάτης της ελληνικής μουσικής Μανώλης Καλομοίρης.
1966 Ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
1966 Πεθαίνει ο Μπαττίστα Πινινφαρίνα, Ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων
1973 Ληξιαρχική πράξη γέννησης της κινητής τηλεφωνίας, με την πρώτη κλήση από κινητό από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δούλευε για λογαριασμό της Motorola.
Η συσκευή που έμοιαζε με ασύρματο «είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs. «Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού» (sansimera.gr).
1974 Σημειώνεται η μεγαλύτερη επέλαση τυφώνων στις ΗΠΑ. Μέσα σε 26 ώρες, 148 τυφώνες χτυπούν 13 πολιτείες με αποτέλεσμα 315 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 5.000 να τραυματιστούν.
1990 Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα.
1994 Στην Αλβανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης, Φάτος Νάνο, καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών για υπεξαίρεση επτά εκατ. δολαρίων και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων.
1999 Σε πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, δημιουργείται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), από συνδικαλιστές κυρίως του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και τμήματος της Ανανεωτικής Αριστεράς.
1999 Ξεκινά ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ.
2003 Από ισχυρή έκρηξη στη «Σωληνουργεία Κορίνθου», έξι εργάτες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίζονται, όταν κατά την αντικατάσταση φιαλών προκαλείται διαρροή οξυγόνου. Επτά στελέχη της εταιρίας συλλαμβάνονται, σε βάρος των οποίων ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
2009 Φεύγει από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς ο σύντροφός μας σκηνοθέτης και κριτικού κινηματογράφου, δοκιμιογράφος Νίκος Αντωνάκος.
2025