Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
👀
1066 Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής σαλπάρει με τον στρατό του από τις εκβολές του ποταμού Σομ για να κατακτήσει την Αγγλία.
1529 Αρχίζει η Πρώτη πολιορκία της Βιέννης όταν ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής επιτίθεται στην πόλη.
1540 Ο πάπας Παύλος Γ’ εγκρίνει επίσημα το μοναχικό “Τάγμα των Ιησουϊτών”, με την ονομασία Συντροφιά του Ιησού (Societas Iesu) και Γενικό Ηγούμενο τον Ιγνάτιο Λογιόλα.1669 Οι Οθωμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.
1650 Έκρηξη του ηφαιστείου Κολούμπο κοντά στη Σαντορίνη. Ο Κολούμπος ή το Κολούμπο είναι ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το οποίο ανήκει στο Ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Από τη λάβα σχηματίστηκε μικρή νησίδα, η οποία, όμως, εξαιτίας των θαλασσίων κυμάτων, γρήγορα κατέρρευσε σε ύφαλο. Από την κατάρρευση αυτή προκλήθηκε τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε ζημιές μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Σήμερα έχει ύψος 280μ (σε σχέση με τον περιβάλλοντα θαλάσσιο πυθμένα) και βρίσκεται~18μ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κρατήρας του έχει διάμετρο ~3 χλμ και βάθος 512μ. Σε μεγάλη έκταση γύρω από το ηφαίστειο έχουν εντοπιστεί υδροθερμικά φρέατα από τα οποία αναβλύζει καυτό νερό, έως και 220οC, με διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία και τα οποία φιλοξενούν ένα σπάνιο οικοσύστημα από νηματοειδή βακτήρια.
1818 Γεννιέται ο Γερμανός χημικός Άντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε.
1821 Μετά από ένα δεκαετή πόλεμο απελευθέρωσης, η ανεξαρτησία του Μεξικού αναγνωρίζεται από τον τελευταίο ισπανό βικάριο.
1822 Ο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν (σσ. (Jean-François Champollion, 23 Δε 1790 – 4 Μαρτ 1832) Γάλλος λόγιος, φιλόλογος, ανατολιστής και αιγυπτιολόγος, ανακοινώνει ότι αποκρυπτογράφησε τη Στήλη της Ροζέττας. Πρόκειται για μια πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη (και όχι από βασάλτη ή γρανίτη όπως συχνά αναφέρεται λανθασμένα) που προέρχεται από τον ναό του Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς. Χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική) και τρία συστήματα γραφής (ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακή, ελληνική). Το ελληνικό μέρος της στήλης αρχίζει ως εξής: Βασιλεύοντος του νέου και παραλαβόντος την βασιλείαν παρά του πατρός… Το όνομά της προέρχεται από την πόλη Rachid (που εκγαλλίστηκε σε Rosette) της Κάτω Αιγύπτου, στο βορειοδυτικό τμήμα του Δέλτα του Νείλου. Βορειότερα της πόλης, γύρω από το οχυρό Φορ Ζυλιέν (Fort Jullien), ο Γάλλος αξιωματικός Πιέρ Φρανσουά Ξαβιέ Μπουσάρ (Pierre-François-Xavier Bouchard), που υπηρετούσε στο στράτευμα του Ναπολέοντα Α΄, ανακάλυψε τη στήλη τελείως τυχαία το 1799. Μελετώντας την όμως κατάλαβε την αξία της, καθώς έως τότε κανείς δεν είχε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Η ανακάλυψη της τρίγλωσσης στήλης αποδείχθηκε θεμελιώδους σημασίας
1831 (π. ημ.): Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, μετά την επανάσταση του 1821, Ιωάννης Καποδίστριας, από τους αδερφούς Μαυρομιχάλη (9 Οκτωβρίου 1831 με το νέο ημερολόγιο).
1834 Ξεκινά η δίκη των δικαστών Γ. Τερτσέτη και Α. Πολυζωΐδη, οι οποίοι θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας επειδή είχαν αρνηθεί να υπογράψουν την θανατική καταδίκη του Θ. Κολοκοτρώνη.
1854 Το ατμόπλοιο SS Arctic βυθίζεται με απολογισμό 300 νεκρούς. Το γεγονός σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη καταστροφή στον Ατλαντικό Ωκεανό.
1687 Η μερική καταστροφή του Παρθενώνα: Οι Οθωμανοί είχαν μετατρέψει τον Παρθενώνα σε πυριτιδαποθήκη, γεγονός που τον καθιστούσε ευάλωτο στους ανελέητους βομβαρδισμούς των Βενετών. Μια βολή τρύπησε τη στέγη και χτύπησε τα βαρέλια με την πυρίτιδα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του Παρθενώνα, προκαλώντας ανάφλεξη και μεγάλη έκρηξη, η οποία διέλυσε μεγάλο μέρος του ναού _δείτε και εδώ.
1905 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».
1917 Πέθανε ο Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης, Edgar Degas (Εντγκάρ Ντεγκά, γεννήθηκε 19-Ιουλ-1834), από τους σημαντικότερους του 19ου αιώνα. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του ιμπρεσιονισμού, μολονότι ο ίδιος απέρριπτε τον όρο και προτιμούσε να αποκαλείται ρεαλιστής. Ήταν σπουδαίος σχεδιαστής και δεξιοτέχνης στην απόδοση της κίνησης, όπως φαίνεται στους πίνακές του με θέματα τον χορό (περισσότερα από τα μισά έργα του απεικονίζουν χορεύτριες), τις ιπποδρομίες και τα γυναικεία γυμνά. Οι προσωπογραφίες του είναι αξιοπρόσεκτες για την απόδοση του σύνθετου ψυχισμού του εικονιζόμενου και της ανθρώπινης απομόνωσης.
Το 1881 εξέθεσε το πρώτο γλυπτό του, τη χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών (Σάο Πάολο, Museu de Arte), που το ακολούθησαν ένα πλήθος μικρά κέρινα προπλάσματα (μετά το θάνατό του χυτεύτηκαν σε χαλκό) με θέμα γυναικεία γυμνά, χορεύτριες, άλογα κ.λπ.
Καθώς η όρασή του χειροτέρευε, ο Ντεγκά στράφηκε προς τη γλυπτική και τα παστέλ, που δεν απαιτούσαν οξεία όραση, μέχρι που το 1908 σταμάτησε οριστικά να ασχολείται με την τέχνη. Του έκαναν έξωση από το σπίτι του, και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε καινούργιο στούντιο, αυτός συνέχισε να τριγυρνά στους δρόμους του Παρισιού. Τέσσερα χρόνια μετά, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη) αγόρασε το έργο του “Μπαλλαρίνες” με ποσό αστρονομικό για την εποχή, και μάλιστα για ιμπρεσιονιστικό πίνακα.
Πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 83 ετών. Τη σορό του συνόδευσαν, μεταξύ άλλων, ο Κλωντ Μονέ κι ο Ζαν Λουι Φορέν.
1918 Ο Ελληνικός Στρατός (Ι και ΧΙΙΙ Μεραρχίες) απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία από τους Βουλγάρους.
1922 Γεννήθηκε ο κινηματογραφιστής Άρθουρ Πεν
1936 50 κανονιοβολισμοί πέφτουν από τον Λυκαβηττό και χοροί γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο με αφορμή την έναρξη των 7ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου που διεξάγονται στην Αθήνα, ύστερα από άρνηση της Βουλγαρίας για τη διοργάνωσή τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Χρήστος Μάντικας με 5 χρυσά (110 εμπόδια, 400 εμπόδια, 400μ, 4×100μ και 4×400μ) αναδεικνύεται σε μορφή των αγώνων που ολοκληρώνονται στις 6/10.
1938 Καθελκύεται για το παρθενικό του ταξίδι το μεγαλύτερο στην εποχή του κρουαζιερόπλοιο της Βρετανίας, το «Βασίλισσα Ελισάβετ».
1939 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πολωνία παραδίδεται στους Γερμανούς, μετά από 26 ημέρες πολιορκίας και περίπου 140.000 Πολωνοί στρατιώτες πιάνονται αιχμάλωτοι.
1939 Γεννήθηκε στην Άρτας ο Γιάννης Μπανιάς (πέθανε στην Αθήνα, 29-Μαρτ-2012) πολιτικός μηχανικός και πολιτικός (στο χώρο του λεγόμενου ΚΚΕσ _”εσωτερικού”), έχοντας αρχικά δραστηριοποιηθεί προδικτατορικά σε κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου και των αγώνων για τον εκδημοκρατισμό. Το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας όντας ηγέτης της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο στρατιωτικής συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως «Άξων».
1941 Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το ένοπλο τμήμα του θα αποτελέσει ο “Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός” (ΕΛΑΣ).
1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Γερμανία.
1949 Η πρώτη ολομέλεια του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου εγκρίνει το σχέδιο 🇨🇳 σημαίας της _πάλαι ποτέ, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αποτελεί το εθνικό νομοθετικό σώμα της σημερινής καπιταλιστικής πλέον χώρας, που με 2.987 μέλη , είναι το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό σώμα στον κόσμο. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο είναι δομημένο ως ένα ενιαίο νομοθετικό σώμα, εξουσιοδοτημένο να νομοθετεί, να επιβλέπει τις δραστηριότητες της κυβέρνησης και να εκλέγει τα υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους. Το ΕΛΣ και η Εθνική Επιτροπή της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης , ένα συμβουλευτικό σώμα του οποίου τα μέλη εκπροσωπούν διάφορες κοινωνικές ομάδες, είναι οι κύριοι φορείς διαβούλευσης της Κίνας, και αναφέρονται συχνά ως Λιάνγκχουι (δύο συνελεύσεις). Το ΕΛΣ εκλέγεται για θητεία πέντε ετών. Πραγματοποιεί ετήσιες συνεδριάσεις κάθε άνοιξη, που συνήθως διαρκούν 10-14 ημέρες, στο Μέγαρο του Λαού, στη δυτική πλευρά της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο.
1950 Ομάδα επιστημόνων του Σικάγου μετατρέπουν την ατομική ενέργεια σε ηλεκτρική, χωρίς τη χρήση βραστήρων ή δυναμό (με το βομβαρδισμό συρμάτων με νετρόνια).
1951 Η γερμανική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στους Εβραίους.
1952 Πεθαίνει εξόριστος στον Άι-Στράτη ο Κώστας Γαβριηλίδης, ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Βουνού (ΠΕΕΑ).
1953 Εγκαθίσταται στην Αθήνα ο πρώτος πρέσβης της ΕΣΣΔ.
1960 Το Μεξικό εθνικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις.
1961 Η Σιέρα Λεόνε γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ.
1970 Τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Ιορδανία με την υπογραφή συνθήκης κατάπαυσης του πυρός από το βασιλία της Ιορδανίας, Χουσεΐν και τον αρχηγό της ΟΑΠ, Γιασέρ Αραφάτ. Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων ανταρτών και των ιορδανικών κυβερνητικών στρατευμάτων είχε ως αποτέλεσμα 3.440 νεκρούς και 10.840 τραυματίες.
1972 Γεννήθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια… και συγγραφέας μαγειρικής Gwyneth Kate Paltrow (Γκουίνεθ Πάλτροου). Έκανε το υποκριτικό της ντεμπούτο στη σκηνή το 1990 και ξεκίνησε να εμφανίζεται σε ταινίες το 1991. Αφού εμφανίστηκε σε αρκετές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, η Πάλτροου τράβηξε τα πρώτα βλέμματα πάνω της με τη συμμετοχή της στις ταινίες Seven το 1995 και Έμμα (Emma) το 1996, στην οποία είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστή με το ρόλο της στην ταινία Ερωτευμένος Σαίξπηρ (Shakespeare in Love) το 1998, για τον οποίο κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης Ηθοποιού και δύο βραβεία Σωματείου Ηθοποιών Α’ Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερου Καστ. Επίσης, έχει κερδίσει ένα Βραβείο Έμμυ Εξαιρετικής Ηθοποιού σε ρόλο Γκεστ Κωμικής Σειράς το 2011 για την ερμηνεία της ως Χόλι Χόλιντεϊ στο επεισόδιο «The Substitute» της επιτυχημένης σειράς Glee του καναλιού FOX.
Το 2005 έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού (σε Δραματική ταινία) για το ρόλο της στο Proof. To 2008, εμφανίστηκε στην μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της καριέρας της, την ταινία Iron Man, ενώ υποδύθηκε ξανά το ρόλο της ως Πέπερ Ποτς στο σίκουελ Iron Man 2 το 2010. Η Πάλτροου είναι επίσης το πρόσωπο του αρώματος Pleasures της εταιρίας καλλυντικών Estée Lauder από το 2005. Είναι η περσόνα της Αμερικανικής μάρκας προϊόντων μόδας Coach, ιδιοκτήτρια της εταιρίας Goop.com και συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής My Father’s Daughter: Delicious, Easy Recipes Celebrating Family & Togetherness με 150 νόστιμες ιδέες για πρωινό, σάντουιτς και μπιφτέκια, σούπες, σαλάτες, κύρια πιάτα, συνοδευτικά και επιδόρπια.
1972 Είκοσι επτά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία και η Κίνα τερματίζουν την εμπόλεμη κατάσταση των χωρών τους ανταλλάσσοντας πρεσβευτές.
1972 Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, θεμελιώνονται δύο μονάδες του θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
1975 Στην τελευταία χρήση της θανατικής ποινής στην Ισπανία, εκτελούνται πέντε μέλη μαχητικών οργανώσεων προκαλώντας παγκόσμιες διαμαρτυρίες κατά της ισπανικής κυβέρνησης και την ανάκληση πολυάριθμων πρεσβευτών.
1980 Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχεται με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, σε χώρο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.
1983 Ο Ρίτσαρντ Στόλλμαν ανακοινώνει το εγχείρημα GNU για την ανάπτυξη ενός ελεύθερου λειτουργικού συστήματος τύπου Unix.
1984 Πέθανε ο κωμικός ηθοποιός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, Χρόνης Εξαρχάκος.
1989 Η Βουλή ψηφίζει την παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά των Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Π. Ρουμελιώτη, Γ. Πέτσου και Δ. Τσοβόλα.
1994 Ο Chad Hundeby (Τσαντ Χούντεμπι) διασχίζει την Μάγχη κολυμπώντας σε χρόνο ρεκόρ 7 ωρών και 17 λεπτών
1995 Βρετανία και Αργεντινή, 13 χρόνια μετά τον πόλεμο των Φόκλαντ, υπογράφουν συμφωνία για την κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νοτιοδυτικό Ατλαντικό.
1995 Τα Σκόπια εντάσσονται στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το όνομα FYROM. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφασίζει την ένταξη των Σκοπίων με την ονομασία “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
1996 Την εξουσία στο Αφγανιστάν καταλαμβάνουν οι Ταλιμπάν (όπως και την Καμπούλ). Αναλαμβάνει ντε φάκτο ηγέτης ο Μουλάς Μοχάμετ Ομάρ.
1998 Στις γενικές εκλογές στη Γερμανία, ηττώνται για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες του Χέλμουτ Κολ. Νέος καγκελάριος γίνεται ο σοσιαλδημοκράτης, Γκέρχαρντ Σρέντερ.
1998 Ίδρυση της Google.
1999 Αρχίζει στο δικαστήριο της Bow Street στο Λονδίνο η εκδίκαση της αίτησης των ισπανικών αρχών για την έκδοση του πρώην δικατάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.
2000 Ο Μιχάλης Μουρούτσος, χαρίζει στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Τάε Κβον Ντο στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, νικώντας στον τελικό των 58 κιλών τον Ισπανό Γκαμπριέλ Εσπάρτζα με 4-2. Την ίδια μέρα, η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία με βολή 65.71μ.
2001 Ένοπλος μασκοφόρος εισβάλλει στο τοπικό Κοινοβούλιο στο καντόνι Τσουγκ της Ελβετίας και ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα. Είναι η πρώτη δολοφονία πολιτικών στη χώρα από το 1899.
2001 Τη διάλυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού ανακοινώνει ο ηγέτης των ανταρτών στα Σκόπια, Αλί Αχμέτι. Το ΝΑΤΟ τερματίζει την επιχείρηση “Απαραίτητη Συγκομιδή”.
2001 Μετά από 3 χρόνια απουσίας ο Μάικλ Τζόρνταν επιστρέφει στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Washington Wizards. Οι απολαβές του για τον πρώτο χρόνο του διετούς συμβολαίου του θα δοθούν υπέρ των πληγέντων της 11ης Σεπτεμβρίου από την τρομοκρατική ενέργεια στο World Trade Center της Νέας Υόρκης.
2002 Το Ανατολικό Τιμόρ γίνεται το 1910 μέλος του ΟΗΕ
2004 Με το αίμα επτά 15χρονων μαθητών βάφεται η άσφαλτος στο λεγόμενο Πέταλο του Μαλιακού, στα Καμένα Βούρλα. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, που μεταφέρει 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα και στη συνέχεια ανατρέπεται. Η χώρα βυθίζεται σε βαρύ πένθος, το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Λήξης των Παραολυμπιακών ματαιώνεται, ενώ ο Πρωθυπουργός δίνει εντολή να προχωρήσουν ταχύτατα οι έρευνες και να αποδοθούν ευθύνες.