Σαν σήμερα ℹ️18 Φεβρουαρίου–
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1360 Γεννιέται ο Τζοβάνι ντι Μπίτσι των Μεδίκων, Ιταλός τραπεζίτης: Η τράπεζά του Banco dei Medici (1397-1494) ήταν η μεγαλύτερη και πιο διάσημη στην Ευρώπη κατά τον 15ο αιώνα και σύμφωνα με πολλούς μελετητές, οι Μέδικοι ήταν για μια ορισμένη περίοδο η πλουσιότερη οικογένεια στην Ευρώπη. Με αυτόν τον πλούτο απέκτησε πολιτική εξουσία πρώτα στη Φλωρεντία και αργότερα στην Ιταλία και την Ευρώπη. Οι Medici συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της λογιστικής με τη βελτίωση του καθολικού _”mastro”, μέσω της συμπερίληψης του συστήματος διπλής εγγραφής που έκανε πιο εμφανείς τις πιστώσεις και τις χρεώσεις.
Το καθολικό περιέχει δύο στήλες, μία για χρεώσεις και μία για πιστώσεις και πιθανώς μια αλφαβητική στήλη για οφειλέτες και πιστωτές. Περιλαμβάνει τις λειτουργίες διαχείρισης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας με συστηματική σειρά, και συνοδευόταν από ένα μικρότερο _πιθανά για εξωλογιστικές εγγραφές _το “mastrino”.
1546 Πεθαίνει ο Γερμανός ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα, Μαρτίνος Λούθηρος
1564 Πέθανε ο Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας
1637 Ογδοηκονταετής Πόλεμος: Στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης στην Αγγλία, ο ισπανικός στόλος αναχαιτίζει έναν σημαντικό αγγλο-ολλανδικό στόλο 44 πλοίων συνοδευόμενο από έξι πολεμικά πλοία, καταστρέφοντας ή καταλαμβάνοντας 20 από αυτά.
1754 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Βόλτα, που ανακάλυψε το βολταϊκό τόξο, εφηύρε τη βολταϊκή στήλη και έγραψε σπουδαία έργα για τον ηλεκτρισμό.
1828 Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ’ εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, εκκαθαρίζει τις Σποράδες νήσους απ’ τους πειρατές.
1861 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση) και στρέφονταν ενάντια στους φεουδαρχικούς-απολυταρχικούς θεσμούς επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους-κράτους.
1861 Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ο Τζέφερσον Ντέιβις αναγορεύεται πρώτος και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών.
1883 Γεννήθηκε ο συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης
1885 Δημοσιεύονται στις ΗΠΑ οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν του Μαρκ Τουαίην.
Σαν Σήμερα 1884: Κυκλοφορούν “Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν”
1895 Γεννιέται ο Σοβιετικός στρατάρχης Σεμιόν Τιμοσένκο, πέθανε – 31 Μαρτίου 1970 και η σορός του ενταφιάσθηκε στον τοίχο του Κρεμλίνου. Με καταγωγή από Ουκρανία αναδείχτηκε σε ανώτερος διοικητή του Κόκκινου στρατού, που τιμήθηκε δυο φορές σαν ήρωας της χώρας του. Γιος αγρότη που απασχολούταν σαν κολίγος, ο Σεμιόν κατατάχθηκε το 1915 στον Α’ Π.Π. ως χειριστής πυροβόλου, και το 1917 μπροστά στη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και ενώ έφερε το βαθμό του δεκανέα, χειροδίκησε σε βάρος αξιωματικού του Τσάρου και παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο. Ωστόσο, απαλλάχθηκε της κατηγορίας ύστερα από επέμβαση του «Συμβουλίου Εργατών και Στρατιωτών». Στη συνέχεια πήρε μέρος στον εμφύλιο ως αξιωματικός των μπολσεβίκων, διοικητής ιππικού, όπου τραυματίσθηκε σοβαρά.
Το 1923 αποφοίτησε από την Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία, το 1925 τοποθετήθηκε κομισάριος διοικητής του το 1933 προήχθη σε διοικητή της στρατιωτικής περιοχής της Λευκορωσίας και δυο χρόνια μετά έγινε μέλος του πρώτου ανωτάτου σοβιέτ. Το 1939 συμμετείχε στις επιχειρήσεις στην Πολωνία και στο Σοβιετο-Φινλανδικό πόλεμο, τον οποίο διεύθυνε προσωπικά. Το 1940 τιμήθηκε με το Παράσημο του Ήρωα της ΕΣΣΔ και ανέλαβε κομισάριος άμυνας, επιφορτισμένος με το έργο της αναμόρφωσης του Κόκκινου Στρατού. Το 1941 και μετά τη ναζιστική επίθεση κατά της ΕΣΣΔ ο Τιμοσένκο έλαβε θέση αρχιστράτηγου στη Μόσχα. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους με εντολή του Στάλιν μετέβη στο δυτικό μέτωπο σαν διοικητής. Το φθινόπωρο ανέλαβε τον έλεγχο και του νοτιοδυτικού μετώπου και ανακατέλαβε το Ροστώφ ενώ στις αρχές του 1942 ήταν επικεφαλής του φινλανδικού μετώπου και το Μάιο του 1942 επιχείρησε μια ευρεία αντεπίθεση στο Χάρκοβο Έπειτα, τοποθετήθηκε κατά σειρά διοικητής διαφόρων άλλων μετώπων του πολέμου (Στάλινγκραντ, Καυκάσου, Βαλτικής). Μετά τη λήξη του πολέμου ο Τιμοσένκο θήτευσε σαν διοικητής Ουραλίων και Λευκορωσίας, ενώ στα 1960 διορίσθηκε γενικός επιθεωρητής του υπουργείου άμυνας και το 1961 έγινε πρόεδρος της κρατικής επιτροπής βετεράνων πολεμιστών.
1907 Στις ΗΠΑ, γίνονται δεκτοί στα σχολεία του Σαν Φρανσίσκο μαθητές ιαπωνικής καταγωγής, μετά από συμφωνία του Προέδρου Ρούσβελτ με τις αρχές της πόλης.
1909 Γεννήθηκε η λογοτέχνης Διδώ Σωηρίου
1911 Γεννήθηκε ο Βάλιας Σεμερτζίδης (18 Φεβρουαρίου 1911–1983) ζωγράφος και χαράκτης…
1919 Γεννήθηκε ο Τζακ Πάλανς, Αμερικανός ηθοποιός _Κέρδισε το Όσκαρ β΄ αντρικού ρόλου το 1991 για το ρόλο του στην ταινία Τι έκανες μπαμπά στην άγρια δύση;
1929 Ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ.
1930 Μελετώντας φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Ιανουάριο, ο Κλάιντ Τόμπω ανακαλύπτει τον Πλούτωνα.
1932 Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ανακηρύσσει τη Μαντσουκούο (το απαρχαιωμένο κινεζικό όνομα για τη Μαντζουρία) ανεξάρτητη από τη Δημοκρατία της Κίνας.
1932 Γεννήθηκε ο βραβευμένος Τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν, γνωστός για τη φωλιά του κούκου (1975) με Jack Nicholson, Amadeus (1984), Υπόθεση Λάρι Φλιντ (1996), Hair (1979) κά
1933 Γεννήθηκε η Γιόκο Όνο, Γιαπωνέζα καλλιτέχνης μούσα και σύντροφος του Τζον Λένον
1935 Γεννήθηκε ο διεθνής ποδοσφαιριστής Σάββας Θεοδωρίδης
1940 Γεννήθηκε ο Φαμπρίτσιο Ντε Αντρέ, Ιταλός τραγουδοποιός
Fabrizio de André – Ο πόλεμος του Πιέρο | La guerra di Piero | Φωτο-Video
1943 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί συλλαμβάνουν τα μέλη του Λευκού Ρόδου.
1943 Β΄ Παγκόσμιος: Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς εκφωνεί τον Ολοκληρωτικό πόλεμο. Η ομιλία Sportpalast (γερμανικά: Sportpalastrede) ή ομιλία Total War ήταν μια ομιλία που εκφωνήθηκε από τον Γερμανό Υπουργό Προπαγάνδας Joseph Goebbels στο Sportpalast του Βερολίνου σε ένα μεγάλο, προσεκτικά επιλεγμένο ακροατήριο στις 18-Φεβ-1943, καθώς η πλάστιγγα του Πολέμου στρεφόταν κατά της ναζιστικής Γερμανίας και τους συμμάχους του Άξονα _ Θυμίζουμε πως η μάχη του Στάλινγκραντ έληξε στις 2-Φεβ-1943 με νίκη των Σοβιετικών δίνοντας την υπεροχή στον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος την κράτησε μέχρι το τέλος του πολέμου. Η ομιλία ήταν η πρώτη δημόσια παραδοχή από τη ναζιστική ηγεσία ότι η Γερμανία αντιμετώπιζε σοβαρούς κινδύνους, επειδή —όπως υποστήριξε— η επιβίωση της Γερμανίας διακυβεύονταν από μια μπολσεβική Ευρώπη. Παράλληλα αναφέρεται ακροθιγώς στο Ολοκαύτωμα, όταν αρχίζει να λέει «Ausrotten» (χρησιμοποιώντας τη γερμανική λέξη για την εξόντωση), αλλά αμέσως την αλλάζει σε «Ausschaltung» (δηλ. αποκλεισμός). Αυτή ήταν η ίδια λέξη που χρησιμοποίησε ο Χάινριχ Χίμλερ το 1941, για το αποτέλεσμα της συζήτησής του με τον Αδόλφο Χίτλερ για την Τελική Λύση, όπου έγραψε “als Partisanen auszurotten” (“εξολοθρεύστε τους ως αντάρτες”).
1946 Ναύτες του Βασιλικού Ινδικού Ναυτικού στασιάζουν στο λιμάνι της Βομβάης, απ’ όπου η δράση απλώνεται σε όλες τις επαρχίες της βρετανικής Ινδίας, με τη συμμετοχή 78 πλοίων και 20.000 ναυτικών.
1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτή την υπερπροσπάθεια.
1952 Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχάλη Κύρκου.
Όταν η Βουλή ψήφιζε την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ (18/2/1952)
1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18–24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ. Αποφασίζεται η διερεύνηση όλης της ζωής του ως υπόπτου για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.
1966 Πέθανε ο Ρόμπερτ Ρόσσεν (Robert Rossen, γενν. 16 Μαρτίου 1908) Αμερικανός κομμουνιστής σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, με την καριέρα του να απλώνεται σε τρεις 10ετίες. Το 1949, η ταινία του Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά, έλαβε 3 Όσκαρ ένα Ά’ Ανδρικού Ρόλου, ένα Β΄ Γυναικείου Ρόλου και ένας Καλύτερης Ταινίας, με τον ίδιο να είναι και υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ωστόσο, βραβεύθηκε με Χρυσή Σφαίρα για τη σκηνοθεσία του, ενώ η ταινία πήρε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίες. Το 1961, σκηνοθέτησε τον Πολ Νιούμαν και τον Τζορτζ Σι Σκοτ σε άλλη μία επιτυχημένη ταινία το Ο κόσμος είναι δικός μου (The Hustler), το οποίο ήταν υποψήφιο για εννέα Όσκαρ, κερδίζοντας, τελικά, δύο. Ο Ρόσσεν σκηνοθετούσε και έγραφε σενάρια σε θέατρα στη Νέα Υόρκη, μέχρι το 1937, που μετακόμισε στο Χόλιγουντ. Εκεί δούλεψε ως σεναριογράφος στη Warner Bros., έως και το 1941, που εντάχθηκε στο στρατό και παρέμεινε σε αυτόν μέχρι το 1944. Υπηρέτησε ως αρχηγός της Hollywood Writers Mobilization, που οργάνωνε σεναριογράφους για τις ανάγκες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945 συμμετείχε σε απεργία εναντίον της Warner Bros.. Κατόπιν συνεργάστηκε με τη νεοϊδρυθείσα εταιρεία του Χαλ Ουόλις, αλλά και την Columbia Pictures, όμως, κυρίως, με τις δικές του εταιρείες, συνήθως, σε συνεργασία με την Columbia.
Ο Ρόσσεν υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής (1937-1947) και για αυτή του τη δράση, κλήθηκε δις από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, μία το 1951 και μία τοπ 1953 με αποτέλεσμα να μπει στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ, και συν τις άλλοις να μην μπορεί να ανανεώσει το διαβατήριό του. Το 1953, όμως με τον Μακαρθισμό στο απόγειο, ονόμασε κάποια μέλη του Κόμματος, με αποτέλεσμα να σταματήσει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα.
1967 Πέθανε ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γερμανικής καταγωγής αμερικανός φυσικός, ο κύριος κατασκευαστής της πρώτης ατομικής βόμβας.
1972 Ένα Learjet 25 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συντρίβεται κοντά στην πόλη Αντίμπ, στη Γαλλία. Η πτήση εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα — Νίκαια. Σκοτώνονται και τα δύο μέλη του πληρώματος.
1983 Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώνονται και ένας τραυματίζεται σοβαρά στο Σιάτλ, στη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία με κίνητρο τη ληστεία στην ιστορία των Η.Π.Α.
2004 200 νεκροί και 350 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας, στην επαρχία Χορασάν, στο ΒΑ Ιράν. Από τις ισχυρές εκρήξεις στα 51 βαγόνια του εμπορικού τρένου, που μετέφερε βενζίνη, θείο και φωσφορικά λιπάσματα, ισοπεδώθηκαν πέντε κοντινά χωριά. Αιτία της τραγωδίας υπήρξε μια ασθενής σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στην περιοχή.
2004 Πέθανε η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου
2016 Μετά από περιπέτειες 8 χρόνων τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στη Γέφυρα Τσακώνας
2017 Πέθανε ο ζωγράφος-χαράκτης, Γιάννης Βαλαβανίδης