17η Σεπτεμβρίου –
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Σοφίας και θυγατέρων αυτής _Πίστη, Ελπίδα & Αγάπη
Σοφία _”γνώση, πνευματική ικανότητα, αρετή”_
Σόνια, Σοφιανή, Σόφη, Σοφίνα, Φιφή, Σοφούλα, Σοφίτσα, Σοφάκι, Σοφιανός, Σοφούλης
ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ!!
1176 Μάχη του Μυριοκέφαλου: Ο Βυζαντινός στρατός υπό τον Μανουήλ Α’ Κομνηνό ηττάται από τους Σελτζούκους Τούρκους.
1598 Ολλανδοί ναυτικοί ανακαλύπτουν το νησί Μαυρίκιος.
1630 Ιδρύεται η Βοστώνη στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ
1743 Γεννήθηκε ο Γάλλος φιλόσοφος, Μαρκί ντε Κοντορσέ, από τους θεμελιωτές του Διαφωτισμού
1776 Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
1809 Ειρήνη ανάμεσα στη Σουηδία και στη Ρωσία στον Πόλεμο της Φινλανδίας. Η Φινλανδία γίνεται ρωσικό έδαφος.
1826 Γεννήθηκε ο Μπέρναρντ Ρίμαν, Γερμανός μαθηματικός (Georg Friedrich Bernhard Riemann, πέθανε 20-Ιουλ-1866) που συνεισέφερε στη μαθηματική ανάλυση, την τοπολογία, την αναλυτική θεωρία αριθμών και τη διαφορική γεωμετρία, προωθώντας τη μη ευκλείδεια γεωμετρία και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο μεταξύ άλλων και για τη θεμελίωση αργότερα της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Κατά τον μαθηματικό Dirk Jan Struik “με τον Ρίμαν φτάνουμε στον άνθρωπο που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον την πορεία των σύγχρονων μαθηματικών”.
Iδέα του ήταν Ρίμαν να εισαγάγει ένα σύνολο αριθμών για κάθε σημείο του χώρου που θα περιέγραφαν το πόσο καμπυλωμένος ήταν. Βρήκε ότι στους χώρους τεσσάρων διαστάσεων χρειάζονται 10 αριθμοί σε κάθε σημείο για την πλήρη περιγραφή των ιδιοτήτων μιας πολλαπλότητας, όσο και όπως παραμορφωμένη και να είναι αυτή. Αυτός είναι ο περίφημος μετρικός τανυστής.
Πήραν το όνομά του
- Υπόθεση Ρίμαν
- Συνάρτηση ζ του Ρίμαν
- Ολοκλήρωμα Ρίμαν
- Άθροισμα Ρίμαν
- Λήμμα του Ρίμαν
- Πολλαπλότητα Ρίμαν
- Πρόβλημα Ρίμαν-Χίλμπερτ
- Τύπος Ρίμαν-Χούρεβιτς
- Τύπος Ρίμαν-Φον Μάνγκολντ
- Επιφάνεια Ρίμαν
- Θεώρημα Ρίμαν-Ροχ
- Συνάρτηση Θ του Ρίμαν
- Συνάρτηση Θ των Ρίμαν-Ζίγκελ
- Διαφορική εξίσωση του Ρίμαν
- Πίνακας του Ρίμαν
- Σφαίρα Ρίμαν
- Ριμάνειος μετρικός τανυστής
- Τανυστής καμπυλότητας Ρίμαν
- Εξισώσεις Κωσύ-Ρίμαν
- Θεώρημα Χίρτσεμπρουχ-Ρίμαν-Ροχ
- Λήμμα Ρίμαν-Λεμπέγκ
- Ολοκλήρωμα Ρίμαν-Στίλτσες
- Θεώρημα των σειρών του Ρίμαν
1857 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Κονσταντίν Εντουάρδοβιτς Τσιολκόφσκι, πρωτοπόρος των σοβιετικών πυραύλων, της επιστήμης του Διαστήματος και πατέρας της αεροναυτικής έρευνας.
Στα παιδικά του χρόνια πέρασε οστρακιά και έχασε σχεδόν ολοκληρωτικά την ακοή του. Έτσι δεν μπόρεσε να συνεχίσει το σχολείο και από 14 ετών μελετούσε μόνος του στο σπίτι. Περνούσε όλο σχεδόν τον χρόνο του διαβάζοντας βιβλία. 0 συγγραφέας που τον ενέπνευσε περισσότερο ήταν ο Ιούλιος Βερν. Στην εφηβεία του, άρχισε να τον απασχολεί το ζήτημα των διαπλανητικών ταξιδιών. Από τα 16 ως τα 19 παρακολούθησε κύκλο φυσικομαθηματικών μέσης και ανώτερης παιδείας στη Μόσχα. Το 1880 διορίστηκε δάσκαλος σε σχολείο της Καλούγκα. Τότε ήταν που ξεκίνησε τις επιστημονικές μελέτες του σε διάφορα θέματα.
Από το 1896 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη θεωρία κίνησης των πυραυλοκίνητων συσκευών και πρότεινε πολλά σχήματα πυραύλων για μεγάλες αποστάσεις και διαπλανητικά ταξίδια, ιδέα που άλλωστε είχε διατυπώσει ο ίδιος από το 1883. Δημιούργησε αυστηρή μαθηματική θεωρία της αεριωθούμενης κίνησης και έθεσε τις βάσεις της θεωρίας του πυραυλοκινητήρα με υγρό καύσιμο. Πρώτος έλυσε θεωρητικά το πρόβλημα της προσγείωσης των διαστημικών συσκευών στην επιφάνεια πλανητών που δεν έχουν ατμόσφαιρα.
Στα 1926-1929 επεξεργάστηκε τη θεωρία των πυραύλων πολλών βαθμίδων, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος αποτελείται από δύο και πάνω διαφορετικά μέρη, καθένα από τα οποία διαθέτει τα δικά του καύσιμα και μηχανές. Όταν ένα από αυτά αδειάσει από καύσιμα αποκολλάται από τον πύραυλο μειώνοντας το βάρος του ώστε να απαιτείται λιγότερο καύσιμο για τη συνέχεια. Είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται και σήμερα και έχουμε δει όλοι μας σε βίντεο από εκτοξεύσεις πυραύλων.
Με τη διάσημη εξίσωση που φέρει το όνομά του, ο Τσιολκόφσκι έλυσε το πρόβλημα της κίνησης του πυραύλου σε ανομοιογενές πεδίο έλξης. Ακόμα, εξέτασε την επίδραση της ατμόσφαιρας στην πτήση του πυραύλου και υπολόγισε τις αναγκαίες εφεδρείες καυσίμου για την υπερνίκηση των δυνάμεων αντίστασης Μπορεί να ήταν ήδη 60 ετών όταν έγινε η σοσιαλιστική επανάσταση, αλλά στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας οι συνθήκες ζωής και εργασίας του άλλαξαν ριζικά προς το καλύτερο, κάτι που είχε επίδραση και στα αποτελέσματα των μελετών του. Του δόθηκε ειδική σύνταξη και του εξασφαλίστηκε η δυνατότητα καρποφόρας δραστηριότητας. Τα έργα του βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη της τεχνικής των πυραύλων και διαστημόπλοιων στην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες. Η προσφορά του αυτή αναγνωρίστηκε στο μέγιστο βαθμό. Το 1932 του απονεμήθηκε το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας Εργασίας.
Όταν πέθανε, το 1935 τάφηκε με τιμές από το κράτος. Με τη διαθήκη του άφηνε κληρονομιά το έργο όλης του της ζωής στο σοβιετικό κράτος. Το 1957, στα 100 χρόνια από τη γέννησή του η Ακαδημία Επιστημών καθιέρωσε χρυσό μετάλλιο στο όνομά του. Δημιουργήθηκαν μνημεία προς τιμήν του, το όνομά του δόθηκε σε μουσεία και ινστιτούτα, αλλά και σε έναν κρατήρα της Σελήνης.
1871 Ανοίγει η πρώτη ορεινή σήραγγα στον κόσμο, το τούνελ Μον Σενί, στις Άλπεις.
1894 Λαμβάνει χώρα η ναυμαχία του ποταμού Γιαλού, η μεγαλύτερη ναυτική συμπλοκή του Α΄ Σινοϊαπωνικού Πολέμου.
1903 Τούρκοι καταστρέφουν την πόλη της Καστοριάς σκοτώνοντας 10.000 Βουλγάρους.
1916 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο ιπτάμενος άσος της γερμανικής αυτοκρατορικής αεροπορίας Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν («Ο Κόκκινος Βαρώνος») κερδίζει την πρώτη του αερομαχία στο Καμπρέ, Γαλλία.
1923 Πεθαίνει ο δικαστικός και πολιτικός Στέφανος Δραγούμης, πρωθυπουργός της Ελλάδας (18/1-6/10/1910).
1928 Τροπικός κυκλώνας χτυπά τη νοτιοανατολική Φλόριντα, σκοτώνοντας περισσότερα από 2.500 άτομα.
1931 Γεννήθηκε η θρυλική κυρία Ρόμπινσον… Αμερικανίδα ηθοποιός, Ανν Μπάνκροφτ (Anne Bancroft, γεν. 6-Ιουν-2005), κόρη Ιταλών μεταναστών και μεγαλωμένη στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης…
Απέσπασε το σεβασμό των συναδέλφων της για τις υποκριτικές της δυνατότητες και το εύρος που έδινε στις ερμηνείες της. Δούλεψε τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο και την τηλεόραση και η δουλειά της της χάρισε πολλά βραβεία. Βραβεύτηκε με ένα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, με δυο Χρυσές Σφαίρες, με τρία Βραβεία BAFTA, με δυο Βραβεία Τόνυ και με δυο Βραβεία Έμμυ
1931 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει τον ΓΓ της Ενωτικής ΓΣΕΕ Κώστα Θέο.
1931 Παρουσιάζεται από την εταιρεία «RCA Βίκτορ» στη Νέα Υόρκη ο πρώτος δίσκος μακράς διάρκειας 33 στροφών.
1934 Η ΕΣΣΔ γίνεται δεκτή στην Κοινωνία των Εθνών.
1940 Γεννήθηκε ο κωμικός ηθοποιός, Σωτήρης Μουστάκας
1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί σπάνε την αμυντική γραμμή του Στάλινγκραντ στην ΕΣΣΔ.
1944 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σλοβακίας ενώνονται στο συνέδριο της Μπάνσκα Μπίστριτσα.
1952 Εκδίδεται η απόφαση του Αεροδικείου για τους αεροπόρους («Δίκη των αεροπόρων»). Δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο, τέσσερις σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε λιγότερο βαριές ποινές. Η όλη δίκη ήταν μια σκευωρία που βασίστηκε στην «απόδραση» του Δόκιμου Ίκαρου Νικόλαου Ακριβογιάννη στην Αλβανία. Τις ανακρίσεις ανέλαβε τότε ο επισμηναγός Μητσάκος, ο οποίος εφαρμόζοντας κάθε παράνομο πρόσφορο μέσο, με βασανισμούς, τρομοκρατήσεις, προ-χρονολογώντας έγγραφα κλπ. προσπάθησε και συνέλεξε ψευδείς «ομολογίες» δια των οποίων στις 15 Ιουλίου 1952 εκδόθηκε βούλευμα κατά είκοσι ενόχων «κομμουνιστικής οργάνωσης» που «είχε αρχίσει να συγκροτείται από το 1950, αλλά συγκεκριμένες δολιοφθορές άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 1951». Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα οι ένοχοι «εκτελούσαν εντολές της ηγεσίας του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο εξωτερικό».
1953 Επιτυγχάνεται ο πρώτος επιτυχής αποχωρισμός σιαμαίων στη Λουζιάνα των ΗΠΑ με εγχείρηση σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης. Οι αδελφές Κάρολιν Αν και Κατρίν Αν Μουτόν ήταν ενωμένες στη μέση.
1960 Η Κύπρος γίνεται το 99ο μέλος του ΟΗΕ.
1961 Απαγχονίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, κατηγορούμενος για παραβίαση του τουρκικού συντάγματος, χρηματισμό, προδοσία, κ.α. Ο Μεντερές είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960. Το 1955 είχε οργανώσει το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
1965 Ορκίζεται η τρίτη κυβέρνηση αποστατών, με “πρωθυπουργό” τον Στέφανο Στεφανόπουλο.
1967 Επεισόδια μεγάλης έντασης ξεσπούν στον αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας μεταξύ Σιβάς Σπορ και Καϊζερί Σπορ στο Στάδιο της Καισαρείας. Εξαιτίας ενός γκολ, που δέχεται η Σιβάς, λιθοβολούνται οι αντίπαλοί της και ξεσπά μάχη, με αποτέλεσμα να επέμβει ο στρατός. Σαράντα δύο νεκροί, 700 τραυματίες και λεηλασία της πόλης που κρατά μέρες υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, να αναβάλει την επίσκεψή του στην Σοβιετική Ένωση για 24 ώρες.
1978 Αίγυπτος και Ισραήλ υπογράφουν τη συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, την πρώτη ειρηνευτική συμφωνία του Ισραήλ με γειτονικό του κράτος.
1981 Αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας (προσωρινά) ο Γεώργιος Ράλλης. Κύριο έργο της νέας κυβέρνησης είναι η διενέργεια υποδειγματικών εκλογών, όπως δηλώνει ο Γεώργιος Ράλλης.
1982 Πεθαίνει ο μεγάλος κομμουνιστής μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος. Ο Μ. Λοΐζος με το πλούσιο έργο και τους αγώνες του πορεύθηκε στο πλάι του ΚΚΕ, παλεύοντας για μια δικαιότερη κοινωνία. Πίστευε, μάλιστα, ότι η στρατευμένη τέχνη όχι μόνο μπορεί να γεννήσει αριστουργηματικά έργα, αλλά και ότι είναι «ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες των φτωχών παιδιών που πεινάνε, αγωνίζονται και σκοτώνονται καθημερινά».
Υπήρξε επίσης πρωτοπόρος συνδικαλιστής στο χώρο των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού, παλεύοντας με συνέπεια για τα πνευματικά τους δικαιώματα από τις δισκογραφικές εταιρείες και την κασετοπειρατεία μέσα από την Ένωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος (ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Σωματείου).
1988 Ξεκινούν οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ολυμπιακό Στάδιο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ. Θα ολοκληρωθούν στις 2 Οκτωβρίου. Οι μόνες χώρες που απουσιάζουν είναι η Βόρεια Κορέα και η Κούβα. Οι αγωνιστικές επιδόσεις σκιάζονται από τα σοβαρά σκάνδαλα ντόπινγκ.
1991 Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Βουλή των Σκοπίων κηρύσσει την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία, με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1991 H Γενική συνέλευση του ΟΗΕ κάνει ομόφωνα δεκτά στους κόλπους του νέα κράτη- μέλη. Πρόκειται για τη Βόρεια και Νότια Κορέα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, καθώς και δυο νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, τη Μικρονησία και τα Νησιά Μάρσαλ.
2000 Ο Λεωνίδας Σαμπάνης χαρίζει το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στους Oλυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα όταν κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών σηκώνοντας 147,5 κιλά στο αρασέ (ολυμπιακό ρεκόρ), 170 κιλά στο ζετέ και 317,5 κιλά στο σύνολο.
2001 Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εισβάλλουν στο Αφγανιστάν για στοχοποίηση. Στο μεταξύ, Πακιστανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σπεύδουν στην Καμπούλ για να πείσουν τους Ταλιμπάν να παραδώσουν στη δικαιοσύνη τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Επαναλειτουργεί το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Πρόεδρος Μπους χαρακτηρίζει σταυροφορία τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τα σύνορα με το Αφγανιστάν κλείνει το Πακιστάν.
2001 H Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας για σκάφη 470 στη Σλοβενία.
2003 Ένας ιππόκαμπος, ο Πρωτέας, που πήρε το όνομά του από μία αρχαία θεότητα της θάλασσας, είναι η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
2004 Αρχίζουν στην Αθήνα οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, με 19 συνολικά αθλήματα.
2007 Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης λαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής, νικητής των βουλευτικών εκλογών.