Σαν σήμερα 17 Αυγούστου –
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
1560 Η Καθολική Εκκλησία ανατρέπεται και ο Προτεσταντισμός καθιερώνεται ως η εθνική θρησκεία της Σκωτίας.
1585 Ογδοηκονταετής Πόλεμος_ Πολιορκία της Αμβέρσας. Η Αμβέρσα καταλαμβάνεται από τις ισπανικές δυνάμεις υπό τον Αλεσσάντρο Φαρνέζε, δούκα της Πάρμα, ο οποίος διατάζει τους προτεστάντες να φύγουν από την πόλη, με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς από τους 100.000 κατοίκους να διαφύγουν στην Ολλανδική Δημοκρατία.
1601 Γεννήθηκε ο Γάλλος μαθηματικός Πιέρ Ντε Φερμά, δημιουργός του ομωνύμου θεωρήματος.
1717 Η πολιορκία του Βελιγραδίου λήγει με τα αυστριακά στρατεύματα του Ευγένιου της Σαβοΐας να καταλαμβάνουν την πόλη από τους Οθωμανούς.
1786 Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ Κρόκετ, Αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός
1790 Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800, που θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον
1798 Γεννήθηκε ο Βρετανός γιατρός Τόμας Χότζκιν, πρωτοπόρος στον τομέα της προληπτικής ιατρικής
1833 Με βασιλικό διάταγμα απαγορεύεται η κυκλοφορία τουρκικών νομισμάτων στην Ελλάδα
1850 Πέθανε ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, νοτιοαμερικάνος επαναστάτης από την Αργεντινή. (Γεν. 25/2/1778)
1859 Πραγματοποιείται στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρώτη πτήση υπηρεσίας αεροπορικού ταχυδρομείου με τη χρήση αεροστάτου του Τζον Γουάις (John Wise, 1808 -1879;) πρωτοπόρου στον τομέα της αεροστατικής. Πραγματοποίησε πάνω από 400 πτήσεις κατά την διάρκεια της ζωής του και θεωρείται εφευρέτης αρκετών καινοτομιών στον σχεδιασμό των αεροστάτων. Το αερόστατό του, The Jupiter, μετέφερε 123 επιστολές και έγινε ή πρώτη επίσημη υπηρεσία αεροπορικού ταχυδρομείου για τα Ταχυδρομεία των ΗΠΑ
1875 Πέθανε ο Γερμανός γλωσσολόγος, Βίλχελμ Μπλικ, που έγραψε ένα μνημειώδες έργο για τις γλώσσες της Νοτίου Αφρικής
1877 Ο Αμερικανός εγκληματίας Billy The Kid “χτυπά” για πρώτη φορά. Πρώτο του θύμα ο χρυσοθήρας της Αριζόνα, F.P. Cahill.
1887 Γεννήθηκε ο Μάρκους Γκάρβει, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για τα δικαιώματα των Μαύρων στις ΗΠΑ
1896 Η αγγλίδα Μπρίτζετ Ντρίσκολ είναι το πρώτο θύμα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χτυπήθηκε στο Κρύσταλ Πάλας του Λονδίνου από αυτοκίνητο που έτρεχε με ταχύτητα 6,4 χιλιομέτρων.
1909 Ηχορήγηση αμνηστίας στους επαναστάτες είναι η πρώτη ενέργεια της νέας κυβέρνησης Μαυρομιχάλη.
1911 Πυρκαγιά αποτεφρώνει εξ ολοκλήρου το Χημείο του Πανεπιστημίου, στην οδό Σόλωνος. Πεθαίνουν από ασφυξία τρεις πυροσβέστες ενώ τραυματίζονται δυο στρατιώτες.
1916 Εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη το κίνημα της «Εθνικής Άμυνας», με ιθύνοντα νου τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» ήταν το αποτέλεσμα των ενδοαστικών συγκρούσεων μεταξύ των τμημάτων της αστικής τάξης που προσανατολίζονταν προς το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της Αντάντ (με επικεφαλής το Βενιζέλο) και εκείνων που προσανατολίζονταν προς τη λεγόμενη ουδετερότητα στον πόλεμο, γεγονός που ευνοούσε τη Γερμανία και τους συμμάχους της (με επικεφαλής το Βασιλιά Κωνσταντίνο).
1918 Ιδρύεται η Εταιρεία της Θούλης, αποκρυφιστικό κίνημα για τη μελέτη της γερμανικής ιστορίας, που θα προετοιμάσει το έδαφος για την άνοδο του Ναζισμού στην εξουσία.
1919 Στις βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει σχεδόν 120.000 ψήφους και αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα. Η Αγροτική Λαϊκή Ένωση υπό τον Σταμπολίϊνσκι σχηματίζει κυβέρνηση.
1913 Οι ελληνικές αρχές εγκαταστάθηκαν επίσημα στο Καστελόριζο.
1932 Η φασιστική οργάνωση Εθνική Ένωσις Ελλάς (Ε.Ε.Ε.) πραγματοποιεί ένοπλη επιδρομή στο σωματείο οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τραυματίζοντας βαριά τον Γραμματέα του Χρ. Παπαδόπουλο, καθώς και τον οικοδόμο Χ. Σταμπουλίδη, ο οποίος ξεψύχησε την επόμενη μέρα.
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική ΓΣΕΕ τόνισε: «Η εργατιά της Θεσσαλονίκης από μέρες τώρα αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες ένοπλες επιδρομές, σκοτωμούς και τραυματισμούς από τις εξοπλισμένες φασιστικές ορδές που εμπνέονται και καθοδηγούνται από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας και την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο εργάτης οικοδόμος σ. Σταμπουλίδης έπεσε νεκρός. Μια δεκάδα εργάτες είναι τραυματισμένοι. Για την κυρίαρχη τάξη δεν είναι αρκετές οι συλλήψεις, οι δαρμοί, οι εξορίες, οι διαλύσεις των ταξικών οργανώσεων, η απαγόρευση του Ενωτικού συνεδρίου Θεσσαλονίκης, η αφαίρεση και των τελευταίων υπολειμμάτων των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών της εργατικής τάξης. Περνάει στις χωρίς προσχήματα δολοφονίες, στην εξόντωση του επαναστατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ τα σοσιαλφασιστικά συνδικάτα απολαμβάνουν την αμέριστη υποστήριξή της. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη, έχουν μεγάλη πολιτική σημασία για το επαναστατικό συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκονται σε αδιάσπαστη συνοχή με την επίθεση του κεφαλαίου και την αντίσταση των εργατών» (Πηγή: 902.gr)
1943 Γεννήθηκε _στη Νέα Υόρκη από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο τον πρεσβύτερο, έναν ζωγράφο, ποιητή και γλύπτη, και την Βιρτζίνια Άντμιραλ ζωγράφο, ο ηθοποιός Robert (Anthony) De Niro (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. Είναι γνωστός για την ενσάρκωση προβληματικών χαρακτήρων και για την πολύχρονη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άκαμπτη τελειομανία του και στις αμέτρητες σπουδαίες κινηματογραφικές ερμηνείες του
1944 Μπλόκο Γερμανών και δοσιλόγων στην Κοκκινιά, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες αιχμαλώτους
1945 Η Ινδονησία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ολλανδία.
1950 Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, κι ενώ ο Πλαστήρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.
1956 Το δικαστήριο της Καρλσρούης κηρύσσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και αποφασίζει τη διάλυσή του.
1958 Εκτοξεύεται το Πάιονηρ 0, στην πρώτη αμερικανική προσπάθεια να τεθεί όχημα σε σεληνιακή τροχιά, η οποία όμως αποτυγχάνει.
1960 Γεννήθηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Sean Penn (Σον Τζάστιν Πεν), βραβευμένος με δύο Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Σκοτεινό Ποτάμι και Milk. Υπήρξε παντρεμένος με την τραγουδίστρια Μαντόνα (ο δεσμός του με την οποία απασχόλησε πολύ τον κίτρινο τύπο και το διαζύγιο για τους δύο ήταν αναπόφευκτο, χώρισαν το 1989. Κατά τη διάρκεια του γάμου του συμπρωταγωνίστησε μαζί της στην ταινία Οι τυχοδιώκτες της Σαγκάης _Shanghai Surprise, 1986 που θεωρήθηκε αποτυχία). Ο Πεν εμφανίστηκε σε μερικά επεισόδια της αμερικανικής σειράς της δεκαετίας του 1970 Το μικρό σπίτι στο λιβάδι όταν ο πατέρας του κλήθηκε να σκηνοθετήσει μερικά απ’ αυτά. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1981 στην ταινία Ταπς, η σάλπιγγα της ανταρσίας (Taps) ενώ την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στο ρόλο του Τζεφ Σπίκολι στην μεγάλη εμπορική επιτυχία της δεκαετίας του 1980 Πλακατζήδες και μπουμπούκια (Fast Times At Richmond High, 1982), ταινία της οποίας σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές (Σον Πεν, Νίκολας Κέιτζ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Φίμπι Κέιτς και Φόρεστ Γουίτακερ) έγιναν μεγάλα ονόματα στο Χόλιγουντ τα επόμενα χρόνια. Ττο 1989 εμφανίστηκε μαζί με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην ταινία του Νιλ Τζόρνταν Δεν είμαστε άγγελοι (We Are No Angels). Η δεκαετία του 1990 έκανε το άστρο του Πεν να λάμψει περισσότερο καθώς μαζί της ήρθαν κι οι πρώτοι του σοβαροί ρόλοι που τον καθιέρωσαν ως ένα απ’ τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. To 1991 είχε την πρώτη του επαφή με τη σκηνοθεσία, καθώς βρέθηκε πίσω από τις κάμερες για την ταινία Ο Ινδιάνος δρομέας (The Indian Runner). Η συμμετοχή του πλάι στον Αλ Πατσίνο στην ταινία Υπόθεση Καρλίτο (Carlito’s Way) έλαβε διθυραμβικές κριτικές κι ο ίδιος βρέθηκε υποψήφιος για πρώτη φορά για τη Χρυσή Σφαίρα Β’ ανδρικού ρόλου, ενώ το 1996 έδωσε μία απ’ τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες του στην ταινία Θα ζήσω (Dead Man Walking) πλάι στη Σούζαν Σαράντον. Ο Πεν προτάθηκε για πρώτη φορά για όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για το ρόλο του εγκληματία Μάθιου Πόνσλετ που πριν έρθει αντιμέτωπος με τη θανατική του καταδίκη μετανοεί. Η δεκαετία συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του σε ανεξάρτητες παραγωγές στις οποίες έδινε πάντα καλές ερμηνείες.
Πολιτικός ακτιβισμός: Ο Σον Πεν τέθηκε ανοιχτά ενάντια στην κυβέρνηση του Τζορτζ Γ. Μπους και κατά του πολέμου στο Ιράκ. Το 2002 συμμετείχε στη σκηνοθεσία μιας σπονδυλωτής ταινίας με τίτλο 11’9″01 September 11 που εξιστορούσε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Κάθε κομμάτι της ταινίας είναι σκηνοθετημένο από σκηνοθέτες διαφορετικής εθνικότητας.
1969 400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.
1969 Στις ΗΠΑ, 248 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν το ο τυφώνας Camille “χτυπά” την πολιτεία του Μιζούρι. Οι υλικές ζημιές ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
1969 Αεροπειρατία σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής από τον Βασίλειο Τσιρώνη, ο οποίος μαζί με την γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά εξανάγκασε το αεροσκάφος να προσγειωθεί στον Αυλώνα της Αλβανίας. Οι επιβάτες γύρισαν σώοι στην Ελλάδα, ενώ οι δράστες έμειναν στην Αλβανία.
1970 Ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7, το πρώτο που θα καταφέρει να μεταβιβάσει στη Γη πληροφορίες από άλλον πλανήτη
1977 Πέθανε ο ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος
1979 Στην Ουκρανία, δύο σοβιετικά αεροσκάφη συγκρούονται και 156 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1983 Πέθανε η Αγγέλα Παπάζογλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια του ρεμπέτικου τραγουδιού. (Γεν. 8/11/1899)
1987 Βρίσκεται νεκρός στο κελί του, στις φυλακές Σπαντάου, το δεξί χέρι του Αδόλφου Χίτλερ Ρούντολφ Ες. Κρεμάστηκε με ηλεκτρικό καλώδιο
1990 Ο Γιώργος Έρτσος κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ενός τόνου στο Μάαρστραντ της Σουηδίας.
1993 Στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, οι πλημμύρες που σημειώνονται στον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος αυξάνουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας.
1995 Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.
1996 Η Ρουθ Πέρις εκλέγεται πρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβερίας και γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής αφρικανικής χώρας.
1996 Από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, εκτοξεύεται ο πύραυλος Σογιούζ, με γαλλο-ρωσικό πλήρωμα.
Nelly’s: Η φωτογράφος της κινητικότητας Νέλλη Σουγιουλτζόγλου
1998 Πέθανε η Έλλη Σουγιουλτζόγλου – Σεραϊδάρη, ελληνίδα φωτογράφος, γνωστή ως Nelly’s. (Γεν. 1899)
1999 Στην Τουρκία, 17.000 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 44.000 τραυματίζονται από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
2001 Πέθανε ο Νίκος Γκούμας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ από το 1956 μέχρι το 1963, περίοδος που συνδέθηκε με την επέκταση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας που φέρει τ’ όνομά του. Επίσης, το 1963, επί προεδρίας του, η ΑΕΚ κατέκτησε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα.
2024 Π.Ο.Υ Έκτακτη υγειονομική κατάσταση λόγω ευλογιάς των πιθήκων _Πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε στην Ευρώπη (Ριζοσπάστης)