Σαν σήμερα 🤔 15 Αυγούστου
Τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα
που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
636 Αραβοβυζαντινοί Πόλεμοι: Αρχίζει η μάχη του ποταμού Γιαρμούκ.
718 Αραβοβυζαντινοί Πόλεμοι: Άρση της Δεύτερης Πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες.
1057 Σε μάχη σκοτώθηκε ο βασιλιάς της Σκοτίας Μάκβεθ
1096 Ξεκινά η Α’ Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων.
1519 Ιδρύεται η Πόλη του Παναμά στον Παναμά.
1534 Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα το θρησκευτικό Τάγμα των Ιησουϊτών
1620 Το βρετανικό πλοίο Mayflower ξεκινά από το Πλίμουθ της Αγγλίας για το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.
1769 Γεννήθηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης
1785 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τόμας Ντε Κουίνσι.
1858 Ο Βασιλιάς Όθωνας θεσπίζει με το βασιλικό διάταγμα “περί συστάσεως των Ολυμπίων” γενικούς αθλητικούς διαγωνισμούς κάθε 4 χρόνια με την επωνυμία “Ολύμπια” μέσα στο πλαίσιο διεθνών εκθέσεων που θα γίνονται στο Ζάππειο. Τον θεσμό αυτό τον χρηματοδοτεί ο Ευάγγελος Ζάππας και οι αγώνες μένουν γνωστοί στην ιστορία ως Ζάππειες Ολυμπιάδες.
1858 Θεμελιώνεται το νέο Βουλευτήριο (Παλαιά Βουλή), που θα ανεγερθεί σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ.
1877 Ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση στην ανθρώπινη ιστορία, με το παιδικό τραγούδι “Mary had a little lab”.
1887 Γεννήθηκε βραβευμένη με Πούλιτζερ Αμερικανίδα συγγραφέας Έντνα Φέρμπερ
1893 Γεννήθηκε ο Νεοζηλανδός αστρονόμος και πρωτοπόρος στους υπολογιστές Λέσλι Κόμρι
1896 Γεννήθηκε ο Ρώσος εφευρέτης του μουσικού οργάνου θερεμίν, Λέον Θερεμίν
1903 Ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας.
1907 Πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους βιολονίστες όλων των εποχών, ο Σλοβάκος Γιόσεφ Γιοαχίμ
1909 ΤΗ νύχτα της 14ης προς 15η Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Στρατιωτικού Συνδέσμου (συνωμοτική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από κατώτερα και μεσαία στελέχη του στρατού), πραγματοποιείται το Κίνημα στο Γουδή, το οποίο έφερε από την Κρήτη τον Ελ. Βενιζέλο για να αναλάβει την Πρωθυπουργία.
1914 Ανοίγει η διώρυγα του Παναμά.
1920 Γεννήθηκε ο ρεμπέτης Κώστας Καπλάνης
1922 Γεννήθηκε ο συνθέτης Γιώργος Μουζάκης
1923 Μετά από επιθυμία της κυβέρνησης της Θουριγγίας, η σχολή Μπαουχάους πραγματοποιεί έκθεση με έργα των τεσσάρων ετών της ύπαρξής της. Μεταξύ των δασκάλων της σχολής που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Παουλ Κλέε και Βασίλι Καντίνσκι.
1924 Ο Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Ρόμπερτ Μπολτ, του οποίου έργα είναι ο “Λόρενς της Αραβίας”, “Δόκτωρ Ζιβάγκο”, “Η κόρη του Ράιαν”.
1929 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο (πρωτ)αθλητής μας ολυμπιονίκης Γιώργος Ρουμπάνης (+95χρονος σήμερακατάγεται από την Στεμνίτσα Αρκαδίας). Αρχικά εντάχθηκε στο δυναμικό του Παναθηναϊκού και εν συνεχεία μετεγγράφηκε στον Πανελλήνιο Γ.Σ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, με άλμα 4.50, μετά από επίπονο αγώνα διάρκειας 8 ωρών. Το 1956 του απονεμήθηκε το Αθλητικό Βραβείο του ΠΣΑΤ, ως καλύτερος αθλητής της χρονιάς. Αποσύρθηκε από τον αθλητισμό το 1961. Μαζί με το Δημήτρη Θανόπουλο ίδρυσε το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το 1985
1932 Ο πυγμάχος Τζακ Ντέμπσι δίνει τον τελευταίο του αγώνα και χάνει από τον Κινγκ Λεβίνσκι.
1939 Κάνει πρεμιέρα στο Χόλιγουντ η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του “Μάγου του Οζ” του Φράνκ Μπάουμ.
1940 Ενώ το καταδρομικό «Έλλη» βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετέχοντας με μεγάλο σημαιοστολισμό στο γιορτασμό της Παναγίας, τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο, 3 ολόκληρους μήνες πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.
1944 Εκτελέστηκε απ’ τους Ναζί στη Νίκαια της Γαλλίας η Ελληνίδα ηρωίδα της Αντίστασης Ελένη Βαλλιάνου (Γεν. 1917)
1944 ΚΚΕ και ΕΑΜ μετά και από βέτο του Τσώρτσιλ, με τηλεγράφημά τους αναγνωρίζουν πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και αποδέχονται συμμετοχή τους στην ελεύθερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Βασικά συμπεράσματα της πάλης του ΚΚΕ από την Κατοχή έως τη Βάρκιζα
1945 Ο Σοβιετικός Στρατός απελευθερώνει την Κορέα από τους Ιάπωνες ιμπεριαλιστές.
1947 Η Ινδία κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Η πρώην βρετανική αποικία χωρίζεται σε δύο χώρες: την Ινδία και το Πακιστάν.
1960 Η Δημοκρατία του Κονγκό κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1955 Γεννήθηκε η ταλαντούχα τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου. Έχει μελοποιήσει εκτός από Ελληνίδες ποιήτριες του 20ού αίώνα, Γάλλους και Ιταλούς ποιητές, όπως Michel Deguy, Paul Eluard, Alberto Savinio, Giorgos Sarantaris, Michelangelo Buonarroti, Gaspara Stampa Rimbaud, Verlaine, και μια πλειάδα Γερμανόφωνων ποιητριών. Έχει επίσης δώσει διαλέξεις και σεμινάρια εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος για το Έντεχνο ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Η Νένα Βενεστάνου ανήκει στην ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή των τραγουδοποιών, της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Από το 1980 και μετά και παράλληλα με τις συναυλίες και τα ρεσιτάλ με τα τραγούδια της και το έντεχνο ρεπερτόριό της, έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις και δίσκους των συνθετών Lluis Llach, Michel Montanaro, Γιώργου Κουμεντάκη, Καλλιόπης Τσουπάκη, Γιώργου Σταυριανού, Λίνου Κόκοτου, Κατερίνας Πολέμη, Πηγής Λυκούδη, Δημήτρη Αρναούτη κ.ά. Πρόσφατα έγραψε μουσική για τους θεατρικούς μονολόγους “Ταξίδι Επιστροφής” (θέατρο Αλκμήνη), Νικολέτα Συγγρού “Ο Ανδρέας μου” (θέατρο Βολτ) και “Μάνα Εκάβη” (θέατρο Αλκμήνη) της Ιωάννας Γκαβάκου. Από τα ιδρυτικά του Σωματείου Γιώργος Σαραντάρης, εδώ και 18χρόνια προωθεί το ποιητικό έργο του, οργανώνοντας διάφορες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει καλλιτεχνικά σε δράσεις της ΟΓΕ, σε παρουσιάσεις βιβλίων, δίσκων και άλλων πολιτικών εκδηλώσεων. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία του Δίσκου Σαρλ Κρος για την ερμηνεία της στο έργο Sappho de Mytilène της Αγγ. Ιονάτος. Το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης την τίμησε μαζί με άλλες σημαντικές προσωπικότητες της Πολιτικής και της Τέχνης για την προσφορά της στην ειρήνη και τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο 2020 η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης της απέμεινε το βραβείο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ 2019-2020.
Με τον Μίκη Θεοδωράκη έχει εμφανιστεί κατά καιρούς υπό τη διεύθυνσή του με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ερμηνεύοντας το Ματχάουζεν, Μικρές Κυκλάδες, και με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και Μουσικά Σύνολα τα έργα του Επιτάφιος, Τα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, Τα τραγούδια του Αγώνα, Κατάσταση Πολιορκίας, Ως Αρχαίος Άνεμος, Ρομανθέρο Χιτάνο, Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, Ένας Όμηρος και άλλα. Έχει επανειλημμένα συνεργαστεί στη δισκογραφία και σε συναυλίες με τους: Νότη Μαυρουδή, Μιχάλη Τερζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Γιάννη Μαρκόπουλο, Αγγελική Ιονάτου, Μαρίζα Κωχ, Λιουίς Λιακ, Μισέλ Μονταναρό, Γιώργο Κουμεντάκη, Βάσο Αργυρίδη, Σωκράτη Βενάρδο κ.ά
Η Βενετσάνου έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τις ορχήστρες: Metropol Orchestra Utrecht, National Orchestra Kieve, Ossipof Orchestra Moscou, Oxford Orchestra England, Καμεράτα Μεγάρου Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Σολίστες της Μόσχας, Ορχήστρα του 21ου αιώνα Μόσχας, Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης.
Με το συγκρότημά της έχει τραγουδήσει σε σημαντικές αίθουσες όπως: Τάουν Χωλ Ζυρίχης, Chatelet στο Παρίσι, Palais des Beaux Arts Bruxelles, Nova Opera Μόσχας, και σε πολλές άλλες αίθουσες όπως: Salle Playel, Theatre des Champs Elysses, Klein Comedie, Wradembourgen Zall στην Ουτρέχτη, Opera de Toulon, Paradiso, Όπερα του Άμστερνταμ, Όπερα του Πεκίνου, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Στάδιο Wembley του Λονδίνου, Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης, Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, της Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαίο Θέατρο της Εφέσσου, Μικρό Θέατρο Επιδαύρου κ.α.
1960 Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αρχίζουν οι εγγραφές των πρώτων νέγρων σε σχολεία λευκών.
1964 Αποκαλύπτεται το «σχέδιο Άτσεσον» για την Κύπρο
1967 Το Ηνωμένο Βασίλειο θεσπίζει νομοθεσία για τους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Όλοι οι σταθμοί συμμορφώνονται, εκτός από τον Radio Caroline.
1967 Πέθανε ο Γάλλος σουρεαλιστής ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ
1969 Αρχίζει το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, το οποίο έσπευσαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Ανάμεσα στους μουσικούς, που συμμετείχαν ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζο Κόκερ, οι Stills, οι Nash και πολλοί άλλοι.
1960 Οι πρώτοι μαύροι εγγράφονται στα σχολεία των λευκών στη Βιρτζίνια.
1972 Γεννήθηκε ο Ben Affleck (Benjamin Geza Affleck-Boldt _Μπεν Άφλεκ), Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σεναριογράφος_ σκηνοθέτης. Το 1998 κέρδισε μαζί με τον Ματ Ντέιμον (με τον οποίο ίδρυσε 2 χρόνια αργότερα την εταιρία παραγωγής LivePlanet) το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και τη Χρυσή σφαίρα για το καλύτερο σενάριο για την ταινία Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting).
Μερικές από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε: Αρμαγεδδών (Armageddon), Ερωτευμένος Σαίξπηρ (Shakespeare in Love), Περλ Χάρμπορ (Pearl Harbor), The Town (την οποία και σκηνοθέτησε) Άσος στο μανίκι (Smokin’ Aces) και Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε (Gone Girl). Το 2007 σκηνοθέτησε την ταινία Gone Baby Gone στην οποία πρωταγωνίστησε ο αδερφός του Κέισι Άφλεκ και το 2012 την ταινία Επιχείρηση: Argo.
1971 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον αναγγέλλει την εφαρμογή ενός προγράμματος μονεταριστικής και οικονομικής εξυγίανσης των ΗΠΑ με την οποία τερματίζει την ισοδυναμία του δολαρίου με το απόθεμα της χώρας σε χρυσό.
1973 Οι ΗΠΑ παύουν να βομβαρδίζουν την Καμπότζη.
1975 Λαμβάνει χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπανγκλαντές, κατά το οποίο δολοφονείται ο πρόεδρος της χώρας Σεΐχ Μουτζίμπ.
1979 Ο Γιώργος Βαμβακάς κερδίζει κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας τα 400μ εμπόδια με 50.67 δίνοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους διεθνείς αγώνες στίβου.
1980 Η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ, με ανοικτό το θέμα του Αιγαίου.
1993 Στην Ταϊλάνδη, πάνω από 100 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από την κατάρρευση ξενοδοχείου.
1994 Συλλαμβάνεται ο τρομοκράτης Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστός με το ψευδώνυμο “Κάρλος”.
1994 Την τέταρτη θέση κατακτά η εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ ’94, που διεξήχθη στον Καναδά.
1998 Βομβιστική επίθεση στην πόλη Όμαζ, στη Νότια Ιρλανδία, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση από το 1960-1990, οπότε ήταν η περίοδος τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους παραστρατιωτικούς οργανισμούς, την αστυνομία και το βρετανικό στρατό.
2000 Πέθανε ο Βασίλης Εφραιμίδης της προδικτατορικής Αυγής, βουλευτής της ΕΔΑ και του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.
Χρόνια πολλά !!
Παναγιώτη, Πάνο, Πανούσο, Παναγή, Πανάγο, Γιώτη, Τάκη, Πανίκο, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Νάγια _Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος …Γεσθημανή, Ιεσθημανή _Θεοτόκης, Θεοτοκία _Μαριάντζελα (όπως Mariangela Melato), Μαρινέλα και Μαρλένα …Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα _Ηλιοστάλακτη _ Καθολική, Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια, Πρέσβεια, Πρεσβεία, Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά (βλ χαμός στην Παναγία Σουμελά _ “εις του Μελά”, “σου Μελά” στην Ποντιακή διάλεκτο _ χριστιανικό μνημείο της Τουρκίας, που λειτουργούσε ως μοναστήρι έως τη Μικρασιατική Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και καταστροφή και από το 1951 ως Νέα _Παναγία Σουμελά -στις πλαγιές του Βέρμιου στην Καστανιά Βέροιας).