Σαν σήμερα ⚓ 13 του Μάρτη __
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα
που έμειναν στην ιστορία και σας θυμίζουμε
1639 Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομα του από τον Πουριτανό ιερέα, Τζον Χάρβαρντ, ευεργέτη του ιδρύματος.
1733 Γεννιέται ο Τζόζεφ Πρίστλεϊ. Αγγλος φιλόσοφος, φαρμακοποιός και ερασιτέχνης φυσικός
1781 Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τον πλανήτη Ουρανό.
1787 Ο Αρθουρ Φίλιπ ξεκινάει από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με 11 πλοία γεμάτα κατάδικους, με σκοπό να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.
1845 Κάνει πρεμιέρα στη Λειψία το «Κοντσέρτο για βιολί» του Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ.
1848 Στην Αυστρία, εξέγερση των κατοίκων της Βιέννης τρέπει σε φυγή τον έως τότε πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών, Κλέμενς φον Μέτερνιχ, που διαφεύγει στην Αγγλία.
1858 Πεθαίνει ο Γεώργιος Κουντουριώτης, καραβοκύρης και πολιτικός από την Ύδρα, με σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. (Γεν. 1782)
1872 Γεννήθηκε ο πεζογράφος, Κωνσταντίνος Θεοτόκης
1880 Στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου.
1900 Γεννήθηκε στα Βουρλά ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης _Γεώργιος Σεφεριάδης (με το Ιουλιανό Ημερολόγιο 29_Φεβρουαρίου)
1900 Στη Γαλλία, μειώνεται με νόμο η διάρκεια των ωρών εργασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά στις 11 ώρες την ημέρα.
1906 Πεθαίνει η Αμερικανίδα φεμινίστρια Σούζαν Άντονι.
1913 Γεννήθηκε ο ηθοποιός, Λάμπρος Κωνσταντάρας
1918 Παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς, κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα αεροπλάνο
1920 Μοναρχικοί επιχειρούν πραξικόπημα στην Γερμανία, αλλά αποτυγχάνουν έπειτα από 4 μέρες υπό το βάρος γενικής απεργίας («πραξικόπημα Καπ-Λίτβιτς»). Στο πραξικόπημα συμμετείχε και ο Α. Χίτλερ.
1921 Η Μογγολία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Κίνα.
1925 Απαγορεύεται στο Τενεσί των ΗΠΑ η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου στα σχολεία. Ο δάσκαλος Τζον Σκοπς αγνοεί την απαγόρευση και διώκεται ποινικά στη γνωστή «Δίκη του πιθήκου». Ιδίως ο κατήγορος στη δίκη αυτή «έδωσε ρέστα», όπως θα λέγαμε σήμερα, όταν επέπληξε τον Δαρβίνο, γιατί δεν έβαλε τον άνθρωπο να κατάγεται τουλάχιστον από …Αμερικάνους πιθήκους και όχι από πιθήκους του Παλαιού Κόσμου! Έπειτα από 8 μέρες το δικαστήριο τον βρίσκει ένοχο και του επιβάλει χρηματική ποινή.
1931 Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο έπειτα από τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1935 Πρωτοεισάγονται στη Μ. Βρετανία οι εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας οδήγησης Ι.Χ. αυτοκινήτου.
1942 Πέθανε ο μεταφραστής, λογοτέχνης και εκπαιδευτικός Ιωάννης Γρυπάρης
1957 Κουβανοί φοιτητές εισβάλουν στο προεδρικό παλάτι στην Αβάνα σε μία αποτυχημένη προσπάθεια κατά της ζωής του προέδρου Φουλχένσιο Μπατίστα.
1957 Ο 18χρονος Κύπριος Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγείται μεσάνυχτα από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές στην αγχόνη. Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας απαγχονίζεται.
1961 Στα 79 του χρόνια ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο, παντρεύεται το 37χρονο μοντέλο του Ζακλίν Ροκ, στη Νίκαια της Γαλλίας
1965 Νέος σεισμός ολοκληρώνει το «έργο» του προηγούμενου, της 9ης Μάρτη, όταν δεν έμεινε ούτε ένα σπίτι όρθιο στην Αλόννησο.
1968 Υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, ο Πρωθυπουργός της Ροδεσίας Ιαν Σμιθ αναστέλλει τις προγραμματισμένες εκτελέσεις 35 μαύρων που είχαν καταδικαστεί για «τρομοκρατικές πράξεις».
1978 Πέθανε ο Ίβο Άντριτς, Γιουγκοσλάβος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1961. (Γεν. 9/10/1892)
1976 Η Ευρώπη «δημιουργεί» το πρώτο (λογιστικό) νόμισμά της… Ονομάζεται ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα), δεν κυκλοφορεί στη φυσική μορφή του, αλλά αποτελεί τον πρόδρομο του Ευρώ.
1978 Καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.
1992 Ο Εγκέλαδος χτυπά την Ανατολική Τουρκία με 6,2 Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο 570 ανθρώπων.
1992 Σκάνδαλο προκαλεί στην Άγκυρα η άρνηση του ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, να αποδεχθεί το Βραβείο Ειρήνης «Κεμάλ Ατατούρκ», που αποφάσισε να του απονείμει η κυβέρνηση της Αγκυρας, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
1996 Πέθανε ο Πολωνός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Krzysztof Kieslowski (Κριστόφ Κισλόβσκι, “Μπλε”, “άσπρη” και “κόκκινη” ταινία, “η διπλή ζωή της Βερόνικα”, “Μικρή ερωτική ιστορία”). 2 Oscars, 69 διακρίσεις & 28 υποψηφιότητες
1996 Κρατώντας τέσσερα όπλα, ένας άνδρας σκοτώνει 16 μαθητές και τη δασκάλα τους σε σχολείο της Σκωτίας.
2003 Σε συναγερμό τίθεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς μία θανατηφόρος επιδημία γρίπης και πνευμονίας, το SARS, έχει ξεσπάσει στην Ασία.
2015 Ο Προκόπης Παυλόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Κάρολο Παπούλια.
2023 Κηδεύεται ο Αλέξης Πάρνης, λογοτέχνης, μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Σωτήρη Λεωνιδάκη _πέθανε 10 Μαρτίου). Έπειτα από τη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, δεν αποδέχτηκε τις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και την καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη, με τον οποίο συνδέθηκε με πολύχρονη φιλία, που αποτυπώθηκε και στο έργο του “Γεια χαρά, Νίκος“. Οι εξελίξεις αυτές τον έφεραν σε αντίθεση με το ΚΚΕ και γι’ αυτό διαγράφηκε (πηγή Ριζοσπάστης)