🗓️Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου–
📇📋Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
322 π.Χ. Αυτοκτόνησε ο Αθηναίος ρήτορας και πολιτικός, Δημοσθένης, πίνοντας ποσότητα μελάνης, στον ναό του Ποσειδώνα, στην Καλαυρία του Σαρωνικού, τον σημερινό Πόρο. Εκεί είχε καταφύγει για να μη συλληφθεί από τους Μακεδόνες του Αντίπατρου
539 π.Χ. Ο βασιλιάς της Περσίας, Κύρος ο Μέγας, καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα και απελευθερώνει τους Εβραίους, που βρίσκονται στην πόλη για 70 χρόνια εξόριστοι από την Ιουδαία.
1492 Ανακάλυψη της Αμερικής: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις ακτές του «Νέου Κόσμου». Η μέρα αυτή θεωρείται – και εορτάζεται – ως η μέρα ανακάλυψης της Αμερικής
1654 Έκρηξη στο Ντελφτ καταστρέφει την πόλη της Ολλανδίας, σκοτώνοντας πάνω από 100 άτομα.
1692 Λαμβάνουν τέλος οι δίκες των μαγισσών του Σάλεμ κατόπιν επιστολής του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Γουίλιαμ Φιπς.
1773 Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο ψυχιατρείο στην Αμερική, στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.
1799 Η Ζαν Ζενεβιέβ Λαμπρός γίνεται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί άλμα με αλεξίπτωτο, από ύψος 900 μέτρων.
1810 Διοργανώνεται η πρώτη «Οκτόμπερφεστ», όταν ο βασιλιάς της Βαυαρίας καλεί τους πολίτες του Μονάχου να γιορτάσουν μαζί με τη βασιλική οικογένεια, τους γάμους του πρίγκιπα Λουδοβίκου με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας. Η γιορτή θα γίνει θεσμός αργότερα ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο.
1822 Η Βραζιλία γίνεται και επισήμως ανεξάρτητη από την Πορτογαλία. Ο Δον Πέδρο ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.
1826 Ο Νικόλαος Κριεζιώτης επικεφαλής 450 ανδρών πετυχαίνει χωρίς απώλειες να μπει στην Ακρόπολη των Αθηνών για να ενισχύσει την φρουρά που πολιορκεί ο Κιουταχής.
1830 Γεννήθηκε ο Ανδρέας Συγγρός, Έλληνας επιχειρηματίας, πολιτικός και “εθνικός ευεργέτης”. (Θαν. 13/2/1899)
1847 Ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει την Siemens.
1862 Ο Όθωνας και η Αμαλία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Στις 9 μ.μ. αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά, εσπευσμένα, για την Τεργέστη, με το πολεμικό σκάφος «Σκύλλα».
1872 Γεννήθηκε ο Βρετανός συνθέτης Ralph Vaughan Williams (Ραλφ Βον Γουίλιαμς)
1918 Τεράστια δασική πυρκαγιά σκοτώνει 453 άτομα στη Μινεσότα.
1920 Πέθανε από στρεπτόκοκκο μετά από δήγμα πιθήκου ο Βασιλιάς της Ελλάδος, Αλέξανδρος Α’
1924 Γεννήθηκε ο συνθέτης, Μίμης Πλέσσας
1924 Πέθανε ο Γάλλος λογοτέχνης, βραβευμένος με Νόμπελ, Ανατόλ Φρανς (Anatole France, πραγματικό όνομα François Anatole Thibault)
1925 Οι εργατική τάξη της Γαλλίας πραγματοποιεί απεργία εναντίον των ιμπεριαλιστικών – αποικιακών επεμβάσεων σε Συρία και Μαρόκο.
1928 Γεννήθηκε η Δόμνα Σαμίου, Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού, με διεθνή αναγνώριση. (Θαν. 10/3/2012)
1933 Περιέρχεται στη δικαιοδοσία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης από τον αμερικανικό στρατό το νησί του Αλκατράζ, το οποίο μεταβάλλεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
1935 Γεννήθηκε ο κορυφαίος Ιταλός τενόρος, Λουτσιάνο Παβαρότι
1937 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Μάρθα Βούρτση _ Η μητέρα της ήταν ζωγράφος και ο πατέρας της Μιχάλης Βούρτσης μαέστρος, από τους ιδρυτές της Λυρικής σκηνής το 1942. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε από την Οδησσό στην Αθήνα.
Εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες ερμηνεύοντας κυρίως δραματικούς ρόλους στα λεγόμενα “μελό” της εποχής, (Αυτή που δεν λύγισε, Είναι μεγάλος ο καημός, Απόκληροι της κοινωνίας, Καρδιά μου πάψε να πονάς, Με πόνο και με δάκρυα), αλλά και σε διαφορετικού ύφους ταινίες, όπως Τα κίτρινα γάντια και Ο σκληρός άνδρας. Αρκετά χρόνια αργότερα έκανε και εμφανίσεις στην τηλεόραση, όπως στη σειρά Οδός Ανθέων (1987-1988) της κρατικής τηλεόρασης, στην κωμική σειρά του Mega Channel Η Ελίζα και οι άλλοι, καθώς και στο σήριαλ του Mega Channel Επτά θανάσιμες πεθερές.
Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε στο σηριαλ του Mega Channel 1 μήνας και κάτι, όπου έκανε την μητέρα της Άννας (Ζέτα Δούκα). ‘Όπως και το 2008-2011 έπαιξε στην σειρά Η πολυκατοικία, ως Παναγιώτα Πετροχείλου. Τον θεατρικό χειμώνα 2004 εμφανίστηκε στο θέατρο Βεάκη στην παράσταση Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια. Οι κριτικές ήταν πολύ καλές. Εμφανίστηκε επίσης στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τον Ιούλιο του 2005 και τον Ιούνιο του 2006 στην τραγωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κοριολανός στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.
1939 Απερατώνονται οι εργασίες αναστήλωσης του Ναού της Απτέρου Νίκης.
1940 Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη Ρουμανία, οι δυνάμεις των Ναζί μπαίνουν στο Βουκουρέστι.
1943 Γεννήθηκε στην Αθήνα ο Κώστας Τσάκωνας (έφυγε από τη ζωή 4-Νοε-2015) Ο Κώστας Τσάκωνας (Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 1943 – 4 Νοεμβρίου 2015) ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, περισσότερο γνωστός από τις κωμικές ταινίες “Μάθε παιδί μου γράμματα”, “Κλασική περίπτωση βλάβης”, “Η μεγάλη απόφραξη” κά.
Τελείωσε τη Διπλάρειο Σχολή με την ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου του Λεωνίδα Τριβιζά και στη δραματική σχολή “Βεάκη”. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε με εντελώς τυχαίο τρόπο σε μια ταινία μικρού μήκους αλλά στην συνέχεια έπαιξε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και στην τηλεόραση. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην _εξαιρετική, ταινία “Μάθε παιδί μου γράμματα”.
Υπήρξε άτυχος στη ζωή του _ο ηθοποιός τραυματίστηκε σοβαρά το 2004 όταν ένα δέντρο έπεσε στο κεφάλι του και σε συνδυασμό με διάφορα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, δεν ήταν πλέον σε θέση να εργασθεί στο θέατρο. Τα προβλήματα υγείας και η δυσχερής οικονομική του κατάσταση τον οδήγησαν να σκεφτεί να κάνει απεργία πείνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας το Πάσχα του 2011.Ο Κώστας Τσάκωνας άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου του 2015, πέντε χρόνια μετά το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, που του προκάλεσε μεγάλη αστάθεια, ενώ πάλευε και με τον καρκίνο.
1944 Απελευθέρωση της Αθήνας: Η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς. Τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την πόλη. Ο λαός της πρωτεύουσας κατεβαίνει στους δρόμους και πανηγυρίζει την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, ύστερα από 1.264 μέρες σκλαβιάς. Στις 9.45 π.μ. μαχητές του ΕΛΑΣ υψώνουν στην Ακρόπολη τη γαλανόλευκη. Το νέο ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν το πρωί (09:45) από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, το γύρο της πρωτεύουσας.
«ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ», γράφει ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα.«Χάθηκε –σημειωνόταν στο ρεπορτάζ – το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ’ την Ακρόπολη (…). Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη (…) ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της (…) Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ’ το Σύνταγμα ως την Ομόνοια (…) Και πάνω απ’ όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα (…): Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!».
1944 – Γεννήθηκε ο ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής
1946 Η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας.
1949 Το Λαϊκό Γερμανικό Συμβούλιο και το δημοκρατικό αντιφασιστικό μπλοκ της ζώνης σοβιετικής κατοχής αποφασίζουν τη δημιουργία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
1953 Το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
1954 Γεννήθηκε στην Καρδίτσα, όπου και μεγάλωσε, ο τραγουδοποιός _συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Διονύσης Τσακνής. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην τιμητική 14η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε οικονομικά και μουσική. Κατόπιν, για δύο χρόνια βρέθηκε και πάλι στην Καρδίτσα όπου δίδασκε θεωρητικά της μουσικής στο δημοτικό ωδείο της πόλης. Η πρώτη δουλειά που κυκλοφόρησε ήταν το 1982 με τίτλο Η Μπαλάντα Του Ταξιδιώτη. Το 1984 κέρδισε το Α’ βραβείο θεατρικής μουσικής στο Διαγωνισμό Θεάτρου Ιθάκης και το Β’ βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το επόμενο έτος κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του μαζί με τη Σοφία Βόσσου με τίτλο Καλή Ακρόαση. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι δίσκοι Τρίτο Μάτι το 1987, Φταίνε Τα Τραγούδια το 1989 και Φώτα Παρακαλώ το 1990.
Συνολικά έχει εκδώσει 30 δίσκους και 2 CD single, έγραψε μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1995 έκανε την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του βιβλίου, εκδίδοντας ένα διήγημα με τίτλο Υπό προθεσμία. Ο Τσακνής έχει κερδίσει τρία βραβεία για τη μουσική του —δύο για το θέατρο και ένα για το τραγούδι—, ενώ έχει να επιδείξει πλήθος συνεργασιών με σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς.
Ξεχωριστής σημασίας είναι η δωδεκάχρονη συνεργασία του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Συνεργάστηκε επίσης με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Πάνο Κατσιμίχα, τον Ορφέα Περίδη, τον Σωκράτη Μάλαμα και άλλους. Τέλος, με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος το 2000 του ανέθεσε τη μελοποίηση, εκ νέου, του έργο του Ο ήλιος και ο χρόνος. Στις αρχές του 2001 έθεσε σε κυκλοφορία το άλμπουμ με τίτλο Παίζοντας Με Δυο Ορχήστρες, το οποίο περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις έργων του Τσακνή από τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), από όπου παραιτήθηκε, το 2014.
Το κόμμα των οπορτουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ του πρότεινε την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 για να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, όμως απέρριψε την εν λόγω πρόταση, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ, Νικόλαο Σοφιανό. Διετέλεσε πρόεδρος για ~2 χρόνια της ΕΡΤ, θέση από την οποία παραιτήθηκε με δημόσια δήλωσή του διαμαρτυρίας.
1955 Ξεκινά τις εργασίες του το 12ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (12-17/10/1955), ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των αποκλεισμών και των διαγραφών των ταξικών σωματείων. Καταφερόμενος για μια ακόμη φορά κατά των κομμουνιστών και τοποθετούμενος στο ζήτημα των αποκλεισμών, ο Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Φ. Μακρής ξεκαθάρισε από το βήμα του Συνεδρίου πως: «η λέξις συνύπαρξις δεν μπορεί να υπάρχει στο εργατικό λεξιλόγιο».
1955 Πραγματοποιείται η πρώτη Συνδιάσκεψη του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ).

1960 (ράδιο αρβύλα;) Ο Νικίτα Χρουστσόφ χτυπάει το παπούτσι του στο έδρανο στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. για να διαμαρτυρηθεί στους ισχυρισμούς του Φιλιππινέζου διπλωμάτη περί της αποικιακής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη (άλλο “ράδιο”, αναφέρει πως συνέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κρίση των πυραύλων.
1960 Οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του ιαπωνικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος μαχαιρώνεται και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδίδεται ζωντανά.
1968 Τελετή έναρξης των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του Μεξικού.
1984 Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης. Βόμβα του ΙΡΑ ” κόβει” στα δύο το Γκράντ Οτέλ στο Μπράιτον, όπου διαμένει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ και μέλη του υπουργικού συβουλίου της, που βρίσκονται εκεί για το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος. Σκοτώνονται 5 άτομα και ακρωτηριάζονται ή τραυματίζονται βαριά πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νόρμαν Τέμπιτ.
1992 Στην Αίγυπτο, σεισμός 5,9 Ρίχτερ συγκλονίζει το Κάιρο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 400 ατόμων και τον τραυματισμό 4.000. Το επίκεντρο, του καταστροφικότερου σεισμού, που έπληξε ποτέ τη χώρα δεν είναι πολύ μακριά από τις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας και τη Σφίγγα.
1999 Στρατιωτικό αναίμακτο πραξικόπημα στο Πακιστάν υπό τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ ανατρέπει τον πρωθυπουργό, Ναβάζ Σαρίφ.
2002 Σφοδρότατη έκρηξη πλήττει την τουριστική περιοχή Κούτα Μπιτς του Μπαλί. Τρομοκράτες πυροδοτούν βόμβες σε δύο κέντρα διασκέδασης με αποτέλεσμα 202 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 να τραυματιστούν, στην πλειοψηφία τους νεαροί Αυστραλοί τουρίστες. Την Αλ Κάιντα, “υποπτεύονται” οι αρχές της χώρας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία.
2003 Ο Μικαέλ Σουμάχερ γίνεται ο πρώτος πιλότος, που κατακτά 6 πρωταθλήματα Φόρμουλα και καταρρίπτει το ρεκόρ των 5 τίτλων του Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, που κρατούσε από το 1957.
2011 Πεθαίνει ο Αμερικανός προγραμματιστής Ντένις Ρίτσι, δημιουργός μεταξύ άλλων της γλώσσας προγραμματισμού C, κ.α..
2019 Αποκαλυπτήρια της «Ρωγμής» και φόρος τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
Στη Γυάρο, εκεί όπου οι χαράδρες είναι ακόμα «γιομάτες από αίμα και φρίκη», εκεί όπου για 20 και πλέον χρόνια χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, άφησαν ακόμα και τη ζωή τους, εκεί όπου ακόμα κανείς συναντά τα «ίχνη» τους, σαν μια διαρκή υπόμνηση…
Σε αυτόν τον τόπο θα ξαναβρεθούν παλιοί αγωνιστές, που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν στα χώματά της, και θα σμίξουν με νεότερους που μαθαίνουν και εμπνέονται από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ.
2024 Μεγάλο συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα 80χρονα της Απελευθέρωσης 7 μ.μ. στα Προπύλαια, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Ανήμερα της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τη ναζιστική Γερμανία. _ “Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών καταστρέφουν ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους…Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τους λαούς ως τη λευτεριά από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων” … για να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που κράτησαν το “φως” αναμμένο, που αγωνίστηκαν για τα λαϊκά συμφέροντα και τη λευτεριά (…)
Για να δυναμώσει ο λαϊκός ξεσηκωμός, τώρα που τα τύμπανα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά και μακελεύονται οι λαοί ο ένας μετά τον άλλον (…)
Ακολούθησε μουσικό – αφηγηματικό αφιέρωμα, σε ενορχήστρωση Μανόλη Ανδρουλιδάκη, με ερμηνευτές: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βαγγέλη Κορακάκη, Μαριλίζα Λούντζη, Ασπασία Στρατηγού, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Διονύση Τσακνή. Κείμενα απάγγειλαν η Λίλα Καφαντάρη και ο Πέρης Μιχαηλίδης.