Σαν σήμερα ⁉️ 12 Φεβρουαρίου –
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
712 Γεννιέται ο Του Φου, διακεκριμένος Κινέζος ποιητής που μαζί με τον σύγχρονό του Λι Μπάι (Λι Πο), αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος Κινέζος ποιητής. Σε αντίθεση με τον Λι Μπάι, τα ποιήματά του είχαν συχνά το χαρακτήρα πολιτικής διαμαρτυρίας. Περιέγραψε την κοινωνική αδικία, την πείνα και το χάος από τη σκοπιά του απλού ανθρώπου, ενώ τοποθετούσε την υπόθεση μερικούς αιώνες πριν. Σήμερα έχουν διατηρηθεί πάνω από 1.400 έργα του. Τα καλύτερά του βρίσκονται στην ανθολογία Τριακόσια ποιήματα Τανγκ, που συντάχθηκε από τον Σου Ζου το 1763-1764.
1502 Ο Βάσκο ντα Γκάμα αναχωρεί από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για το δεύτερο ταξίδι του στην Ινδία.
1541 Ο Πέδρο ντε Βαλδίβια, κατακτητής της Χιλής, ιδρύει την πόλη Σαντιάγο, τη μετέπειτα πρωτεύουσα της χώρας.
1709 Ο σκοτσέζος ναυτικός Αλεξάντερ Σέλκιρκ διασώζεται, έπειτα από τέσσερα χρόνια που έμεινε απομονωμένος στο νησί Φερνάντεζ. Θα αποτελέσει την έμπνευση για το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε «Ροβινσών Κρούσος».
1804 Ιμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού. («Η κριτική του καθαρού λόγου») (Γεν. 22/4/1724)
1809 Γεννήθηκε ο Κάρολος Δαρβίνος, Aγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής
1809 Γεννήθηκε ο Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ
1821 γεννιέται ο Γκουστάβ Φλομπέρ. Ενας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους
1856 Πεθαίνει ο Νικολάι Λομπατσέφσκι, ρώσος μαθηματικός, που έβαλε τις βάσεις της Υπερβολικής μη ευκλείδειας γεωμετρίας
1861 Διεξάγεται ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο Σέφιλντ της Αγγλίας τίθενται αντιμέτωπες η Σέφιλντ (Sheffield F.C.) και η Χάλαμ (Ηallam FC). Σήμερα και οι δύο αυτές ομάδες αγωνίζονται στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
1873 Πέθανε ο Σπυρίδων Τρικούπης, Ελληνας ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός, πατέρας του Χαρίλαου Τρικούπη. (Γεν. 1788)
1890 Γεννήθηκε ο πολυγραφότατος συγγραφέας Κώστας Ουράνης.
1911 Στην Ελλάδα, με ψήφισμά τους προς τη Βουλή, πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η καθαρεύουσα.
1922 Δημοσιεύεται το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ένα κείμενο στο οποίο καταγγέλλεται η καταστροφική πολιτική των τότε φιλοβασιλικών κυβερνήσεων στο Μικρασιατικό Ζήτημα.
1923 Γεννήθηκε ο Franco Zeffirelli, Ιταλός σκηνοθέτης
1928 Μαζικά ένοπλα συλλαλητήρια των αγροτών της Κρήτης κατά της βαριάς φορολογίας που επέβαλλε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά με έκτακτα μέτρα και την αποστολή στο νησί μονάδων στρατού και χωροφυλακής.
1933 Γεννήθηκε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
1934 Ξεκινά στη Βιέννη απεργία (με την υποστήριξη του μικρού και παράνομου ΚΚ Αυστρίας) η οποία γρήγορα μετεξελίσσεται σε πραγματική εξέγερση ενάντια στην φασιστική κυβέρνηση Ντόλφους. Η εξέγερση συντρίφτηκε έπειτα από μερικές μέρες ηρωικών μαχών και κάτω από την προδοτική στάση της σοσιαλδημοκρατίας.
1935 Αρχίζει η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι στελέχη της Ασφάλειας.
1941 Γεννήθηκε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου (πέθανε – 31 Μαρτίου 1988). Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έπαιξε σε πολλές Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικά έργα. Επίσης συμμετείχε στους δίσκους Λιτανεία των Γρηγόρη Σουρμαΐδη (μουσική) και Φίλωνος Αρία (στίχοι) και Παράσταση του Μίμη Πλέσσα (μουσική) και στίχους διαφόρων στιχουργών. Παρουσίασε και εκπομπές στην τηλεόραση, όπως οι “Μικρές νυχτερινές μουσικές” (ΕΡΤ, 1979) και τελευταία η μουσική εκπομπή Πρόβα, η οποία μεταδιδόταν κάθε Σάββατο μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1987, εισήλθε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός προκειμένου να κάνει ορισμένες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν πως είχε προσβληθεί από καρκίνο. Μόλις βγήκε από το νοσοκομείο, ξαναπήγε στο Στούντιο της εκπομπής “Πρόβα” και συνέχισε κανονικά την παρουσίασή της. Στις 16 Μαρτίου του 1988 όμως, η κατάστασή της επιδεινώθηκε και αναγκάστηκε να μπει και πάλι στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύτηκε μέχρι το θάνατό της. Οι δυο τελευταίες εκπομπές της “Πρόβας” (στις 19 και 26 Μαρτίου 1988), μεταδόθηκαν χωρίς κανέναν παρουσιαστή. Μετά το θάνατό της η εκπομπή δεν ξαναμεταδόθηκε _ Κάποια Τραγούδια της εδώ
1944 Βυθίζεται στα ανοικτά του Σουνίου το ατμόπλοιο Όρια, με θύματα πάνω από 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου. Το SS Oria ήταν νορβηγικό ατμόπλοιο και η βύθισή του αποτέλεσε την 4η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στα παγκόσμια χρονικά και την χειρότερη απώλεια ζωών από βύθιση ενός μόνο πλοίου στη Μεσόγειο.
Το Oria κατασκευάστηκε το 1920 στο Σάντερλαντ και με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου αποτέλεσε τμήμα μίας νηοπομπής με προορισμό την Βόρεια Αφρική και τον Ιούνιο του 1940, λίγο μετά τη γερμανική εισβολή στη Νορβηγία, βρισκόταν υπό περιορισμό στην Καζαμπλάνκα. Ένα χρόνο αργότερα το πλοίο επιτάχθηκε από την Κυβέρνηση του Βισύ, μετονομάστηκε σε Sainte Julienne και χρησιμοποιήθηκε στη Μεσόγειο.
Το φθινόπωρο του 1943, μετά την παράδοση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα στους Γερμανούς, οι Γερμανοί έπρεπε να μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου δια θαλάσσης. Αυτές οι μεταφορές γίνονταν με ακατάλληλα σκάφη, στοιβάζοντας αιχμαλώτους στα αμπάρια των πλοίων και χωρίς την τήρηση κανόνων ασφαλείας. Αρκετά πλοία βυθίστηκαν, είτε συνεπεία συμμαχικών επιθέσεων είτε ατυχημάτων, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων αιχμαλώτων. Το Oria ήταν ένα από αυτά: απέπλευσε από τη Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας 4.046 Ιταλούς αιχμαλώτους (43 αξιωματικούς, 118 υπαξιωματικούς και 3.885 στρατιώτες), 90 Γερμανούς σε υπηρεσία και το πλήρωμά του. Την επόμενη ημέρα το πλοίο έπεσε σε καταιγίδα, εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε στα βράχια της νησίδας Πάτροκλος, ανοικτά του ακρωτηρίου Σούνιο, άνοιξε αμέσως ρήγμα και βυθίστηκε. Κάποια πλοία, φτάνοντας λόγω κακοκαιρίας 3 ημέρες μετά στο ναυάγιο, διέσωσαν 6 Ιταλούς, 21 Γερμανούς, τον Νορβηγό καπετάνιο και τον Έλληνα μηχανικό. Όλοι οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους συμπεριλαμβανομένων και 21 Ελλήνων του πληρώματος. Μετά το ναυάγιο, η απέναντι παραλία του Χάρακα, όπως και το Λαγονήσι, γέμισαν πτώματα __οι Γερμανoί έθαψαν τους νεκρούς Ιταλούς σε ομαδικό τάφο

Εκδηλώσεις μνήμης: Από την αρχή και για πολλά χρόνια, το ναυάγιο περιβλήθηκε από ένα πέπλο σιωπής. Οι γερμανικές αρχές κατοχής απέκρυψαν το γεγονός, ενώ δεν υπήρξε μνεία ούτε στον ελεγχόμενο από αυτές αθηναϊκό τύπο της εποχής. Η υπόθεση του ναυαγίου ήλθε ξανά στην επιφάνεια το 2006 έπειτα και από τις σχετικές έρευνες του δύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη που ανακάλυψε το ναυάγιο το 1999. Η ταυτοποίηση του από τον Ζερβούδη έγινε το 2001, μετά από τις έρευνες που είχε κάνει στο βυθό, δημοσιοποίησε την πρώτη έγκυρη αναφορά για την κατάσταση του ναυαγισμένου Oria. Για τις υπηρεσίες του και τη συνεισφορά του στις καταδυτικές αποστολές, ο Ζερβούδης ανακηρύχθηκε στα τέλη του 2017 από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα Ιππότης του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλίας (Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia) και του απένειμε το παράσημο του Τάγματος.
1945 Υπογράφεται μεταξύ των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, η Συμφωνία της Βάρκιζας η οποία επιχείρησε να τερματίσει θεσμικά τις πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, που έμειναν στην ιστορία ως «Δεκεμβριανά».
Η Συμφωνία προέβλεπε μεταξύ άλλων: α) τη μονομερή αποστράτευση του ΕΛΑΣ και συγκρότηση εθνικού στρατού μέσα από κανονική στρατολογία, β) την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από δωσίλογους και φασιστικά στοιχεία και γ) τη διενέργεια δημοψηφίσματος και στη συνέχεια εκλογών μέσα στο 1945.
1946 Συνέρχεται στην Αθήνα η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια, αποφάσισε την προοδευτική έναρξη του ένοπλου αγώνα, σε συνδυασμό πάντα με την πολιτική δουλειά και τη μαζική πάλη για τη συμφιλίωση και για την ειρηνική εσωτερική δημοκρατική εξέλιξη και την αποχή από τις εκλογές.
1947 Ο μεγαλύτερος παρατηρούμενος σιδηρομετεωρίτης δημιουργεί κρατήρα στην περιοχή Σιχότε-Άλιν της Σοβιετικής Ένωσης.
1947 Ο Κριστιάν Ντιόρ παρουσιάζει το “New Look”, βοηθώντας το Παρίσι να ανακτήσει τη θέση του ως πρωτεύουσα του κόσμου της μόδας.
1947 Αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα με «Δόγμα Τρούμαν»
Dziga Vertov: ένα παγκόσμιο φαινόμενο της πρωτοπόρας 7ης Τέχνης των λαών της ΕΣΣΔ
1954 Πέθανε από καρκίνο στη Μόσχα ο Τζίγκα Βέρτοφ _ Дзига Вертов, πραγματικό όνομα Νταβίντ Άμπελοβιτς Κάουφμαν, Σοβιετικός κινηματογραφιστής, από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους και θεωρητικούς της 7ης Τέχνης στον κόσμο (γεννήθηκε 2-Ιαν-1896 και «έφυγε» από καρκίνο στη Μόσχα). Οι κινηματογραφικές πρακτικές του επηρέασαν το σινεμά-βεριτέ ντοκιμαντέρ αρχής γενομένης από την ομάδα Τζίγκα Βερτόφ (1968-1972). Σε ψηφοφορία του Sight and Sound το 2012, η ταινία του «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» ψηφίστηκε ως η 8η καλύτερη όλων των εποχών και το 2014 «το καλύτερο ντοκιμαντέρ όλων των εποχών». Τα αδέλφια του Μπόρις και Μιχάι Κάουφμαν ήταν επίσης αξιοσημείωτοι κινηματογραφιστές..
Παρακολούθησε μαθήματα στο τοπικό ωδείο ενώ έγραφε ποιήματα στο λύκειο. Η οικογένειά του κατέφυγε στη Μόσχα το 1915, λόγω της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων, και μετά στο Λένινγκραντ (τότε και σήμερα Αγία Πετρούπολη). Το 1916-1917, ήταν φοιτητής ιατρικής, ενώ πειραματιζόταν με τους ήχους σε ένα εργαστήριο ακουστικής, φτιάχνοντας συνθέσεις με διάφορους ήχους βιομηχανικής πόλης (μηχανές, ομιλίες) και είχε γοητευθεί από τον φουτουρισμό. Τελικά, άλλαξε το όνομά του σε Ντζίγκα Βερτόφ, από την ουκρανική λέξη ντζίγκα που σημαίνει αδράχτι και το ρωσικό ρήμα βερτέρ που σημαίνει περιστρέφομαι.
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917, σε ηλικία 22 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται στα επίκαιρα με την Κίνο Νετνέλια (Εβδομάδα του Κινηματογράφου), όπου γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Ελιζαβέτα Σβίλοβα και γύρισε ταινίες υπέρ της Επανάστασης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου που ακολούθησε.
Το 1922, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε Ο Νάνουκ του Βορρά, ο Βερτόφ δημιουργεί το Κίνο Πράβδα (κινηματογράφος της αλήθειας _πήρε το όνομά του από την εφημερίδα των Μπολσεβίκων Πράβδα, που σημαίνει αλήθεια στα ρωσικά), με σκοπό να παρουσιάσει την αντικειμενική πραγματικότητα, χωρίς κλασική αφήγηση και δραματικά στοιχεία. Κατέγραψε αυτές τις σκέψεις στο «μανιφέστο των Κινόκ» (κινόκ σημαίνει μάτι-κάμερα).
Προς στο τέλος της σειράς, ο Βέρτοφ προχωρά σε ελεύθερη χρήση διάφορων κινηματογραφικών τεχνικών όπως το στοπ-καρέ. Βασιζόμενος στο μανιφέστο του, γύρισε στο τέλος της δεκαετίας του 1920 την ταινία «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή», η οποία θεωρείται το αριστούργημά του. Το 1930 γυρίζει τον «Ενθουσιασμό», ένα μοντάζ με ήχους, γεγονός που το χαρακτηρίζει σαν ταινία με ήχο. Ασχολείται με τους Σοβιετικούς μεταλλωρύχους. Στη συνέχεια ξεκίνησε την ταινία «Τρία τραγούδια για τον Λένιν», ενώ με την άνοδο του καλλιτεχνικού ρεύματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού είχε τη δική του οπτική περιορίζοντας το προσωπικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και λειτουργώντας σαν συντάκτης σοβιετικών επικαίρων ντοκιμαντέρ. Το 1937 γύρισε την ταινία «το Νανούρισμα», μια ωδή στον Στάλιν.
1962 Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα, επισκέπτεται την Αθήνα
1963 Αρχίζει η κατασκευή της Πύλης για τη Δύση στο Σαιντ Λούις.
1972 Οι ΗΠΑ υποτιμούν το δολάριο κατά 10%, ώστε να τερματίσουν τη νομισματική κρίση, που επί δύο βδομάδες συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Πρόκειται για καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης, που έχει ξεκινήσει από το 1972 και στη συγκεκριμένη φάση εκδηλώνεται ως νομισματική και στη συνέχεια ως πετρελαϊκή.
1977 Συνομολογείται στη Βιέννη η συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς επί του Κυπριακού. Δύο χρόνια αργότερα θα την διαδεχθεί η συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς.
1973 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, απελευθερώνονται από τους Βιετκόνγκ, (Εθνικό μέτωπο για την Απελευθέρωση του Βιετνάμ) οι πρώτοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου.
1980 Πέθανε η ηθοποιός, Γεωργία Βασιλειάδου, η πιο όμορφη άσχημη του ελληνικού κινηματογράφου
1993 Ένα από τα πιο απίστευτα εγκλήματα στην ιστορία, λαμβάνει χώρα στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, καθώς ο 2χρονος Τζέιμς Μπάλτζερ κακοποιείται και δολοφονείται στις ράγες του τρένου. Οι δύο δολοφόνοι ήταν οι δεκάχρονοι Τζον Βέναμπλς και Ρόμπερτ Τόμσον.
2001 Δημοσιοποιείται από επιστήμονες η πλήρης καταγραφή του ανθρώπινου γενετικού κώδικα, των πληροφοριών που καθορίζουν τα γενετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες δημοσιεύουν στα περιοδικά Science και Nature τα αποτελέσματα μιας δεκάχρονης έρευνας για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA), σύμφωνα με τα οποία, ο άνθρωπος διαθέτει περίπου 30–40.000 γονίδια, τα οποία είναι κατά 98% ταυτόσημα με αυτά του χιμπατζή, ενώ μεταξύ ανθρώπων το DNA διαφέρει μόνο κατά 0,25.
2002 Ξεκινά στην Χάγη η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο των βομβαρδισμών της από το ΝΑΤΟ το 1999. Στόχος της δίκης — παρωδίας είναι να μη δικαστεί μόνον ο Σλ. Μιλόσεβιτς, αλλά νοερά να «κάτσει στο σκαμνί» κάθε διάθεση στο κόσμο να αντισταθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
2019 Με τη Συμφωνία των Πρεσπών το χρόνιο πρόβλημα ονομασίας της προσωρινά αποκαλούμενης “πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας” (πΓΔΜ _ η οποία ονομάζεται επισήμως πλέον Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) δημιουργεί αναταράξεις στο ελληνικό αστικό κράτος