Σαν σήμερα 🔹 12 Δεκεμβρίου ___
τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
627 Μάχη της Νινευή: Ο στρατός του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου συντρίβει τους Πέρσες στη μάχη της Νινευί, κοντά στα Γαυγάμηλα και ανακτά όλες τις βυζαντινές επαρχίες στην Εγγύς Ανατολή.
1098 Οι Σταυροφόροι της Α’ Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την πόλη Άρα της Συρίας (Μααράταλ Νούμαν) και σφάζουν 20.000 κατοίκους.
1574 Πέθανε ο οθωμανός Σουλτάνος, Σελίμ Β
1800 Η Ουάσινγκτον γίνεται πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
1803 Οι Σουλιώτες αναγκάζονται να έρθουν σε συμφωνία με τον Αλή Πασά. Εγκαταλείπουν το Σούλι και καταφεύγουν στα Ιόνια Νησιά.
1820 Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.
1821 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Γκιστάβ Φλομπέρ
1862 Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Κάιρο» βυθίζεται στον ποταμό «Γιαζού». Είναι το πρώτο πλοίο που βυθίζεται από νάρκη.
1863 Γεννήθηκε στο Λέτεν (τότε Χριστιανία) ο Νορβηγός ζωγράφος Έντβαρτ Μουνκ
1868 Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.
1876 Γεννιέται ο Άλβιν Κρενζλάιν (Alvin Christian Kraenzlein), αμερικανός δρομέας και ολυμπιονίκης. Ήταν ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στην ίδια ολυμπιάδα (σε διαφορετικά αθλήματα).
1901 Ο Ιταλός φυσικός Γουλιέλμος Μαρκόνι στέλνει το πρώτο τηλεγραφικό του μήνυμα στις ΗΠΑ από την Αγγλία διαμέσου του Ατλαντικού.
1909 Το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται προς την Πύλη για τον από μέρους των τουρκικών αρχών αυθαίρετο διορισμό Τούρκων και Εβραίων εφόρων στα ελληνικά σχολεία
1909 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόλογος και ιστορικός Καρλ Κρουμπάχερ
1911 Το Δελχί αντικαθιστά την Καλκούτα ως πρωτεύουσα της Ινδίας.
1911 Στην Ελλάδα γίνονται τα εγκαίνια του νέου Εργατικού Κέντρου, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.
1915 Γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, Φρανκ Σινάτρα _Fransis Albert _Frank Sinatra (πέθανε 12-Δεκ-1915) Αμερικανός τραγουδιστής, ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης_ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει περίπου 150 εκατομμύρια δίσκους. Γεννημένος από Ιταλούς μετανάστες, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το φωνητικό στυλ του Μπινγκ Κρόσμπυ και ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στην εποχή του σουίνγκ με τους αρχηγούς των συγκροτημάτων Χάρρυ Τζέημς και Τόμμυ Ντόρσεϋ. Ο Σινάτρα γνώρισε την επιτυχία ως σόλο καλλιτέχνης αφού υπέγραψε με την Columbia Records το 1943, και έγινε είδωλο (κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, The Voice of Frank Sinatra, το 1946). Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αντιμετώπισε πτώση στη καριέρα του και στράφηκε στο Λας Βέγκας, όπου έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν του. Η καριέρα του αναγεννήθηκε το 1953 με την επιτυχία της ταινίας Όσο υπάρχουν άνθρωποι, με την ερμηνεία του που του χάρισε στη συνέχεια ένα Όσκαρ και μια Χρυσή Σφαίρα Β΄ Ανδρικού Ρόλου. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε πολλά άλμπουμ που επαινέθηκαν από τους κριτικούς, συμπεριλαμβανομένων των In the Wee Small Hours (1955), Songs for Swingin’ Lovers! (1956), Come Fly with Me (1958), Only the Lonely (1958), No One Cares (1959) και Nice ‘n’ Easy (1960).
Συνταξιοδοτήθηκε το 1971, αλλά η χογράφησε πολλά άλμπουμ και συνέχισε τις εμφανίσεις του στο Caesars Palace και κυκλοφόρησε το New York, New York το 1980. Χρησιμοποιώντας τα σόου του στο Λας Βέγκας ως βάση, έκανε περιοδείες τόσο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και διεθνώς μέχρι λίγο πριν από το θάνατό του το 1998.
Ο Σινάτρα χάραξε μια άκρως επιτυχημένη καριέρα ως κινηματογραφικός ηθοποιός. Αφού κέρδισε ένα Όσκαρ για το Όσο υπάρχουν άνθρωποι, πρωταγωνίστησε στο Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι (1955) και στο Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας (1962). Εμφανίστηκε σε διάφορα μιούζικαλ όπως 3 κορίτσια και 3 ναύτες (1949), Μάγκες και κούκλες (1955), Υψηλή κοινωνία (1956) και Ο φιλαράκος μου (1957), κερδίζοντας άλλη μια Χρυσή Σφαίρα για το τελευταίο. Ο Σινάτρα θα λάβει αργότερα τη Χρυσή Σφαίρα Σέσιλ Ντε Μιλ το 1971. Στην τηλεόραση, το The Frank Sinatra Show ξεκίνησε στο ABC το 1950 και συνέχισε να κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και του 1960. Είχε επίσης εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική από τα μέσα της 10ετίας του 1940 και έκανε ενεργά εκστρατεία για προέδρους όπως ο Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ, ο Χάρρυ Σ. Τρούμαν, ο Τζον Φ. Κέννεντυ και ο Ρόναλντ Ρήγκαν. Ερευνήθηκε επανειλημμένα από το FBI για την υποτιθέμενη (;;) σχέση του με τη μαφία.
Ενώ δεν έμαθε ποτέ να διαβάζει μουσική, εργάστηκε πολύ σκληρά από νεαρή ηλικία για να βελτιώσει τις ικανότητές του σε όλες τις πτυχές της μουσικής. Τελειομανής, διάσημος για την αίσθηση του ντυσίματος και την ερμηνευτική του παρουσία, επέμενε πάντα να ηχογραφεί ζωντανά με τη μπάντα. Τα λαμπερά γαλάζια μάτια του του χάρισαν το δημοφιλές παρατσούκλι “Ol’ Blue Eyes”. Είχε θυελλώδη προσωπική ζωή και συχνά εμπλέκονταν σε ταραχώδεις σχέσεις με γυναίκες, όπως με τη δεύτερη σύζυγό του Έιβα Γκάρντνερ. Αργότερα, παντρεύτηκε τη Μία Φάρροου το 1966 και την Μπάρμπαρα Μαρξ το 1976. Ο Σινάτρα είχε αρκετές βίαιες αντιπαραθέσεις, συνήθως με δημοσιογράφους ή με αφεντικά στην εργασία του με τα οποία είχε διαφωνίες. Τιμήθηκε στο Kennedy Center Honours το 1983, του απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Ρόναλντ Ρήγκαν το 1985 και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου το 1997. Ο Σινάτρα ήταν επίσης αποδέκτης έντεκα Βραβείων Γκράμμυ, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Grammy Trustees, του Grammy Legend Award και του Βραβείου Γκράμι Συνολικής Προσφοράς. Συμπεριλήφθηκε στη συλλογή του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ού αιώνα. Μετά τον θάνατο του, ο Αμερικανός κριτικός μουσικής Ρόμπερτ Κριστγκάου τον αποκάλεσε «τον μεγαλύτερο τραγουδιστή του 20ού αιώνα», και συνεχίζει να θεωρείται εμβληματική φιγούρα.
Η μητέρα του Σινάτρα ήταν ενεργητική και καθοδηγητική και οι βιογράφοι πιστεύουν ότι ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της αυτοπεποίθησης του γιου της. Η τέταρτη σύζυγος του Σινάτρα, Μπάρμπαρα Μαρξ, θα ισχυριστεί αργότερα ότι η Ντόλι τον κακομεταχειριζόταν όταν ήταν παιδί και «τον χτυπούσε πολύ». Ο αναλφάβητος πατέρας του ήταν πυγμάχος βαρέων βαρών
1916 «Ανάθεμα» του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως: Ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο ‑και με τις “ευλογίες” και την κάλυψη του Κωνσταντίνου και της κυβέρνησης- κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσει τον «ολετήρα» της πολιτικής ζωής του τόπου Ελευθέριο Βενιζέλο. Εκεί ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου κατά του Βενιζέλου. «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».
1922 Ο υπουργός Στρατιωτικών Θεόδωρος Πάγκαλος παραιτείται και αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του στρατού του Έβρου.
1925 Ο Ρεζά Παχλαβί ανέρχεται στο θρόνο της Περσίας και γίνεται ο νέος Σάχης.
1927 Γεννήθηκε ο Αμερικανός συνδημιουργός του μικροτσίπ, Ρόμπερτ Νόρτον Νόις, γνωστός με το παρωνύμιο «ο Δήμαρχος της Σίλικον Βάλλεϋ», ιδρυτής των εταιρειών Fairchild Semiconductor και Intel Corporation
1928 Γεννήθηκε ο Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ, από τους σημαντικότερους συγγραφείς της μεταπολεμικής σοβιετικής λογοτεχνίας
1930 Αρχίζει επανάσταση στην Ισπανία. Ομάδες ανταρτών καταλαμβάνουν μια παραμεθόρια πόλη.
1931 Απαγορεύεται στον Γκάντι να συναντηθεί με τον Πάπα, επειδή αρνήθηκε να φορέσει ενδύματα δυτικού τύπου.
1937 2ος Σινοϊαπωνικός Πόλεμος: Ιαπωνικό αεροσκάφος βομβαρδίζει και βυθίζει το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Panay στον ποταμό Γιανγκτσέ στην Κίνα.
1939 Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός, Ντάγκλας Φέρμπανκς, (επίσης σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός κυρίως του βωβού κινηματογράφου) που έγινε γνωστός ενσαρκώνοντας στη μεγάλη οθόνη τον «Ζορό» και τον «Ρομπέν των Δασών». Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντάγκλας Ήλτον Τόμας Ούλμαν (Douglas Elton Thomas Ullman)
1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αμερική και Βρετανία κηρύσσουν τον πόλεμο σε Ρουμανία και Βουλγαρία αφού πρώτα οι δεύτερες κήρυξαν πόλεμο στις πρώτες. Την ίδια μέρα, η Ινδία κηρύσσει πόλεμο στην Ιαπωνία.
1943 Συγκροτείται το πρώτο ελληνοαλβανικό παρτιζάνικο τάγμα στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Χειμερινή Θύελλα: Οι Γερμανοί προσπαθούν να περάσουν τον κλοιό των Ρώσων στο Στάλινγκραντ για να ενισχύσουν τον παγιδευμένο στρατό τους.
1944 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Ζωή Λάσκαρη
1946 Γεννήθηκε ο Έμερσον Φιτιπάλντι, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων Formula 1 και Indycar 500, με μεγάλες διακρίσεις και στις 2 κατηγορίες. Στην Ευρώπη είναι γνωστός κυρίως για τη θητεία του στη Φόρμουλα 1 τη δεκαετία του ’70, όταν κέρδισε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα με την ομάδα της McLaren. και στα Indycar 500 κερδίζοντας άλλα 2 πρωταθλήματα
1948 Ο αστικός στρατός υιοθετεί το Σχέδιο Επιχειρήσεων «Περιστερά» με σκοπό τη συντριβή του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Το Σχέδιο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την «πλήρη εξόντωση» κάθε λαϊκού στηρίγματος του ένοπλου αγώνα, με γενικευμένες εκκαθαρίσεις μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Ακολούθως, μόνο τη νύχτα της 24–25 Δεκέμβρη συνελήφθησαν 4.500 άτομα, που κατόπιν εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο και το Τρίκερι.
1955 Στην Κύπρο, ο Γρηγόριος Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύονται από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου όχι μόνο οδηγεί τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά αφήνει τους άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.
1961 Η ιαπωνική αστυνομία συλλαμβάνει 13 άτομα που μετείχαν σε συνωμοσία για τη δολοφονία του Ιάπωνα πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης. Όπως αποκαλύφθηκε, στην συνομωσία εμπλέκονταν τόσο οικονομικοί όσο και στρατιωτικοί παράγοντες της Ιαπωνίας.
1962 Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Αμερικανό συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, γνωστό κυρίως για τα έργα του “Τα σταφύλια της οργής” και “Ανατολικά της Εδέμ”.
1963 Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα στη βρετανική κοινοπολιτεία.
1967 Ανακοινώνεται ότι στο Βιετνάμ, μέσα στη χρονιά, έχασαν τη ζωή τους 24.000 άμαχοι και 74.000 τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί προήλθαν από τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών.
1969 Ξεκινάει στην Ιταλία μια αλυσιδωτή αντίδραση εκρήξεων βομβών, αρχίζοντας από την αγροτική τράπεζα του Μιλάνου, την ώρα που σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική της είσοδο ‑στην Piazza Fontana, διαδηλώνουν αγρότες και καλλιεργητές από την επαρχία.
Η «σφαγή της Piazza Fontana» υπήρξε αρχή ενός επεξεργασμένου στις λεπτομέρειες πολιτικού σχεδίου, που αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό, όπου φασίστες και παρακρατικοί, μυστικές υπηρεσίες, «στοές» και «σταγονίδια» διαπλέκονται με το επίσημο κράτος
Στην Ιταλία ‑τότε, με τον ευρωκομμουνισμό ακόμη στα σπάργανα, το PCI ξεκινάει να επεξεργάζεται το Compromesso storico.
1969 Η Ελλάδα αποσύρεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λίγο πριν από την εκδίωξή της, εξαιτίας της χούντας, για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
1979 Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν για την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων Πέρσινγκ και Κρουζ στην Ευρώπη.
1979 Σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει την Κολομβία και τον Ισημερινό, σκοτώνοντας 450 άτομα και δημιουργώντας ένα μεγάλο τσουνάμι.
1983 Πάνω από 50.000 Βρετανίδες περικυκλώνουν την αμερικανική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, στην οποία είχαν εγκατασταθεί πύραυλοι «Κρουζ», πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις που γνώρισε η Μεγάλη Βρετανία.
1985 Πέθανε η αμερικανίδα ηθοποιός Αν Μπάξτερ (Anne Baxter), βραβευμένη με όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου το 1946, για την ταινία του Έντμουντ Γκύλντινγκ στην κόψη του ξυραφιού, γνωστή επίσης για τις ταινίες Όλα για την Εύα (1950)
Οι δέκα εντολές (1956), Οι υπέροχοι Άμπερσον (1942) κά
1987 Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης (γεννήθηκε στο Βαθύ Σάμου, 6-Απρ-1910), διαπρεπής ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 στο μουσικό θέατρο, συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις, οπερέτες και παραστάσεις βαριετέ. Τη δεκαετία του 1940 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με σπουδαίους συναδέλφους του, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, αδελφές Καλουτά, Καίτη Ντιριντάουα, Μαρίκα Νέζερ Καίτη Μπελίντα κά. Μεσολάβησε ένα διάστημα (1954-55) κατά το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Τάκη Μηλιάδη και τη Νανά Σκιαδά το θίασο “Ελληνική Μουσική Κωμωδία”, στον οποίο ανέβασε επιθεωρήσεις αλλά και έργα πρόζας, όπως η κωμωδία “Δέκα μέρες στο Παρίσι”
Κινηματογράφος: Διακρίθηκε ιδιαίτερα και για τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1950 στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου Έλα στο θείο και συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες του ίδιου (Η ωραία των Αθηνών, 1954), του Ορέστη Λάσκου (Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, 1957, Φτωχαδάκια και λεφτάδες, 1960, Τρίτη και 13, 1963, Ο χαζομπαμπάς, 1967), του Πάνου Γλυκοφρύδη (Δουλειές με φούντες, 1958), του Αλέκου Σακελλάριου (Τα κίτρινα γάντια, 1960), του Γρηγόρη Γρηγορίου (Διαβόλου κάλτσα, 1960), του Κώστα Ανδρίτσου (Ευτυχώς τρελάθηκα, 1961) και σε πολλές άλλες.
Δείτε και σχετικό αφιέρωμα της ΕΡΤ
1992 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την ανάπτυξη κυανοκράνων στα Σκόπια, με στόχο την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στο γιουγκοσλαβικό νότο.
1993 Στη Ρωσία, η πλειοψηφία των κατοίκων εγκρίνει το νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.
1994 Οι ελβετικές αρχές αποφασίζουν να επιτρέψουν τη λειτουργία του πρώτου οίκου ανοχής στη Ζυρίχη, εφόσον δεν πρόκειται πλέον για ποινικώς κολάσιμη πράξη.
2000 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εκδίδει την απόφασή του επί της εκλογικής διαμάχης Μπους και Γκορ και ανακηρύσσει τον Τζορτζ Μπους, τον υιό, νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ του 2000.
2008 Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.
2017 Καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις του Παλαιστινιακού λαού, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης και στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις δεκάδων ατόμων. Η οργή ξεχειλίζει μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Πάνοπλες κατοχικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση τοξικών δακρυγόνων και όπλων, εισέβαλαν στο Παλαιστινιακό Πολυτεχνείο της πόλης Αλ Αρούμπ, βόρεια της Χεβρώνας. Το ρωσικό δίκτυο «Σπούτνικ», επικαλούμενο στελέχη της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», μετέδωσε πως η οργάνωση αποφάσισε το ξεκίνημα τρίτης Ιντιφάντας (ξεσηκωμού) _πηγή Ριζοσπάστης.