Σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτέμβρη, η εφημερίδα μας, ο «Ριζοσπάστης», γιορτάζει τα 50 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση. Ήταν εκείνη τη μέρα του 1974, που το Όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ ξανακυκλοφόρησε νόμιμα μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας, ακολουθώντας τη νομιμοποίηση του Κόμματος στις 23 Σεπτέμβρη, που επέβαλε de facto ο λαός με την πάλη του.
Μαζί με όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ, όλοι όσοι είμαστε στη δουλειά του «Ριζοσπάστη» υποδεχόμαστε αυτήν τη σπουδαία επέτειο με διπλή χαρά και συγκίνηση.
- Ανανεωμένο το περίπτερο της εφημερίδας μας στον χώρο του Φεστιβάλ
- Με ένθετη επετειακή έκδοση θα κυκλοφορήσει το φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 21 – 22 Σεπτέμβρη
Στις φετινές εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Αθήνα, ο «Ριζοσπάστης» θα έχει την «τιμητική» του στον χώρο, με ένα νέο περίπτερο στη γνώριμη θέση, δίπλα στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
Τιμώντας τα 50χρονα της εφημερίδας, στο περίπτερο θα εκτίθεται και τις 4 μέρες αρχειακό υλικό σε προθήκες, όπως πρωτότυπα ιστορικά φύλλα του «Ριζοσπάστη», αφίσες – πραγματικά έργα τέχνης για την προπαγάνδιση της κυκλοφορίας του, φωτογραφικό και άλλο υλικό. Σε διπλανό χώρο – όπως κάθε χρόνο – θα γίνεται η ανανέωση των συνδρομών και η εγγραφή νέων συνδρομητών.
Στην κορύφωση του Φεστιβάλ, με το σαββατοκυριακάτικο φύλλο 21 – 22 Σεπτέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει με ένθετο μια καλαίσθητη έκδοση, αφιερωμένη στα 50χρονα της νόμιμης επανέκδοσης.
Η έκδοση αυτή απευθύνεται στους νέους κυρίως συντρόφους του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους νεότερους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη». Στόχο έχει να τους φέρει σε επαφή με την ηρωική Ιστορία της εφημερίδας μας, που είναι δεμένη με την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού – λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, και να αποτελέσει έναυσμα για βαθύτερη μελέτη.
Συμπεριλάβαμε επίσης ορισμένα κείμενα και άρθρα (πολλά απ’ αυτά δημοσιευμένα στον «Ριζοσπάστη») για τη σημασία και τον αναντικατάστατο ρόλο του κομματικού Τύπου, ζωντανές μαρτυρίες για την έκδοση και διακίνηση της εφημερίδας κυρίως σε περιόδους παρανομίας, ποιήματα που έχουν γραφτεί για την εφημερίδα κ.ά.
Επιλέξαμε παράλληλα να προβάλουμε ορισμένες από τις ηρωικές, ιστορικές μορφές του «Ριζοσπάστη», χωρίς να εξαντλούμε τη μακρά λίστα των στελεχών και συντακτών που ταύτισαν τη ζωή τους με την εφημερίδα, παραμένοντας και σήμερα αξεπέραστα πρότυπα αφοσίωσης και κομμουνιστικής δημοσιογραφίας.
Η έκδοση περιέχει τέλος ένα αφηγηματικό κείμενο για την περίοδο 1974 – 2024, την ιστορία των διώξεων που συνεχίστηκαν σε βάρος του «Ριζοσπάστη» και μετά το 1974, αλλά και ένα ιστορικό με τις αλλαγές που έγιναν στη μορφή, στον τρόπο σύνταξης και εκτύπωσης της εφημερίδας, η οποία ήταν πρωτοπόρα στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον Τύπο.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα έκδοσης από τη Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη», «όλη η Ιστορία του Κόμματος και της εφημερίδας φανερώνει τη μεγάλη προσπάθεια να βγαίνει ο “Ριζοσπάστης”, είτε το Κόμμα ήταν νόμιμο είτε παράνομο, είτε δρούσε σε ειρηνικές συνθήκες είτε με το τουφέκι στο χέρι. Είτε στην πόλη είτε στο βουνό. Είτε τυπωνόταν φανερά είτε τυπωνόταν στα κρυφά, σε υπόγεια και μυστικά τυπογραφεία. Είτε διακινούνταν σε μαζικές – ανοιχτές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές είτε δινόταν μυστικά, χέρι χέρι.
(…)
Ο αναντικατάστατος ρόλος της εφημερίδας μας επιβεβαιώνεται διαχρονικά, σε κάθε ιστορική περίοδο, νόμιμης ή παράνομης κυκλοφορίας του “Ριζοσπάστη”. Επιβεβαιώνεται και σήμερα, που η όξυνση των αδιεξόδων από την αντιλαϊκή πολιτική και η γενικευμένη πολεμική προπαρασκευή από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα βάζουν πιο ψηλά τον πήχη για το Κόμμα μας στην ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση.
Για να αναδεικνύεται πειστικά και να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ, η επικαιρότητα της πάλης για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, ως η μόνη διέξοδος για τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες. Το Κόμμα μας και η ΚΝΕ καλούνται να δράσουν σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες για την οργάνωση της πάλης, τη συσπείρωση μάχιμων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ.
(…)
Είναι αδύνατον το μέλος του Κόμματος να είναι πρωτοπόρος και ηγέτης στον χώρο του, είναι αδύνατη η πρωτοπόρα δράση στο κίνημα και η συσπείρωση εργαζομένων, αν δεν εξασφαλιστεί η καθημερινή οργανωμένη προμήθεια, μελέτη, διακίνηση και αξιοποίηση του “Ριζοσπάστη”. Αυτού του όπλου “πρώτης γραμμής” που έχουμε στην καθημερινή αναμέτρηση με την αστική ιδεολογία και πολιτική, για την οργάνωση των εργαζομένων και του λαού!
Είναι ζήτημα συλλογικής και ατομικής ευθύνης να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το καθήκον: Να αντιστοιχηθεί η κυκλοφορία της εφημερίδας στις σημερινές απαιτήσεις της ταξικής, επαναστατικής πάλης!».
Το ‘πε ο Ρίζος!
«Είπε ο Λένιν: Θέλουμε και θα δημιουργήσουμε ελεύθερο Τύπο, ελεύθερο όχι μόνο από την αστυνομία, μα και από το κεφάλαιο κι από την αντίδραση και προπάντων από τον αναρχικό ατομισμό. Η εντολή αυτή τηρήθηκε πιστά στη χιλιοβασανισμένη χώρα μας από το ηρωικό όργανο της Λαϊκής Λευτεριάς, τον αγαπητό Ριζοσπάστη. Και τηρήθηκε μέσα στον πιο φανατικό, άγριο, εξολοθρευτικό κατατρεγμό. Κι ούτε μια στιγμή δεν μπόρεσαν οι δήμιοι να σταματήσουν την έκδοση και την κυκλοφορία αυτού του φάρου της αλήθειας και της λευτεριάς, κι ούτε μια στιγμή με όλη τη βία και την τρομοκρατία. Και μέσα από τους ήρωες που δούλευαν με την υπέρτατη θυσία της ζωής τους, ούτε μια στιγμή δεν ξεχώρισαν άτομα, ούτε μια στιγμή δε βρέθηκε κανείς να ζητήσει αμοιβές και τιμές ξέχωρες για την ατομική του αυτοθυσία. Γι’ αυτό πάντα ο Ριζοσπάστης στάθηκε το πνευματικό φως, η παρηγοριά και η πίστη του λαού.
– Το ‘πε ο Ρίζος!
Η αλήθεια που ξεπηδούσε πάντα ολόφωτη, από τις μικρές του σελιδούλες, τις κακοτυπωμένες, μέσα στα βαθιά υπόγεια, κάτω από το φως του λυχναριού, ρίζωνε μέσα στην ψυχή που χαλύβδωνε τη συνείδηση του σκλάβου κι έκανε το δήμιο να λυσσάει κατάχλομος.
– Το ‘πε ο Ρίζος!
Έτσι η αιώνια ζωή – ζωή στο φως και τη λευτεριά – του Ριζοσπάστη δεν πρέπει να είναι ευχή μόνο, πρέπει να είναι θέληση και αγώνας κάθε ανθρώπου που έχει την αξίωση να λέγεται άνθρωπος».
Από σημείωμα του μεγάλου ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη για τον «Ριζοσπάστη»,
αμέσως μετά την Απελευθέρωση, το 1944.
Περιέχεται στην επετειακή ένθετη έκδοση για τα 50χρονα της νόμιμης επανέκδοσης.