Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Το 2009, «φρεσκοεκλεγμένος» στην ηγεσία του Συνασπισμού, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε: «Χρειαζόμαστε μία αστυνομία που θα υποτάσσεται στις δημοκρατικες αρχές και θα έχει τον κοινωνικό ρόλο που της αναλογεί προστατεύοντας και όχι καταστέλλοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Άρα είναι ανάγκη να υπάρξει συνολική αλλαγή πλεύσης στην αστυνομία. Με την εκπαίδευση των αστυνομικών για την μη χρήση βίαιων μεθόδων και μέτρων, για την εφαρμογή της ελληνικής και της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κατάργηση των ΜΑΤ».
Τον Απρίλη του 2011, σε αναφορά του προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Αλ. Τσίπρας έγραφε: «Απευθύνομαι εκ νέου σε εσάς, προκειμένου να ζητήσω για άλλη μία φορά […] την αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης προς προστασία των πολιτών από εις βάρος τους επιθέσεις με σωματική βία, όπλα και χημικές ουσίες, που όχι μόνον προκαλούν επικίνδυνους τραυματισμούς […] όχι μόνον βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υγεία τους, αλλά και παρεμποδίζουνμέχρι πλήρους ασφυξίας, τη δίκαιη διαμαρτυρία, συνάθροιση και διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.
Τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 2014, σε προτάσεις που έθετε προς δημόσια διαβούλευση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, μεταξύ άλλων την κατάργηση των ΜΑΤ και την απαγόρευση της χρήσης χημικών.
Το Γενάρη του 2015, λίγες μόλις μέρες πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, σε διαδικτυακή του συνέντευξη στην «Αυγή», ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «αφοπλισμό των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές», προσθέτοντας και την- υποτιθέμενη- θέση του για «εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας».
Τον Οκτώβρη του 2016, οι αστυνομικές δυνάμεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φρόντισαν να «πνίξουν» στα χημικά συγκέντρωση συνταξιούχων στην Αθήνα. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ανάγκασαν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει, με σχετική του ανακοίνωση, την “πολιτική ευθύνη”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».
Προχθές, στη Θεσσαλονίκη, για πολλοστή φορά, ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση του, έδειξαν πως αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία. Κλείστηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο όπου διεξάγονταν η «αναπτυξιακή» τους φιέστα («περιφερειακό συνέδριο») και απάντησαν στη μεγάλη ειρηνική διαδήλωση εργατικών συνδικάτων, αγροτικών συλλόγων, αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών με ΜΑΤ και χημικά.
Με ΜΑΤ και χημικά απάντησε η συγκυβέρνηση και σήμερα, σε αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητές που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας.
Έπειτα από τρία χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι, και σε αυτόν τον τομέα, ο κ.Τσίπρας υπήρξε συνεπέστατος στην ασυνέπεια του. Όσο «έσκισε τα μνημόνια» και κατήργησε τους μνημονιακούς νόμους «μ’ ένα νόμο και σε ένα άρθρο», άλλο τόσο… «εκδημοκράτισε την αστυνομία», κατάργησε τα ΜΑΤ και απαγόρευσε την χρήση χημικών.
Έτσι κυβερνά η «Πρώτη φορά Αριστερά», πατώντας στα βήματα των προκατόχων της, κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με ΜΑΤ, βία και χημικά. Αποδεικνύοντας, αν μη τι άλλο, περίτρανα πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής υπερ του κεφαλαίου πάει χέρι-χέρι με την καταστολή και την τρομοκρατία απέναντι στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.
__________________________________________________________________________________________________
Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.