Τον Σεπτέμβρη του 2023, αμέσως μετά την καταστροφή του «Ντάνιελ», εκπρόσωπος της Κομισιόν που βρέθηκε στη Θεσσαλία με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσα στοχευμένη βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και που έχουν πληγεί. Αυτό συζητήσαμε και ελπίζω ότι πολύ σύντομα αυτή η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να ενεργοποιηθεί προς όφελος των πολιτών που υποφέρουν».
Το ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη από τη Θεσσαλία: «Ως εδώ με την κοροϊδία!»
Χρειάστηκε ακριβώς ένας χρόνος (!) για να ανακοινώσει η ΕΕ το …αστρονομικό ποσό των 101,5 εκατ. ευρώ από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» «για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023». Με τους πιο πρόχειρους και ανεπίσημους υπολογισμούς, το κόστος των ζημιών από τη σφοδρή κακοκαιρία στους 4 νομούς της Θεσσαλίας ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποζημίωση 100% των πλημμυροπαθών. Αυτό σημαίνει ότι το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ θα συνεισφέρει (όταν και αν) μόλις το 4,06% του συνολικού κόστους αποκατάστασης. Τόσο μεγάλη είναι η …«αλληλεγγύη» της ΕΕ στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!
* * *
Πέρα από την εξόφθαλμη κοροϊδία, οι λεπτομέρειες κρύβονται στα ψιλά γράμματα της ανακοίνωσης και συγκεκριμένα στο εξής: «Η βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων της επισκευής των κατεστραμμένων υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού (…) Αυτή η βοήθεια όχι μόνο παρέχει ανακούφιση και βοήθεια για το κόστος έκτακτης ανάγκης, αλλά βοηθά επίσης τις χώρες της ΕΕ να ανασυγκροτηθούν καλύτερα στο πλαίσιο των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή».
Τα χρήματα λοιπόν που συνεισφέρει η ΕΕ δεν είναι μόνο σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών, αλλά έχουν και συγκεκριμένους παραλήπτες. Κι αυτοί δεν είναι βέβαια οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους έναν χρόνο μετά τη βιβλική καταστροφή, αλλά οι «συνήθεις ύποπτοι» της «πράσινης μετάβασης»: Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που κάνουν μπίζνες και μασουλούν τεράστια κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών από την «κλιματική αλλαγή».
* * *
Δεν θα μπορούσε βέβαια να γίνει διαφορετικά, αφού το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ, βάσει του κανονισμού του, «δεν αποζημιώνει ζημιές ιδιωτών», όπως έχει καταγγείλει πολλές φορές η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας τους μύθους της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», που διακινούν ξεδιάντροπα η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα της ΕΕ. Από το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η πλειοψηφία κατευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση υποδομών και ελάχιστα μόνο στην επιδιόρθωση κατοικιών.
Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα των σεισμόπληκτων της Λέσβου, που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές το 2020. Από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» εγκρίθηκαν μετά από έναν χρόνο μόλις 1,3 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις, και ενώ οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν ξεπερνούσαν τα 54 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με τον απαράδεκτο κανονισμό του Ταμείου, οι τεράστιες καταστροφές στην περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών δεν κρίθηκαν «μείζονες», με αποτέλεσμα τα καταβαλλόμενα ποσά να μην ξεπερνούν το 2,5% των ζημιών, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Το ίδιο και για τον σεισμό της Κρήτης το 2021: Οι ευρωπαϊκές αποζημιώσεις κάλυψαν μόλις το …0,94% του κόστους της ζημιάς που προκλήθηκε!
* * *
Για την αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της έχουν τη «λύση»: Ιδιωτική ασφάλιση και μάλιστα υποχρεωτική, για να πλουτίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από την απόγνωση του κόσμου και να μην επιβαρύνεται το κράτος με αποζημιώσεις, μετατρέποντας σε αποκλειστικά ατομική υπόθεση την προστασία των νοικοκυριών από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Το ίδιο και με την παραγωγή των βιοπαλαιστών αγροτών, όπου οι υπέρογκες εισφορές στον ΕΛΓΑ βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το τι και με πόσα αποζημιώνει ο ασφαλιστικός οργανισμός. Πόσο μάλλον με τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών, που μέσα σε λίγες ώρες βλέπουν το βιος τους να καταστρέφεται και η αποζημίωση είναι θέμα επιβίωσης.
Τι άλλο κάνει η ΕΕ (πέρα από το να μη θεωρεί «επιλέξιμα» για χρηματοδότηση αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα, που δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο); Συστήνει στα κράτη – μέλη και στις κυβερνήσεις τους ότι είναι «οικονομικά αποδοτικότερο» να κάνουν έργα που θα προστατεύουν τις «εύπορες» οικιστικές περιοχές ή μεγάλες επιχειρήσεις, και αντίστροφα να αφήνουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων και των καταστροφών τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν κατά κανόνα εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα και άρα το κόστος για τις αποζημιώσεις είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε αυτές τις περιοχές. Και όπως απέδειξε και η καταστροφή του «Ντάνιελ», από την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος την ερχόμενη βδομάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα έχουν για …ευαγγέλιο τις κατευθύνσεις αυτές της ΕΕ.
Πηγή Ριζοσπάστης
Με απολογισμό, για την Ελλάδα 17 νεκρούς, 229.192 πνιγμένα ζώα και δις κατεστραμμένες περιουσίες, ένα χρόνο αργότερα κανένα μέτρο προστασίας δεν πάρθηκε, μια και η καραμέλα “κλιματική αλλαγή” “ακραία καιρικά φαινόμενα” κλπ. αποτελεί μόνιμο άλλοθι όλων _διαχρονικά, των αστικών κυβερνήσεων θυμίζουμε και Βάρναλη _ 🙃 “φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο θεός που μας μισεί”… (σσ. παπάδες κάλεσαν τον κοσμάκη να κάνει δεήσεις…)
- Από την έναρξη της κακοκαιρίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε περισσότερες από 4.870 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν αντλήσεις υδάτων, κόψιμο δέντρων και απομακρύνσεις ανθρώπων προς πιο ασφαλή σημεία.
- Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου. Την ίδια μέρα, η Ζαγορά δέχθηκε 759.6 /οοο (χιλιοστά) βροχής, η Πορταριά 761.9. Δεν ήταν δυνατή η μέτρηση περαιτέρω χιλιοστών βροχοπτώσεων επειδή ο μετεωρολογικός σταθμός στη συνέχεια απέτυχε να δώσει στοιχεία.
- Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, που πηγάζει από το Πήλιο, ξεχείλισε στις όχθες του στο Βόλο και κατέστρεψε μια γέφυρα και ένα γηροκομείο, ενώ παρέσυρε αυτοκίνητα, λεωφορεία, δέντρα και άλλα βαριά αντικείμενα στο πέρασμά του.
- Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο βασικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ των δύο πόλεων ανεστάλησαν. Επίσης περισσότεροι από 800 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από την ΕΜΑΚ μέσα από κτίρια και γέφυρες που κατέρρευσαν και βυθισμένα χωριά.
- Στη Λάρισα, μετά το τέλος των βροχοπτώσεων στις 8 Σεπτεμβρίου, το νερό συνέχισε να ανεβαίνει, καθώς ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε στις όχθες του, φτάνοντας σε στάθμη 9,5 μέτρων, σε σύγκριση με την κανονική στάθμη των 4 μέτρων.
- Την ίδια μέρα, η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κατά τις πρωινές ώρες είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ποταμών, με πολλά χωριά (όπως ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση) να βυθιστούν κάτω από τα νερά και δεκάδες κατοίκους να εγκλωβιστούν. Κατά την επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ στο χωριό Αστρίτσα Καρδίτσας, εντοπίστηκαν νεκρές, δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Στο Μορφοβούνι Καρδίτσας αρκετά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ οι κάτοικοι στον Παλαμά ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν.
- Στη πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μετατράπηκαν σε λιμνοθάλασσα. Επίσης κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού.
- Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και ειδικότερα στην ανατολική είσοδο της πόλης σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις από την υπερχείλιση του χείμαρρου Γκουσμπασανιώτη.
- Στο Δήμο Φαρκαδόνας οι καταστροφές ήταν τεράστιες με πολλά χώρια να βρίσκονται κάτω από το νερό όπως στο Κεραμίδι και στον Κλοκοτό, αλλά και στην έδρα του Δήμου, στην Φαρκαδόνα, η ζημιά ήταν επίσης μεγάλη με όλη την κωμόπολη να λαμβάνει εντολή εκκένωσης προς το υψηλότερο σημείο της περιοχής στο δημαρχείο, αφού σε πολλά σημεία η στάθμη του νερού έφτασε και τα τέσσερα μέτρα λόγω της πτώσης τοπικών αναχωμάτων που προστάτευαν τον Δήμο.
- Στον Δήμο Πύλης οι ζημιές είναι μεγάλες, με τα πεδινά του Δήμου να πλημμυρίζουν ενώ τα ορεινά χωριά είχαν αποκοπεί από την Πύλη. Ο Πορταϊκος ποταμός στο ύψος του Δημαρχείου Πύλης ήταν έτοιμος να παρασύρει την πόλη. Χάρη στην έγκαιρη προσπάθεια μηχανημάτων του Δήμου αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύλης η πόλη σώθηκε _βόηθησε και το Αστυνομικό Τμήμα.
- Στην Κοιλάδα των Τεμπών το ύψος των νερών του Πηνειού ποταμού έφτασε τα 18 μέτρα.. Ο νομός Τρικάλων και Καρδίτσας κηρύχθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, όπως και όλος ο Θεσσαλικός Κάμπος.
- Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, οι ζημιές από την καταιγίδα στην περιοχή αποτιμήθηκαν σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Κατά την επίσκεψή του στον πληγέντα Παλαμά Καρδίτσας, ο επί δώδεκα χρόνια περιφερειάρχης, δέχθηκε επίθεση και προπηλακίστηκε από εξαγριωμένους πολίτες για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή και τον απομάκρυνε _άρον άρον, η αστυνομία.
Επιπτώσεις στην δημόσια υγεία
- Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ από την Ελλάδα, αποκαλύφθηκαν δεκάδες νεκρά ζώα, τα οποία σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Τσακρή, μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία προκαλώντας στον πληθυσμό διάφορα λοιμώδη νοσήματα, όπως γαστρεντερίτιδα, τυφοειδή πυρετό, δυσεντερία, ακόμα και χολέρα. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, συνέστησε στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μη χρησιμοποιούν καθόλου το πόσιμο νερό, αλλά ούτε να έρχονται σε επαφή με τα λιμνάζοντα ύδατα στις πλημμυρισμένες περιοχές, καθώς αποτελούν ένα τοξικό μείγμα από λάσπες, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, υπολείμματα νεκρών ζώων κ.α…
Ακραίο φαινόμενο είναι η πολιτική που αφήνει ανοχύρωτο τον λαό
ΤΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
6 μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη η ιστορία πάει να επαναληφθεί ως τραγωδία