Στην πρώτη του δημόσια αντίδραση στην αμερικανική πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε σήμερα να κρατά αποστάσεις δηλώνοντας ότι η Μόσχα είναι «υπέρ» μιας εκεχειρίας στην Ουκρανία που πρότεινε η Ουάσινγκτον, αλλά υπάρχουν «δυσδιάκριτα σημεία» και «σημαντικά ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν για αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια του πολέμου, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Την Τρίτη, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, το Κίεβο αποδέχθηκε πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών με τη Ρωσία.
«Συμφωνούμε με τις προτάσεις για παύση των εχθροπραξιών», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο.
«Τασσόμαστε υπέρ, αλλά υπάρχουν δυσδιάκριτα σημεία», είπε. «Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί μια τέτοια κατάσταση; Πώς θα οργανωθεί η παρακολούθηση; (…) Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η ιδέα καθ’ αυτή είναι σωστή και σίγουρα την υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Πούτιν. «Αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε. Και νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε και με τους Αμερικανούς εταίρους μας».
«Ξεκινάμε από το ότι αυτή η παύση θα πρέπει να είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και θα εξαλείψει τις αρχικές αιτίες αυτής της κρίσης», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε ότι μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τραμπ για να συζητήσει το θέμα. «Υποστηρίζουμε την ιδέα του τερματισμού αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα», είπε.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, ο Πούτιν ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν σχεδόν σε ολόκληρο το μέτωπο στην Ουκρανία.
Επαίνεσε τα ρωσικά στρατεύματα για την «προέλαση σχεδόν σε όλες τις περιοχές της γραμμής» των συγκρούσεων και επεσήμανε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να επανεξοπλιστούν οι Ουκρανοί για να κινητοποιήσουν περισσότερα στρατεύματα και για περαιτέρω αντιπαράθεση, ενώ τα επόμενα βήματα για την κατάπαυση του πυρός θα αποφασιστούν «ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο έδαφος». Συγκεκριμένα για το Κουρσκ είπε ότι η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη από την Ρωσία και ότι για τους Ουκρανούς οι επιλογές είναι «είτε να παραδοθούν είτε να πεθάνουν».
Ο Λουκασένκο, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η «διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας κρατά τη μοίρα της Ευρώπης στα χέρια τους», ενώ ο Βλ.Πούτιν συνέχισε ειρωνευόμενος την ΕΕ ως προς το γεγονός της προμήθειας της με φυσικό αέριο από αγωγούς που θα ελέγχονται από την Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Ο Πόυτιν επίσης αναφέρθηκε στα «τακτικά πυρηνικά όπλα» που υπάρχουν στη Λευκορωσία με στόχο να «διασφαλίσουν τα δυτικά σύνορα του ενιαίου αμυντικού χώρου». Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται εκδόθηκε και κοινή δήλωση των δύο προέδρων, που ουσιαστικά αναφέρουν πως «είναι έτοιμες να λάβουν στρατιωτικά και διπλωματικά μέσα» ως απάντηση στις «αποσταθεροποιητικές» και «συγκρουσιακές» ενέργειες ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, όπου έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, δήλωσε σχετικά ότι «Έλαβα νέα ότι όλα πάνε καλά στη Ρωσία». Πρόσθεσε όμως ότι η δήλωση του Πούτιν αν και «υποσχόμενη» ήταν «ελλιπής».
Αφού, ουσιαστικά, διευκρίνισε ότι τα ιμπεριαλιστικά παζάρια που γίνονται με την Ουκρανία αφορούν την μελλοντική εδαφική της συγκρότηση και «ποιος θα πάρει τι» αλλά και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, ισχυρίστηκε ότι «τώρα θα δούμε αν η Ρωσία είναι έτοιμη, αν όχι, θα είναι μια πολύ απογοητευτική στιγμή για τον κόσμο».