Απορρίφθηκε με 271 ψήφους σε σύνολο 286 ψηφισάντων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το απαράδεκτο αίτημα να επιτραπεί η ποινική δίωξη του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, καθώς συνιστούσε μια εξόφθαλμη πολιτική δίωξη.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ βρέθηκε «κατηγορούμενος» με ανυπόστατες κατηγορίες, όπως αυτή της ηθικής αυτουργίας σε απείθεια, με βάση μια έρευνα που έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα.
Η περίπτωση αφορά τη συμβολική παρέμβαση του ΚΚΕ στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη το 2023, λίγες μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Τότε, άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφάλειας έφτασαν στο σημείο να εγκλωβίσουν τον βουλευτή και τα μέλη του Κόμματος μέσα στον Λευκό Πύργο, χτυπώντας και απειλώντας τους απρόκλητα. Κατηγορίες αντιμετωπίζουν επίσης τουλάχιστον 4 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ανάμεσά τους ένα μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Δημήτρης Μαβίδης – Πέσιτς.
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, όπου πρώτα συζητήθηκε το αίτημα, είχε αποφασιστεί να προταθεί προς την Ολομέλεια της Βουλής να μη χορηγηθεί άδεια για την άσκηση ποινικής δίωξης. Εκεί, είχαν ψηφίσει κατά της άσκησης ποινικής δίωξης όλα τα κόμματα, εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας και το αντιδραστικό μόρφωμα «Νίκη».
Μετά την αλγεινή εντύπωση και την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η στάση των δύο αυτών κομμάτων, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, άλλαξε στάση και δήλωσε στην Ολομέλεια ότι θα καταψηφίσει το αίτημα. Επιχειρώντας, δε, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την προηγούμενη στάση της, επανέλαβε ότι πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία γιατί «θεσπίζει ειδικά προνόμια», υπερασπιζόμενη μια άκρως αντιδραστική θέση που οδηγεί βουλευτές που αγωνίζονται υπέρ των λαϊκών συμφερόντων να βρίσκονται κατηγορούμενοι.
Το σκοταδιστικό μόρφωμα της Νίκης επέμεινε στην άρση της ασυλίας, με τον βουλευτή του Σπ. Τσιρώνη να δηλώνει πως «η Νίκη μένει σταθερή στη θέση της».
«Έτσι αντιλαμβάνονται οι βουλευτές του ΚΚΕ το καθήκον τους»
Ο Γ. Δελής στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου έγινε η σχετική συζήτηση, αναφέρθηκε στο κλίμα των ημερών, τη συγκίνηση αλλά και την οργή του κόσμου για τον θάνατο των 57 ανθρώπων μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, που διεκδικούσε την ανάδειξη των αιτιών και την τιμωρία των ενόχων, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησε σε δράσεις και κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των πάνδημων αυτών λαϊκών αιτημάτων.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την απρόκλητη και βάναυση επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με χημικά και γκλομπς μέσα και έξω από τον Λευκό Πύργο κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η συμβολική δράση των διαδηλωτών.
Κατήγγειλε ακόμα ότι η υπηρεσία που ανέλαβε τη διερεύνηση αυτής της πολιτικής δράσης ήταν η Υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, στοιχεία που οδηγούν σε συνειρμούς άλλων σκοτεινών εποχών του παρελθόντος.
Το θέμα που τίθεται, κατέληξε, είναι εάν η Βουλή θα επιτρέψει και τα όποια κόμματα συνεργήσουν στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης, ακόμα κι όταν αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα, στην οποία συμμετέχει ένας βουλευτής κομμουνιστής ή όχι, σημειώνοντας: «Έτσι αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στο καθήκον τους οι βουλευτές του ΚΚΕ απέναντι στον λαό, συμμετέχοντας και οι ίδιοι στις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος και υποστηρίζοντας μέσα κι έξω από τη Βουλή τα δίκαια και τα συμφέροντα του λαού μας».
Ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης
Την προσπάθεια ποινικοποίησης της συμβολικής πολιτικής δράσης του ΚΚΕ στο πρόσωπο του Γ. Δελή και μάλιστα από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, με τον εισαγγελέα να του προσάπτει την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας σε απείθεια», που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας.
Κατήγγειλε ότι αυτή η κλασική περίπτωση ποινικοποίησης της πολιτικής δραστηριότητας δείχνει τον προσανατολισμό που υπάρχει σε μεγάλο τμήμα της Δικαιοσύνης. «Την ίδια ώρα που είναι στο απυρόβλητο υπουργοί για το έγκλημα των Τεμπών, Καραμανλής, Τριαντόπουλος, ακόμη και ο πρωθυπουργός, την ίδια ώρα σέρνεται στα δικαστήρια ένας βουλευτής που καταγγέλλει αυτό το έγκλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το άρθρο 62 αφορά το ακαταδίωκτο των βουλευτών και δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί έτσι θα στοχοποιούνται οι βουλευτές που στηρίζουν τους αγώνες του λαϊκού κινήματος για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που υπερασπίζονται φτωχές οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς. Αυτή η γενική θέση για άρση ασυλίας οδηγεί σε αντιδραστικές πρακτικές, σημείωσε, αναφερόμενος στη θέση της Πλεύσης Ελευθερίας που με αυτό τον τρόπο αιτιολόγησε την ψήφιση υπέρ της άρσης στην αρμόδια Επιτροπή προχτές. Η Πλεύση Ελευθερίας- Ζωή Κωνσταντοπούλου, ύστερα από την κατακραυγή για την απαράδεκτη στάση της (όπου μαζί με τη ΝΙΚΗ ψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή υπέρ της άσκησης δίωξης στο βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή) σήμερα άλλαξε στάση στη Βουλή.
Ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε ακόμα στην τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, όπου τσουβαλιάστηκαν τα άρθρα 62 και 86, τα οποία αφορούν άρση ασυλίας βουλευτή και νόμο περί ευθύνης υπουργών αντίστοιχα, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται γιατί οδηγεί σε αντιδραστικές πρακτικές.
Υπενθύμισε ότι οι υπουργοί προστατεύονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 82 του Συντάγματος, τον οποίο μάλιστα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να καταργήσουν παρότι στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρχε σχετική πρόταση του ΚΚΕ.
Τέλος, ο Γ. Γκιόκας ξεκινώντας την παρέμβασή του αναφέρθηκε και στην αρνητική τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση του ΚΚΕ σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, τονίζοντας ότι εάν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ, η Βουλή εδώ και δύο χρόνια δεν θα είχε κάνει τίποτα για το έγκλημα των Τεμπών και εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ ενοχλείται γιατί στην Εξεταστική αναδείχθηκαν και εξετάστηκαν και τα «δικά του έργα και ημέρες», γεγονός που θέλει «απελπισμένα να ξεχάσουμε» για να καλύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεών του για την απελευθέρωση της αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Πηγή: 902.gr