Η υπεραιωνόβια Ισπανίδα Μαρία Μπράνιας, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πέθανε σήμερα (20/8) σε ηλικία 117 ετών στο Όλοτ στη βορειοανατολική Ισπανία. Κατέιχε το ρεκόρ Γκίνες και μετά τον θάνατό της, πλέον ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, που γεννήθηκε το 1908 και είναι σήμερα 116 ετών, σύμφωνα με την αμερικανική ερευνητική ομάδα γεροντολογίας.
Την είδηση του θανάτου της Μπράνια ανακοίνωσε η οικογένειά της στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα X.
Η Μπράνιας είχε επιβιώσει της πανδημίας της ισπανικής γρίπης το 1918, δύο παγκοσμίων πολέμων, του ισπανικού Εμφυλίου, όπως και της COVID-19, από την οποία είχε προσβληθεί το 2020 λίγο μετά τα γενέθλια για τα 113 της χρόνια, και από την οποία ανέρρωσε σε μερικές μέρες.
«Η Μαρία Μπράνιας μας άφησε. Πέθανε όπως ήθελε: στον ύπνο της, γαλήνια και χωρίς να υποφέρει. Πριν από μερικές μέρες μας είπε: ‘Μια μέρα θα φύγω από δω (…) και θα πάψω να υπάρχω σε αυτό το σώμα. Δεν ξέρω ποια μέρα, αλλά είναι πολύ κοντά, αυτό το μακρύ ταξίδι θα τελειώσει. Ο θάνατος θα με βρει εξαντλημένη που έζησα τόσο πολύ, αλλά θέλω να με βρει χαμογελαστή, ελεύθερη και ικανοποιημένη», αναφέρουν οι οικείοι της στην ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από τις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδος), στην οποία δηλώνουν ότι θέλουν να θυμούνται “τις συμβουλές και την καλοσύνη της».
«Αισθάνομαι αδύναμη. Πλησιάζει η ώρα μου. Μην κλάψετε, δεν μου αρέσουν τα δάκρυα. Και κυρίως να μην λυπηθήτε για μένα. Εκεί όπου πάω θα είμαι ευτυχισμένη», αναφέρεται επίσης στον λογαριασμό αυτόν στο X που διαχειρίζεται η οικογένειά της.
Ρεκόρ Γκίνες
Η Μαρία Μπράνιας ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την Ερευνητική Ομάδα Γεροντολογίας των ΗΠΑ (US Gerontology Research Group) και σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
Είχε χαρακτηριστεί ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον θάνατο της Γαλλίδας Λουσίλ Ραντόν σε ηλικία 118 ετών τον Ιανουάριο του 2023.
Μετά τον θάνατο της Μπράνιας, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι τώρα η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, που γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1908 και είναι σήμερα 116 ετών, σύμφωνα με την αμερικανική ερευνητική ομάδα γεροντολογίας.
Απόλυτη διαύγεια μέχρι τέλους
Η Μπράνιας ζούσε σε οίκο ευγηρίας της Σάντα Μαρία ντελ Τούρα στο Όλοτ στην Καταλωνία για πάνω από 20 χρόνια. Γεννηθείσα στις 4 Μαρτίου του 1907 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας στις δυτικές ΗΠΑ, όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένειά της, είχε επιστρέψει στην Ισπανία το 1915. Το 1931 είχε παντρευτεί έναν γιατρό, ο οποίος πέθανε στα 72 του χρόνια. Είχε τρία παιδιά, το ένα εκ των οποίων πέθανε στα 86 του, όπως και 11 εγγόνια και πολλά δισέγγονα.
Η μικρότερη κόρη της, η ογδοντάχρονη Ρόσα Μόρετ, είχε πει κάποτε πως η μητέρα της «δεν είχε πάει ποτέ στο νοσοκομείο και δεν είχε σπάσει ποτέ τίποτα». Ομάδα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης είχε μελετήσει το DNA της για να ρίξει φως στους λόγους της μακροζωίας της. Ένας από τους ερευνητές, ο Μάνελ Εστεγέρ, δήλωνε ότι είχε εκπλαγεί από την καλή κατάσταση της υγείας της σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023 στην ισπανική εφημερίδα ABC.
«Έχει απόλυτη διαύγεια. Θυμάται με εντυπωσιακή οξυδέρκεια στιγμές από τότε που ήταν μόλις τεσσάρων ετών και δεν παρουσιάζει καμία καρδιαγγειακή πάθηση, κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο στους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Τα μόνα προβλήματα που έχει είναι κινητικότητας και ακοής. Είναι απίστευτη», δήλωνε ο ερευνητής της γενετικής. Η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών, είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Η Μαρία Μπράνιας Μορέρα (Maria Branyas Morera) _4 Μαρτίου 1907 – 19 Αυγούστου 2024, ήταν Αμερικανίδα υπεραιωνόβια ισπανικής καταγωγής. Με την ηλικία της να φτάνει 117 έτη, 169 ημέρες, ήταν ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο από το 2023
Πρώτα χρόνια
Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, σε μια ομογενή Καταλανική οικογένεια που είχε μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1906, το έτος πριν από τη γέννησή της. Αργότερα μετακόμισαν στο Τέξας και στη Νέα Ορλεάνη, όπου ο πατέρας της, Ζοσέπ, ο οποίος εργαζόταν ως δημοσιογράφος, ίδρυσε το ισπανόφωνο περιοδικό Mercurio. Αφού χρεοκόπησε, και μετά από σύσταση γιατρού εν μέσω της φθίνουσας υγείας του, η οικογένεια αποφάσισε να επιστρέψει στην Καταλονία το 1915. Λόγω της παρουσίας του γερμανικού ναυτικού στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το σκάφος τους έπρεπε να ταξιδέψει μέσω της Κούβας και των Αζορών για να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση. Ενώ έπαιζε με τα αδέρφια της στο σκάφος, η Μπράνιας έπεσε από το πάνω στο κάτω κατάστρωμα, χάνοντας την ακοή της στο ένα αυτί της. Ο πατέρας της πέθανε από φυματίωση στο ταξίδι και η μητέρα της αργότερα παντρεύτηκε ξανά. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε πρώτα στη Βαρκελώνη και στη συνέχεια μετακόμισε στην πόλη Μπανιόλες.
Ενηλικίωση
Τον Ιούλιο του 1931, παντρεύτηκε τον Τζόαν Μορέ, γιατρό με ειδικότητα στην τραυματολογία, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Εργάστηκε στο πλευρό του ως νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, εργαζόμενη σε ένα φασιστικό νοσοκομείο πεδίου στο Τρουχίλο της Εξτρεμαδούρα. Αργότερα έζησαν στη Χιρόνα. Ο Μορέ έγινε ο περιφερειακός ηγέτης του Οργανισμού Υγειονομικής Περίθαλψης στη Φρανκική Ισπανία, και ήταν διευθυντής του Νοσοκομείου Josep Trueta στη Χιρόνα από το 1972 έως το 1974 Η Μπράνιας εργαζόταν ως νοσοκόμα και βοηθός του συζύγου της (πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1976)
Τη δεκαετία του 1990, ήδη στα 80 της, η Μπράνιας ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Αγγλία και ασχολήθηκε με τη ραπτική, τη μουσική και το διάβασμα. Έχει 11 εγγόνια, και έζησε περισσότερο από τον μεγαλύτερο γιο της, Αύγουστο, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα με τρακτέρ σε ηλικία 86 ετών.
Υγεία _μακροζωία
Το 2000, σε ηλικία 92 ετών, μετακόμισε σε οίκο ευγηρίας στην Καταλονία. Σύμφωνα με συνεντεύξεις της, δεν έχει καπνίσει ποτέ, δεν έχει πιει αλκοόλ ή κάνει δίαιτα. Αποδίδει την μακροζωία της στα καλά της γονίδια. Είναι βαρήκοος και χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα φωνής σε κείμενο για να επικοινωνήσει.
Τον Μάρτιο του 2020 έγινε το γηραιότερο άτομο που ανάρρωσε από τον COVID-19. Σε συνέντευξή της στο The Observer, ζήτησε καλύτερη αντιμετώπιση των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας: «Αυτή η πανδημία αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι είναι οι ξεχασμένοι της κοινωνίας μας. Πάλεψαν όλη τους τη ζωή, θυσίασαν χρόνο και τα όνειρά τους για να δημιουργήσουν τη σημερινή ποιότητα ζωής. Δεν τους άξιζε να φύγουν έτσι από τον κόσμο» Η Μπράνιας σχολίασε κατ’ αυτόν τον τρόπο τις εκατοντάδες καταγγελίες εγκατάλειψης άρρωστων από κορονοϊό ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας της χώρας. Οι εισαγγελείς της χώρας, ερευνούσαν τον μήνα Μάρτιο, 140 καταγγελίες εναντίον οίκων ευγηρίας που στερούνταν ακόμη και βασικών προϊόντων ατομικής υγιεινής. Η Μπράνιας υποστήριξε ότι το να εισαχθεί κάποιος σε οίκο ευγηρίας είναι σαν «να εξαφανίστηκε από την κοινωνία», και ζήτησε από την κυβέρνηση περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό και χρηματοδότηση (φυσικά την έγραψαν κανονικά). Τον Ιούλιο του 2020, ερευνητική μελέτη σχετικά με το υψηλό ποσοστό θανάτων από κορονοϊό στους τροφίμους γηροκομείων στην Ισπανία, πήρε – προς τιμήν της – το όνομά της (Branyas Project).