“Χάλκινος” ο Στεφανουδάκης στο ακόντιο | Προσδοκίες για νέες διακρίσεις μέχρι την ολοκλήρωση της διοργάνωσης σήμερα Κυριακή 8_Σεπ
Μία ακόμα διάκριση ήρθε την Παρασκευή για την ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με τον Μανώλη Στεφανουδάκη να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό της κατηγορίας F54 του στίβου. Είναι το 11ο ελληνικό μετάλλιο στη διοργάνωση (2 χρυσά, 3 ασημένια και 6 χάλκινα), συγκομιδή η οποία φέρνει την Ελλάδα στην 25η θέση της γενικής κατάταξης. Για τον ίδιο τον Κρητικό πρωταθλητή είναι η επιστροφή σε βάθρο Παραολυμπιακών Αγώνων και το τρίτο του μετάλλιο συνολικά, μετά από το χάλκινο στους Παρολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και το χρυσό στο Ρίο το 2016.
Στον τελικό του ακοντισμού ο Στεφανουδάκης – που ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης – πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση, έχοντας καλύτερη βολή στα 30,13 μ. με τη δεύτερη προσπάθεια. Το χρυσό κατέκτησε ως ανεξάρτητος ο Ρώσος Ιβάν Ρεβένκο, με ατομικό ρεκόρ στα 30,77 μ., και το ασημένιο ο Μεξικανός Εντγκαρ Ουλίσες Φουέντες Γιάνεζ με 30,53 μ.
Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ασημένιο μετάλλιο για τον Αντώνη Τσαπατάκη στα 100μ. πρόσθιο SB4
Βλέψεις για μετάλλιο
από Μιχαλεντζάκη και Πασχαλίδου
Με υψηλές προσδοκίες για νέα μετάλλια μπήκε την Παρασκευή η ελληνική αποστολή στην τελική ευθεία της διοργάνωσης, καθώς ολοκληρώνεται σήμερα με την τελετή λήξης.
Η Δώρα Πασχαλίδου στο τζούντο, στην πρώτη της συμμετοχή σε Παρολυμπιακούς Αγώνες, κατάφερε να προκριθεί στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο στα -74 κ. της κατηγορίας J1, κόντρα στην Λιαβάχ από τη Μογγολία. Η Πασχαλίδου στα προημιτελικά επικράτησε με ippon της Ιταλίδας Λόρια, ενώ στα ημιτελικά ηττήθηκε με ippon από την Βραζιλιάνα Φρέιτας.
Με ελπίδες για μια θέση στο βάθρο συμμετέχει και ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης στην κολύμβηση, όπου μετά από σπουδαία εμφάνιση πήρε την πρόκριση στον τελικό στα 100 μ. ελεύθερο της κατηγορίας S8. Ο Ελληνας κολυμβητής συμμετείχε στη δεύτερη προκριματική σειρά του αγωνίσματος και τερμάτισε στη 2η θέση με χρόνο 59.44, επίδοση που ήταν η 4η καλύτερη μεταξύ των 8 αθλητών που προκρίθηκαν στον τελικό.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ –
Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης νέων
Τρίτη στον κόσμο η Γεωργία Μακρή
Το χάλκινο μετάλλιο στον αγώνα 10 χλμ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης Νέων – Νεανίδων, που διεξάγεται στη Σαρδηνία, κατέκτησε η 18χρονη Γεωργία Μακρή, τερματίζοντας στην 3η θέση με χρόνο 2.09.16. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια με σπουδαία εμφάνιση διατηρήθηκε από την αρχή στο γκρουπ των πρωτοπόρων, ενώ είχε τις δυνάμεις στα τελευταία 100 μ. να δώσει και να κερδίσει τη μάχη για μια θέση στο βάθρο. Το χρυσό κατέκτησε η Αμερικανίδα Σταλμάχερ (2.09.15), ενώ 2η ήταν η Ιταλίδα Σαντζούλο (2.09.16). Στον ίδιο αγώνα η άλλη Ελληνίδα, η Κάλια Κανόνγκα, κατέλαβε τη 18η θέση με χρόνο 2.19.45.
🔻🔻
Συγχαρητήριο μήνυμα από την ΚΝΕ
Σε συγχαρητήριο μήνυμα από το Γραφείο Τύπου του ΚΣ ΚΝΕ για τη διάκριση της Γεωργίας Μακρή σημειώνεται: «Η ΚΝΕ με περηφάνια και χαρά συγχαίρει την συντρόφισσά μας, Γεωργία Μακρή, για τη σπουδαία διάκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης στην κατηγορία των νέων, που διεξάγεται στη Σαρδηνία, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Από τα 18 της χρόνια η Γεωργία έχει αποδείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστεί παρά τις δυσκολίες. Της ευχόμαστε υγεία και δύναμη για τη συνέχεια!».
Τα συγχαρητήριά τους στην 18χρονη κολυμβήτρια εκφράζουν ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, και της εύχονται να είναι υγιής και να πανηγυρίσει ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες.
Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρία
Ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα με αποκλεισμένους
τους πολλούς
Η Παραολυμπιάδα γίνεται στη σκιά πλειστηριασμών σπιτιών ΑμεΑ, συμπεριληπτικού ξεσκονίσματος των Ειδικών Σχολείων και ταφόπλακας στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης…
Η Παραολυμπιάδα στο Παρίσι είναι σε εξέλιξη. Πολλές Παραολυμπιάδες πέρασαν, όμως η κατάσταση του ειδικού αθλητισμού στη χώρα μας είναι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, αποκλείοντας ταυτόχρονα την κύρια μάζα των ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων.
Η φυσική άσκηση αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα για τα ΑμεΑ. Τα βοηθά:
- Να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση
- Μειώνει σημαντικά τις συνέπειες της σωματικής αλλά και πνευματικής υστέρησης έτσι ώστε να μην καταδικάζονται να ζήσουν με βαριά αναπηρία
- Η επίτευξη στόχων δίνει βιωματικά στον ασκούμενο τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να τα καταφέρει
- Η ανάπτυξη βασικών κινητικών δεξιοτήτων έχει θετική επίδραση και στις άλλες αναπτυξιακές κλίμακες
- Κοινωνικοποιούνται μέσα από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες ομαδικές
- Τονώνει την αυτοπεποίθηση του ασκούμενου με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με άλλες ειδικές θεραπείες και την κατάλληλη εκπαίδευση, ανάλογα τη δυσκολία, τελικά να ανεξαρτητοποιηθεί και να είναι αυτόνομο στον βαθμό που μπορεί.
***
Πώς, όμως, να αναπτυχθεί ο ειδικός αθλητισμός όταν η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων είναι ακατάλληλα έως και επικίνδυνα; Οταν τα παιδιά είναι υπεράριθμα λόγω των ελλείψεων Ειδικών Σχολείων; Οταν κάποια από αυτά τα παιδιά φτάνουν να ξεκινήσουν το σχολείο μετά από 3 και 4 μήνες, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε επειδή δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τη μετακίνησή τους;
Για να μπορέσει η Ειδική Φυσική Αγωγή να προσφέρει όλα αυτά στα ΑμεΑ βασική προϋπόθεση είναι να πάψει να είναι προνόμιο ακριβοπληρωμένο αλλά να αποκτήσει μαζικά και υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά, να παρέχεται δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους:
Με σύγχρονα Ειδικά Σχολεία που να έχουν κατάλληλα διαμορφωμένα και εξοπλισμένα γυμναστήρια, κολυμβητήρια. Χώρους άθλησης ανά δήμο σε όλη τη χώρα, κατάλληλα διαμορφωμένους και προσβάσιμους σε ΑμεΑ, παιδικές χαρές κατάλληλες και για ΑμεΑ και, το κυριότερο, μαζικούς μόνιμους διορισμούς καθηγητών Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, ενταγμένα όλα αυτά σε κεντρικό σχεδιασμό με ευθύνη του κράτους για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και σε πληθυσμούς με ειδικές ανάγκες και χρονίως πάσχοντες.
Δυστυχώς, ο ειδικός αθλητισμός στηρίχτηκε κύρια στην τεράστια προσπάθεια των νέων αναπήρων, των γονιών τους, των ειδικών επιστημόνων αλλά και τίμιων παραγόντων στα ερασιτεχνικά σωματεία, ενώ η λογική του κόστους – οφέλους, της εκμετάλλευσης των προσπαθειών των νέων αναπήρων από τους διάφορους μεγαλοπαράγοντες και τους κυβερνώντες, σε συνδυασμό με το σπρώξιμο στους χορηγούς, ήταν αυτή που καθόριζε τις εξελίξεις των πραγμάτων.
Δυστυχώς, παρόλο που σε μερικά Ειδικά Σχολεία είχε προβλεφθεί να υπάρχει θεραπευτική πισίνα, στα περισσότερα δεν λειτουργεί λόγω κόστους ή γιατί έχουν κριθεί ακατάλληλες, δεν υπάρχουν σε αρκετά Ειδικά Σχολεία κλειστά γυμναστήρια κατάλληλα εξοπλισμένα με τα αναγκαία όργανα γυμναστικής.
***
Η πρόσβαση στον αθλητισμό χωρίς ταξικούς φραγμούς είναι αναγκαιότητα εδώ και τώρα βάσει των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων και επιτευγμάτων, τόσο για τον τυπικό πληθυσμό, πόσο μάλλον για τα ΑμεΑ.
Μαζί, οι εκπαιδευτικοί, οι οικογένειες των ΑμεΑ, οι εργαζόμενοι να επιβάλουν με τους αγώνες τους, συσπειρωμένοι στους συλλόγους γονέων των Ειδικών Σχολείων, στη ΣΕΑΑΝ, στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, σε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, στο ΣΕΜΙΣΕΑ αυτό που σήμερα οι άνθρωποί μας έχουν ανάγκη, αυτό που η σύγχρονη επιστήμη επιτάσσει.
Σε αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν χωράνε οι ανάγκες μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν οργανώνουμε τον αγώνα μας, ότι μέσα από τον αγώνα δεν μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να επιβάλουμε προσλήψεις σε σχολεία – που δεν γίνονται – ή να στηθεί ένα σχολείο ή να σταματήσει ένας πλειστηριασμός, όπως της Διονυσίας στην Ελευσίνα ή του Σπύρου στα Θυμαράκια.
Όμως, μόνο σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας ευτυχισμένοι. Γιατί αυτό είναι ρεαλιστικό και όχι η λύπηση, η θλίψη και η απογοήτευση. Αυτά δεν μας ταιριάζουν. Είμαστε αγωνιστές της ζωής γιατί δίνουμε καθημερινό αγώνα κάθε λεπτό, κάθε στιγμή με επιπλέον δυσκολίες και όμως δεν το βάζουμε κάτω. Και αν πέσουμε κάτω ξανασηκωνόμαστε και τραβάμε μπροστά.
Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του αθλητισμού: Να σε κάνει να πιστέψεις όχι μόνο ότι μπορείς αλλά και να τα καταφέρνεις τελικά να βγαίνεις νικητής.
Γιώτα Πολλάτου
Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής,
μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ
ν. Αττικής και Νήσων, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνα
Πηγή Ριζοσπάστης