Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα στις 10 το πρωί (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας).
“ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 5.000 ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ”, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social, το δικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ στη συνέχεια.
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι μία απευθείας συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του θα φέρει την λύση, με το Κρεμλίνο να απαντά ότι μια τέτοια συνάντηση είναι απαραίτητο να γίνει.
«Έχω πολύ καλή σχέση με τον Πούτιν. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνάψουμε συμφωνία. Πρέπει να συναντηθούμε και πιστεύω ότι πιθανόν να το προγραμματίσουμε γιατί έχω κουραστεί να πηγαίνουν άλλοι και να συναντώνται και όλα τα άλλα».
Ο Πεσκόφ ανέφερε: «Είναι απαραίτητο να γίνει κατ΄αρχήν για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ, αλλά και για να συζητηθούν, και πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση σε υψηλό επίπεδο, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, φυσικά και για την κρίση στην Ουκρανία».
Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ με Ρούμπιο
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα το μεσημέρι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μάρκο Ρούμπιο, με επίκεντρο την κρίση στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η συνομιλία διεξήχθη σε «εποικοδομητικό κλίμα», με τον Λαβρόφ να επισημαίνει πως η Μόσχα είναι πρόθυμη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Οι όροι της Μόσχας για μια ειρηνευτική συμφωνία
Στο μεταξύ, από την ουκρανική πλευρά έρχονται διαρροές σχετικά με τους όρους που φέρεται να έθεσε η Ρωσία στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη τις προηγούμενες μέρες. Μεταξύ άλλων, η Μόσχα ζητά από την Ουκρανία να αποσυρθεί πλήρως από τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, αλλά και να αναγνωρίσει επισήμως την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Επιπλέον, θέτει ως προϋπόθεση την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την ουδετερότητά της έναντι του ΝΑΤΟ, καθώς και την παραίτηση από οποιαδήποτε διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Παρά την απόρριψη αυτών των όρων από το Κίεβο ως «εκτός πραγματικότητας», η διπλωματική κινητικότητα δείχνει ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι συνεχίζεται «ακάθεκτο».