Γράφει ο \\ Αστέρης Αλαμπής _Μίδας
Γι’ άλλη μία χρονιά το Ατέχνως παρακολουθεί τις εξελίξεις _από τη “σωστή πλευρά της ιστορίας”
Μεγάλη η νύχτα για τους απανταχού ποδοσφαιροπαδούς του κινηματογράφου, κατά τη λαμπερή τελετή των Όσκαρ στο Λος Άντζελες. Θυμίζουμε πως στη λίστα των υποψηφίων φιγουράριζε από την αρχή το όνομα του δικού μας, Γιώργου Λάνθιμου με την ταινία του, «Poor Things» σε 11 κατηγορίες, με την πρωταγωνίστρια του Έλληνα σκηνοθέτη, Έμμα Στόουν να είναι ένα από τα φαβορί για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου.
Γιώργος Λάνθιμος “Poor Things” _καημένα πράγματα …
Όσκαρ 2024: στοιχήματα _κόκκινα χαλιά με πράσιν΄ άλογα Spoiler Alert! από ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ
Εκεί, στο κόκκινο χαλί του «Dolby Theater», μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες (ειδικοί έστησαν “ειδικές” κάμερες, μικρόφωνα, ενώ ε μέρες έκαναν πρόβες στα σημεία από όπου θα περνούσαν όλοι οι μεγάλοι αστέρες της μεγάλης οθόνης).
Η ταινία που αναμενόταν _όπως κι έγινε να σαρώσει ήταν το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν (υποψήφια για 13 Όσκαρ, με τα προγνωστικά να μιλούν για επικράτηση της ταινίας σε σχεδόν όλες τις μεγάλες κατηγορίες), ενώ από πέντε υποψηφιότητες είχαν «Τα Παιδιά του Χειμώνα» του ελληνικής καταγωγής, Αλεξάντερ Πέιν και η «Ζώνη Ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ.
Τελικά …Συνολικά τέσσερα βραβεία Όσκαρ κέρδισε η ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, μεταξύ των οποίων στις κατηγορίες «Α’ Γυναικείου Ρόλου» στην Έμα Στόουν για την ερμηνεία της ως Μπέλα Μπάξτερ, «Σκηνογραφίας», «Μακιγιάζ & Κομμώσεων» και «Κοστουμιών». Η Στόουν παρέλαβε το δεύτερό της Όσκαρ ιδιαίτερα συγκινημένη, χωρίς φυσικά να χάσει το χιούμορ της.
Μεγάλος νικητής της 96ης τελετής απονομής των Όσκαρ, στο Dolby Theater, ήταν –όπως αναμενόταν, το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν. Η ταινία απέσπασε 7 αγαλματίδια στις μεγάλες κατηγορίες «Καλύτερης Ταινίας», «Α’ Ανδρικού Ρόλου» στον Κίλιαν Μέρφι, «Β ‘ Ανδρικού Ρόλου» στον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, «Σκηνοθεσίας», «Μοντάζ», «Φωτογραφίας», «Μουσικής». Μάλιστα, αυτό ήταν το πρώτο Οσκαρ στην καριέρα του Ντάουνι Τζούνιορ.
Δύο βραβεία κέρδισε η βρετανική ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντος», στις κατηγορίες «Διεθνής Ταινία» και «Καλύτερου Ηχου».
Τα αποτελέσματα αυτά σε γενικές γραμμές αναμενόμενα. Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η νίκη της Εμα Στόουν, μιας και για πολλούς το φαβορί για το Οσκαρ «Α’ Γυναικείου Ρόλου» ήταν η Λίλι Γκλάντστοουν για τον ρόλο της στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού», ένα φιλμ που τελικά έμεινε χωρίς καμία βράβευση. Από ένα βραβείο απέσπασαν οι ταινίες «American Fiction», «Τα Παιδιά του Χειμώνα» και η «Ανατομία μιας Πτώσης».
Η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ πήρε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «What Was I Made For?» της Μπίλι Αϊλις. Σε μια μικρή ανατροπή, τα Όσκαρ Πρωτότυπου και Διασκευασμένου Σεναρίου απονεμήθηκαν στα φιλμ «Ανατομία μιας Πτώσης» και «American Fiction» αντίστοιχα.
Η τελετή κύλησε αυτή τη φορά ομαλά, χωρίς ευτράπελα, με οικοδεσπότη τον έμπειρο Τζίμι Κίμελ και παρουσίες από τον χώρο του κινηματογράφου και της μουσικής. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, την απονομή στους ερμηνευτικούς ρόλους έκαναν πέντε νικητές παλαιότερων διοργανώσεων Όσκαρ. Για παράδειγμα, στη σκηνή ανέβηκαν ονόματα όπως η Ρίτα Μορένο, η Σαρλίζ Θερόν, ο Μπρένταν Φρέιζερ, ο Μάθιου Μακόναχι, ο Νίκολας Κέιτζ κ.α. Πέρα από τις βραβεύσεις, μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές ήταν η ερμηνεία του Ράιαν Γκόσλινγκ στο τραγούδι «I’m Just Ken» από την ταινία «Barbie», αποσπώντας το standing ovation της αίθουσας.
Συγκινητική ήταν και η παρουσία των Αντρέα και Αμος Μποτσέλι, οι οποίοι ερμήνευσαν το εμβληματικό «Time to Say Goodbye» («Con te Partiro») στη μνήμη των ανθρώπων του θεάματος που έφυγαν από τη ζωή, το 2023.
Αναλυτικά οι νικητές
- Καλύτερη Ταινία: Οπενχάιμερ
- Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν (Οπενχάιμερ)
- Α’ Γυναικείος Ρόλος: Εμα Στόουν (Poor Things)
- Α’ Ανδρικός Ρόλος: Κίλιαν Μέρφι (Οπενχάιμερ)
- Διασκευασμένο Σενάριο: American Fiction
- Πρωτότυπο Σενάριο: Ανατομία μιας Πτώσης
- Β’ Γυναικείος Ρόλος: Ντα’ Βιν Τζόι Ράντολφ (Τα Παιδιά του Χειμώνα)
- Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. (Οπενχάιμερ)
- Μοντάζ: Οπενχάιμερ
- Φωτογραφία: Οπενχάιμερ
- Μουσική: Λούντβιχ Γκοράνσον (Οπενχάιμερ)
- Κοστούμια: Poor Things
- Καλύτερο Τραγούδι: What Was I Made For? (Barbie)
- Σκηνογραφία: Poor Things
- Διεθνής Ταινία: Ζώνη Ενδιαφέροντος (Μεγάλη Βρετανία)
- Animation: Το Αγόρι και ο Ερωδιός – Χαγιάο Μιγιαζάκι
- Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: 20 Μέρες στη Μαριούπολη
- Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The Last Repair Shop
- Ηχος: Ζώνη Ενδιαφέροντος
- Οπτικά Εφέ: Godzilla: Minus One
- Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Poor Things
- Μικρού Μήκους Ταινία – Animation: War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
- Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The Wonderful Story of Henry Sugar