Αν κάτι υποδηλώνει το πλήθος των εξελίξεων και η πληθώρα των σχετικών δηλώσεων τις τελευταίες ώρες σχετικά με το αν και με ποιους όρους θα γίνουν «απευθείας συνομιλίες» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι προφανώς κάποια «κινητοποίηση για την ειρήνη» από μέρους των ιμπεριαλιστών αλλά η ένταση των παζαριών για το μοίρασμα της λείας πάνω στο αίμα των λαών που συνεχίζουν να σφάζονται.
Μια ένταση των παζαριών που στο φόντο της δεδομένης κλιμάκωσης της πολεμικής προετοιμασίας από κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη, οξύνει ταυτόχρονα τις αντιθέσεις ανάμεσα στα αντιπαρατιθέμενα μπλοκ αλλά και μεταξύ «φίλων».
Ο Ζελένσκι, ύστερα από συνάντηση περίπου 3 ωρών με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Άγκυρα, ανακοίνωσε πως θα στείλει τελικά ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με την αντίστοιχη ρωσική. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας όπως είπε ο Ζελένσκι θα είναι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ράστεμ Ουμέροφ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό έγινε προς «ευχαρίστηση» του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ και του Ερντογάν κάτι που σε κάθε περίπτωση υποδηλώνει το πόσο «απευθείας» είναι οι διαπραγματεύσεις, με χώρες όπως ΗΠΑ, Τουρκία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους διεκδικώντας μεγαλύτερο μερτικό από το ιμπεριαλιστικό ξαναμοίρασμα του κόσμου και στα εδάφη της Ουκρανίας.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του έξω από το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά «βλέπει» τα τωρινά παζάρια ως συνέχεια των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη το 2022, με την Ρωσία να ισχυρίζεται ότι τότε η Ουκρανία είχε συμφωνήσει σε κάποια «εκεχειρία» αλλά με παρέμβαση της Μεγάλης Βρετανίας αυτή ακυρώθηκε. Σχετική δήλωση έκανε πάλι σήμερα ο υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβροφ.
Ο Μεντίνσκι είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι εστιασμένη σε «μακροπρόθεσμη ειρήνη που θα αντιμετωπίζει τις βαθιές αιτίες της σύγκρουσης».
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές αν οι συνομιλίες γίνουν σήμερα ή αύριο. Πάντως, ήδη από εχθές ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, είχε ανακοινώσει πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Ρουμπιο, και ειδικός απεσταλμένος τους, Σ. Γουίτκοφ, θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη αύριο Παρασκευή. Ο Τραμπ, επίσης, δήλωσε σήμερα πως δεν είναι «απογοητευμένος» από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και ότι μόνο αν συναντηθούν οι δύο τους θα βρεθεί «λύση».
Θυμίζουμε πως ο Τραμπ συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή -τώρα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- όπου «πανηγυρίζει» για τα deals που ουσιαστικά εξοπλίζουν αντιδραστικές μοναρχίες του Κόλπου σε «ιστορικά επίπεδα», φέρνουν τεράστια κέρδη στα μονοπώλια του πολέμου, την ίδια στιγμή που οι εν λόγω «συμφωνίες» οξύνουν τους ανταγωνισμούς με άλλες δυνάμεις στην περιοχή.
Πάντως ο Τραμπ, τουλάχιστον σε δημόσιες τοποθετήσεις του, διαφοροποιείται από Ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, και δεν επαναφέρει με την ίδια ένταση ως «όρους» για τις διαπραγματεύσεις την «άμεση κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες» που σε περίπτωση μη αποδοχής αυτής της πρότασης από την Ρωσία θα «επιβληθούν νέες κυρώσεις».
Η ΕΕ από την άλλη, σε σχετική δήλωση σήμερα μετά από συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιένη, ανέφερε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αμετάβλητη στη δέσμευσή της για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, και χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας τέτοιας ειρήνης. Ενώνουμε τη φωνή μας με την Ουκρανία και τους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώντας πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες».
Για το ίδιο θέμα ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα, ότι «εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, εάν δεν ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, εάν δεν υπάρξουν διμερείς συναντήσεις, θα επιμείνουμε στις κυρώσεις».
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι ισχυρίστηκε πως, με βάση τις συνομιλίες του με τον Ερντογάν, η Τουρκία «δόξα τω θεώ αναγνωρίζει ότι η Κριμαία είναι Ουκρανική», μια περιοχή που από την άλλη οι ΗΠΑ, μέσω και του Τραμπ έχουν κατά καιρούς δηλώσει στο πλαίσιο των παζαριών πως θα έπρεπε να αναγνωριστεί η ρωσική κυριαρχία.
Ειδικά για τον ρόλο της Τουρκίας, ο Ζελένσκι είπε ότι «Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητήσαμε επίσης για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας των Προθύμων, τις εγγυήσεις ασφαλείας, την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, τη θαλάσσια αποναρκοθέτηση, την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών μας. Είμαι ευγνώμων που στα περισσότερα από αυτά τα θέματα, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα».
Ειδικά για τα ζητήματα της Μαύρης Θάλασσας, την «συμμαχία των προθύμων» και την «ανοικοδόμηση» θυμίζουμε ότι ρόλο διεκδικεί για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και η ελληνική κυβέρνηση.
Πηγή: 902.gr