Σε πρόσφατο μήνυμα του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μ. Νετανιάχου ζήτησε την απομάκρυνση των «ειρηνευτικών δυνάμεων» του ΟΗΕ (UNIFIL, αποτελείται από στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν στείλει στη περιοχή του Λιβάνου πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα) από τον νότιο Λίβανο καθώς, όπως είπε παρέχουν «ανθρώπινη ασπίδα στους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ». Τις τελευταίες μέρες έχουν καταγγελθεί αρκετές περιπτώσεις επιθέσεων του Ισραήλ σε δυνάμεις της UNIFIL που σύμφωνα με δημοσιεύματα είχαν και ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 στρατιωτών της.
Η συγκεκριμένη δήλωση γίνεται σε ένα πλαίσιο που το κράτος-τρομοκράτης εντείνει τις προσπάθειες του να κατακτήσει εδάφη μιας άλλης χώρας, του Λιβάνου -συναντώντας αντίσταση- και συνεχώς «επιχειρηματολογεί», με δολοφονικές ενέργειες και επί του πεδίου, για την «αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή».
Το κράτος-τρομοκράτης, αλλά και τα ευρωατλαντικά φερέφωνα που αναπαράγουν την προπαγάνδα του, μιλούν συνεχώς για «ανθρώπινες ασπίδες». Πότε όταν διαπράττουν ανοσιουργήματα βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, σχολεία και καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Γάζα, πότε όταν, πλέον βομβαρδίζουν αδιακρίτως στον Λίβανο, αλλά και τώρα που επιχειρούν και χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
Εν μέσω κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και ανάμεσα σε «συμμάχους» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης στη περιοχή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζ. Μελόνι σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Μ. Νετανιάχου είπε ότι «οι επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο είναι απαράδεκτες». Η Ιταλία έχει δυνάμεις στη UNIFIL. Αντίστοιχη δήλωση «καταδίκης» των επιθέσεων του Ισραήλ στην UNIFIL είχε γίνει τις προηγούμενες μέρες και από την Γαλλία, που επίσης έχει δυνάμεις στη περιοχή και ισχυρά συμφέροντα.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι «συζητήσεις» για τα «χαρακτηριστικά» του «ανακοινωμένου» χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν, που γίνεται σε «συνεννόηση» με τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί σε ανάρτηση του έγραψε πως «Οι ΗΠΑ παραδίδουν ποσότητα ρεκόρ όπλων στο Ισραήλ. Τώρα θέτει επίσης σε κίνδυνο τις ζωές των στρατευμάτων της με την ανάπτυξή τους για τη λειτουργία αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στο Ισραήλ. Ενώ καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για να περιορίσουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή μας, το λέω ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε κόκκινες γραμμές για την υπεράσπιση του λαού και των συμφερόντων μας».
Να σημειωθεί πως η παραπάνω δήλωση γίνεται τη στιγμή που για παράδειγμα η Wall Street Journal, την οποία επικαλέστηκε η ΕΡΤ, ανέφερε πως σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους σήμερα ανακοινώθηκε η πρόθεση να σταλεί στο Ισραήλ το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) μαζί με αμερικανικά στρατεύματα για να το χειριστούν.
Οι σχεδιασμοί που αφορούν πιθανά χτυπήματα σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν φαίνεται να έχουν θορυβήσει μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, ιδίως τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», τις τελευταίες μέρες οι χώρες αυτές ασκούν έντονες πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε να «περιορίσουν» τις επικείμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, και να μην πληγούν ιρανικές πετρελαϊκές πλατφόρμες και άλλες υποδομές Ενέργειας, ειδάλλως ενδέχεται να δεχτούν και οι ίδιες πλήγματα από το Ιράν ή συμμάχους του στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου αλλά και για την αμερικανική οικονομία, λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές.
Πατώντας στις ανησυχίες μοναρχιών του Κόλπου, ήδη από τις αρχές της βδομάδας ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγκτσί ξεκίνησε περιοδεία σε χώρες της περιοχής, λίγες μόλις μέρες μετά την εμφάνιση – αστραπή στη Βηρυτό, στις 4 Οκτώβρη. Έκανε την αρχή πηγαίνοντας στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνέχισε μεταβαίνοντας στο Κατάρ.
Πέρα από τις συζητήσεις για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο Αραγκτσί προειδοποίησε τους συνομιλητές του σε Ριάντ και Ντόχα ότι τυχόν διευκολύνσεις χωρών της περιοχής στα ισραηλινά αεροπλάνα θα θεωρηθούν από το Ιράν «εχθρική ενέργεια» και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα.
Έτσι, σήμερα ο Αραγκτσί συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, με τον τελευταίο να δηλώνει πως «Οι επικοινωνίες συνεχίζονται για να απομακρύνουν το φάσμα του πολέμου από την περιοχή», για να προσθέσει πως «Εάν γίνει πόλεμος, το Ιράκ και ο εναέριος χώρος του πρέπει να μείνουν μακριά από αυτόν».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι «η Τεχεράνη είναι έτοιμη τόσο για κατάπαυση του πυρός όσο και για πόλεμο». Σύμφωνα με το Al Jazzera «Η περιφερειακή του περιοδεία είχε επίσης στόχο να διασφαλίσει ότι οι αραβικές χώρες της περιοχής δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους για να πραγματοποιήσει την επίθεση που έχει αναγγείλει στο Ιράν».
Πηγή: 902.gr