Οι εξελίξεις που «ταρακουνούν τα νερά» σε θεσμούς του αστικού κράτους των ΗΠΑ, υποδηλώνουν τις σφοδρές ανδοαστικές αντιθέσεις στη χώρα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει και πράττει με όλους τους τρόπους ότι στο επίκεντρο πρέπει να μπει η διασφάλιση της ικανότητας των ΗΠΑ να δώσουν μια μάχη μέχρις εσχάτων για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα με βασικό αντίπαλο κυρίως την Κίνα.
Το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στους κόλπους υπηρεσιών και μηχανισμών του κράτους, οι ιεραρχήσεις στο ποια τμήματα του κεφαλαίου πρέπει να στηριχθούν, οι αναδιατάξεις των πάντα πρόσκαιρων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και διάταξης της «δύναμης πυρός» υποδηλώνουν ακριβώς αυτό και συνακόλουθα δημιουργούν όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ τμημάτων στην αστική τάξη.
Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ «μπλόκαρε» χθες τους δασμούς που επέβαλλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχεδόν όλο τον κόσμο τον Απρίλη – με επίκεντρο την Κίνα, χώρες της Ν.Α. Ασίας και τημ ΕΕ – για να ακολουθήσει η «παράταση» για ορισμένους δασμούς ώστε να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις με την κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η σχετική απόφαση – για την οποία ήδη η κυβέρνηση έχει ασκήσει έφεση – αφορούν τους δασμούς (30%) στην Κίνα, (25%) σε Καναδά και Μεξικό και τον «οριζόντιο φόρο» 10% σε όλο τον κόσμο. Δεν αφορά δηλαδή τους δασμούς 25% στις εισαγωγές που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία, τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Σε άλλα νέα, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη ότι παραιτείται από τη θέση του επικεφαλής στην περιβόητη επιτροπή «DOGE» («Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας») για την περικοπή δαπανών του αστικού κράτους. Τα μέσα παρουσιάζουν ως «σημείο καμπής» για την αποχώρηση του το «Μεγάλο, Όμορφο νομοσχέδιο» του Ντ.Τραμπ, που κυρίως αφορούσε περικοπή «κοινωνικών δαπανών» για τις πολεμικές ανάγκες. Μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στο αμερικανικό δίκτυο CBS News, τόνισε ότι είναι «απογοητευμένος με το τεράστιο νομοσχέδιο δαπανών», εκτιμώντας πως αυτό «αυξάνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και υπονομεύει το έργο που κάνει η ομάδα DOGE». Όμως, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν και άλλες «προστριβές» με τον Μασκ. Για παράδειγμα είχε εκδηλώσει τον «προβληματισμό» του σχετικά με τους δασμούς αφού ήταν δεδομένο ότι θα πληγεί η Tesla ή και άλλες εταιρείες του ενώ «σάλος» είχε προκληθεί όταν είχε αποκλειστεί από σύσκεψη «ασφαλείας» σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.
Αντίστοιχα, το τελευταίο διάστημα σηκώνεται ψηλά στην ειδησεογραφία η «μάχη της κυβέρνησης με την ελευθερία έκφρασης στα Πανεπιστήμια». Τρίχες κατσαρές. Πέρα από τις διάφορες προπαγανδιστικές αιχμές που χρησιμοποιούνται από κάθε πλευρά και πάλι φανερώνεται ότι σε κάθε εξέλιξη αφήνει το στίγμα της η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι στο επίκεντρο μπαίνουν χρηματοδοτήσεις για διάφορα προγράμματα στα Πανεπιστήμια σε μια περίοδο που για παράδειγμα η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι «πρέπει να παράγουμε όπλα και συστήματα νέων τεχνολογιών». Επίσης, στο «κάδρο» μπαίνει και η Κίνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει πως θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για την ανάκληση στις βίζες των Κινέζων φοιτητών, ενώ υπήρξαν αναφορές για έλεγχο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για όσους αιτούνται βίζα. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε επίσης, στην ανάκληση της άδειας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ να εγγράφει διεθνείς φοιτητές. Παρά ταύτα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά την απόφαση. Χθες, ο Τραμπ πρότεινε τον περιορισμό των εισαγωγών ξένων φοιτητών στο 15%, αποκαλώντας ορισμένους διεθνείς φοιτητές «ταραχοποιούς» και «ριζοσπαστικούς ανθρώπους».
Μάλιστα, φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος συγκεντρώνει στοιχεία, ώστε να εξετάσει «κατάλογο με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με το Χάρβαρντ» και να ενημερωθεί «εάν μπορούν να ακυρωθούν ή να ανακατευθυνθούν αλλού». Τα παραπάνω δήλωσε σε ΜΜΕ, ανώνυμα, Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αναφερόμενος σε επιστολή που ετοιμάζει η κυβέρνηση να στείλει στις ομοσπονδιακές αρχές, αναζητώντας τρόπους να διακόψει – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – συμβάσεις που αντιστοιχούν σε 100 εκατομμύρια δολάρια.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώνουν ακόμα και οι επιμέρους σχετικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών, το ζήτημα είναι πως αυτές οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με κάποια μάχη «ελευθερίας έκφρασης στα Πανεπιστήμια», «προστασίας της ελευθερίας στο εμπόριο», «την περικοπή ή όχι κοινωνικών δαπανών» κ.λπ. Η «θηλιά» στον λαό των ΗΠΑ σφίγγει από όλες τις πλευρές, όπως αντίστοιχα και στους λαούς όλου του κόσμου που καλούνται να πληρώσουν ξανά τους δασμούς, τους πολέμους και την κρίση του συστήματος.