Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή τα εξής:
«Δεν ακούσαμε, βέβαια, κάτι που δεν γνωρίζαμε. Άλλωστε, πρόκειται για κατεύθυνση της ΕΕ και επί της ουσίας μονιμοποίηση των μνημονιακών νόμων όλων σας. Της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του όλου ΣΥΡΙΖΑ –μέσα και η Νέα Αριστερά- οι οποίοι κατήργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού.
Δεν πρωτοτυπείτε, όμως, ούτε στην προπαγάνδα σας, κύριοι της κυβέρνησης. Όπως σε κάθε καινούρια αντεργατική μεταρρύθμιση που φέρνετε, προσπαθείτε προκλητικά να την παρουσιάσετε και αυτή ως δήθεν συμφέρουσα για τους εργαζόμενους. Τα ίδια λέγατε και για τις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη. Τα ίδια και για το 13ωρο του Γεωργιάδη και πάει λέγοντας.
Η μέχρι τώρα εμπειρία, από τα χρόνια που ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, μετά από μια 7ετία που έμεινε “παγωμένος”, έχει αποδείξει, ότι οι όποιες αυξήσεις δίνονται, εξανεμίζονται την ίδια στιγμή και με το παραπάνω, εξαιτίας του πληθωρισμού. Τα κριτήρια σας γνωστά: Τόσο όσο αντέχει η οικονομία, λέτε. Δηλαδή, τόσο όσο δεν απειλείται η καπιταλιστική κερδοφορία. Γι’ αυτή την οικονομία μιλάμε.
Έχετε απαγορεύσει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά με τους εργοδότες, θέτοντας ως κριτήριο τις δικές τους ανάγκες, με βάση τις αντικειμενικές δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας. Και τώρα, τι πάτε να κάνετε με τον αλγόριθμο; Να προσδώσετε μια επίφαση αντικειμενικότητας και επιστημονικότητας, ακόμα και στους μισθούς πείνας.
Όταν οι εργαζόμενοι θα διαμαρτύρονται, εσείς θα λέτε “μα τι σχέση έχουμε εμείς; Ο αλγόριθμος το έβγαλε”. Άλλωστε ήδη βρίσκονται πολλοί κλάδοι σε αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις και ετοιμάζεται η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη που ένα από τα βασικά αιτήματα είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είστε, λοιπόν, σε πλήρη αντίθεση με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων όλης της χώρας. Μην σας πω ότι θα τους λέτε και αρνητές της επιστήμης. Ικανοί είστε για όλα.
Όσο για τις διαβεβαιώσεις ότι θα απαγορεύεται η μείωση του κατώτατου μισθού. Καλά, μην ορκίζεστε κιόλας. Όταν ήταν να φορτώσετε την προηγούμενη μεγάλη καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους, μια χαρά τον μειώσατε τον κατώτατο μισθό, μέσα σε μια νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους.
Κάτι θα θυμάται ο τότε υπουργός Εργασίας, ο κ. Βρούτσης. Κάτι πρέπει να θυμάται και η νέα, βολική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ για αυτό, μιας και συγκυβερνούσε τότε με τη ΝΔ και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Και λέμε νέα βολική αντιπολίτευση, γιατί βγάζει μάτι η προσπάθεια εκδοτικών κέντρων, τηλεοπτικών καναλιών και δημοσκοπικών εταιρειών να το σπρώξουν.
Λες και ήταν συνεννοημένοι με τον κ. Μητσοτάκη που εμφανίστηκε εδώ μέσα στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα για να χρήσει το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη βολικό συνομιλητή του και μάλιστα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω φθοράς δημοσκοπικής του ΣΥΡΙΖΑ, του άλλου πόλου της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. “O tempora, o mores! Νέοι καιροί, νέα ήθη!”
Όμως, έτσι κι αλλιώς, η ουσία δεν αλλάζει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν βολικοί αντίπαλοι της ΝΔ και για τη στάση τους στο κρίσιμο ζήτημα του κατώτατου μισθού. Αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεών τους είναι το γεγονός ότι ο μέσος μισθός, αυτός δηλαδή που περισσότερο πρέπει να μας ενδιαφέρει, βρίσκεται σήμερα 14% χαμηλότερα από το 2011. Όμως, αυτή είναι η στρατηγική σας που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ενίσχυση της γενικής τάσης μείωσης των μισθών για να αυξάνεται η κερδοφορία των λίγων.
Γι’ αυτό και αρνείστε να κάνετε υποχρεωτικές Συλλογικές Συμβάσεις, όπως των Οικοδόμων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που κατοχυρώνουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και το 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, συμβάσεις που έχουν κάνει κουρελόχαρτο τους αντεργατικούς σας νόμους. Γι’ αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει κάνει υποχρεωτικές μόλις 2 κλαδικές πανελλαδικές συμβάσεις από τις 8 που έχουν υπογραφεί. Τέτοια κατάντια. Και μετά διατηρώντας όλο αυτό το αντιδραστικό οπλοστάσιο λέτε ψέματα ότι στηρίζετε την πολιτική των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έτσι φτάσατε το 70% των εργαζομένων να ζει με λιγότερα από 900€ το μήνα. Και δεν χρειάζεται να πούμε πόσο υψηλότερα βρίσκεται το κόστος ζωής».
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ανακοίνωσε τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού που θα φέρει κέρδη στο κεφάλαιο και θα τσακίσει περαιτέρω τα λαϊκά εισοδήματα
Με πανηγυρισμούς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον νέο πιο σκληρό τρόπο για τους εργαζόμενους καθορισμό του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως με την απαράδεκτη ρύθμιση να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός με Υπουργική Απόφαση και με την κατάργηση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις και τα σωματεία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) μέσω του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου.
Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «κομβική πρωτοβουλία» το γεγονός ότι το ύψος του κατώτατου μισθού από το 2028 «θα καθορίζεται από τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας», από τη μία, και από «τον πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα», από την άλλη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, τη στιγμή που παρουσιάζει το συγκεκριμένο μέτρο ως δήθεν εξασφάλιση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται, ουσιαστικά ετοιμάζει να επιτεθεί περαιτέρω και πιο σκληρά στο λαϊκό εισόδημα, υπολογίζοντας τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων σύμφωνα με έναν μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται στην «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισμό, δηλαδή στη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Άλλωστε το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ του κεφαλαίου και της προσπάθειάς του να αυγατίσει τον πλούτο του αποδεικνύεται και από τα ίδια τα στοιχεία. Τη στιγμή που η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο τη διετία 2022 – 2023 ήταν στα 21 δισ. ευρώ, αυξανόμενη κατά 4 δισ. ευρώ όταν τη διετία 2007 – 2008 ήταν 17 δισ. ευρώ, ο ακαθάριστος μέσος πραγματικός μισθός τον Αύγουστο του 2023 ήταν 1.114,71 ευρώ, μειωμένος κατά 14,81% από την αντίστοιχη περίοδο το 2011. Δηλαδή, οι μισθοί όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά μειώνονται!
Όσο για τους θριαμβολογίες ότι ο βασικός μισθός προβλέπεται να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027 και όχι τώρα, ότι δήθεν θα απαγορεύεται διά νόμου η μείωση του κατώτατου, ο πρωθυπουργός δείχνει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός που αδειάζει η τσέπη τους ήδη από τα μέσα του μήνα εξαιτίας των πανάκριβων τιμών σε Ενέργεια και τρόφιμα, βασικές ανάγκες για την επιβίωση του ανθρώπου. Μάλιστα, τα βιώνει όλα αυτά και ταυτόχρονα πληρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των φόρων, ενώ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση από τη μία επικαλείται δικαιολογίες για «δημοσιονομικές αντοχές» και από την άλλη προσφέρει εξοργιστικές φοροαπαλλαγές, εθελοντική φορολογία και αναβαλλόμενους φόρους σε επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστές και τράπεζες.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε τα μάτια και μπροστά στη φορολεηλασία που δέχεται το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, όταν μίλησε δήθεν για μείωση φόρων, αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι για τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν παρουσίασε ως «επιτυχία» της κυβέρνησής του τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες, όπως είπε «θα φτάσουν το 6%, έως το 2027 θα έχουμε πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όπως, επίσης, επέλεξε να κλείσει και τα μάτια και μπροστά στο ενδεχόμενο νέας καπιταλιστικής κρίσης, καθώς αν και παραδέχθηκε ότι σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Γαλλίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα, ωστόσο δήλωσε ότι «η συνετή πολιτική της μείωσης των φόρων σε συνδυασμό με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων επιτυγχάνεται σε εποχή που τα ελλείμματα αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το απαράδεκτο μέτρο της κυβέρνησης που για τους επιχειρηματικούς ομίλους μπορεί να μοιάζει με σανίδα σωτηρίας, αλλά για τους εργαζόμενους και τα εισοδήματά τους είναι ταφόπλακα, η εργατική τάξη της χώρας και ο λαός μπορούν να δώσουν δυναμική απάντηση με τον αγώνα τους, ειδικά μπροστά και στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, κατάργηση όλων εκείνων των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων των προηγούμενων χρόνων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς και επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού.
Πηγή: 902.gr