Λίγο περισσότερο από 2 ώρες φέρεται πως διήρκεσε η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και του προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πουτιν, για την μοιρασιά της λείας στο σφαγείο της Ουκρανίας που τιτλοφορούν ως «σχέδια για μακροπρόθεσμη ειρήνη».
Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές από μεριάς Ρωσίας, όπως μετέδωσε το Sputnik, ο Πουτιν χαρακτήρισε την συνομιλία «ουσιαστική, ειλικρινή και πολύ χρήσιμη». Επίσης, φέρεται, όπως αναπαράγουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, ότι ο Πουτιν ισχυρίστηκε ότι «η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να βρουν συμβιβασμούς που θα ταιριάζουν και στις δύο πλευρές». Τέλος, από το Sputnik αναφέρεται πως ο Πουτιν μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με «όρους για κατάπαυση του πυρός» στο πλαίσιο «επίτευξης συμφωνιών με την Ουκρανία» για να συμπληρώσει ότι «Η Ρωσία υποστηρίζει την παύση των εχθροπραξιών, αλλά είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν οι πιο αποτελεσματικοί δρόμοι προς την ειρήνη».
Με ανάρτηση του στο TruthSocial o πρόεδρος Τραμπ, έγραψε πως «Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός». Μιλώντας για την συνομιλία με τον Πουτιν ισχυρίστηκε ότι «Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικό. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα, παρά αργότερα».
Δίνοντας τον τόνο για τον χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών deal πάνω στο αίμα των λαών που οξύνουν τις αντιθέσεις ανάμεσα σε «φίλους και εχθρούς» έγραψε «Η Ρωσία θέλει να κάνει ΕΜΠΟΡΙΟ μεγάλης κλίμακας με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος», και συμφωνώ. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες θέσεων εργασίας και πλούτου. Οι δυνατότητές του είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ. Ομοίως, η Ουκρανία μπορεί να είναι μεγάλος ωφελούμενος στο εμπόριο, στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της».
Να σημειωθεί πως ο Τραμπ «ευχήθηκε» ο επόμενος γύρος των «απευθείας συνομιλιών» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να γίνει στο Βατικανό, κάτι για το οποίο ενημέρωσε και τον νέο αμερικανό Πάπα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν είναι έτοιμος να ακολουθήσει την Ευρώπη και να επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.
Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τραμπ ανέφερε ότι ενημέρωσε για το σχέδιο αυτό τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς και ηγέτες της ΕΕ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας σε μια ομαδική τηλεφωνική κλήση μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να εντείνουν την πίεση στη Ρωσία μέσω νέων κυρώσεων, αφού ο Τραμπ τους ενημέρωσε για τη συνομιλία του με τον Πούτιν, έγραψε στο Χ αργά χθες ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Ο Τραμπ δεν φάνηκε έτοιμος να ακολουθήσει. Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν επέβαλε νέες κυρώσεις στη Μόσχα προκειμένου να την αναγκάσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, όπως είχε απειλήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Λοιπόν, επειδή πιστεύω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να γίνει κάτι και, αν το κάνεις αυτό, μπορεί να κάνεις τα πράγματα πολύ χειρότερα. Όμως ίσως έρθει κάποια στιγμή που θα συμβεί».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόσθεσε ότι στις διαπραγματεύσεις «εμπλέκονται μερικά μεγάλα εγώ». Αν δεν υπάρξει πρόοδος «απλώς θα αποχωρήσω», τόνισε επαναλαμβάνοντας την απειλή του ότι ενδέχεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για ειρήνευση στην Ουκρανία. «Δεν είναι δικός μου πόλεμος».
Πρόσωπο που γνωρίζει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους ηγέτες δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες «σοκαρίστηκαν» από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άσκησε πίεση στον Πούτιν με νέες κυρώσεις.
Σε ανάρτησή της στο Χ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε απλώς ότι η συνομιλία με τον Τραμπ ήταν «καλή» και ότι «είναι σημαντικό ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες» στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Πριν την έναρξη της συνομιλίας η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών, Μ. Ζαχαροβα, είχε δηλώσει ότι «Η θέση της χώρας μας διατυπώθηκε με σαφήνεια από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Ιουνίου 2024». Σύμφωνα με το Tass ο Πούτιν τότε «καθόρισε τους όρους για συνομιλίες με την Ουκρανία, οι οποίοι περιελάμβαναν την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Ντονμπάς και την «Νέα Ρωσία» (σ.σ. περιλαμβάνει πόλεις και περιοχές όπως το Ντονιετσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπαρίζια, την Χερσώνα, την Οδησσό κ.λπ) τον τερματισμό των φιλοδοξιών του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, την άρση όλων των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας και τη δέσμευση της Ουκρανίας να διατηρήσει ένα αδέσμευτο και απαλλαγμένο από πυρηνικά καθεστώς και να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών της».
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σύμφωνα πάλι με το Sputnik, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκοφ επέλεξε να αναφερθεί ειδικά σε χώρες της ΕΕ λέγοντας ότι «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι εμφανέστατα υπέρ της Ουκρανίας και ο απώτερος στόχος τους είναι να διαλύσουν την Ρωσία με κάθε τρόπο».
Από πλευρά των ΗΠΑ, νωρίτερα χτες ο αντιπρόεδρος τους, Τζέι Ντι Βανς, είχε δηλώσει ότι «αν η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί (σ.σ σε “ειρηνευτικές συνομιλίες”, τελικά οι ΗΠΑ πρέπει να πουν ότι αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά οικονομικά οφέλη από την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να τα αποκτήσετε (σ.σ. Η Ρωσία) αν συνεχίσετε να σκοτώνεται ανθρώπους».
Κανένα χρονοδιάγραμμα
Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ επεσήμανε ότι Πούτιν και Τραμπ δεν συζήτησαν ένα χρονοδιάγραμμα για την εκεχειρία, αλλά αναφέρθηκαν στην ανταλλαγή εννέα Ρώσων κρατουμένων με εννέα Αμερικανούς. Ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις προοπτικές των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον «εντυπωσιακές».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι Μόσχα και Κίεβο είναι αντιμέτωπα με «περίπλοκες επαφές» προκειμένου να καταλήξουν σε ένα ενιαίο κείμενο ενός μνημονίου για ειρήνευση και εκεχειρία.
«Δεν υπάρχουν διορίες και δεν μπορεί να υπάρξουν. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι θέλουν να γίνει το συντομότερο δυνατό, αλλά, φυσικά, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Ρωσία ότι δεν διαπραγματεύεται καλή τη πίστει και ότι κάνει το ελάχιστο προκειμένου να αποφύγει να της ασκήσουν νέες πιέσεις οι ΗΠΑ.
Ο Πούτιν, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και προελαύνουν, επιμένει στους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου, στους οποίους περιλαμβάνεται η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί η Μόσχα.
«Το βασικό για εμάς είναι να εξαλειφθούν οι βασικές αιτίες της κρίσης», επανάλαβε ο Ρώσος πρόεδρος χθες. «Πρέπει απλώς να εντοπίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να κινηθούμε προς την ειρήνη».
Κοινή σύνοδος
Αφού μίλησε με τον Τραμπ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του ενδέχεται να επιδιώξουν τη διεξαγωγή μιας κοινής συνόδου Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία υπό οποιοδήποτε σχήμα που θα αποφέρει αποτελέσματα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η σύνοδος αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία.
Στο μεταξύ ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ συζήτησαν το ενδεχόμενο άμεσων επαφών μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του.
Πηγές: 902.gr / ΑΠΕ