Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε χθες να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, δηλώνοντας ότι και οι δύο περιοχές είναι «πολύ σημαντικές για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ». «Η Γροιλανδία είναι ένα απίστευτο μέρος και οι κάτοικοί της θα επωφεληθούν φοβερά αν, και όταν, γίνει μέρος του έθνους μας», δήλωσε ο Τραμπ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Socia, προσθέτοντας: «Θα την προστατεύσουμε και θα τη φροντίσουμε, θα κάνουμε τη Γροιλανδία ξανά μεγάλη».
Την ίδια ώρα, επίσκεψη στη Γροιλανδία πραγματοποίησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος γιος του, λίγες μέρες αφότου ο εκλεγμένος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση οι ΗΠΑ να αγοράσουν το νησί της Αρκτικής που ανήκει στη Δανία.
Η επίσκεψή του είναι ιδιωτική, δήλωσε ο μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γροιλανδίας Μίνινγκουακ Κλάιστ, εξηγώντας ότι δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Πηγή που έχει γνώση της επίσκεψης αυτής δήλωσε στο Reuters ότι ο Τραμπ Τζούνιορ σκοπεύει να μαγνητοσκοπήσει στη Γροιλανδία βίντεο για ένα podcast.
Σημαντική η γεωστρατηγική της σχέση
Η Γροιλανδία έχει πλούσια αποθέματα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα, ενώ σημαντική είναι η γεωστρατηγική της θέση.
Θεωρείται από καιρό τοποθεσία «κλειδί» για την ασφάλεια των ΗΠΑ, ειδικά για την απόκρουση πιθανής επίθεσης από τη Ρωσία, όπως εξηγεί ο ανώτερος ερευνητής στο Δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, Ούλρικ Πραμ Γκαντ. Το «Βορειοδυτικό Πέρασμα», που αποτελεί την διαδρομή που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανών μέσω του Αρκτικού Ωκεανού, κατά μήκος της βόρειας ακτής της Βόρειας Αμερικής μέσω των πλωτών οδών που βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους συνιστά μια στρατηγική θαλάσσια περιοχή.
Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που εκφράζει την πρόθεση να αγοράσει τη Γροιλανδία. Το 1867, όταν ο πρόεδρος Άντριου Τζόνσον αγόρασε την Αλάσκα, σκέφτηκε επίσης να αγοράσει τη Γροιλανδία. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κυβέρνηση Τρούμαν προσέφερε στη Δανία 100 εκατομμύρια δολάρια για το νησί, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται δανέζικα μέσα ενημέρωσης.
Καμία προσφορά δεν ευοδώθηκε, αλλά βάσει αμυντικής συνθήκης του 1951, οι ΗΠΑ απέκτησαν μια αεροπορική βάση που τώρα ονομάζεται Διαστημική Βάση «Pituffik», στη βορειοδυτική Γροιλανδία. Στο μέσον της διαδρομής μεταξύ Μόσχας και Νέας Υόρκης, είναι το βορειότερο φυλάκιο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και είναι εξοπλισμένο με σύστημα προειδοποίησης πυραύλων.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι «καμία εχθρική δύναμη δεν θα ελέγξει τη Γροιλανδία, γιατί μπορεί να αποτελέσει βάση για να επιτεθούν στις ΗΠΑ» υπογραμμίζει ο Πραμ Γκαντ στο CNN.
Πλούσιο σε σπάνια μέταλλα
Αυτό που μπορεί να είναι ακόμη πιο ελκυστικό για τον Τραμπ, ωστόσο, είναι τα πλούσια κοιτάσματα φυσικών πόρων της Γροιλανδίας, τονίζει από την πλευρά του ο καθηγητής γεωπολιτικής στο Ρόιαλ Χόλοουγουεϊ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κλάους Ντοντς.
Πέρα από τα πλούσια κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει και για τα μέταλλα σπάνιων γαιών με μεγάλη ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ανεμογεννήτριες, καθώς και για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Προς ώρας, η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή σπάνιων γαιών και έχει ήδη απειλήσει να περιορίσει τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών και συναφών τεχνολογιών, πριν από τη δεύτερη θητεία του Τραμπ.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του ανησυχούν πολύ για τον ενδεχόμενο ασφυξίας που μπορεί να επιβάλει στον τομέα αυτό η Κίνα» εξηγεί ο Ντοντς. Η Γροιλανδία προσφέρει μια δυνητικά πλούσια πηγή αυτών των κρίσιμων ορυκτών, συμπληρώνει ο ίδιος.
«Φωνές» για αλλαγή της γεωπολιτικής «τροχιάς»
Στη Γροιλανδία αυξάνουν οι «φωνές» για αλλαγή της γεωπολιτικής «τροχιάς» με έμφαση στις ΗΠΑ, και σε ένα τέτοιο φόντο κερδίζει έδαφος το «κίνημα» υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού. Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Εγκεντε επανέλαβε το αίτημά του για ανεξαρτησία από τη Δανία, εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητο η Γροιλανδία να σπάσει «τα δεσμά της αποικιοκρατίας». Από την άλλη η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς» και «δεν είναι προς πώληση».
Σε άλλες εξαγγελίες ο Τραμπ ενόψει ορκωμοσίας του δήλωσε ότι θα επιβάλει «σοβαρούς δασμούς» σε Καναδά και Μεξικό και «θα αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής». Προανήγγειλε επίσης ότι θα απονείμει «σημαντικές χάρες» σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, και ότι θα αυξήσει την εγχώρια παραγωγή αερίου και πετρελαίου με γεωτρήσεις στη θάλασσα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στις 6/1 το αμερικανικό Κογκρέσο επικύρωσε επίσημα τη νίκη του εκλεγμένου Ρεπουμπλικάνου Προέδρου Ντ. Τραμπ, ο οποίος έλαβε 312 ψήφους των εκλεκτόρων που αποτελούν το Εκλεκτορικό Κολέγιο, έναντι της Δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις, με 226 ψήφους. Επίσης την ερχόμενη Παρασκευή, δέκα μέρες πριν από την ορκωμοσία του, θα γίνει η απαγγελία της ποινής του Τραμπ, που καταδικάστηκε σε ποινική δίκη την άνοιξη για τις πληρωμές που έκανε εν κρυπτώ στην πορνοστάρ «Στόρμι Ντάνιελς».