Είναι γνωστό πως ο Γεωργιανός Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγασβίλι, στη Ρωσία και σε ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ (και όχι μόνο), ζει και βασιλεύει όχι μόνο στις καρδιές των επαναστατών όπου γης: 100άδες … χιλιάδες μνημεία είχαν αναγερθεί σ΄όλο τον κόσμο, τιμώντας όχι μόνο τον ΓΓ του ΚΚΣΕ των μπολσεβίκων αλλά και το στρατηγό της Νίκης του Κόκκινου Στρατού, που τέτοιες μέρες του 1945 γκρέμισε το φασιστικό-ναζιστικό τέρας. Η αντεπανάσταση και η καπιταλιστική παλινόρθωση σάρωσε τα περισσότερα στο πέρασμά της (κάποια τα είχε ήδη γκρεμίσει η οπορτουνιστικής στροφής του 20ού Συνέδριου), αλλά αρκετά ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα πιο απίθανα σημεία _θυμίζουμε πως μνημείο τριών μέτρων, ανεγέρθηκε στο Tsorbisi της Οσετίας, τις “περιπέτειες” στο National D-Day Memorial των ΗΠΑ (Bedford, Virginia) το 2010, προτομή του Στάλιν που απομακρύνθηκε και ξαναεμφανίστηκε κλπ.
Γράφει ο // Αστέρης Αλαμπής _Μίδας
Ρωσία: Αυξήθηκαν τα μνημεία προς τιμή του ηγέτη της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν
Η είδηση _ΑΠΕ-ΜΠΕ κλπ. αστικά μέσα
“πανομοιότυπη αναπαραγωγή ανάγλυφης παράστασης του Στάλιν που βρισκόταν σε σταθμό του μετρό της Μόσχας μέχρι το 1966 τοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο” με την απαραίτητη διευκρίνιση “ένα άγαλμα του σοβιετικού δικτάτορα” επανατοποθετήθηκε στο μετρό της Μόσχας, εν μέσω μιας πατριωτικής κινητοποίησης που εξυμνεί τη δύναμη της ΕΣΣΔ, η οποία τροφοδοτείται από το Κρεμλίνο για να υποστηρίξει την επίθεση στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Το μνημείο, που βρίσκεται σε έναν διάδρομο που συνδέει δύο γραμμές στον σταθμό Ταγκάνσκαγια, είναι ένα ανάγλυφο που δείχνει άνδρες, γυναίκες και παιδιά να κρατούν λουλούδια και να περιβάλλουν ένα γλυπτό του Στάλιν (1878-1953) που είναι εγκατεστημένο σε ένα βάθρο. Σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στην δημοσιότητα εδώ και λίγες μέρες, αναφέρεται ότι πρόκειται για πανομοιότυπη αναπαραγωγή μιας ανάγλυφης παράστασης που βρισκόταν στον ίδιο σταθμό μέχρι το 1966 και παράλληλα ότι ήταν αφιερωμένη στη νίκη της ΕΣΣΔ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. “Ο Στάλιν, παραμένοντας στην εξουσία από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 μέχρι τον θάνατό του το 1953, ηγήθηκε γιγαντιαίων καταστολών που είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους_αλλά στη Ρωσία, η μνήμη του είναι αμφίσημη” __ “Τα τελευταία χρόνια, αρκετά μνημεία προς τιμήν του επανεμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα, συχνά με βάση ιδιωτικές πρωτοβουλίες _ Η ανάγλυφη παράσταση σε βάση έχει τίτλο “Η ευγνωμοσύνη του λαού προς τον στρατιωτικό ηγέτη“. Ο μελετητής της σοβιετικής αρχιτεκτονικής _συνεχίζει η ανακοίνωση Alexander Zinoviev επισημαίνει ότι η ανάγλυφη αυτή σύνθεση επαναλαμβάνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου, αλλά δεν πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο του “γλυπτού” με τίτλο “Η ευγνωμοσύνη του λαού προς τον στρατιωτικό ηγέτη”, το οποίο καταστράφηκε πριν από σχεδόν 60 χρόνια στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης.
Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταδικάσει περιστασιακά τα εγκλήματα του Στάλιν, η γραμμή που ακολουθεί το Κρεμλίνο είναι γενικά να τα υποβαθμίζει, και τα θύματα των σταλινικών διώξεων αναφέρονται ελάχιστα στα εγχειρίδια ιστορίας. Ο Στάλιν παρουσιάζεται κυρίως ως ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της συντριβής του ναζισμού, με φόντο την εξύμνηση της στρατιωτικής ισχύος της ΕΣΣΔ, ιδίως μετά την επίθεση στην Ουκρανία, όπου το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι πολεμά τους “νεοναζί”.
Περισσότερα, με πολλές φωτο και βίντεο, για το Μετρό της Μόσχας
εδώ
(συνέχεια AFP)
Όσοι επικρίνουν αυτή την προσέγγιση πέφτουν στο στόχαστρο των αρχών. Το Memorial, η σημαντικότερη ΜΚΟ που καταγράφει τόσο τη σοβιετική όσο και τη σημερινή κυβερνητική καταστολή, απαγορεύτηκε στα τέλη του 2021. Το φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης “Γιάμπλακο” που εξακολουθεί να είναι νόμιμο αλλά πολύ αποδυναμωμένο, κατήγγειλε το μνημείο που εγκαταστάθηκε στο μετρό της Μόσχας. “Η επιστροφή των συμβόλων του σταλινισμού στη Μόσχα αποτελεί απαξίωση της ιστορίας, εμπαιγμό των απογόνων των θυμάτων των διώξεων και ντροπή για τη Μόσχα“, ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Αντίθετα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε την αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου στο μετρό της Μόσχας “αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης“. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα εμφανισθούν και σε άλλα σημεία της Μόσχας, μνημεία προς τιμήν του Στάλιν. Τα περισσότερα από τα πάρα πολλά μνημεία του Στάλιν, ο οποίος αποτέλεσε αντικείμενο προσωπολατρίας, απομακρύνθηκαν κατά την περίοδο της “αποσταλινοποίησης” που ακολούθησε τον θάνατό του και στη συνέχεια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.
Σε ανάλογο πνεύμα και τα άλλα μεγάλα αστικά ειδησεογραφικά _αναφέρουμε ενδεικτικά το reuters, όπου μετά την είδηση (τίτλος Μνημείο του Σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν στο μετρό της Μόσχας προκαλεί συζήτηση) κάνει αναφορές στον Stalin’s 1937-38 Great Terror _Μεγάλη Τρομοκρατία του Στάλιν, όπου “700.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν εν μέσω εικονικών δικών και εκκαθαρίσεων των πραγματικών και υποτιθέμενων εχθρών του” _ “Πολλοί άλλοι Σοβιετικοί πολίτες στάλθηκαν στο Γκουλάγκ, ένα ζοφερό δίκτυο στρατοπέδων συγκέντρωσης, διασκορπισμένων σε όλη τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου”. Στη συνέχεια κάνει αναφορά σε απλούς νέους ανθρώπους που ανέφεραν _μεταξύ άλλων “Αυτός ο άνθρωπος (ο Στάλιν), δημιούργησε πολλά», το νέο μνημείο “Έχει κάτι για το οποίο ο λαός μας μπορεί να είναι περήφανος” __“το ιστορικό του Στάλιν ήταν ανάμεικτο αλλά ο ρόλος του ως νικητή στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η επιτυχημένη εκβιομηχάνιση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαιναν ότι είχε επιτύχει πραγματικά και αξίζει να τον θυμόμαστε”.