Πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 βαθμών που έπληξε τη Μιανμάρ στις 28 Μάρτη 2025, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη για τον εντοπισμό ανθρώπων μέσα στα χαλάσματα, την ώρα που οι επιζώντες είναι αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς καμία βοήθεια από το αστικό κράτος, και ο υγειονομικός τομέας καταρρέει από την πίεση που δημιουργεί η καταστροφή νοσοκομείων και ο αυξημένος αριθμός τραυματιών.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση MRTV, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σήμερα, Τετάρτη 2 Απρίλη, σε 2.886, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 4.639. Τοπικές πηγές, ωστόσο, επιμένουν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος, κατηγορώντας τη στρατιωτική χούντα που κυβερνά της χώρα από το 2021 ότι επιχειρεί να αποκρύψει το μέγεθος της τραγωδίας.
Στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάου, μια ομάδα Τούρκων και ντόπιων διασωστών κατάφερε να απεγκλωβίσει έναν 26χρονο από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου, 108 ώρες μετά τον σεισμό. Με τη βοήθεια ενδοσκοπικής κάμερας, τον εντόπισαν σε χαμηλότερο όροφο και τον ανέσυραν μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα. Αργότερα την ίδια μέρα, ένας ακόμα άνδρας, επίσης 26 ετών, σώθηκε από το ίδιο κτίριο, 121 ώρες μετά την καταστροφή.
Παράλληλα, στην κωμόπολη Σαγκάινγκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και τη Μανταλέι, ομάδα Μαλαισιανών και ντόπιων διασωστών απεγκλώβισε έναν άνδρα από έναν κατεστραμμένο ξενώνα.
Την ίδια ώρα, η υγειονομική κρίση κλιμακώνεται, καθώς τα νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές αδυνατούν να ανταποκριθούν. O ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τρία νοσοκομεία είναι πλήρως εκτός λειτουργίας και 22 μερικώς κατεστραμμένα, δημιουργώντας «ιδανικές συνθήκες» για επιδημίες όπως η χολέρα. Χιλιάδες σεισμόπληκτοι, έχοντας χάσει τα σπίτια τους, ζουν πλέον σε προσωρινά καταλύματα ή στον δρόμο, αντιμέτωποι με ακραίες θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40°C και έλλειψη βασικών αγαθών, όπως φάρμακα και τρόφιμα.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της χούντας κατά των αντιπάλων της στρατιωτικής δικτατορίας, που υπονομεύουν τις προσπάθειες διάσωσης. Μετά τις διεθνείς επικρίσεις, η χούντα ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση πυρός από τις 2 έως τις 22 Απρίλη, με σκοπό, όπως ισχυρίζεται, να «διευκολύνει την αποκατάσταση».
Πηγή: 902.gr