Υπήρχαν συζητήσεις με τους «συμμάχους»
πριν από την εισβολή, σημειώνει το Κίεβο
Την πολιτική έγκριση και τη συγκατάθεση να χρησιμοποιούνται ΝΑΤΟικά όπλα στην ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ και σε άλλες ρωσικές περιφέρειες δίνουν το ένα μετά το άλλο τα «δυτικά» κράτη, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία περνάει σε μια επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης και ενδεχόμενης επέκτασης του πολέμου.
Την ίδια στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προώθησή τους σε ρωσικό έδαφος, παραμένει το ερώτημα για πόσο ακόμα θα διαρκέσει αυτή η επίθεση και τι σκοπούς εξυπηρετεί. Το Κίεβο δηλώνει πως στόχος είναι να πιέσει τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ απέκλεισε οποιεσδήποτε συνομιλίες, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.
Το Κίεβο είχε συζητήσει με τους «Δυτικούς» «εταίρους» πριν επιτεθεί στην περιοχή Κουρσκ, δήλωσε στον «Independent» ο προεδρικός σύμβουλος, Μ. Ποντολιάκ.
«Υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των εταίρων, απλώς όχι σε δημόσιο επίπεδο», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ισχυριστεί νωρίτερα ότι η Ουάσιγκτον δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό ή στην προετοιμασία για την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ.
“Ναι” σε βρετανικά όπλα,
“όχι” σε πυραύλους Storm Shadow
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν άδεια να χρησιμοποιήσουν βρετανικά όπλα επί ρωσικού εδάφους για την άμυνά τους, αλλά όχι και τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους «Storm Shadow».
Έχουν ήδη εντοπιστεί «δυτικά» τεθωρακισμένα μέσα στη Ρωσία, από τότε που η Ουκρανία ξεκίνησε τη νέα της επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το BBC.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα οχήματα «Bradley» και «Stryker» που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, καθώς και «Marders» που προμήθευσε η Γερμανία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί εικόνες από βρετανικά άρματα «Challenger» ή αμερικανικά άρματα «Abrams» πέρα από τα σύνορα.
Συγκριμένα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι το Κίεβο έχει «σαφές δικαίωμα αυτοάμυνας ενάντια στις παράνομες επιθέσεις της Ρωσίας (…) κάτι που δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «είχαμε καταστήσει σαφές κατά τη διαδικασία της δωρεάς πως ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Οπως εξηγεί ο «Guardian», η δήλωση σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πεδίο της μάχης βρετανικά αντιαρματικά, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά όχι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow». Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε διευκρινίσει παλαιότερα ότι οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο επί συγκρούσεων εντός των συνόρων της Ουκρανίας.
Ο πρώην υπουργός Αμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης, των Συντηρητικών, Μπεν Γουάλας, είχε αναφέρει ότι όλα τα όπλα που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εντός της Ρωσίας, εκτός των πυραύλων «Storm Shadow».
Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Αμυνας, Παλ Γιόνσον, σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση στο Κουρσκ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της εντός και εκτός του εδάφους της.
Η ΥΠΕΞ της Λετονίας, Μπάιμπα Μπράζε, υπερασπίστηκε την εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι το Κίεβο «έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύει το ΝΑΤΟ», ενώ η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» τη χρήση όπλων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της.
«Πρόκειται για ουκρανικά όπλα», είπε η Μπράζε, προσθέτοντας πως «μια διαβούλευση μεταξύ νομικών εμπειρογνωμόνων εντός των χωρών του ΝΑΤΟ» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα καλύπτει επίσης το δικαίωμα στην αντεπίθεση».
Στο μεταξύ, η Λετονία θα παραδώσει σύντομα περίπου 500 drones στην Ουκρανία και 30 μεταχειρισμένα περιπολικά στην ουκρανική αστυνομία. Τον Ιούλη, η Λετονία είχε ανακοινώσει πως σκόπευε να παραδώσει σταδιακά στην Ουκρανία περισσότερα από 2.500 drones, συνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ.
Μαζί με τη Βρετανία, η Λετονία έχει ηγετικό ρόλο σε μια διεθνή πρωτοβουλία με στόχο την κατασκευή 1 εκατομμυρίου drones, τα οποία θα ενισχύσουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Πίεση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις
Η ουκρανική ηγεσία έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να καταλάβει τα ρωσικά εδάφη, αλλά θα αξιοποιήσει την επίθεση ως διαπραγματευτικό χαρτί. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν και πότε οι δυνάμεις του Κιέβου θα αποχωρήσουν και μάλιστα ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν στα μέτωπα του Ντονμπάς και του Χαρκόβου.
- Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχ. Ποντολιάκ, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αναγκαστεί να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική σύνοδο, αφού δεν θα το έκανε οικειοθελώς.
- Μια από τις μεθόδους εξαναγκασμού είναι οι ενέργειες στο πεδίο της μάχης, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
«Οι απλές εκκλήσεις προς τη Ρωσία δεν έχουν αποτέλεσμα, μόνο ένα σύνολο εργαλείων εξαναγκασμού θα έχει», πρόσθεσε.
Το Κίεβο έχει θέσει το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία «σε μακρά παύση» με την επίθεσή του στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρ. Μιρόσνικ.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία σχεδιάζει να διεξαγάγει την πρώτη της διεθνή διαδικτυακή διάσκεψη αργότερα αυτόν τον μήνα, σε συνέχεια της συνόδου για την «ειρήνη» που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνη, ανακοινώθηκε από το προεδρικό γραφείο. Η διάσκεψη θα εστιάσει στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες
σε Κουρσκ και Μπέλγκοροντ
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση στο ρωσικό έδαφος. Προχτές προωθήθηκαν σε βάθος 1 και 2 χλμ. προς διάφορες κατευθύνσεις στην περιφέρεια Κουρσκ και ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση της ρωσικής πόλης Σούντζα από τις δυνάμεις της Μόσχας.
Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα σχεδόν 200.000 άνθρωποι αφότου άρχισε η ουκρανική επιχείρηση στις 8 Αυγούστου. Εκτοτε οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εισχωρήσει έως και 30 χλμ. στο Κουρσκ.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, χαιρέτισε χτες την «προέλαση» των δυνάμεων της χώρας του στην περιφέρεια Κουρσκ, υπογραμμίζοντας ότι το Κίεβο επιτυγχάνει τον «στρατηγικό στόχο» της επιχείρησης.
Ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να επιτρέψουν στην Ουκρανία τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας, τα οποία προμηθεύτηκε από τη «Δύση», προκειμένου να εξαπολύσει επιθέσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
«Όσο πιο τολμηρές είναι οι αποφάσεις των εταίρων, τόσο λιγότερα μπορεί να κάνει ο Πούτιν», υποστήριξε.
Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει 82 κοινότητες στο Κουρσκ, όπου εγκατέστησε και στρατιωτική διοίκηση.
Ο Ουκρανός διαμεσολαβητής συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του για τους Ρώσους αιχμαλώτους που πιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ουκρανικής επίθεσης στο Κουρσκ.
Παράλληλα, η περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με το Κουρσκ, κηρύχθηκε χτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς «η κατάσταση στην περιοχή παραμένει περίπλοκη και τεταμένη. Ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων από ουκρανικές ένοπλες ομάδες στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, κατοικίες και εγκαταστάσεις υποδομών υπέστησαν ζημιές, υπάρχουν νεκροί και τραυματισμένοι πολίτες», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Έκτακτων Αναγκών.
Σε βάρος Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, εξέδωσε η Γερμανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ τριών γερμανικών ΜΜΕ.
Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει κατηγορήσει ως υπαίτιους για τα σαμποτάζ στους δυο αγωγούς την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.
Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν πως ο άνδρας, για τον οποίο το τελευταίο που είναι γνωστό είναι ότι ζούσε στην Πολωνία, ήταν ένας από τους δύτες που τον Σεπτέμβρη του 2022 τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς που εκτείνονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, αναφέρουν οι εφημερίδες «Suddeutsche Zeitung» (SZ) και «Die Zeit» και μεταδίδει ο γερμανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD, επικαλούμενοι πηγές που δεν κατονομάζουν.
Η Γερμανία ζήτησε τον Ιούνη από την Πολωνία να συλλάβει τον εν λόγω άνδρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Το ειδησεογραφικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρει, επικαλούμενο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ο ύποπτος πιστεύεται πως έχει έκτοτε φύγει από την Πολωνία.
Ένας άλλος άνδρας και μια γυναίκα – επίσης Ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων – έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από τη Γερμανία για τη δολιοφθορά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης γι’ αυτούς, σύμφωνα με την SZ, την «Die Zeit» και το ARD.
Η πολωνική Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι έλαβε, στο πλαίσιο της έρευνας για το σαμποτάζ στους αγωγούς αερίου Nord Stream, ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Γερμανία σε βάρος ενός Ουκρανού ονόματι Βολοντίμιρ Ζ. εγκατεστημένου στην Πολωνία, ο οποίος όμως έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.
Εκπρόσωπος του Πολωνού γενικού εισαγγελέα διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν περιέλαβε τον ύποπτο στο μητρώο καταζητούμενων, γεγονός που του επέτρεψε να επιστρέψει στις αρχές Ιούλη στην Ουκρανία χωρίς να τον σταματήσουν στα σύνορα.
Το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν περιέλαβαν το όνομά του στο μητρώο καταζητούμενων «σημαίνει ότι οι Πολωνοί συνοριοφύλακες δεν ήταν ενημερωμένοι και δεν είχαν κανένα λόγο για να θέσουν υπό κράτηση τον Βολοντίμιρ Ζ.».
Νωρίτερα, σουηδική έρευνα βρήκε ίχνη εκρηκτικών σε διάφορα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τον τόπο των εκρήξεων, επιβεβαιώνοντας πως επρόκειτο για εσκεμμένες ενέργειες.
Τον Γενάρη του 2023, η Γερμανία είχε κάνει έφοδο σε ένα πλοίο, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν εκρηκτικά, και δήλωσε στα Ηνωμένα Εθνη ότι πιστεύει πως εκπαιδευμένοι δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς, σε βάθος περίπου 70 έως 80 μέτρων.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», που βασίζεται κυρίως σε ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, η επίθεση με εκρηκτικά στον βυθό της Βαλτικής διεξήχθη υπό την επίβλεψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας εκείνη την εποχή Βάλερι Ζαλούζνι και αυτό παρά την αντίθεση στη συνέχεια του Προέδρου Β. Ζελένσκι.
Πάντως, το προεδρικό γραφείο του Β. Ζελένσκι αρνήθηκε την ανάμειξη της Ουκρανίας στις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream και κατέδειξε αντ’ αυτού τη Ρωσία.
«Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους… Και ποιος είχε όλα αυτά τη στιγμή της έκρηξης; Μόνο η Ρωσία», ισχυρίστηκε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου.