Τελευταία νέα από ΕΜΥ: Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο το διήμερο Σάββατο-Κυριακή 30-Νοε_1-Δεκ
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / ΕΑΑ, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας BORA κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 30/11 και της Κυριακής 01/12, θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις. Ο χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ηπειρωτικά ορεινά, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Έντονες χιονοπτώσεις και μεγάλα ύψη χιονιού αναμένονται στην πόλη της Φλώρινας.
Στον προγνωστικό χάρτη αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή και το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψους χιονιού στη χώρα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 01/12.
Ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία διαρκείας με ισχυρά φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής – Επικινδυνότητα Επεισοδίου Βροχόπτωσης Κατηγορίας 5
Κρύο πολύ δεν έχουμε ακόμη
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 29_Νοε ενώ το διήμερο Σάββατο 30 και Κυριακή 1-Δεκ σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα επικρατήσει έντονη κακοκαιρία με:
- Ισχυρές και κατά τόπους επίμονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.
- Τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια.
- Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
- Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων το Σάββατο 30/11.
- Θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και σε περιοχές της Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική και Πιερία) από το βράδυ του Σαββάτου 30/11
Αιτία για αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι ατμοσφαιρική διαταραχή στη μέση τροπόσφαιρα η οποία αναμένεται να αποκοπεί (ψυχρή λίμνη) από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία και να κινηθεί αργά, αρχικά προς το Νότιο Ιόνιο, και στη συνέχεια προς το Νότιο Αιγαίο. Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης και το βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με αυτή, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων φαινομένων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Περισσότερο θα επηρεαστούν τα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά, οι περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από το Αιγαίο, η Εύβοια, οι Σποράδες, η Χαλκιδική και τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Σημαντικά ωστόσο θα είναι τα φαινόμενα και στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση τη Θράκη.
Τη Δευτέρα 02/12 τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην ανατολική και νότια χώρα στις Κυκλάδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ βελτίωση του καιρού περιμένουμε από την Τρίτη 03/12, ενώ σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 01/12/2024.
1962-1963:
Ο πιο κρύος χειμώνας στην ιστορία της Ελλάδας.
Εκείνη την περίοδο, η Ελλάδα επηρεάστηκε από ένα σφοδρό ψύχος που χτύπησε ολόκληρη την Ευρώπη, με θερμοκρασίες που πλήθαιναν κάτω από το μηδέν. Σημαντική στάθμη της ψύχους καταγράφηκε στην Πτολεμαΐδα, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -27,8oC, η οποία παραμένει η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε ελληνική πόλη μέχρι σήμερα. Ο χειμώνας αυτός προκάλεσε έντονες καταιγίδες και χιονοπτώσεις, με επιπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.
Άλλοι κρύοι χειμώνες ήταν:
- Χειμώνας 1986-1987: Ήταν ένας άλλος πολύ κρύος χειμώνας, κατά τον οποίο παρατηρήθηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας, με χιόνια και σφοδρές καταιγίδες.
- Χειμώνας 2000-2001: Αυτός ο χειμώνας επηρεάστηκε από έντονες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα βόρεια και ορεινά τμήματα της Ελλάδας.
- Χειμώνας 2016-2017: Σε αυτόν τον χειμώνα σημειώθηκαν επίσης αρκετές κακοκαιρίες, με σημαντικές χιονοπτώσεις και κρύο που επηρέασαν αρκετές περιοχές της χώρας.
- Χειμώνας 2022-2023: Ο χειμώνας αυτός είχε σφοδρές βροχές και χιονοπτώσεις, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές.
Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα είναι οι εξής:
- Πτολεμαΐδα (1963): Η ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε είναι -27,8 oC, η οποία είναι η χαμηλότερη ποτέ καταγεγραμμένη θερμοκρασία στη χώρα.
- Καρπενήσι (2003): Στις 27 Ιανουαρίου του 2003, καταγράφηκε θερμοκρασία -26 oC.
- Νεστόριο (2003): Στην περιοχή του Νεστορίου, επίσης έπειτα από τον σφοδρό χειμώνα του 2003, καταγράφηκε η θερμοκρασία -25 oC.
- Βόνιτσα (1987): Σε αυτή την περιοχή, υπήρξαν καταγραφές θερμοκρασίας που έφταναν -24 oC.
- Τρίκαλα (2000): Στο δήμο Τρικκαίων, η θερμοκρασία έπεσε στους -23 oC.