Ζητήσαμε από τον γνωστό δημοσιογράφο-συγγραφέα (και σταθερό συνεργάτη του atexnos.gr) Αλέκο Χατζηκώστα να μας καταθέσει τις σκέψεις του, σχετικά με το πρωτοφανές γεγονός της παρέμβασης της ΔΕΕΠ Ημαθίας της Ν.Δ για σχολικές εκδηλώσεις, και την ΕΔΕ σε βάρος εκπαιδευτικών που προκάλεσε.
Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΕΠ Ημαθία της Ν.Δ παρέμβηκε σχετικά με ομιλία της Αλέιδα Γκεβάρα, κόρης του ΤΣΕ στο 4ο ΓΕΛ της Βέροιας, καθώς και του Αλέκου Χατζηκώστα στην εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου στο ίδιο ΓΕΛ, σχετικά με την απελευθέρωση της Βέροιας από τον ΕΛΑΣ τον Οκτώβριο του 1944.
Τι μας είπε ο Αλέκος Χατζηκώστας:
«Η υπόθεση με την κλήση σε ΕΔΕ εκπαιδευτικών της Βέροιας, μετά από παρέμβαση της ΔΕΕΠ Ημαθίας της Ν.Δ, έχει πάρει ήδη πανελλαδική έκταση, προκαλώντας δικαιολογημένα θύελλα διαμαρτυριών.
Οι ανακοινώσεις φορέων (π.χ ΕΛΜΕ Ημαθίας, ΣΕΠΕ Ημαθίας, Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Εργατικό Κέντρο Ημαθίας κ.α) και κομμάτων (Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ, δήλωση Δ. Κουτσούμπα Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βέροια) καλύπτουν πιστεύω επαρκώς το όλο ζήτημα, όπως και εμένα.
Με τις πρώτες αυτές σκέψεις (θα ακολουθούσουν και άλλες με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ) θέλω να προσθέσω ορισμένες χρήσιμες «πινελιές».
- Η παρέμβαση της ΔΕΕΠ Ημαθίας της Ν.Δ δεν είναι «αυθόρμητη», ούτε και «επιπόλαιη». Αντίθετα είναι καλά σχεδιασμένη, με πολλαπλές στοχεύσεις. Τόσο για τον χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Και φυσικά δεν είναι εκτός πλαισίου της συνολικά αντιλαϊκής-αυταρχικής πολιτικής της. Ο στόχος της για ένα σχολείο με «φιμωμένους» καθηγητές και μαθητές (δες διώξεις για αξιολόγηση» κ.α), ένα σχολείο που δεν θα «μορφώνει αλλά θα παραμορφώνει» (δες π.χ ιδεολογικές παρεμβάσεις σ’ αυτό με διάφορους τρόπους και μέσα) υπηρετείται φυσικά και με τον εξοστρακισμό με κάθε τρόπο της διαφορετικής φωνής , της ιστορικής αλήθειας σε τελευταία ανάλυση. Τη Ν.Δ δεν την «πείραξε» ότι σε μια σειρά σχολεία για την 28η ακούστηκαν ακόμη και τα ανιστόρητα περί «ΟΧΙ του Μεταξά», την ενόχλησε όμως ν’ ακουστεί π.χ ότι την Βέροια (και όχι μόνο) απελευθέρωσαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Τη Ν.Δ δεν την πειράζουν τα διάφορα αντιδραστικά-ανορθολογικά πρότυπα που προβάλλονται (και) στη μαθητική νεολαία, αλλά η φωνή της κόρης του επαναστάτη ΤΣΕ Αλέιδα Γκεβάρα, γιατί θεωρείται επικίνδυνη για τις σάπιες αξίες, του σάπιου συστήματος που πρεσβεύει. Μέσα και από τούτη την παρέμβαση της Ν.Δ αποκαλύπτεται ο βαθύτατα ο αυταρχικός χαρακτήρας της πολιτικής, η προσπάθεια φίμωσης κάθε διαφορετική φωνής και ιδιαίτερα αυτών που αντιστέκονται (πλήθος διώξεων σε ολόκληρη τη χώρα εκπαιδευτικών , μαθητών κ.α), ο ριζωμένος αντικομμουνισμός της παρά τον «φιλελεύθερο, κεντρώο μανδύα» που προσπαθεί να φορέσει. Και όλα αυτά φυσικά δένονται «αρμονικά» με την βαθύτατη αντιλαϊκή και υπέρ του κεφαλαίου πολιτική της που συνεχίζεται.
- Η τιμητική πρόσκλησή μου στο ΓΕΛ έγινε με την ιδιότητα του συγγραφέα-δημοσιογράφου, με πλούσιο έργο στην τοπική ιστορία εδώ και δεκαετίες. (Προφανώς ο «έλεγχος των φρονημάτων μου» από τη ΔΕΕΠ της Ν.Δ μας ξαναγυρνά χρόνια πίσω, ενώ φυσικά και από την μεριά μου δεν πρόκειται να κάνω «δήλωση μετανοίας» γι’αυτά!) Ενδεικτικά αναφέρω τα 4 βιβλία μου τοπικής ιστορίας, δεκάδες παρεμβάσεις σε συνέδρια, εκατοντάδες άρθρα σε εφημερίδες και site, ντοκιμαντέρ, ιστορικοί περίπατοι, παρουσιάσεις βιβλίων, συνεργασίες με ΓΑΚ Ημαθίας, Δημόσια Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων κ.α ενώ για τα ζητήματα της απελευθέρωσης της Βέροιας από τον ΕΛΑΣ τον Οκτώβρη του 1944 (έχω πλήθος άρθρων-ντοκουμέντων γι’ αυτή δημοσιεύσει) υπάρχει (και με τη δική μου ουσιαστική συμβολή) απόφαση για να τιμάται η συγκεκριμένη επέτειος από τη δημοτική Αρχή Βέροιας (άσχετα εάν από το 2016 και μετά πραγματοποιήθηκε μόνο μία εκδήλωση). Από την αντίδραση της Ν.Δ προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα: Η τεκμηριωμένη παρουσίαση της αλήθειας αποτελεί «προπαγάνδα» και «μονόπλευρη παρουσίαση της πραγματικότητας»; Δηλαδή είναι «ανακρίβεια» η δράση μεγαλειώδης δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και στη περιοχή μας και η είσοδος του ως απελευθερωτές στη Βέροια; Η ΔΕΕΠ της Ν.Δ «αγνοεί» την υπάρχουσα νομοθεσία του 1982 (και τις κατοπινές νομοθετικές παρεμβάσεις) για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης; Πάντως «δημοσιογραφικά» να τονίσω π.χ την απουσία της ΔΕΕΠ της Ν.Δ ακόμη και από τις «επίσημες» εκδηλώσεις για τους γιορτασμούς της Εθνικής Αντίστασης και του Πολυτεχνείου στη περιοχή μας…
- Η επίσκεψη της Αλέιδα Γκεβάρα στην Ημαθία, αποτέλεσε ένα ξεχωριστό, μοναδικό γεγονός στην περιοχή. Οι συναντήσεις με φορείς της περιοχής (μεταξύ των οποίων και με τον Δήμαρχο Βέροιας), η τεράστια σε όγκο εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας (με τη συνδρομή και της δημοτικής επιχείρησης πολιτισμού- ΚΕΠΑ), καθώς και η επίσκεψη στις μοναδικές αρχαιότητες της περιοχής αλλά σε ΓΕΛ της πόλης της έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσει με χιλιάδες κατοίκους της περιοχής και να μεταφέρει το μήνυμα αγάπης και εκτίμησης του λαού της Κούβας προς το λαό της περιοχής. Μάλιστα δέχτηκε και πρόταση (είχε υποβληθεί και στον Πρέσβη της Κούβας λίγους μήνες νωρίτερα) για αδελφοποίηση του σχολείου με αντίστοιχο της Κούβας! Όλα αυτά «ενόχλησαν» την ΔΕΕΠ της Ν.Δ, παρόλο που λίγες μέρες νωρίτερα συμμετείχε επίσημα ως κόμμα σε συνάντηση στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας που είναι διακομματική, με στόχο την ενίσχυση των μακρόχρονων φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Και εδώ η αλήθεια και η ακτινοβολία της Κούβας, του ηρωϊκού της λαού, αλλά και του Επαναστάτη ΤΣΕ, τελικά ενοχλεί βαθύτατα όσους ως πρότυπο έχουν και προβάλλουν το «ο θάνατος σου η ζωή μου», όσους θέλουν ιδιαίτερα τη νέα γενιά χωρίς αξίες και ιδανικά, για την μακροημέρευση του καπιταλιστικού συστήματος που στηρίζουν!
Τέλος να σημειώσω πως ιδιαίτερα θετικό γεγονός αποτελούν τα «γρήγορα» αντανακλαστικά που εκφράστηκαν για την όλη υπόθεση από τους συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και την αποφασιστικότητα αγωνιστικής αντίδρασης στο να μην περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις. Όσο αυτές γιγαντώνονται τόσο καλύτερο «μέτρο προστασίας» χτίζεται όχι μόνο για τους καθηγητές που περνούν ΕΔΕ, αλλά και ευρύτερα για την κοινωνία που απειλείται (και) από την καταπάτηση βασικών δημοκρατικών της δικαιωμάτων.